Όραμα τριετίας με Παπανικολάου

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την απόκτηση του Κώστα Παπανικολάου από τον Ολυμπιακό και εξηγεί γιατί αυτή η κίνηση έχει όραμα τριετίας.

Όραμα τριετίας με Παπανικολάου

Όταν ο Κώστας Παπανικολάου ολοκλήρωνε την συμφωνία με τους Ρόκετς, το Χιούστον είχε στο μυαλό του έναν παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο ως σούτιγκ γκαρντ στην άμυνα(λόγω του ύψους του που για το ΝΒΑ θεωρείται χαμηλό για "3") και ως σποτ σουτέρ στην επίθεση ιδιαίτερα από τις γωνίες.

Ο Παπανικολάου που έκανε την διαφορά στην Ευρώπη με τα αθλητικά του προσόντα, για το ΝΒΑ δεν είχε κάτι το ξεχωριστό, οπότε η άμυνα στο "2" ήταν πρόβλημα με αποτέλεσμα να πρέπει να βάλει τα σουτ και την μπάλα στο παρκέ.

Ντρίπλα και άμυνα

Ο Έλληνας φόργουορντ στα 23 του δεν χρησιμοποιούσε ποτέ την ντρίπλα, το παιχνίδι ένας εναντίον ενός ούτε και το σουτ από μέση απόσταση. Ο Κέβιν Μακχέιλ έχει μεγάλο σεβασμό για το ευρωπαϊκό σουτ και πίστευε πως ο Παπανικολάου μέχρι να φύγει (το πλάνο ήταν σαφές σε όλους) σε κάποια ανταλλαγή ίσως του προσέφερε ασφάλεια από τα ...6,70 . Το τρυκ με τα κοντά σχήματα λόγω τραυματισμών, έδωσαν την ευκαιρία στον θρύλο των Σέλτικς, να δώσει πολύ χρόνο και ρόλο στον Παπ για έναν μήνα. Όσο πήρε τους αντιπάλους να αντιμετωπίσουν τις πεντάδες small ball, και τους Ρόκετς να φέρουν τους γκαρντ/φόργουορντ που ήθελαν. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2014, ο Κόρεϊ Μπρούερ φτάνει στο Τέξας και πλέον το πλάνο της διοίκησης προχωρά κανονικά.

Γιατί αυτή η τεράστια εισαγωγή; Διότι πέραν του πρώτου δικαιότατου ερυθρόλευκου ενθουσιασμού, έρχεται η ώρα της...αποκάλυψης: ο Παπανικολάου του 2016 τι θα προσφέρει αγωνιστικά σε μία ομάδα η οποία από το 2014 επενδύει σε έναν παίκτη που αγωνίζεται στην ίδια θέση; Πόσο διαφορετικός μπορεί να εμφανιστεί έχοντας βελτιώσει τις αδυναμίες του;

Εκτός του σημειολογικού της κίνησης, του πρακτικού της ενίσχυσης με τους καλύτερους διαθέσιμους Έλληνες, της επιστροφής ενός παίκτη που μόνο θετικές εντυπώσεις άφησε, οι πρωταθλητές πληρώνουν αδρότατα, σε χρόνια μειωμένου και σφιχτού προϋπολογισμού, για να τους βοηθήσει ως πρωταγωνιστής πια, να μείνουν στην κορυφή σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Τρέξε Κώστα, τρέξε

Ο Παπανικολάου στο ΝΒΑ, έδειξε πως μπορεί να δημιουργήσει με ντρίπλα. Εμφάνισε μία βελτίωση στο παιχνίδι ένας εναντίον ενός με μία υποσημείωση: στο ΝΒΑ οι χώροι είναι απίστευτα ανοικτοί οπότε γίνεται πιο εύκολο.

