Αποθέωση και προβληματισμός

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τα συναισθήματα που διακατέχουν τον Ολυμπιακό μετά τη νίκη επί της Ρεάλ.

Αποθέωση και προβληματισμός

Είναι δύο αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα τα οποία πρέπει να διακατέχουν τον Ολυμπιακό το βράδυ της Παρασκευής. Αποθέωση και χαρά δικαίωσης στον κόσμο εντός κι εκτός ΣΕΦ που πίστευε πως αυτή η ομάδα δεν έχει τελειώσει και στον πρώτο της τελικό θα είναι εντυπωσιακή. Η πίστη στους φιναλίστ της Ευρωλίγκας αποδείχθηκε μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Ολοι οι πρωταγωνιστές στο παρκέ, ιδιαίτερα ο αόρατος ως τώρα Βαγγέλης Μάντζαρης, έχουν το δικαίωμα να υψώσουν τις γροθιές τους ψηλά για την μεγάλη εμφάνιση απέναντι στην Ρεάλ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος οφείλει να χαμογελά ξανά καθώς η επιλογή του να τρέξει ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε απόλυτα. Ηταν το καλύτερο βράδυ για τους ερυθρολεύκους ως ως κι έχουν κάποιες ώρες να το γιορτάσουν.

Αυτό είναι μπάσκετ

Με εξαίρεση τον κόσμο, όλοι οι άλλοι μόλις μπει η 26η Μαρτίου οφείλουν να δουν πολλές φορές όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής και να προβληματιστούν για όσα έκαναν και δεν έκαναν ως τώρα. Γιατί δεν κράτησαν οι πρωταθλητές το καλό τους ξεκίνημα και θα σκέφτονται πάντα τις τρεις ήττες από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις; Γιατί έπρεπε να φτάσουν στον πρώτο τελικό για να παίξουν μπάσκετ και όχι με το...ρολόι;

Πέραν του εντυπωσιακού ποσοστού στα τρίποντα του Μάντζαρη, υπάρχει ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον: Ο Ολυμπιακός ανέβασε τον αγώνα στις 78 κατοχές ενώ μέχρι τώρα δεν ξεπερνούσε τις 68. Άλλαξε ρυθμό και το κυριότερο; Επιτέθηκε. Το 80% των επιθέσεών του ξεκινούσαν να εκδηλώνονται πριν το χρονόμετρο επίθεσης φτάσει στα 10''. Αυτή η αλλαγή σόκαρε την Ρεάλ αλλά βεβαίως όλο το παιχνίδι είναι τα 3/3 τρίποντα του Μάντζαρη στο πρώτο ημίχρονο καθώς γκρεμίζεται το πλάνο του Λάσο για την αντιμετώπιση του Σπανούλη. Η Ρεάλ από πέρυσι έχει αποφασίσει να μην ξαναχάσει από τον Σπανούλη. Ο Μάντζαρης μετά από δύο μήνες έβαλε τρίποντα, οι πρωταθλητές Ευρώπης, μπερδεύτηκαν και δεν είχαν εναλλακτικό πλάνο. Και αν είχαν δεν περίμεναν πως θα αντιμετώπιζαν τον πιο γρήγορο Ολυμπιακό της χρονιάς.

Τρέξιμο

Αυτό το τρέξιμο, τα πιο ευέλικτα σχήματα της ελληνικής ομάδας προκάλεσαν όλα τα προβλήματα στους φιλοξενούμενους και τελείωσαν τον αγώνα με την διαφορά πάνω από τους 13 όπως ζητούσαν ως δεύτερη επιδίωξη.

Η πολύ μεγάλη νίκη όμως, δεν σημαίνει τίποτε χωρίς τις δύο επόμενες και θυμίζουμε πως εντός έδρας ο Ολυμπιακός έχει μόλις μία κακή εμφάνιση, αυτή κόντρα στην Μπάμπεργκ. Μην ξεχνάει κανείς πόσο εύκολα πήρε τις νίκες με Μπαρτσελόνα και Λαμποράλ.

Την άλλη εβδομάδα θα παίξει πάλι όλη του την χρονιά, αλλά στη Ρωσία απέναντι σε μία ομάδα με πολύ ταλέντο και δυνατότητα να ανοίξει το σκορ. Κοινώς άλλα 40 λεπτά με την δαμόκλειος σπάθη να κρεμιέται πάνω από τα κεφάλια.

Ακόμα τα δύσκολα είναι μπροστά

Η διαφορά είναι πως πλέον, ο Σφαιρόπουλος γνωρίζει τον ένα και μοναδικό τρόπο για να μην χαθεί η χρονιά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να επιστρέψει η ομάδα του Πειραιά στο μπάσκετ που δεν...έπαιζε ως τώρα. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα αλλά και παραμένουν δύσκολα. Θα ήταν...αδύνατα, αν αυτός που καλείται να αλλάξει τις ισορροπίες δεν είναι ο Ολυμπιακός που άλλαξε πολλά στην Ευρωλίγκα την τελευταία τετραετία.

Δικαιολογημένη η πίστη του κόσμου πως και φέτος με κάποιο τρόπο η ομάδα του Πειραιά θα πετύχει. Αυτός ο κάποιος τρόπος, βρέθηκε; Σε 7 ημέρες θα γνωρίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Ρεάλ 99-84

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για την πρόκριση του Ολυμπιακού

Σφαιρόπουλος: "Αυτές είναι οι δυνατότητες του Ολυμπιακού"

Σωτήρης Γεωργίου: Με τη μαγκιά του και τη φανέλα του!

News 24/7

24MEDIA NETWORK