Οι ξένοι δεν είναι... σοκαλατάκια

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, τη δεύτερη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού και τις μέτριες επιλογές ξένων του Ολυμπιακού.

Οι ξένοι δεν είναι... σοκαλατάκια

Στην δεύτερη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού, κανονικά μπαίνει και τίτλος "ό,τι πληρώσεις παίρνεις" αλλά και ο Ολυμπιακός πλήρωσε όμως συνεχίζει το σερί μέτριων επιλογών ξένων. Διότι οι κυπελλούχοι νίκησαν πάλι διότι οι καινούργιοι τους ξένοι έκαναν τη διαφορά στα κρίσιμα την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Σφαιρόπουλος απέφευγε να έχει στο παρκέ τους δικούς του καινούργιους αλλοδαπούς. Μην περιμένετε καμία αποθέωση για τον Κούζμιτς διότι, για να λέμε και τα καλά μας, όταν όλοι δήλωναν προβληματισμένοι τονίζαμε την ποιότητα του Σέρβου και πόσο αποτελεσματικός θα είναι.

Ο Τζόρτζεβιτς πλην ίσως του Φελντέιν, πήγε σε ασφαλείς επιλογές και αυτή την στιγμή δικαιώνεται απόλυτα. Οι γνωστοί Ραντούλιτσα και Πάβλοβιτς έκαναν τη διαφορά στα κρίσιμα με προσωπικά καλάθια, ενέργειες, φάσεις προσωπικότητας. Με δεδομένο πως οι κυπελλούχοι θέλουν χρόνο για να γίνουν ομάδα, βρίσκονται μόνο 30 ημέρες μαζί, ο Σέρβος εμπιστεύεται έμπειρους παίκτες, με δεδομένα συν και πλην. Αυτοί του κέρδισαν το παιχνίδι την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός σε μία ακόμα αναμέτρηση πήρε μία καλή εμφάνιση, μόνο στην 3η περίοδο από το Λοτζέσκι. Φταίνε αυτοί και όχι ο πολύ κακός Σπανούλης του δευτέρου ημιχρόνου ή ο αρνητικός Πρίντεζης του β μέρους ή ο Μάντζαρης πού κόστισε τη διαφορά κατά την β περίοδο; Πρωτίστως ναι διότι δεν έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του Ολυμπιακού ούτε για ένα κακό δεκάλεπτο με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανείς να τους καλύψει. Αυτή βεβαίως μοιάζει να είναι η επιλογή του Σφαιρόπουλου.

Ο... ελληνικός Ολυμπιακός

Όπως μία κεντρική επιλογή είναι η ομάδα να στηριχθεί σε Έλληνες, να δώσει χρόνο σε Παπαπέτρου και Αγραβάνη με οποιοδήποτε κόστος. Την ίδια ώρα, ο Τζόρτζεβιτς δεν θα ρίξει στις μάχες άμεσα τον Χαραλαμπόπουλο ή τον Παπαγιάννη, διότι ο Παναθηναϊκός θέτει στόχο τίτλους και αυτούς θα τους κατακτήσει με έμπειρους παίκτες. Ο Διαμαντίδης μπορεί να μπει και να βγει, να μην πάρει ούτε μία επίθεση στο τέλος ενώ ο Καλάθης απλά φροντίζει να είναι όλοι στις σωστές τους θέσεις. Ξέρουν πως υπάρχει η εμπειρία και η ποιότητα. Και όταν δεν το...πιστεύουν, ο Πάβλοβιτς θα αισθάνεται τόσο σίγουρος ώστε να περάσει δύο απίθανες πάσες στην αδύναμη πλευρά προς τον ελεύθερο Φελντέιν, να πετάξει δύο επιθέσεις με στυλ παιδικής χαράς και να πάει στο ένας ένας απέναντι στον Παπαπέτρου στο σουτ που έκρινε τον αγώνα.

Ξένη βοήθεια

Ο Παναθηναϊκός νίκησε πάλι, τώρα στο ξεκίνημα της σεζόν, διότι διαθέτει ξένους με προσωπικότητα αλλά και διάθεση να πάρουν τον αγώνα μόνοι τους. Ο Ολυμπιακός έχασε τελικά διότι οι ξένοι του δεν βοήθησαν πάλι τους Έλληνες αλλά κυρίως διότι το αγωνιστικό του πλάνο αυτή την περίοδο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ο Σφαιρόπουλος είχε την ευτυχία να πάρει 32 πόντους από τους παίκτες του στην πρώτη περίοδο, αλλά ο ρυθμός έπεσε. Ναι τα 5/6 τρίποντα ήταν εξαιρετικό στατιστικό αλλά προήλθε από ένα πολύ ελεύθερο παιχνίδι όπου ο Σπανούλης έτρεξε την ομάδα του, μοίρασε εννέα ασίστ σε 11 λεπτά με μηδέν λάθη. Μόλις οι ερυθρόλευκοι πιέστηκαν από έναν σχεδόν απελπισμένο αντίπαλο, απλά τα παράτησαν. Πήγαν σε αργό μπάσκετ κι έχασαν το ρυθμό με αποτέλεσμα να έχουν 1/16 τρίποντα από το 10 ως το 38 και να κάνουν 19 λάθη σε 30 λεπτά.