Ο Ολυμπιακός πάντως δεν περιμένει καταρχάς κάτι τέτοιο. Ο Σφαιρόπουλος υπολογίζει καταρχάς για φέτος, πως θα έχει στον πάγκο έναν παίκτη που θα μπαίνει θα βάζει τα ελεύθερα σουτ, κυρίως όμως θα δίνει μία παράμετρο που δεν υπάρχει φέτος: παιχνίδι σε ανοικτό γήπεδο. Ο Στρόμπερι προσπαθεί μόνος του να δημιουργήσει καταστάσεις αιφνιδιασμού ώστε η ομάδα να σημειώνει εύκολους πόντους. Ο Παπανικολάου μπορεί να το κάνει πιο συντεταγμένα και κυρίως οι τρεις βασικοί δημιουργοί(Σπανούλης-Μάντζαρης-Πρίντεζης) γνωρίζουν άριστα πού θα τον...βρουν.

Σουτ ναι, άμυνα ερωτηματικό

Σε οργανωμένη επίθεση εκτός από το σουτ(το οποίο δεν βοήθησε δύο καλοκαίρια την εθνική αλλά με τον Ολυμπιακό είχε πάντα υψηλά ποσοστά), ο Παπανικολάου θα δώσει κάποιες καλές πάσες χαμηλά στη ρακέτα.

Η άμυνα, ιδιαίτερα με γνώμονα τον βασικό σχεδιασμό που θέλει προσωπική αντιμετώπιση χωρίς βοήθεια, αποτελεί ένα ζήτημα για τον Παπανικολάου. Άλλο η ενέργεια ή κάποιες εντυπωσιακές τάπες στον αιφνιδιασμό και άλλο η ατομική άμυνα σε παίκτες πιο ευέλικτους ή πιο ψηλούς.

Γι αυτό το λόγο, είναι ευλογία για τον Σφαιρόπουλο πως πριν την επιστροφή του παίκτη στην Ευρωλίγκα(26/2 κόντρα στην Μπαρτσελόνα), μεσολαβεί ένας μήνας με τέσσερα παιχνίδια για την Ελλάδα και το κενό διάστημα της ευρωλίγκας για προπονήσεις. Λογικά θα πάρει έναν ρόλο παρεμφερή με αυτόν του Λοτζέσκι, με καλύτερη άμυνα άγνωστο όμως αν το σουτ του θα είναι σταθερό.

Ο Παπ και ο Πάπι

Ο Παπανικολάου λόγω χαρακτήρα και προϋπηρεσίας στον σύλλογο, θα αποτελέσει μόνο θετικό στοιχείο για όλους ιδιαίτερα για τον παίκτη που τον αντικατέστησε, τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Καλύτερη προπόνηση, μεγαλύτερη πίεση για σταθερότητα. Συν τις άλλοις αγωνιστικά αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν πολύ εύκολα να παίζουν μαζί σε όλα τα σχήματα.

Με δεδομένο όμως πως ο Ολυμπιακός δεσμεύει και τους δύο ως το 2019 αυτό σημαίνει πως ο σκοπός της προσθήκης αφορά στο καλοκαίρι του 2016. Με την συγκεκριμένη προσθήκη, επιβεβαιώνεται αυτό που θα ήθελε να δει ο Σπανούλης για το τελευταίο του συμβόλαιο με την ομάδα: ένα σταθερό ρόστερ το οποίο θα λειτουργήσει μαζί μέχρι την αποχώρησή του.

Παράλληλα οι Αγγελόπουλοι κλείνουν όλες τις εκκρεμότητες και με την καλύτερη διαθέσιμη ελληνική πεντάδα(Σπανούλης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης) θα οικοδομηθεί η προσεχής τριετία χωρίς να διασπάται η προσοχή και κυρίως χωρίς εκκρεμότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σωτήρης Γεωργίου: Τι φέρνει ο Παπανικολάου στο λιμάνι

Οριστικό: Στον Ολυμπιακό ο Παπανικολάου!

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του Παπανικολάου σε VIDEO

News 24/7

24MEDIA NETWORK