Ο... γκαρντ κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τους Νικ Καλάθη και Ντάνιελ Χάκετ που υπέγραψαν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα και αναλύει τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους.

Ο... γκαρντ κρύβεται στις λεπτομέρειες

Από τη στιγμή που συμφωνούμε άπαντες πως οι κοντοί κάνουν την διαφορά, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός επένδυσαν όλες τις ελπίδες τους για επιτυχία σε δύο παίκτες. Εξηγούμεθα για να μην παρεξηγούμεθα. Άλλος ο ο σχεδιασμός για τον Χάκετ και άλλος για τον Καλάθη. Με μία κοινή κατάληξη: οι αιώνιοι ποντάρουν πάνω τους για να πετύχουν. Από άλλη κατεύθυνση αλλά, ίδιος προορισμός.

Πολύ διαφορετική θα είναι η αποστολή του Καλάθη στον Παναθηναϊκό από αυτή του Χάκετ στον Ολυμπιακό όμως οι επενδύσεις επικεντρώνονται στην άμεση επιτυχία. Μέσω της ανοικοδόμησης οι πράσινοι, μέσω της συνέχειας ενός επιτυχημένου πρότζεκτ οι κόκκινοι. Σκοπός δεν είναι να...αποδομήσουμε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις αλλά να προσεγγίσουμε και τις όποιες δυσκολίες. Πρόκειται άλλωστε για δύο πασίγνωστους παίκτες μεν, αλλά...

Αλλά για πρώτη φορά θα κληθούν να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες.

Χτίζοντας γύρω από τον Καλάθη

Δεν υπάρχει καλύτερη κίνηση από την απόκτηση του Νικ Καλάθη. Μετά από τρία χρόνια όπου η διοίκηση της ομάδας δίσταζε και αγωνιστικά να πάει στην επόμενη ημέρα, η προσθήκη του μοναδικού Έλληνα στις ημέρες μας, πλην Σπανούλη, που μπορεί να σταθεί στο επίκεντρο, δίνει το σύνθημα δημιουργίας ενός συνόλου με παρόν και μέλλον.

Στην καλύτερη ηλικία και με ένα τεράστιο συμβόλαιο, ο Καλάθης θα πρέπει να ηγηθεί άμεσα αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες. Είναι τυχερός γιατί θα έχει και τον Διαμαντίδη να συμβουλεύει, όμως η ομάδα είναι δική του. Και αυτό έχει να το... δει από την 2η σεζόν στο κολέγιο.

Ο... γκαρντ κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ο ελληνοαμερικανός είναι ένας εκπληκτικός παίκτης που τώρα θα πρέπει εκτός από τις εντολές του προπονητή να εκτελέσει και την αποστολή του, να οδηγήσει μία ομάδα με έξι αστέρια να λάμπουν και να βαραίνουν. Δεν του ζητήθηκε ποτέ πριν κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και δεν κατάφερε να βρει καλό συμβόλαιο στο ΝΒΑ, διότι αξιολογήθηκε ως παίκτης συμπληρωματικός και μόνο με συγκεκριμένες δυνατότητες και αδυναμίες. Όλα αυτά όμως στην Ευρώπη δεν μετρούν διότι το μπάσκετ, ιδιαίτερα σε θέματα ταχύτητας είναι εντελώς διαφορετικό.

Το ερώτημα είναι μόνο αν μπορεί να ηγηθεί του νέου Παναθηναϊκού με τρόπο παρεμφερή ενός Διαμαντιδη και πόσο γρήγορα. Ο Καλάθης έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εμφανίσεις με τα πράσινα όπως στην σειρά με την Μπαρτσελόνα, τον ημιτελικό με την Σιένα, τον τέταρτο τελικό με τον Ολυμπιακό, όταν έβγαλε όλο το παιχνίδι χωρίς τον Διαμαντιδη, ή ακόμα και τον πέμπτο τελικό του 2012 που μόνος του πάλευε κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Αργότερα στην Κούμπαν είχε σειρά καλών εμφανίσεων.

Το να ηγηθείς όμως σε ένα τέτοιο μέγεθος στην πιο κομβική χρονιά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό να μην είναι αν γρήγορα ο 25χρονος θα πάρει την σκυτάλη από τον Διαμαντιδη αλλά πώς ένα σύνολο που ξεκινά από το μηδέν(εννοώντας τις εκ βάθρων αλλαγές σε όλα τα επίπεδα) για να γυρίσει στην κορυφή ουσιαστικά δεν θα προετοιμαστεί.

