Μία πραγματικά καλή είδηση

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την επιστροφή της ΑΕΚ στα σαλόνια της Α1 και εξηγεί γιατί αυτή είναι η καλύτερη είδηση που έχει ακουστεί εδώ και καιρό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μία πραγματικά καλή είδηση
INTIME SPORTS

Το ελληνικό πρωτάθλημα είχε πολύ καιρό να ακούσει μία καλή είδηση. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ επιστρέφει στην Α1 μετά από τρία χρόνια απουσίας αποτελεί ένα σπουδαίο νέο που μόνο μετά από ένα χρόνο θα αξιολογήσουμε αν ήταν τελικά η καλή είδηση που χρειαζόταν η κορυφαία εγχώρια διοργάνωση.

Η ΑΕΚ έλειψε απίστευτα από την Α1 και η απουσία της φάνηκε κυρίως επειδή ο Άρης με τον ΠΑΟΚ βρίσκονται σταθερά στα πέτρινα χρόνια τους. Ο δικέφαλος του νότου αποτελούσε πάντα μία ιδιαίτερη παράμετρο καθώς ως η πρώτη ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκό τίτλο, διέθετε ένα κοινό που ενδιαφερόταν άμεσα για το μπάσκετ άσχετα με το αν έρχονταν τίτλοι ή όχι.

Έλειψαν οι ατμομηχανές

Όπως είναι το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ουσιαστικά να μην έχουν αντίπαλο ούτε για προπόνηση, όλοι τονίζαμε πόσο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα 3-14. Και ήταν αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος ομάδες με βαρύ όνομα και μετά…Δεν υποτιμούμε καμία ομάδα, δεν μπορείς να μην πεις για τον Απόλλωνα Πάτρας με την ιστορία του, ή την σύγχρονη ιστορία του Κολοσσού και του Ρεθύμνου, αλλά ας μην γελιόμαστε, αυτές οι ομάδες είναι…βαγόνια και όχι ατμομηχανές.

Με την πτώση του Ηρακλή και μετά της ΑΕΚ χάθηκε το λαϊκό έρεισμα και το ενδιαφέρον ήταν προφανές ότι μειώθηκε.

Η… άδικη πτώση

Η ΑΕΚ όταν υποβιβάστηκε, έγινε για όλους τους λάθος λόγους. Μία ομάδα η οποία κατάφερε να διώξει την ισχυρή διοίκησή της σε μία ανόητη κόντρα μερίδας κόσμου με τους Φιλίππου(το είχε δηλώσει ευθαρσώς ο τελευταίος πρόεδρος του συλλόγου στην Α1 Μπάμπης Καραμανλής), απείχε πολύ από το πραγματικό της μέγεθος χωρίς γήπεδο, με σημαντικά χρέη τα οποία κρατούσαν ακόμα από το ξεκίνημα της περασμένης δεκαετίας. Και όμως, έπεσε περισσότερο επειδή ένα σαθρό σύστημα που λυμαινόταν για χρόνια το μπάσκετ, απλά προτιμούσε να μην είναι παρούσα σε αντίθεση με άλλους συλλόγους τους οποίους διαχειριζόταν(για διαφόρους λόγους) πιο άνετα.

Επιστρέφει ως ΑΕΚ;

Εδώ έρχεται η κουβέντα για το σήμερα. Η ΑΕΚ ανεβαίνει μόνο για αγωνιστικούς λόγους, δεν πήρε κανένα δώρο, το… σύστημα άλλωστε είχε σταθερά άλλες προτεραιότητες, και το ερώτημα αφορά στο αν είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο που απαιτεί από αυτή το ελληνικό μπάσκετ. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους κιτρινόμαυρους να γιατρέψουν όλες τις νόσους της Α1, ούτε και να δημιουργήσουν έναν τρίτο ισχυρό πόλο, όπως έκαναν από το 1998 ως το 2006, ανάμεσα στους αιωνίους. Μακάρι να διατεθούν τέτοια ποσά αλλά μοιάζει πολύ δύσκολο.

Αυτό που απαιτείται από έναν μπασκετικό κολοσσό που επιστρέφει είναι να είναι αξιοπρεπής, υγιής οικονομικά, ανταγωνιστικός με σκοπό η παρουσία του να τραβήξει ΠΑΟΚ και Άρη ώστε μαζί με τον Πανιώνιο να συγκροτηθεί ξανά με δυνατή τετράδα η οποία μπορεί να βελτιώσει πράγματα στην Α1. Αγωνιστικά κι εξωαγωνιστικά.

Αν η ΑΕΚ είναι ΑΕΚ και μακάρι να είναι η ΑΕΚ της εποχής Φιλίππου αλλά…πολύτιμη θα είναι και η ΑΕΚ του Γεώργιος Μόσχος με Παταβούκα, Γαλακτερό ή του Λεφάκη ακόμα και παλαιότερα των Μοϊκανών της δεκαετίας του ’80. Έχει δρόμο μπροστά της και το ζήτημα δεν είναι αν θα έχει καλούς ή…καλύτερους παίκτες. Θέλει μία πραγματική έδρα κοντά στην Νέα Φιλαδέλφεια καταρχάς, ο κόσμος σίγουρα θα στηρίξει την προσπάθεια και η διοίκησή της να γνωρίζει καλά το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην πρώτη κατηγορία μετά από τρία χρόνια.

Μία τέτοια ομάδα θα αποτελεί την καλύτερη είδηση που άκουσε η Α1 εδώ και αρκετό καιρό.

Διαβάστε ακόμη:

Βασίλισσα ΑΕΚ, επανήλθε στην Α1. Μαζί της ο Κόροιβος

Το πάρτι ανόδου στη Βέροια (photos)

"Στην Α1 για πρωταθλητισμό η ΑΕΚ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK