Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο σκληρός "δημιουργός"

O Τάσος Μαγουλάς παραθέτει όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος αποτελεί το νέο επικεφαλής του τεχνικού τιμ του Παναθηναϊκού. Ο δημιουργός της Ταουγκρές, εκτός από λάτρης της Ελλάδας, έχει τη φήμη του προπονητή που βγάζει το λάδι των παικτών του.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο σκληρός "δημιουργός"

Ο τελευταίος, ίσως και ομοναδικός μαθητής, του Μάλκοβιτς θα δουλέψει στον τόπο που πάντα ήθελε: την Ελλάδα. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς από τα πρώτα του χρόνια στην Ταού, προσπάθησε να φέρει Έλληνες παίκτες στο ιδιότυπο εγχείρημα του Κερεχέτα με δεδομένο ότι η ομάδα από τη Βασκονία, δεν θα είχε ποτέ γηγενείς. Η Βιτόρια δεν υπήρξε μπασκετομάνα οπότε ο άρρωστος με το μπάσκετ ιδιοκτήτης της, έπρεπε να φτιάξει μία άλλη ταυτότητα.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο σκληρός "δημιουργός"

Ο δημιουργός της Ταουγκρές

Ο Ιβάνοβιτς πήρε την ευκαιρία το 2000 και την κράτησε από τα μαλλιά μέχρι τέλους. Ακόμα και τώρα μνημονεύεται, και είναι, ως ο προπονητής που δημιούργησε την Ταουγκρές, έβαλε τις αρχές του, έκτισε μία πραγματικότητα αλλά κι έναν μύθο.

Η πραγματικότητα της ομάδας η οποία από το μηδέν, έγινε ένα από τα βαριά χαρτιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η πραγματικότητα ότι ο Ιβάνοβιτς δημιούργησε μία δική του σχολή αξιοποίησης παικτών από όλο τον κόσμο, η πραγματικότητα ότι μπορούσε να κτίσει και με λίγα και με πολλά χρήματα, η πραγματικότητα της σκληρής προπόνησης, ο μύθος ότι κανείς παίκτης δεν ήθελε να συνεργάζεται μαζί του.

Αυτή η... φήμη, έκανε τους περισσότερους Έλληνες παίκτες να του πουν όχι σε διαδοχικά χρόνια. Ο Χρήστος Χαρίσης ήταν ο πρώτος που επελέγη από τον Ιβάνοβιτς για να δουλέψει στην Ταού παίζοντας στους ιστορικούς τελικούς του 2002. Τον Νοέμβριο, ο Σέρβος έκλεινε τον Διαμαντόπουλο από τον Πανιώνιο, που αποτελούσε τον... πόθο όλων των συμπατριωτών του, αλλά 20 ημέρες μετά, μάθαινε ότι οι κυανέρυθροι "φοβήθηκαν το ξύλο από τον κόσμο", όπως είπε ο ίδιος κάποια στιγμή αργότερα, και δεν άφησαν τον παίκτη.

Έκανε προτάσεις σε όλους τους διαθέσιμους Έλληνες παίκτες όλων των ηλικιών, αλλά μόνο ο Μιχάλης Κακιούζης δούλεψε μαζί του δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα.

MOS72 KHIMKI (RUSIA), 25/2/2010.- El entrenador del Caja Laboral, Dusko Ivanovic, da instrucciones a sus jugadores durante el partido del Grupo D de la Euroliga de baloncesto que su equipo disputó contra el BC Khimki en Khimki, en la región rusa de Moscú, hoy, jueves 25 de febrero de 2010. EFE/Sergei Ilnitsky
MOS72 KHIMKI (RUSIA), 25/2/2010.- El entrenador del Caja Laboral, Dusko Ivanovic, da instrucciones a sus jugadores durante el partido del Grupo D de la Euroliga de baloncesto que su equipo disputó contra el BC Khimki en Khimki, en la región rusa de Moscú, hoy, jueves 25 de febrero de 2010. EFE/Sergei Ilnitsky EFE

Λάτρης της Ελλάδας

Τώρα έρχεται στον τόπο... παραγωγής για να δείξει την δουλειά του με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και ίσως ίσως, να πάρει μία μικρή ρεβάνς για την απόλυση του... πατέρα του.

