Ο Ολυμπιακός συντρίβει τις δικαιολογίες

Ο Τάσος Μαγουλάς βγάζει το καπέλο στον Γιάννη Σφαιρόπουλος για την προσέγγιση του, στον Σπανούλη που στα 34 κρίνει τα ματς και στον Γιανγκ που ανεβαίνει διαρκώς. Αναρωτιέται όμως πώς θα βοηθήσει ο Γουότερς.

Ο Ολυμπιακός συντρίβει τις δικαιολογίες

Συγκεκριμένα πράγματα δεν μπορείς να κάνεις μετά από την πολύ μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ. Πρώτα απ' όλα πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ήταν ο Σφαιρόπουλος με όσα ετοίμασε και παρουσίασε στο πρώτο ημίχρονο που ουσιαστικά "κλείδωσαν" τον αγώνα. Δεν γίνεται να το παραγνωρίσεις. Μία εξαιρετική προπονητική δουλειά απέναντι στον καλύτερο της Ευρώπης.

ΜΟΝΟ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Όλη όμως η κοσμοθεωρία του Ολυμπιακού στηρίζεται, περιστρέφεται γύρω από τον Σπανούλη και στο τέλος αυτός θα πάρει τη... δόξα σπίτι του. Όχι άδικα διότι όσο μεγάλοι παίκτες και αν υπάρχουν στην Ευρώπη(καλύτεροι και νεότεροι), ο τρόπος που ελέγχει έναν αγώνα στα 34 του και ο τρόπος που τον κερδίζει... ετσιθελικά ακόμα δεν συναντάται.

Ούτε καν ο Γιουλ φτάνει την σιγουριά πως θα πάρει τις τελευταίες επιθέσεις, θα χάσει μία-δύο, αλλά αυτές που θα δώσουν νίκη θα τις ολοκληρώσει ακόμα και αν τον μάρκαρε όλη η Κωνταντινούπολη.

Εκτός από τους δύο πολυτιμότερους παίκτες, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να υποτιμήσει όλα όσα έκανε στην επίθεση και την άμυνα για 30 λεπτά, παιχνίδι πολύ υψηλού επιπέδου. Μακριά από τα τσιτάτα "όλα αρχίζουν και τελειώνουν από την άμυνα", το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας. Πρώτα θα βάλεις την μπάλα στο καλάθι, μετά θα παίξεις άμυνα και αν δεν κάνεις το ένα, πιθανότατα δεν θα κάνεις το άλλο.

Γι' αυτό και δεν πρέπει να ξεχάσει ο Ολυμπιακός τα μαρτυρικά εννέα λεπτά της τελευταίας περιόδου όπου βολεύτηκε με τη διαφορά, πίστεψε πως η αμυντική υπερπροσπάθεια θα του αρκούσε για να πάει σε διψήφιο φινάλε. Έκανε λάθος και περισσότερο ήταν λάθος από ...ανάγκη, καθώς ουδείς μπορεί να ξεχάσει πως επικράτησε της πιο ακριβής ομάδας της Ευρώπης παίζοντας χωρίς τον δεύτερο ηγέτη του και χωρίς την τρίτο δημιουργό του.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ

Η νίκη επί της Φενέρ είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, αλλά πάνω απ' όλα απίστευτα χρήσιμη διότι παρουσίασε όλες τις ευλογίες και τις κατάρες των πρωταθλητών. Όλα όσα θα δούμε στη συνέχεια και είτε θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμα φάιναλ φορ είτε θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη.

Διότι ουδείς πρέπει να ξεχάσει το γεγονός πως πριν από επτά ημέρες οι "ερυθρόλευκοι" υπέστησαν πολύ βαριά ήττα στο Μπάμπεργκ και στην έδρα τους απώλεσαν διαφορά 23 πόντων σε λίγα λεπτά. Θα γυρίσει ο Πρίντεζης, αν και ο τρόπος διαχείρισης του Παπαπέτρου μέχρι να τον αντιληφθεί ο Ομπράντοβιτς, έκανε τη διαφορά, αλλά το παιχνίδι γύρισε διότι ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην πάρει παίκτη να καλύψει τον Χάκετ.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ Ο ΓΟΥΟΤΕΡΣ

Είναι σαφές πια πως η επιλογή του Γουότερς αφορά έναν γκαρντ μπροστά από τον Αθηναίου και όχι καταλύτη στο παιχνίδι. Σεβαστή επιλογή ενός προπονητή που γνωρίζει άριστα την ομάδα του και τις ισορροπίες της. Αυτό δεν σημαίνει πως στην αγορά δεν υπήρχαν παίκτες καλού επιπέδου να προσφέρουν άμεσα και αυτό σίγουρα το επιβεβαιώνει το τμήμα σκάουτιγκ των πρωταθλητών. Τα θέλω όμως ενός κόουτς είναι διαφορετικά.

