Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα όταν στριμώχνεται...

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που κτίστηκε μέσα στη φλόγα της αμφιβολίας πριν από κάποια χρόνια και γιγαντώθηκε από συνεχόμενες δοκιμασίες. Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο ο Πρωταθλητής να σκληραίνει με τη φωτιά και την εξάρτηση του παιχνιδιού από τον Σπανούλη.

Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα όταν στριμώχνεται...

Ύστερα από τις δύο πιο σκληρές ήττες της σεζόν, ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε συγκεντρωμένος, αποφασισμένος, σοβαρός. Θα μπορούσε να ειπωθεί -χωρίς παρεξήγηση- και η λέξη... πορωμένος. Οπως ακριβώς, με εξαίρεση τις ήττες από Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ, οι αποτυχίες από τη Μακάμπι, τη Γαλατάσαραϊ και τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο, έχουν ως κοινό παρανομαστή την... έκπληξη, τη σιγουριά, τον τίτλο του φαβορί. Οι επόμενες αναμετρήσεις από τέτοιες βραδιές ήταν ένα ξέσπασμα μία επιβεβαίωση δυναμικής.

Είναι προφανές πως οι πρωταθλητές ίσως και να είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη όταν πρέπει να αντιδράσει. Όταν στριμώχνεται, όταν αισθάνεται πως έχει κάτι ν' αποδείξει. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε συγκεκριμένα βράδια που βγάζει μία υπερβολική σιγουριά στα όρια της αθλητικής αλαζονείας, κάτι το οποίο στο συγκεκριμένο σύνολο δεν ταιριάζει διότι είναι ο ορισμός της σφυρηλατημένης ομάδας.

Μία ομάδα που κτίστηκε μέσα στη φλόγα της αμφιβολίας πριν από κάποια χρόνια και γιγαντώθηκε από συνεχόμενες δοκιμασίες. Ίσως αυτή να είναι και η μοναδική εξήγηση για τις ήττες... εκτός προγράμματος: όσες φορές έρχεται μία χαλάρωση, οι "ερυθρόλευκοι" τιμωρούνται διότι δεν έχουν μέση κατάσταση, καθώς νικούν όσο παίζουν στο κόκκινο. Ιδιαίτερα όταν ο Σπανούλης τραβάει την ομάδα του από το πρώτο λεπτό και ακολουθεί ο Πρίντεζης, τα πράγματα νομοτελειακά θα κυλήσουν καλά.

Εκεί υπάρχει και η μοναδική παρανόηση με το περίφημο "διαλέγει παιχνίδια". Δεν διαλέγει αγώνες, δεν άφησε το κύπελλο. Αντίθετα η επιβλητική νίκη επί της Μπασκόνια αποτελεί την επιβεβαίωση πόσο κόστισε η αποτυχία στον πρώτο θεσμό της περιόδου.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Στο τέλος της ημέρας ο Ολυμπιακός, οι παίκτες του, ο προπονητής του έχουν ανάγκη για να καλύπτουν τις όποιες αγωνιστικές αδυναμίες, να βρίσκουν κίνητρο. Στη Βαρκελώνη αποτέλεσε κίνητρο η απουσία του ηγέτη. Την Παρασκευή ώθηση έδωσε ο εντός έδρας αποκλεισμός από το κύπελλο.

Όπως όμως είναι δομημένο το παιχνίδι του, έχει ανάγκη τον καλό και υγιή Σπανούλη. Πρώτη φορά μετά από 20 ημέρες ο αρχηγός των γηπεδούχων ήταν κοντά στο 100% και αυτό φάνηκε έχοντας συμμετοχή στους 16 από τους πρώτους 24 πόντους. Τα πράγματα γίνονται απλά μετά, όλοι μεταμορφώνονται όταν το πρώτο βάρος το σηκώνουν οι πιο δυνατοί ώμοι. Ο Γκριν δεν είχε καμία σχέση με τον μπερδεμένο γκαρντ της Δευτέρας, ο Γουότερς πήγε με το... νερό του ρυθμού, ο Λοτζέσκι ήταν σταθερός στην εκτέλεσή του κάνοντας μόνο όσα γνωρίζει. Για τον Γιανγκ δεν χρειάζεται συζήτηση, καθώς ο Αμερικανός με μεγάλη ακρίβεια δικαιώνει τη διαδρομή της αποθεραπείας του όπως ήταν γνωστή απο τον Ιούλιο κιόλας.

Το αγωνιστικό πλάνο ήταν άριστο, στηρίχθηκε πολύ στην διατήρηση του υψηλού ρυθμού και την αποκοπή των δημιουργών-εκτελεστών Λάρκιν και Μπομπουά. Η Μπασκόνια είναι μία εξαιρετική ομάδα η οποία δεν μπορεί να κοντράρει τον Ολυμπιακό σε... όλες της τις μορφές. Πέρυσι συνέβη και φέτος ακόμα πιο εμφατικά. Ταιριάζει πολύ αυτό το στιλ σε όσα θέλει να επιτύχει φέτος ιδιαίτερα η ομάδα του Σφαιρόπουλου.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Επί του παρόντος, η διαχείριση της πορείας στην Ευρωλίγκα παραμένει εξαιρετική και άριστα στοχευμένη καθώς με τις τρεις σερί νίκες επί Παναθηναϊκού, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια έχει τρεις από τις ομάδες που διαδραματίζουν ρόλο στην οκτάδα με 2-0, επίτευγμα εντυπωσιακό αν μη τι άλλο.

Πλέον ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να ελέγξει απόλυτα τη διαδρομή του στην κατάληψη των τεσσάρων πρώτων θέσεων. Αυτό σημαίνει πως πια γίνεται ακόμα και να επιλέξει τις αυξομειώσεις στην απόδοσή του προκειμένου να περιορίσει τις φθορές του.

Οι αδυναμίες των "ερυθρολεύκων" δεν θα καλυφθούν, αλλά το... θετικό της ιστορίας είναι πως ο Σφαιρόπουλος το γνωρίζει κι έχει διαλέξει να ζήσει με αυτές. Τις "προτιμά" από μία ρισκαδόρικη ως και "τζογαδόρικη", όπως το βλέπει ο ίδιος, λύση που πιθανώς να διαταράξει μόνιμα τις ισορροπίες. Από την άλλη είναι μία ομάδα η οποία γνωρίζει πως στο κακό της βράδυ δεν έχει επιστροφή. Γι' αυτό και θα έχει όσα λιγότερα τέτοια βράδια γίνεται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν σαφής. Πιστεύει πως την Δευτέρα στο κύπελλο ηττήθηκε λόγω διαιτησίας ο Ολυμπιακός από τον Παναθηναϊκό. Τόνισε με έμφαση πως στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα κριτήρια και αλλοιώνεται η εικόνα των αγώνων. Προφανώς το ίδιο σύμφωνα με τον κόουτς από την Θεσσαλονίκη θα ισχύσει και στην κόντρα του πρωταθλήματος. Η εικόνα δε της Δευτέρας δεν ήταν παρόμοια με αυτή της Παρασκευής απέναντι στην Μπασκόνια λόγω των διαιτητών.

Σκληρές δηλώσεις από έναν μετρημένο προπονητή που θα πρέπει να τις "υποστηρίξει" ο ίδιος και οι παίκτες του στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σαν το ηφαίστειο που ξυπνά ο Ολυμπιακός
Σφαιρόπουλος: "Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται όταν παίζουμε με τον Παναθηναϊκό"
Το τάιμ άουτ έφερε το θρίαμβο του Ολυμπιακού!

News 24/7

24MEDIA NETWORK