Δημιουργεί ένστικτο νικητή

Ο Παναθηναϊκός που δουλεύει για τη νίκη, ο Πασκουάλ που προσαρμόζει την μπασκετική του σκέψη στο υπάρχον έμψυχο δυναμικό, ο Τζέιμς που πληρώνεται αδρά για να παίζει εκτός πλάνου και η ηρεμία που αποζητά ο Κυπελλούχος με τα ροζ φύλλα. Αναλύει ο Τάσος Μαγουλάς.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICS KAZAN (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - UNICS KAZAN (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Οταν ζητάς για την ομαδα σου το τελευταίο σουτ συμβαίνουν δυο τινά: είτε ο προπονητής πιστεύει πολύ στο πλάνο και τους παικτες του είτε προσπαθεί με ταχύρρυθμο να οικοδομήσει σε μία καινούργια ομαδα τη νοοτροπία του νικητή.

Αυτό εκανε ο Πασκουάλ το βράδυ της Παρασκευής. Ήθελε οι παικτες του να πάρουν τον αγώνα. Πώς; Αυτή την φορά η μπάλα δεν θα πάει στον Ρίβερς αλλά στον Τζέιμς όπως το σκεφτεί. Δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο όπως συνέβη σε άλλες περιπτώσεις, αλλά η μπάλα δόθηκε στον παίκτη ο οποίος πληρώνεται αδρά για να παίζει εκτός...πλάνου. Είναι και αυτό ένα σχέδιο.

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε νίκη, ήθελε την 3η σερί επιτυχία του και να μείνει εντός του σχεδιασμού του που ζητούσε να μην την πατήσει σε κάποια από τις αναμετρήσεις με Γαλατά, Μπάμπεργκ και Ούνιξ. Αυτό έγινε. Αυτό κρατάνε οι πράσινοι και πλέον θα πάνε στην Πόλη και το Κάουνας με ένα ...πρέπει σε δύο αγώνες και όχι την ανάγκη για το δύο στα δύο.

Το πιο σημαντικό όμως αφορά στην κουλτούρα που θέλει να περάσει ο Καταλανός προπονητής. Σε ένα καινούργιο σύνολο που για τον προπονητή του ακόμα δεν είναι σαφές τί μπάσκετ παίζει, χρειάζεται να μπει η λογική νίκης σε οποιαδήποτε συνθήκη. Με οποιοδήποτε τρόπο. Οπως οι 31 πόντοι απέναντι στην Ούνιξ που πέτυχε αντιστοίχως 21 κατά την τελευταία περίοδο. Η λογική να βάλουμε μπροστά, να στηρίξουμε το πρωτογενές ταλέντο κι ένας πόντος παραπάνω αρκεί.

ΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο πως οι κύπελλούχοι σημείωσαν επτά τρίποντα στα πιο κρίσιμα σημεά του αγώνας καταδεικνύοντας πως πλέον δεν αποτελεί τον εύκολο τρόπο ή τον τυχερό τρόπο αλλάτην επιλογή που συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του έμψυχου δυναμικού.

Δεν ήταν τυχαίο πως σε έναν αγώνα που αν έληγε, όπως φαινόταν με μία βαρύτατη ήττα από την αδιάφορη Ούνιξ, ο Πασκουάλ πήρε την πιο δύσκολη επιλογή: να έχει η ομάδα του το τελευταίο σουτ. Και δεν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς ούτε καν για τον Παναθηναϊκό του Πεδουλάκη, σύνολα δηλαδή με συγκεκριμένη μπασκετική πρόταση, αλλά για τον καινούργιο Παναθηναϊκό του Πασκουάλ που προσθέτει παίκτες, που περιμένει παίκτες, που δεν βγάζει κάτι συγκεκριμένο σε άμυνα ή επίθεση αλλά δημιουργεί κάτι τρομερά πολύτιμο: ένστικτο νικητή.

Υποχρεώνει παίκτες που έρχονται από διαφορετικές κουλτούρες να καταλάβουν πως με αυτή την ομάδα, υποχρεούνται να βρουν τρόπο να κερδίσουν ακόμα και όταν δεν τους βγαίνει κάτι. Ακόμα και όταν οι αντίπαλοι είναι καλύτεροι. Οπως ήταν η Ούνιξ.

Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτό το σχεδόν ηρωϊκό μπάσκετ των τελευταίων περιόδων; Δεν ενδιαφέρει αυτή την στιγμή, όσο ο Παναθηναϊκός δεν έχει διασφαλίσει καν το καλό πλασάρισμα. Μετράνε μόνο οι νίκες και οι βαθμοί. Διότι ουδείς πραγματικά κέρδισε από τις πολλές ήττες. Αν μάλιστα ένα σύνολο το οποίο αναζητά σταθερές βρει την σημαντικότερη, την νίκη τότε η έλλειψη ταυτότητας, στα παιχνίδια που θα κρίνουν την σεζόν, ίσως να αποδειχθεί κι ευλογία. Μέχρι τότε ο Πασκουάλ κοιτά τα ροζ φύλλα που εκτός από νίκες σημαίνουν ηρεμία, χρόνο μέχρι τον επόμενο αγώνα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK