Είναι ευθύνη του Ολυμπιακού

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ και ανοίγει την κουβέντα για τη διαιτησία στην Ευρωλίγκα.

Είναι ευθύνη του Ολυμπιακού

Μέχρι πολύ πρόσφατα οι προπονητές που ήθελαν να μην αναλάβουν την ευθύνη να μιλήσουν για κάποια κακή διαιτησία φόρτωναν το βάρος στους δημοσιογράφους με την ατάκα "γράψτε ό,τι είδατε". Από τη στιγμή που μετά την περυσινή "επίθεση" της ΤΣΣΚΑ (που εδώ και πολλά χρόνια περνάει... όσα θέλει και όπου θέλει), δια στόματος του προπονητή της ουδείς αντέδρασε, με αποτέλεσμα ν' αλλάξει κατόπιν όλη η αντιμετώπιση των διαιτητών, ας μην μιλάει κανείς.

Ok, την Πέμπτη παρακολουθήσαμε εξοργιστικές στιγμές όπως η προσβλητική αντιμετώπιση του Σπανούλη (δεν μιλάμε για τα βήματα στο τρίποντο ή το τελευταίο φάουλ) σαν να ήταν το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, το αντιαθλητικό που έγινε τεχνική ποινή, τα φάουλ που δεν έδιναν στο τέλος όταν ο Ολυμπιακός μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο ή ο τρόπος που σφύριζαν όταν η διαφορά πήγαινε να κατέβει από τους 10 σε αντιδιαστολή με όταν πήγαινε 16.

Όποιος παρόλα αυτά έκανε τον κόπο να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα στην έδρα της Γαλατά και πώς "καθαρίστηκε" ο... απειλητικός Ντέντμον, θα κατάλαβε πως όλοι θα "πληρώσουν" το δεύτερο ημίχρονο στον περυσινή τελικό με την Φενέρμπαχτσε. Ας πρόσεχαν διότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι τα έσοδα. Σωστά για επιχείρηση. Αλλά μην φωνάζει κανείς όταν βλέπει να αλλοιώνεται το ίδιο το παιχνίδι από τρεις διαιτητές πολύ σίγουρους για όσα έπρεπε να κάνουν.

ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΙΤΟΥΔΗΣ

Ούτε να κατηγορήσει κάποιος τον Ιτούδη μπορεί, επειδή διαμαρτυρήθηκε, καθώς φρόντισε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ομάδας του. Αυτό οφείλουν να κάνουν όλοι.

Το αστείο της ιστορίας; Ο πρόλογος είχε ως σκοπό να τονίσει πως ο Ολυμπιακός οφείλει να κοιτάξει τα δικά του λάθη και πώς κέρδισε τον κόσμο του σε ένα ρεσιτάλ στήριξης παρά την ήττα στο τέλος. Διότι υπήρξαν λάθη, εκτέθηκαν όλες οι αδυναμίες, ενώ παράλληλα είδαμε και θετικές καταστάσεις. Βέβαια η κουβέντα για τη διαιτησία μπορεί να σε παρασύρει. Όχι όμως τους καθ' ύλην αρμοδίους διότι το κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού δεν είχε καμία σχέση με τη διαιτησία.

ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΚΕΡΔΟΣ Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η αντιμετώπιση του... πάρτε όσα σουτ θέλετε υπήρξε μοιραία λανθασμένη καθώς έβαλε σε ρυθμό την καλύτερη ομάδα στο τρίποντο. Όσες φορές, ιδιαίτερα την τέταρτη περίοδο, η άμυνα των "ερυθρολεύκων" σήκωνε αποφασιστικά το χέρι στην περιφέρεια, σουτ δεν έμπαινε. Είχε βρεθεί όμως πίσω με 16 πόντους για να αλλάξει πράγματα. Όπως επίσης δεν είχε εναλλακτικό πλάνο. Και δεν θα έχει, αφού της λείπουν ψηλοί. Ο Ιτούδης έκανε το λογικό, δεν έδωσε κανένα ελεύθερο σουτ σε ένα σύνολο που σουτάρει περισσότερο τρίποντο από δίποντο κι εκεί ξεκίνησε το βέρτιγκο.

ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Το κοντό σχήμα άργησε πολύ, χάθηκαν λέι απ και κάποια καλά σουτ. Σίγουρα η συγκυρία του τραυματισμού του Γκριν κόστισε διότι άργησε πολύ να βρει ρυθμό και μόλις βρήκε άλλαξε τα πάντα. Ρυθμό που ακόμα δεν έχει ο Χάκετ και φυσικά ο Γιανγκ. Ο Μπιρτς ήταν εξαιρετικός βάσει των δυνατοτήτων και ο Μιλουντίνοφ ο εαυτός του.

Η δουλειά που έκανε εφέτος το προπονητικό τιμ των πρωταθλητών ήταν εξαιρετική, αλλά και δύσκολη για να αλλάξει τον αγωνιστικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένες επιλογές είτε για αγωνιστικούς είτε για οικονομικούς λόγους έρχεται ως τροχοπέδη.

Δεν ταιριάζει σε ένα τέτοιο μέγεθος να στηρίζεται τόσο στον... ηρωισμό. Ταιριάζει όμως ο ρυθμός των τελευταίων λεπτών όταν ο Σπανούλης και ο Γκριν έτρεξαν κι έδειξαν πόσο πιο άνετη είναι αυτή η ομάδα όταν τρέχει.

ΗΤΤΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ

Η ήττα από την ΤΣΣΚΑ είναι σημαντική, διότι για μία ομάδα η οποία στοχεύει τετράδα εντός έδρας αποτυχία από ανταγωνιστή μετράει διπλά. Δεν υπάρχει τίποτε θετικό βαθμολογικά από τέτοιες ήττες ούτε μπορεί να πει κάποιος πως δεν γίνεται να κοιτάς στα μάτια τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: η ΤΣΣΚΑ παραμένει η καλύτερη ομάδα, παραμένει το σύνολο που παίζει το καλύτερο μπάσκετ. Αυτό δεν πρέπει κανείς να της το αφαιρέσει και να την ορίσει ως μία ομάδα των...διαιτητών. Πρωτίστως νικά λόγω μπάσκετ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ελληνικές ομάδες είναι πανίσχυρες στη διαιτησία ας μην κοροϊδευόμαστε, αλλά βρίσκονται κάτω από την ΤΣΣΚΑ. Πάνω όμως από τους άλλους. Αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο ηρωικός Ολυμπιακός δεν ολοκλήρωσε την ανατροπή
Ο Ιτούδης μετέφραζε τον εαυτό του!

News 24/7

24MEDIA NETWORK