Ο Γουότερς θα χρειαστεί να πάρει ρόλο (με 15 αγώνες να έρχονται ουδείς διασφαλίζει πως όλοι θα είναι στο 100%) και στο τέλος της ημέρας αυτό την καθιστά επιλογή υψηλού ρίσκου, διότι απλά δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο ούτε τον συνοδεύει κάποιο βιογραφικό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΓΙΑΝΓΚ

Από την άλλη πλευρά, ο τρόπος που η συγκεκριμένη ομάδα άντεξε από τους κραδασμούς της περίπτωσης Γιανγκ, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα αρχίζει και μαζεύει τους καρπούς καθώς με μαθηματική ακρίβεια όπως είχαμε τονίσει από τον Ιούλιο, ο Αμερικανός ανεβάζει στροφές στο τέλος του 2016. Και οι "ερυθρόλευκοι" θα τον χρειαστούν, καθώς όσο τα παιχνίδια γίνονται πιο κλειστά, ο Μπιρτς με τα αθλητικά προσόντα του, την τρομερή διάθεση κι επιμονή του, ο Γιανγκ μπορεί να δώσει αυτό που λείπει κι έλειψε στην 4η περίοδο: εύκολοι πόντοι στη ρακέτα, χωρίς την ατέρμονη ανάγκη δημιουργίας από τον Σπανούλη. Αυτό που έκλεισε δηλαδή η Φενέρ και δεν απείλησε ξανά ο Καναδός.

Η επιστροφή του Πρίντεζη θα προσφέρει δημιουργία και την ποιότητα που έλειψε στο τέσσερα. Πανάκεια; Αυτό είναι και το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Ο Χάκετ έδινε ακόμα μία λύση, παρά τη μέτρια σεζόν του και στο τέλος της ημέρας όσο κι αν ο Γκριν πάρει τη θέση του οργανωτή, ο Γουότερς θα χρειαστεί να δώσει σκορ και οργάνωση. Για οκτώ ή 10 λεπτά; Αν για παράδειγμα στο 63-49 του 34', υπήρχε ένας παίκτης να προσδώσει την ηρεμία και να μοιράσει το παιχνίδι με συνέπεια, δεν θα πήγαινε η αναμέτρηση στο ένα σουτ.

ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΙ;

Εκτός έδρας εκεί που θα χρειαστούν μία-δυο νίκες, εκεί θα χρειαστεί και ο Γουότερς και κάθε λύση και αυτό προκύπτει από τη νίκη της Πέμπτης.

Η ομάδα του Πειραιά έκανε σχεδόν άριστα τη δουλειά της στις πρώτες 15 στροφές και αποτελεί εχέγγυο, καθώς ήδη μοιάζει σίγουρη για την οκτάδα οπότε επικεντρώνεται στην τετράδα και στο πλεονέκτημα έδρας. Το 2016 ολοκληρώνεται με εξαιρετικό τρόπο, αφήνει πολλές υποσχέσεις για το 2017, αλλά η πρόκριση στο φάιναλ φορ δεν θα έρθει μόνο επειδή το θέλει ο Σπανούλης. ΟΚ, είναι μία βάση αλλά συν... Σπανούλη και χείρα κίνει.

Το επιμύθιο για τον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια των επιτυχιών είναι πως έμαθε να στέκεται πάνω από τις δικαιολογίες, να μην τις χρησιμοποιεί, αλλά να τις αξιοποιεί για να γίνει δυνατότερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Άντιτς αποθέωσε τη "Θύρα 7" κι άφησε τα πάντα ανοιχτά...
Σφαιρόπουλος: "Δεν ξέρω αν είναι καλό το 10-5"
Ο Άγιος Βασίλης Σπανούλης έκανε δώρο τη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε

News 24/7

24MEDIA NETWORK