Ο Πασκουάλ κάνει... Τζεντίλε τον Αλεσάντρο

Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί πώς και γιατί ο Αλεσάντρο Τζεντίλε είναι ο παίκτης που είχε ανάγκη στον Παναθηναϊκό ο Τσάβι Πασκουάλ. Όχι ένας συμβατικός οργανωτής, αλλά ένας γκαρντ/φόργουορντ που "κολλάει" με όλους τους άλλους.

Ο Πασκουάλ κάνει... Τζεντίλε τον Αλεσάντρο

Οποιοσδήποτε αποδεδειγμένα καλός παίκτης προστίθεται σε μία ομάδα που έχει κενά αποτελεί τεράστιο αγωνιστικό κέρδος. Ακόμα κι αν έρθει μακροπρόθεσμα, ισχύει αυτό που λένε πως... ποτέ δεν έχεις πολλούς καλούς παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός μάλιστα αλλάζοντας διαρκώς πράγματα εμφάνισε κενά και παίρνει μία δύσκολη απόφαση: να καλύψει ένα από αυτά με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Αν δεν ήταν ο Πασκουάλ στον πάγκο, η επιλογή να... σωθεί η καριέρα του Ιταλού, θα ήταν μία ακόμα συναισθηματική-επικοινωνιακή απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Σε όσα χρόνια διοικεί τον Παναθηναϊκό, οι αποφάσεις του ξεκινούν αποκλειστικά από το προσωπικό συναίσθημα, κάτι που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης αφενός, οδήγησε σε λάθη αφετέρου. Μετά το συναίσθημα ο διοικητικός ηγέτης των "πρασίνων" θέλει να ικανοποιεί τον κόσμο της ομάδας του.

Δεν θα υπήρχε καλύτερη απόδειξη τέτοιας επιλογής από την απόκτηση του Τζεντίλε. Σε μία θέση την οποία μοιράζονται χρόνο δύο ξένοι (Νίκολς, Ρίβερς ενίοτε), και ανάλογα με τα σχήματα του Πασκουάλ, εκεί βρίσκεται και περιμένει η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση των κυπελλούχων, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Σε όλα αυτά, με την εύθραυστη ψυχολογία συγκεκριμένων παικτών-κλειδιά, προστίθεται ένα παιδί με πολλά δικά του ζητήματα συμπεριφοράς, τόσα ώστε η ομάδα του να τον διώξει κλοτσηδόν, παρόλο που ήταν ο πιο ταλαντούχος παίκτης της. Αλλά είναι ο γιος του μεγάλου Νάντο Τζεντίλε με όσες αναμνήσεις και τίτλους κουβαλάει.

Η ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Όταν, όμως, μπαίνει η παράμετρος Πασκουάλ και το όνομα του Παναθηναϊκού, τότε η συγκεκριμένη κίνηση έχει μόνο οφέλη και χρήζει αποκλειστικά μπασκετικής ανάλυσης. Έγινε ξαφνικά καλό παιδί ο Τζεντίλε; Αδιάφορο για έναν απλό λόγο: αυτή τη φορά παίζει σε μία ομάδα πολύ πιο πάνω από το μέγεθός του και θα έχει έναν προπονητή που δεν τον... βλέπει στα μάτια, όπως τον Ρέπεσα που λέγεται πως ο ίδιος ζήτησε στο Μιλάνο. Κοινώς, είναι τέτοιο το μέγεθος του συλλόγου, ώστε δεν θα πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα όλα όσα συνέβαιναν στο Μιλάνο.

Ο Πασκουάλ ήθελε έναν παίκτη ο οποίος θα του δώσει δημιουργία και από το να αναζητά ένα συμβατικό δημιουργό που θα περίμενε κανείς, βλέπει πως μπορεί να έχει έναν δημιουργό από τις... 45 μοίρες που λένε και οι ειδικοί. Από τα πλάγια, από τη θέση του σούτιγκ γκαρντ ή του σμολ φόργουορντ. Και γι' αυτό είναι καλή προσθήκη ο Τζεντίλε, καθώς δημιουργεί καλύτερα απ' όσο ο Νίκολς ή ακόμα και ο Ρίβερς.

Δημιουργός με 2,3 ασίστ καριέρας; Βεβαίως, καθώς η ικανότητα του Ιταλού στο "ένας εναντίον ενός", αποτελεί μία εξαιρετική μορφή δημιουργίας, την οποία θέλουν πια όλοι οι κόουτς. Είτε με πρόσωπο και τον καλό χειρισμό του είτε με πλάτη λόγω της μεγάλης δύναμής του, προσφέρει σε μία οργανωμένη ομάδα, όπως είναι ο Παναθηναϊκός και φυσικά δεν ήταν ποτέ το Μιλάνο, σκορ και καλύτερες επιλογές στο μοίρασμα του παιχνιδιού.

ΔΙΝΕΙ "ΕΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ"

Αν, για παράδειγμα, ο Τζεντίλε τραβήξει νταμπλ τιμ χαμηλά στην ρακέτα και από την πάσα του βγει ελεύθερο σουτ έστω κι έμμεσα, αυτό είναι δημιουργία. Διαθέτει δε ένα άλλο πλεονέκτημα, δεν μοιάζει με κανέναν άλλο γκαρντ/φόργουορντ του Παναθηναϊκού, κάτι που σημαίνει πως συμπληρώνει άριστα τον Ρίβερς, τον Φελντέιν και σίγουρα δεν μπλέκει στα πόδια του Καλάθη, παρά το γεγονός πως το σουτ του 24χρονου παραμένει ασταθές.

Είναι όλα ρόδινα λοιπόν; Ένα τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο; Επιστρέφουμε στην εισαγωγή: κάθε ποιοτικός παίκτης αποτελεί πλεονέκτημα. Το τεράστιο μειονέκτημα είναι πως ο Παναθηναϊκός, που ακόμα δεν έχει βρει ισορροπία, προσθέτει έναν ακόμα καινούργιο πρωταγωνιστή, ο οποίος μέσα από τους αγώνες θα χρειαστεί να βρει το ρόλο του να μάθει και να τον μάθουν.

Τη στιγμή που ο Τζέιμς απέχει ακόμα από το να αποκτήσει ρόλο, ο Γκάμπριελ μόλις έφτασε, έρχεται μία τρίτη προσθήκη. Πόσο γρήγορα όλοι αυτοί θα μπουν στην ίδια... σελίδα με έναν προπονητή ο οποίος δεν δημιούργησε αυτή την ομάδα; Η απάντηση θα δοθεί από την επιτυχία ή την αποτυχία και μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Emiliano Carchia στο Contra.gr για τον Τζεντίλε: "Δεν είναι αυτός που ήταν αλλά μπορεί να ξαναγίνει!"
Οταν ο μπαμπάς Τζεντίλε άφηνε άφωνο το ΣΕΦ!
"Πράσινος": Στον Παναθηναϊκό ο Τζεντίλε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK