Το βράδυ του Σφαιρόπουλου

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για το "διπλό" του Ολυμπιακού στη Κροατία και αποθεώνει τον Σφαιρόπουλο που βγάζει τον καλύτερο εαυτό του στα δύσκολα και έκανε την τέλεια διαχείριση στο Ζάγκρεμπ.

Το βράδυ του Σφαιρόπουλου
INTIME SPORTS

Η νίκη στην Κροατία μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά μεγάλη για την συνέχεια του Ολυμπιακού. Μπορεί να είναι αυτό το το κάτι παραπάνω που αναζητούσε ο Σφαιρόπουλος από την αρχή της χρονιάς και κάπου χανόταν. Χωρίς τα 3/5 της πεντάδας του, θα περιμέναμε ένα σύνολο όπως το είχε υποσχεθεί: που θα ξεκινάει και θα τελειώνει στην άμυνα.

Το καλό με τον Σφαιρόπουλο είναι πως πρόκειται για έναν πραγματικά εξαιρετικό προπονητή ο οποίος βγάζει τον καλύτερό του εαυτό στα δύσκολα. Και οι ερυθρόλευκοι επέλεξαν στην Κροατία να έχουν πολλά δύσκολα. Ο ορισμός της τέλειας διαχείρισης. Ο Έλληνας προπονητής παρέδωσε μαθήματα σωστής κατανομής ρόλων κι επιλογών. Διάλεξε το παιχνίδι με την πιο αδύναμη αντίπαλο μεν, αλλά στην έδρα της δε, με την ομάδα του σχεδόν σίγουρη πρώτη, να φέρει προ των ευθυνών τους όλους. Παράλληλα, βλέπει πως διαθέτει ταλέντο που δεν υπάρχει λόγος να χαθεί σε έναν κυκεώνα...ξύλου, αφού η δουλειά γίνεται και με μπάσκετ.

Εκείνους που και ο ίδιος κάποιες φορές δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει, το βράδυ της Πέμπτης έδωσε και πήρε το δικαίωμα αυτό να είναι το δικό τους βράδυ. Ο Ολυμπιακός της Πέμπτης δεν μπορεί να κερδίσει σειρά πλέι οφ, πιθανώς να μην είναι σε θέση να επιβιώσει στο τοπ-16, αλλά ο Παπαπέτρου που ηγείται, ο Μάντζαρης που παίζει ως ένας πραγματικά καλός γκαρντ, ο Αγραβάνης που σοβαρεύεται, είναι λεπτομέρειες οι οποίες θα κάνουν την διαφορά όταν ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη θα ηγηθούν και θα έρθει κι ένας σέντερ αντί του Γιανγκ.

Το τέλειο παιχνίδι

Ο Σφαιρόπουλος πήρε το τέλειο από τους συμπληρωματικούς του παίκτες οι οποίοι με έναν σαφώς αδύναμο αντίπαλο βελτίωσαν κι άλλο την ψυχολογία τους ώστε να είναι έτοιμοι για τις σκληρές έδρες και τους μεγάλους αντιπάλους.

Αν αποδείχτηκε πως ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίζει χωρίς τον Σπανούλη; Σε καμία περίπτωση. Ούτε το παιχνίδι με την Εφές, ούτε τώρα, έδειξε πως υπάρχουν εκείνα τα εχέγγυα ώστε οι πρωταθλητές να μην εξαρτώνται στα μεγάλα παιχνίδια από τον ηγέτη τους.

Δεν ήταν άλλωστε αυτός ο σκοπός. Το προπονητικό τιμ ήθελε να θέσει προ των ευθυνών τους τους τρεις Έλληνες και να τους βάλει στην λογική της αποτελεσματικότητας. Η εικόνα του Μάντζαρη που αρνείται να σουτάρει ακόμα και με το πιστόλι στον κρόταφο θα πρέπει να αλλάξει στις κρίσιμες αναμετρήσεις γιατί τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός. Αν για τον Παπαπέτρου φαίνεται πως φέτος δικαιώνει την διοίκηση για την επιλογή τους, ο Αγραβάνης με τα πολλά πάνω κάτω χρειάζεται να σταθεροποιηθεί.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε φέτος να κάνει μία μερική ανανέωση και να δώσει χρόνο σε κάποιους παίκτες. Από την άλλη όμως θέλει κι επιτυχίες. Μέχρι να αποφασιστεί αν θα παρθεί το ρίσκο για τον αντί -Γιανγκ ή θα πάει στην πεπατημένη, ο Σφαιρόπουλος χρειαζόταν ένα τέτοιο παιχνίδι για να πάρει το καλύτερο από τους παρτενέρ των ηγετών του.

Το πόσο μακριά βέβαια θα φτάσει η φετινή έκδοση των ερυθρολεύκων, αυτό θα κριθεί από τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τον ψηλό που θα επιλεγεί.

Παίκτη από Ευρώπη ο Ολυμπιακός

Ποιος όμως θα είναι ο αντικαταστάτης; Οι παίκτες είναι πολλοί και ιδιαίτερα ταλαντούχοι, όμως έχουν, σύμφωνα με το προπονητικό τιμ, ένα μεγάλο μειονέκτημα: καθόλου ή περιορισμένη ευρωπαϊκή προϋπηρεσία. Ο Σφαιρόπουλος κρίνει πως έχει χρόνο ώστε να μην ρισκάρει με κάποιο νέο παιδί είτε από το κολέγιο είτε από ΝΒΑ, περιμένοντας κάποιον από τους ενδιαφέροντες ψηλούς του Eurocup και της Ευρωλίγκας να αποδεσμευτούν. Για την ακρίβεια αυτός είναι ο βασικός στόχος. Παίκτης από την Ευρωλίγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τσεντεβίτα - Ολυμπιακός 70-83

Σωτήρης Γεωργίου: Tα "ερυθρόλευκα"κέρδη στην Κροατία

News 24/7

24MEDIA NETWORK