Προπονητής και τα 3/5 της βασικής πεντάδας (Καλάθης, Ραντούλιτσα, Γιάνκοβιτς) θα βρίσκονται στο Ευρωμπάσκετ οπότε οι κυπελλούχοι θα συγκεντρωθούν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και από εκεί ξεκινούν όλα. Για όλους. Ο Καλάθης είναι ένας σπουδαίος παίκτης με τεράστια προοπτική και τώρα έχει την υποχρέωση να ηγηθεί και να πετύχει άμεσα με την πιο απαιτητική ομάδα της ηπείρου μας.

Ένας άλλος Χάκετ

Ο Ολυμπιακός από την μεριά του παίρνει μετά από δύο χρόνια ένα πραγματικό ρίσκο που αν βγει αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρωλίγκα. Με τους Ρώσους και τους Τούρκους να σπρώχνουν αγωγούς δολαρίων, η διατήρηση στην κορυφή απαιτεί γενναίες ίσως και παρακινδυνευμένες κινήσεις. Αυτός είναι ο Ντάνιελ Χάκετ. Αν παίξει στο 100% και προσαρμοστεί στις πρωτόγνωρες γι αυτόν απαιτήσεις ο Σφαιρόπουλος δεν καλύπτει μόνο την απουσία του Σλούκα αλλά για πρώτη φορά ξορκίζει, το αγαπημένο σε όλους στον Πειραιά, φάντασμα του Λο.

Ναι είναι τόσο πλήρες το παιχνίδι του Ιταλοαμερικανού, ώστε στο καλό του βράδυ θα είναι χάρμα ιδέσθαι. Θα αλλάζει τον ρυθμό με την επιθετικότητα του, θα βοηθά στο αργό στυλ με τα ποσταρίσματα του.

Ο... γκαρντ κρύβεται στις λεπτομέρειες

Το ερώτημα είναι πόσα βράδια θα αντέξει πνευματικά να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος. Στο λιγότερο απαιτητικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, απέτυχε στα μεγάλα παιχνίδια να διατηρεί την ψυχραιμία του και παρέσυσε όλη την ομάδα.

Το άλλο πρόβλημα του Χάκετ αφορά στο γεγονός πως δεν έχει αποδείξει αν μπορεί να πάρει πάνω του την ομάδα στα δύσκολα. Του ζητάει κάτι τέτοιο ο Ολυμπιακός του Σπανούλη και του Πρίντεζη; Φέτος περισσότερο από ποτέ ο αναπληρωματικός γκαρντ θα χρειαστεί να είναι ο τρίτος ηγέτης. Ιδιαίτερα μετά το πολύ έντονο καλοκαίρι του Σπανούλη με την εθνική και το γεγονός πως ο Στρόμπερι είναι ένας εξαιρετικός ρολίστας.

Για την ακρίβεια η περιφέρεια είναι γεμάτη από ρολίστες οπότε ο Χάκετ αποκτήθηκε για να πάρει σημαντικές ευθύνες. Στον Πειραιά δεν θα είναι ο σταρ που προσπάθησε να γίνει στο Μιλάνο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια δίπλα στον Σπανούλη, τις ισορροπίες στη δεύτερη καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και την τεράστια πίεση που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ζωή του.

Είναι σαφές πως ο Σφαιρόπουλος χτίζει την δική του ομάδα, αλλάζοντας παίκτες που δεν του έκαναν ούτε και προσέφεραν. Πηγαίνει δε και πιο μακριά εγκαταλείποντας το safe game των... καλών παιδιών αναζητώντας αθλητές οι οποίοι έχουν πρωτίστως ταλέντο και μετά καλό χαρακτήρα. Άλλωστε γνωρίζει πως Σπανούλη παρόντος ουδείς θα τολμήσει να ξεφύγει. Το ερώτημα στην περίπτωση Χάκετ αφορά στο αν θα βγάλει το καλύτερο του παιχνίδι. Το ρίσκο μοιάζει να αξίζει.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Δημήτρη Καρύδα: Η προσωπικότητα Καλάθης και η κίνηση ματ με Χάκετ

Σχόλιο Τσάρλυ: Παναθηναϊκός: Η επιστροφή

Ντάνιελ Χάκετ: Η ιστορία της ζωής του και όσα κάνει στο παρκέ

News 24/7

24MEDIA NETWORK