Οι γηπεδούχοι δεν είχαν τέτοια ζητήματα. Πήραν ό,τι τους έδινε το παιχνίδι και ο αντίπαλος. Με προσοχή, έδωσαν πάλι τα σουτ κλείνοντας την ρακέτα, έκοψαν τις πάσες του Σπανούλη και προκάλεσαν τον Στρόμπερι, τον Λοτζέσκι, τον Γιανγκ, τον Μιλουντίνοφ, τον Αγραβάνη να τους κερδίσουν. Ποτέ. Τους ξέφυγε μόνο ο ψυχωμένος Παπαπέτρου και γι αυτό αντί να μείνουν στο +10 περιορίζονται στο +4 το οποίο ήταν και η μοναδική κακή είδηση της βραδιάς γι αυτούς. Και η πολύ καλή για τον Ολυμπιακό ο οποίος σωστά στο τέλος, αν και θα φανεί σε 3 μήνες, φάνηκε να προτιμά να διαχειριστεί το -4 από τις βολές του Φελντέιν παρά να βιαστεί για τρίποντο μήπως και ανατρέψει το παιχνίδι.

Προβληματισμός. Όχι απογοήτευση ή υπεραισιοδοξία

Οι πρωταθλητές Ελλάδας οφείλουν να προβληματιστούν για τις επιλογές τους σε παίκτες και αγωνιστικό πλάνο, αλλά να μην πανικοβληθούν σε καμία περίπτωση διότι η επιστροφή του Χάντερ και τα συνεχόμενα παιχνίδια θα τους βελτιώσουν. Πόσο; Ο Χάκετ δεν θα μάθει να σουτάρει και ο Στρόμπερι θα συνεχίζει να είναι παίκτης για γρήγορο μπάσκετ. Ο Γιανγκ θα βελτιώνεται σίγουρα ιδιαίτερα δε αν παίρνει και την μπάλα εκεί που θέλει χωρίς να πρέπει να στήνει το ένα πικ εν ρολ μετά το άλλο. Είναι μία ομάδα λίγο περίεργη αυτή την στιγμή γι αυτό και είναι άδικο να κριθεί πολύ αυστηρά. Θα είναι λάθος και υπεραισιοδοξία όταν τελειώνεις την σεζόν με ένα εμφατικό 3-0 επί του αιωνίου αντιπάλου και ξεκινάς μετά από 5 μήνες, με 0-2 κι έναν χαμένο τίτλο ήδη. Όσο για το αμυντικό δόγμα της δυνατής προσωπικής άμυνας, εκτέθηκε στο τελευταίο λεπτό όπου οι άμυνες ηττήθηκαν από τις επιθέσεις.

Δουλειά στην άμυνα

Οι νικητές μπορούν πια να αφοσιωθούν στην Ευρωλίγκα και να βελτιωθούν πολύ γρήγορα στην άμυνα διότι όπως φάνηκε και στο Κουμπάν, δεν υπάρχουν δώρα από τα 6,75 όπως τα προσφέρει ο αιώνιος αντίπαλος. Έχουν κερδίσει χρόνο, δύο παίκτες όπως ο Φελντέιν και ο Κούζμιτς αλλά οφείλουν να συνεχίσουν να προσέχουν την αξιοποίηση του Διαμαντίδη η οποία σε αντίθεση με την Παρασκευή, την Δευτέρα ήταν υποδειγματική αφού δεν του φορτώθηκε το άγχος του αγώνα. Ως συνήθως δε, ήταν φενάκη το πρώτο ημίχρονο. Αυτές οι δύο ομάδες, πάντα βρίσκουν τρόπο να εκτελέσουν το σπορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 73-69

Το επεισόδιο Τζόρτζεβιτς-Τόμιτς

Οι δηλώσεις του Τόμιτς για το επεισόδιο

Η ατάκα που φέρεται να είπε ο Καλάθης

Έντονος διάλογος Σπανούλη-Σφαιρόπουλου

News 24/7

24MEDIA NETWORK