Παπανικολάου-Ολυμπιακός: Διορθώνοντας δύο λάθη

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την επιστροφή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό και πώς αυτή μπορεί να σβήσει δύο λάθη.

Παπανικολάου-Ολυμπιακός: Διορθώνοντας δύο λάθη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η προσπάθεια του Ολυμπιακού να επαναπατρίσει τον Παπανικολάου και του παίκτη να γυρίσει στον Πειραιά έχουν έναν κοινό παρανομαστή: το λάθος. Δύο λάθη που σε διαφορετικά χρονικά σημεία έκαναν οι δύο πλευρές, παρά το γεγονός πως αμφότερες θέλουν να βρίσκονται μαζί.

Γι' αυτό και οι δύο τα δίνουν όλα για να συνυπάρξουν, διότι ξέρουν πως αμφότεροι κερδίζουν πολύ από την κοινή πορεία. Ο Ολυμπιακός κερδίζει, καθώς συνεχίζει τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου με σκοπό την σταθερή παρουσία στην κορυφή της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται να αλλοιώνει τον κορμό του. Το μυστικό της επιτυχίας, άλλωστε, ήταν και παραμένει η στήριξη του ελληνικού στοιχείου.

Από την πλευρά του, μετά από το κυνήγι της "Χίμαιρας" του ΝΒΑ, ο Παπανικολάου αναζητά εκείνο το συμβόλαιο που θα του δώσει την ευκαιρία επανεκκίνησης. Μην ξεχνάει κανείς πως δύο καλοκαίρια με την Εθνική δεν προσφέρει όσα ορίζουν οι δυνατότητές του. Μία κομβική συμφωνία, που είτε θα τον κρατήσει στο... πάνω ράφι είτε θα τον περιορίσει ως ρολίστα. Τι πιο ασφαλές από το περιβάλλον το οποίο τον δημιούργησε ως παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας;

Το πρώτο λάθος

Ο Ολυμπιακός είναι και φέτος μία ομάδα με συγκεκριμένο σχεδιασμό, κάτι που πολύ λογικά δυσχεραίνει τις όποιες αλλαγές. Οι "ερυθρόλευκοι" ακολουθούν την τελευταία διετία μία ορθολογιστική προσέγγιση, η οποία πολύ σωστά δεν επιτρέπει τις υπερβάσεις παρελθόντων ετών. Παράλληλα, υπάρχει ένα σαφές πλάνο στήριξης του Ιωάννη Παπαπέτρου, της μεγάλης επένδυσης από τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο από την πώληση... Παπανικολάου στην Μπαρτσελόνα.

Αυτό ήταν και το πρώτο λάθος της ιστορίας. Οι "ερυθρόλευκοι" λειτούργησαν για πρώτη φορά με λογιστική λογική, υπολόγισαν πως ο Παπανικολάου θα δοκίμαζε στο ΝΒΑ, δεν ήθελαν μία ανεδαφική επέκταση και τελικά είπαν γρήγορα το "ναι" στην προσφορά των Καταλανών. Κάπως έτσι διαταράχθηκαν οι ισορροπίες του κορμού και δεν θα μάθουμε ποτέ αν η συγκεκριμένη ομάδα είχε κι άλλους τίτλους στο καπέλο.

Στάσιμος και "δόλωμα"

Ήταν τόσο σημαντικός ο Παπανικολάου; Σε ένα τόσο καλά δουλεμένο σύνολο, ναι ήταν, όπως κάθε παίκτης, αλλά ο συγκεκριμένος έδινε ενθουσιασμό κι ενέργεια. Παράλληλα, όμως, αγωνιστικά έμεινε στάσιμος και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στο ΝΒΑ αλλά και με την Εθνική.

Ο Παπανικολάου υπέγραψε μία εξαιρετική συμφωνία με τους Ρόκετς και θα πρέπει να στήσει... ανδριάντα στον Αμερικανό ατζέντη του, ο οποίος προφανώς εκμεταλλεύτηκε γνωριμίες στο Χιούστον, αλλά και γνώριζε το πλάνο της ομάδας για ανταλλαγές. Ο Έλληνας παίκτης αποκτήθηκε με βασικό σκοπό το συμβόλαιό του να αποτελέσει trade bait, ένα δόλωμα, όπως συνηθίζεται στο ΝΒΑ, αν δεν κατάφερνε να κάνει σπουδαία πράγματα, ανάλογα με τις απολαβές του. Όμως οι Ρόκετς κοιτούσαν πιο πολύ στο μέλλον τους. Μπορείτε να ανατρέξετε σε κείμενα της ιστοσελίδα μας, όπου τότε αναλύαμε διεξοδικώς τις σκέψεις της ομάδας του Τέξας.

Με μαθηματική ακρίβεια, το Χιούστον κινήθηκε όπως πίστευε από την αρχή και ο Παπανικολάου βρέθηκε στο Ντένβερ όπου γνώριζε τη μοίρα του. Θα "κοβόταν", διότι οι Νάγκετς είχαν άλλους παίκτες στη θέση του για να στηρίξουν και μάλιστα με πολύ χαμηλότερα συμβόλαια. Τότε είχε την ευκαιρία να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και να έχει άμεσα ρόλο, όμως υπήρχε η υπόσχεση από το Ντένβερ για μία δεύτερη συμφωνία, χωρίς καμία εγγύηση. Όπερ κι εγένετο. Λάθος Νο 2.

Από το καλοκαίρι ο συγκεκριμένος ρόλος

Φτάνοντας στο σήμερα, ο παίκτης, από τους πιο ώριμους Έλληνες καλαθοσφαιριστές, κατάλαβε πως πρέπει να πάει σε επανεκκίνηση και αυτό με ασφάλεια θα συμβεί στο μοναδικό προστατευμένο περιβάλλον που γνωρίζει: αυτό του Ολυμπιακού.

Οι πρωταθλητές, από τη μεριά τους, κυνηγούν την περίπτωση Παπανικολάου, έχοντας μόνο οφέλη σε κάθε εξέλιξη. Το ουσιαστικό είναι πως προσθέτουν έναν πολύ καλό Έλληνα παίκτη, που δεν θα δημιουργήσει εσωτερικές αναταράξεις. Ο χαρακτήρας κι η αγωνιστική διάθεση να κάνει όσα του ζητήσει ο προπονητής του αποτελούν εγγύηση σταθερότητας. Μπορεί δε να προσφέρει άμεσα ποιοτικά λεπτά.

Από το καλοκαίρι, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο και τα περιθώρια να λειτουργήσει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Συν τις άλλοις, σταματάει η ελάχιστη γκρίνια που έχει απομείνει από την πώληση του 2013 και διασφαλίζεται η μακροημέρευση του ελληνικού κορμού και με αυτόν τον γνώμονα, θα γίνουν οι επόμενες επιλογές.

Άπαντες κερδίζουν, αν η Μπαρτσελόνα δεν κρατήσει τον παίκτη στις τάξεις της και δύο λάθη διορθώνονται με τον καλύτερο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Γεωργίου: Ο Παπανικολάου δεν ήθελε Παναθηναϊκό

Δεν κάνει πρόταση η Μπαρτσελόνα για Παπανικολάου, ανοίγει ο δρόμος για Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK