Ολυμπιακός του... ΝΒΑ: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ο Ολυμπιακός των ελλείψεων που μάχεται σαν να μην υπάρχει χτίζοντας το χαρακτήρα του. Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νέα νίκη των πρωταθλητών.

Ολυμπιακός του... ΝΒΑ: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Στα παλιά καλά χρόνια της αμφισβήτησης του ΝΒΑ στην Ελλάδα η δικαιολογία των αντιφρονούντων αφορούσε στο γεγονός πως στην κανονική περίοδο οι ομάδες περισσότερο διασκεδάζουν παρά παίζουν με ένταση. Βεβαίως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, διότι οι μεγάλες ομάδες στις ΗΠΑ κτίζουν τον χαρακτήρα τους στα φαινομενικά χαλαρά παιχνίδια της κανονικής διάρκειας.

Εκεί ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα παιδιά, γιατί παίζουν κάθε βράδυ και νικούν σε κάθε αγώνα.

Ο Ολυμπιακός αυτό κάνει στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας. Πετυχαίνει σε αγώνες που δεν κρίνουν τα πάντα να κερδίζει τα πάντα. Φτιάχνει το χαρακτήρα του, δημιουργώντας συνεχόμενα "πρέπει", έχει την ευχέρεια να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες μάχες τους παίκτες που δεν θα ηγηθούν στα κρίσιμα προκειμένου αν χρειαστεί, να πάρουν και αυτοί ευθύνες.

Εφέτος οι "ερυθρόλευκοι", αυτή την περίοδο ασχέτως με το μέλλον τους, σε κάθε αγώνα καταθέτουν την ψυχή τους και ξεπερνούν αντιξοότητες που θα μπορούσαν να τους καταβάλουν. Είναι προσωπική επιτυχία του προπονητή, των προπονητών αν θέλετε μετά τον Ίβκοβιτς ο οποίος δημιούργησε τον Ολυμπιακό των τίτλων, να κρατούν την ομάδα τους πάντα στο κόκκινο. Μέσα από αλλαγές, από προσθαφαιρέσεις, η επιτυχία είναι και τέτοια παιχνίδια με την Μπασκόνια. Όπως φυσικά και το γεγονός πως βρίσκεται συνέχεια στις παρυφές ενός ευρωπαϊκού τίτλου.

Ακόμα μία προετοιμασία

Είθισται προπονητές όπως ο Σφαιρόπουλος να θέλουν οι αγώνες προετοιμασίας να περιλαμβάνουν τις λεγόμενες ειδικές συνθήκες. Ο Ολυμπιακός μεταφέρει την προετοιμασία του στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας και μέσα από πραγματικά πυρά δημιουργεί την ομάδα του για την ώρα που θα πρέπει να είναι έτοιμη.

Επιτέλους ο Μάντζαρης βλέπει και κάτι άλλο εκτός από την πάσα, εκτελώντας με προσωπικές ενέργειες. Βγαίνει από το καβούκι του ο Αθηναίου και γνωρίζει πως έχει το ελεύθερο σε αυτό το επίπεδο στην φιναλίστ της Ευρωλίγκας να πάρει τα μεγάλα σουτ. Ο Παπαπέτρου δικαιώνει απλά όσους έγραφαν (όπως η παρούσα ιστοσελίδα) από το χάι σκουλ πως είναι ένα παιδί που θα διαδραματίσει ρόλο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μία τριπλέτα και γύρω της βγαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες και οι υπόλοιποι. Μία τριπλέτα πίσω από τους τέσσερις καθ' ύλην αρμοδίους να σκοράρουν, οι οποίοι είτε δεν έπαιξαν (Πρίντεζης, Γιανγκ, Λοτζέσκι) είτε αποχώρησαν μέσα στο παιχνίδι (Σπανούλης).

Από τη νέα νίκη επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο ψάχνει για παράδειγμα δύο χρόνια ο Ντούντα στην Εφές: η προσωπικότητα και η βαρύτητα του Ολυμπιακού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, στοιχεία που οδηγούν σε νίκες ακόμα και στα βράδια στο οποίο το ταλέντο δεν διατίθεται σε ποσότητες.

Δεν πήρε την... Ευρωλίγκα

Βεβαίως μία λανθασμένη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το Top16. Νίκες απόρροια μεγέθους, αλλά όταν θα πρέπει αυτές οι νίκες να γίνουν κόντρα στους έτερους μεγάλους, εκεί θα χρειαστεί το ταλέντο. Οι πρωταθλητές έχουν ανάγκη από τον ψηλό που θα καλύψει την απουσία του Γιανγκ όπως και την ομαλή επιστροφή των Πρίντεζη -Σπανούλη, οι οποίοι σαφέστατα και βρίσκονται ακόμα στη διαδικαία αποφόρτισης από ένα πολύ έντονο καλοκαίρι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας καταδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η επέκταση της διοργάνωσης και η παρουσία νέων ομάδων. Η εικόνα της Μπασκόνια, της... σίγουρης για τη νέα διοργάνωση επιβεβαιώνει πόσο κουραστική θα κινδυνεύσει να γίνει με τη μείωση των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Μπασκόνια 59-52

News 24/7

24MEDIA NETWORK