Ο παίζων... νικά

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει το ντέρμπι του ΣΕΦ και τη δίκαιη επικράτηση του Παναθηναϊκού και ανανεώνει το ραντεβού για τις 19 του μήνα.

Ο παίζων... νικά

Το μπάσκετ είναι σπορ για πιστούς και ο Θεός του είναι δίκαιος. Συνήθως. Την Πέμπτη ήταν δικαιότατος. Ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο ΣΕΦ, πήρε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, από τον προημιτελικό όπως πέρυσι αλλά με άλλη προοπτική, και το πέτυχε διότι ήταν η ομάδα που μπήκε να παίξει μπάσκετ. Αυτό που μπορούσε αφού πρόκειται για ένα εντελώς καινούργιο σύνολο, με καινούργιους προπονητές. Ο Ολυμπιακός μπήκε να παίξει κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με κατενάτσιο. Η πρωταθλήτρια ομάδα, που έχει κρατήσει τον κορμό της, έμοιαζε χαμένη με μοναδικό πλάνο μία επιθετική προσωπική άμυνα.

Οι... κυπελλούχοι, του Τζόρτζεβιτς μπήκαν για να παίξουν απλά και με σκοπό να ανοίξουν το σκορ. Επιτέθηκαν με τον Φελντέιν την άμυνα του Σπανούλη, γύρισαν την μπάλα, πήγαν με τους ψηλούς τους και δεν τους πτόησε ο τεράστιος αριθμός λαθών. Στην άμυνα, ακολουθήθηκε η συλλογιστική, "να μην βρει ρυθμό ο Σπανούλης". Ως αποτέλεσμα, έδωσε πολλά ελεύθερα σουτ αλλά ο Σπανούλης δεν είχε επιλογές στην ρακέτα καθώς ο Γιανγκ χάθηκε στα πλοκάμια του Κούζμιτς και τις βοήθειες από όλους.

Το δικό του παιχνίδι

Οι πράσινοι δεν ακολούθησαν όσα προσπαθούσαν να κάνουν οι ερυθρόλευκοι κι επέμειναν σε βαριά σχήματα αλλά και συνεχή επιδίωξη για σκορ. Κάποια στιγμή στην τρίτη περίοδο τα λάθη ήταν 14-6 σε βάρος του Παναθηναϊκού και όμως το σκορ ισόπαλο. Γιατί; Διότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να τρέξει, δεν ήθελε να ρισκάρει, δεν επεδίωξε να παίξει με σχήματα που θα σκόραραν και παράλληλα η ίδια η ομάδα έβγαλε τον Σπανούλη από το παιχνίδι καλύτερα από τους αντιπάλους.

Το πλάνο του Τζόρτζεβιτς δεν ήταν καινοφανές, το βλέπουμε συνέχεια την τελευταία τριετία και η επιτυχία του εξαρτάται από τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ νωρίς, αλλά τώρα αυτό που κόστισε είναι ό,τι στις περυσινές ήττες: δεν υπάρχει δεύτερος παίκτης να τραβήξει την ομάδα από την περιφέρεια. Ο εκπληκτικός πάλι Πρίντεζης, δεν γίνεται να κάνει κάτι καλύτερο. Και ο Σέρβος κόουτς του Παναθηναϊκού, όπως και οι τρεις προκάτοχοί του το γνωρίζουν. Εκεί ρίσκαρε. Έδωσε πολλά ελεύθερα σουτ στον Στρόμπερι, τον Αγραβάνη τον Παπαπέτρου. Τους προκάλεσε να τον κερδίσουν και δεν τα κατάφεραν.

Όσο περνούσε ο καιρός, οι φιλοξενούμενοι έβλεπαν κενά στην άμυνα, ιδιαίτερα στην καρδιά της κι εκεί κτύπησε το δίδυμο Γιάνκοβιτς-Πάβλοβιτς για να τελειώσει το παιχνίδι χάρις όμως την υπομονή του Καλάθη στην οργάνωση. Αυτός έκανε την διαφορά και περίμενε πότε θα κουραστούν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου από το ανούσιο επιθετικό τους παιχνίδι και θα σταματήσουν να προσπαθούν στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε δύναμη από κάθε καλάθι κι έπαιζε άμυνα, ο Ολυμπιακός δεν έβαζε καλάθι και λογικά τα παράτησε και στην άμυνα.