Ο Ιβάνοβιτς είναι ένας σκληρός και συγκεντρωτικός προπονητής. Όλοι και όλα περνούν από τα χέρια του. Δεν τον νοιάζει ποιοι είναι οι παίκτες με τους οποίους θα δουλέψει αρκεί να μπορούν να βγάλουν την προπόνησή του.

Κι εδώ είναι το κομβικό σημείο που τον μετέτρεψε σε κάτι σαν… δράκουλα για τους Έλληνες αθλητές. Οι προπονήσεις του είναι σκληρές για μπάσκετ. Αυτό είναι. "Βάζει λαγό μπροστά, και λέει 20 χιλιόμετρα. Φύγατε", τόνισε προπονητής που έχει παρακολουθήσει προετοιμασία του. Ποιοι αντέχουν; "Δεν έχει σημασία. Όποιος την βγάλει την προπόνηση αυτός έχει προβάδισμα να παίξει", ήταν η συνέχεια της κουβέντας.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο σκληρός "δημιουργός"

Την ανάγκη σας σε... μπουκάλι

Στην προετοιμασία οι προπονήσεις φτάνουν στις τρεις ώρες κάθε φορά (δύο την ημέρα μπορεί και τρεις) σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Το πρόβλημα είναι ή αν θέλετε ήταν, στις περιπτώσεις κακής εμφάνισης και ήττας. Ο μπασκετικός μύθος λέει ότι οι παίκτες επιβιβάζονταν στο λεωφορείο το οποίο δεν έκανε καμία στάση μέχρι την Βιτόρια. Οι αθλητές έκαναν την ανάγκη τους σε μπουκάλια και μετά είχαν προπόνηση ως το ξημέρωμα. Με πολύ τρέξιμο.

Δίκαιος προπονητής, ιδανικός για ταλέντα

Πολλά από αυτά είναι αλήθεια, όπως είναι αλήθεια πως πρόκειται για έναν δίκαιο προπονητή. Αν βγάλεις την προπόνησή του και ακολουθήσεις τις εντολές, θα παίξεις σίγουρα. Και θα παίξεις καλά. Δουλεύει πολύ ατομικά, εξελίσσει αθλητές, δεν έχει πρόβλημα να ρισκάρει με έναν νέο παρά να παίξει με έναν βετεράνο.

Δεν είναι πολύ επιλεκτικός με τους ξένους. Πολλές φορές μάλιστα άφηνε τον Κερεχέτα να φέρει παίκτες τους οποίους και μεταμόρφωνε.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Ο πιο σκληρός "δημιουργός"

Το δικό του μπάσκετ

Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έμεινε δύο χρόνια χωρίς δουλειά καθώς το μπάσκετ που πρεσβεύει (νίκη πρώτα, μετά θέαμα) δεν περνούσε στην Ισπανία. Δεν είναι το αίσχος του Μάλκοβιτς σε καμία περίπτωση, δεν έχει πρόβλημα και θέλει η ομάδα του να τρέξει, αλλά πρέπει πρώτα να παίξει σκληρή άμυνα. Έχοντας πάντα αθλητικούς παίκτες, κατάφερνε να συνδυάσει ταχύτητα στην επίθεση, δυνατή, πολύ δυνατή άμυνα.

Από την άλλη η φιλοσοφία προπόνησης έκανε πολλές ομάδες διστακτικές για έναν ασυμβίβαστο κόουτς.

Για τον παλιό θρύλο της Γιουγκοπλάστικα, ο Παναθηναϊκός αποτελεί την τελευταία του ευκαιρία για να μείνει στην πρώτη γραμμή των προπονητών της γηραιάς ηπείρου. Εκεί όπου στεκόταν άνετα ως το 2012.

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοίνωσε Ιβάνοβιτς ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK