Όσα δεν... είπαν οι Αγγελόπουλοι

O Τάσος Μαγουλάς, με αφορμή τη συνέντευξη του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, σχολιάζει όσα είπαν και δεν... είπαν οι μεγαλομέτοχοι του Ολυμπιακού.

Όσα δεν... είπαν οι Αγγελόπουλοι
INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι του 2011, όταν οι Αγγελόπουλοι ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το μπάσκετ του Ολυμπιακού, στο Contra.gr, ο τίτλος του κειμένου σχολίου ήταν: "δείχνουν το μεσαίο δάκτυλο". Ακραίο ναι, αλλά ήταν και παραμένει η πραγματικότητα για τους δύο συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι με την επιλογή τους να εισέλθουν στον σύλλογο του Πειραιά άλλαξαν την ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Πέντε, έξι... επτά, δεν έχει σημασία πώς τα μετρούν, η αλήθεια είναι πως η ομάδα που είχε ηττηθεί με 51 πόντους στην έδρα της από την Εφές το 2004, 11 χρόνια μετά είναι όντως στην κορυφή.

Είναι οι πρώτοι φίλαθλοι-γνώστες του μπάσκετ που ανέλαβαν ποτέ ελληνική ομάδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιλέγουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Για πρώτη φορά υπήρξε σχεδιασμός συγκεκριμένος και προσέγγιση αμιγώς μπασκετική. Οι Αγγελόπουλοι ήξεραν ακριβώς τί ήθελαν να δουν από τον δικό τους Ολυμπιακό. Σε όλη αυτή την διαδικασία υπήρξαν τρομεροί ανοικτοί προς τον Τύπο, έχοντας σχεδόν καθημερινή επαφή με όλους, χωρίς όμως ποτέ να φτιάξουν αυτό που λέμε... στρατό.

Γι' αυτό το λόγο και μία συνέντευξή τους, πέραν του ηχηρού αντίκτυπου, στην ουσία δεν προσθέτει τίποτε. Οτιδήποτε ειπώθηκε δεν είναι καινούργιο ούτε προκαλεί την παραμικρή έκπληξη, πλην της ιστορίας με τον Γκαρνέτ. Αυτό δείχνει και την σταθερότητα του χαρακτήρα τους. Όσα λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, σε δηλώσεις μετά από αγώνες, τα στηρίζουν και τα υποστηρίζουν.

Υπάρχουν κάποια σημεία που θα τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά διότι ίσως βοηθήσουν για να διαγνώσουμε τις επόμενες κινήσεις τους.

Για τον Σλούκα, τον Χάινς και τον Μπουρούση

Θέλουν να μείνει ο Σλούκας αλλά οι όροι της συνεργασίας είναι συγκεκριμένοι. Γι' αυτό και η αναφορά στον Χάινς και τον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός όντως ανεβάζει αξίες αλλά όποιος θέλει να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό συμβόλαιο της αγοράς δεν θα το πάρει στον Πειραιά (όχι πως θα κακοπέσει βεβαίως διότι τα ποσά είναι πραγματικά υψηλότατα). Να το πούμε απλά: οι ερυθρόλευκοι κοστολογούν τους αθλητές τους και ποτέ δεν μπαίνουν σε πλειστηριασμό. Ο Χάινς, πήρε αυτό τον δρόμο. Ο Σλούκας ξέρει το ακριβές ποσό που θα εισπράξει από την ομάδα του και ξέρει πως δεν θα υπάρξει αντιπρόταση σε άλλη προσφορά οπότε αποφασίζει ο ίδιος.

Ο Χάινς δεν επιστρέφει διότι το συμβόλαιό του είναι υψηλό. Οι Αγγελόπουλοι προτάσουν τη λογική της επιτυχίας, όμως από την άλλη για έναν αθλητή που δεν είχε ποτέ μεγάλα συμβόλαια, πήρε τίτλους, θέλει να εξασφαλιστεί. Να υπενθυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός είχε αρνηθεί την επέκταση συμβολαίου στον Αμερικανό μεσούσης της περιόδου και στο τέλος η πρόταση της ΤΣΣΚΑ ήταν η καλύτερη, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, είχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με του Ολυμπιακού.

Ο Μπουρούσης αν θέλει να επιστρέψει, θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη πρώτα.

Βασιλακόπουλος, Γιαννακόπουλος και διαιτησία

Για πολλοστή φορά κατέστη σαφές πως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος λογίζεται ως εχθρός του συλλόγου και η διαιτησία στερεί τίτλους. Παράλληλα ακόμα πιο σαφές είναι πως δεν πρόκειται ο σύλλογος να κινηθεί παρασκηνιακά. Όλες οι αναφορές που έγιναν στην επιλογή να φύγουν και στις προτροπές από τον πατέρα τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεση να συνεχίσουν μεν, αλλά χωρίς να δεχθούν καμία συναλλαγή με το, ας το πούμε ευγενικά, κατεστημένο. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει απευθείας κόντρα με τον ισχυρό άνδρα της ΕΟΚ, όπως διαφαινόταν στο τέλος των περυσινών τελικών.

Η αναφορά τους πάντως στην ανατροπή της Πόλης και παράλληλα στην αδυναμία κατάκτησης πρωταθλημάτων, δεν συνάδει, διότι εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο απέναντι στον τελευταίο ακριβό Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και γύρισε στις επιτυχίες. Στο μυαλό τους βεβαίως παραμένουν άλλες περίοδοι, ιδιαίτερα πριν το πρώτο ευρωπαϊκό.

Η σχέση τους με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο εξαρτάται αποκλειστικά από την δική του πρόθεση να καθίσει να μιλήσει μαζί τους. Αυτό το ξεκαθάρισαν και δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε κάτι διαφορετικό.

Ουδείς πάνω από την ομάδα. Σπανούλης, Ίβκοβιτς, Γιαννάκης

Οι Αγγελόπουλοι γνωρίζουν πως έκαναν μεγάλες θυσίες και πλήρωσαν πολλά χρήματα μέχρι ο Ολυμπιακός να καταστεί και πάλι πανίσχυρος. Γι' αυτό και τώρα θέτουν τους πάντες, εν πολλοίς και τους ίδιους τους εαυτούς τους, κάτω από την ομάδα. Η αναφορά στον άνθρωπο που έπεισαν να αφήσει τον Παναθηναϊκό, είναι αποθεωτική αλλά και προσεκτική ώστε να μην φανεί πως τα πάντα οφείλονται στον Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός στέκεται πάνω πάνω τον αρχηγό του.

Ακόμα πιο πάνω από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς που δημιούργησε αυτή την ομάδα για τον οποίο πετάχτηκε η σπόντα αναφορικά με τον Σλούκα, ο οποίος δόθηκε στον Άρη όταν υπήρχαν οι Παπαλουκάς, Σπανούλης, Τεόντοσιτς, αλλά επέστρεψε την επόμενη χρονιά και όντως ήταν κι αίτημα της διοίκησης να ενταχθεί στην ομάδα.

Φάνηκε η... ψυχρότητα για την επιλογή του να φύγει (υπήρξε κάποια διαφωνία τότε αλλά πολλά δεν... μάθαμε) και να γυρίσει στους πάγκους παρά τη δημόσια δήλωσή του.

Σαφέστατα επικριτικοί ήταν για τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον οποίο χρεώνουν όλες τις αποτυχίες εκείνων των ετών, αλλά η πραγματικότητα είναι πως δεν αποτελούσε ακριβώς προσωπική επιλογή για τον πάγκο.

Οι ξένοι παίκτες

Παρουσιάστηκε το μοντέλο διοίκησης στο οποίο συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις έχοντας πάντα την έγκριση του προπονητή. Σπάνια θα δημοσιοποιείται με τέτοια ειλικρίνεια ο τρόπος λειτουργίας μίας ομάδας καθώς οι Αγγελόπουλοι είχαν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόκτηση ξένων παικτών μέχρι και το 2012 (η προσθήκη του Λο αντί του Ράζιτς έγινε με δική τους παραίνεση ) αλλά τον τελευταίο καιρό περισσότερο ακούν εισηγήσεις από το προπονητικό τιμ λόγω του περιορισμού του προϋπολογισμού. Με τις μειώσεις που γίνονται και το αυστηρό μπάτζετ, είχαν αποδεχθεί την πρόταση Μπαρτζώκα για μοίρασμα των χρημάτων στους ξένους ώστε να έρθουν έξι παίκτες περισσότερο συμπληρωματικοί.

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ήθελαν από την πρώτη ημέρα τους στον Ολυμπιακό παίκτες από το ΝΒΑ και η ομάδα του 2010 έφερε προσωπική σφραγίδα στις επιλογές παικτών.

Τί δεν... είπαν

Καταρχάς οι πρόεδροι του Ολυμπιακού παραδέχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς πως έχει αλλάξει το αγωνιστικό στυλ και... περιέργως στον Παναγιώτη Αγγελόπουλο αυτό αρέσει. Γνωρίζοντας όλα όσα τόνιζαν από την πρώτη στιγμή, ήθελαν τον Ολυμπιακό να παίζει και να κερδίζει με ένα θεαματικό, επιθετικό μπάσκετ (όπως την διετία 2012-2013). Αυτό είχε ζητηθεί από τον Μπαρτζώκα για φέτος αλλά με μεγαλύτερη σκληρότητα στην άμυνα.

Δεν σχολίασαν την δική τους αλλαγή στάσης στο θέμα των ξένων καθώς από το 2013 έρχονται παίκτες που λογικά δεν θα τους προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πολύ προσεκτικά αναφέρθηκαν στο αγωνιστικό μπάτζετ σε σχέση με άλλες ομάδες. Ο προϋπολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της φορολογίας και όλων των εξόδων της. Δεν θέλησαν, και αυτός είναι ο σεμνός χαρακτήρας τους, να παραδεχθούν πως ακόμα τα 3/4 των δαπανών έρχονται από την τσέπη τους. Δεν είπαν παράλληλα, πως ο προϋπολογισμός του Ολυμπιακού είναι χαμηλότερος από την Φενέρ, την ΤΣΣΚΑ, την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, αλλά υψηλότερος των υπολοίπων αντιπάλων.

Ακόμα πιο... προσεκτική ήταν η συζήτηση για τον κόσμο διότι κατά καιρούς έχουν εκφράσει την πικρία τους είτε για την παρουσία των φιλάθλων είτε για τα επεισόδια.

Ο Ολυμπιακός τα επόμενα χρόνια θα κινείται σταθερά με γνώμονα τον προϋπολογισμό του και δεν θα γίνεται καμία υπέρβαση. Γι' αυτό και η διπλή αναφορά στο γεγονός πως ο Σφαιρόπουλος δεν άλλαξε παίκτη. Δεν άλλαξε διότι είναι θέση της διοίκησης να μην γίνονται σοβαρές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό. Ο Σφαιρόπουλος σκεφτόταν κάποιες περιπτώσεις, αλλά του κατέστη σαφές πως θα γίνει κάτι μόνο αν υπάρξει τραυματισμός.

Δεν θα γίνει καμία υπέρβαση για την παραμονή οποιουδήποτε από την στιγμή που υπάρχει λεπτομερής κοστολόγηση για κάθε παίκτη. Ο Ολυμπιακός θα κρατά μόνο όποιον πιστεύει στο πλάνο του χωρίς εξαίρεση. Έτσι έμειναν Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης. Έτσι αποχώρησαν Χάινς, Περπέρογλου.

Το πραγματικά ευχάριστο από όσα ήθελαν να πουν (περισσότερη αυτή ήταν η ιστορία) δημόσια αφορά στην δέσμευσή τους για παραμονή στην ομάδα. Ήταν μία καλή ευκαιρία να μάθει ο κόσμος πως ιδιαίτερα ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Συνήθως δεν εκτιμούμε όσο πρέπει το γεγονός πως δεν μιλάμε μόνο για δύο ισχυρότατους οικονομικούς παράγοντες, αλλά για δύο νέους ανθρώπους ταγμένους στο να υπηρετούν το μπάσκετ και αυτό είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ενδιαφέρον τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για το ποδόσφαιρο υπήρξαν πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα να ακουστούν αλλά... Ένα από αυτά είναι η σκέψη πως αν αναλάμβαναν την ομάδα θα έψαχναν να βρουν τρόπο να δωρίσουν το "Γ. Καραϊσκάκης" στον σύλλογο εξαγοράζοντάς το από την πολιτεία. Τουλάχιστον αυτό είχε... ακουστεί.

Ίσως τελικά τα καλύτερα να μην λέγονται αλλά να "γράφονται".

Διαβάστε ακόμα:

Αγγελόπουλοι: "Ο Μάνος Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος-παγκίτης"

News 24/7

24MEDIA NETWORK