Χωρίς πλάνο

Δεν περιμένεις από μία ομάδα η οποία δεν άλλαξε προπονητή και κορμό να μην έχει επιθετικό πλάνο πέραν όσων έδινε η αντίπαλη άμυνα. Μόλις κλείστηκε το πικ εν ρολ με τον Γιανγκ, φάνηκε η απουσία ενός σέντερ ο οποίος θα παίξει με πλάτη και θα πάρει φάουλ και πόντους. Σε ένα παιχνίδι που οι διαιτητές έστειλαν μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουν την σκληρή άμυνα, ο Ολυμπιακός το κατάλαβε μετά από 35 λεπτά και αυτό έμοιαζε να είναι ευθύνη των για κάποιο λόγο υπερβολικά αγχωμένων παικτών του παρά του προπονητή ο οποίος φώναζε συνέχει να πάρουν επιθέσεις στο ένας εναντίον ενός.

Οι πρωταθλητές ήταν διστακτικοί, δεν πήγαν στο καλάθι, δεν δοκίμασαν να πάρουν φάουλ, αρκέστηκαν στα σουτ τα οποία δεν έμπαιναν όμως από την αρχή. Μοιραία ξεκινούν την χρονιά με μία μεγάλη αποτυχία, έχασαν τον πρώτο στόχο αλλά αυτό, πέρυσι δεν τους εμπόδισε να επιτύχουν απόλυτα.

Θρίαμβος που δίνει και χρόνο

Το ίδιο ισχύει για τον Παναθηναϊκό με την διαφορά πως φέτος διαθέτει όντως προοπτικές για μία εξαιρετική σεζόν διότι έχει ταλέντο. Με την κατάκτηση του κυπέλλου, ο Τζόρτζεβιτς διασφάλισε χρόνο για να βρει ρυθμό ο ...σκουριασμένος Γκιστ, να καταλάβει το ευρωπαϊκό μπάσκετ ο Κούζμιτς και ο Ραντούλιτσα να προσαρμοστεί στις πιο σκληρές άμυνες. Ο θρίαμβος όμως του Σέρβου κόουτς είναι ο τρόπος που πάντρεψε τον Καλάθη με τον Διαμαντίδη και αυτή θα είναι η βάση για την επιτυχία. Μόνο που οι πράσινοι έχουν και αυτοί πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να διορθώσουν και σε 10 ημέρες, στο πρωτάθλημα, θα χρειαστεί να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στο παιχνίδι τους καθώς πετούσαν τις μπάλες δεξιά και αριστερά. Νίκησαν όμως και αυτό πρέπει να κρατήσουν βλέποντας όμως τα πολλά λάθη τους.

Πολλά κρίνονται στις 19!

Ο Ολυμπιακός από την μεριά του τελικά δεν μπορεί να κριθεί διότι δεν έπαιξε μπάσκετ. Έχει 10 ημέρες να βελτιωθεί επιθετικά και να δείξει πως η χρονιά ξεκινά από σήμερα. Σίγουρα όμως, είναι βαριά και ανησυχητική μία τέτοια ήττα εντός έδρας και η απώλεια του κυπέλλου. Εκείνο που μοιάζει να θέλει ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο ο... Παπανικολάου, όπως θα σκεφτεί κάποιος γρήγορα, αλλά να βρει καλύτερα σχήματα τα οποία θα παίζουν μπάσκετ. Το υλικό υπάρχει θεωρητικώς.

Ραντεβού στις 19 του μήνα!

Σημείωση: το για μια ακόμα φορά άθλιο μπάσκετ που παρακολουθήσαμε φυσικά δεν οφείλεται σε κάποια κούραση. Δεν υπάρχει κόπωση στον πρώτο αγώνα της περιόδου. Υπάρχει μόνο το άγχος προπονητών και παικτών.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 64-70

Σωτήρης Γεωργίου: Ο φρέσκος Διαμαντίδης, το μήνυμα και η επόμενη μέρα

VIDEO: Το εντυπωσιακό 15-0 του Παναθηναϊκού που έκρινε το ντέρμπι στο ΣΕΦ

News 24/7

24MEDIA NETWORK