Πεδουλάκης: Κριτική; το καλοκαίρι του 2017

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει ο Αργύρης Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό.

Πεδουλάκης: Κριτική; το καλοκαίρι του 2017

Ο κύκλος ολοκληρώθηκε με την απόλυση του Τζόρτζεβιτς και την επαναπρόσληψη του Πεδουλάκη. Το καλοκαίρι του 2012 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έψαχνε αυτόν που θα τολμούσε να καθίσει στον καρέκλα του Ζοτς με το 1/10 του τελευταίου προϋπολογισμού, με τον Διαμαντίδη ενεργό, τον Τσαρτσαρή στο όριο της συνταξιοδότησης και... τίποτε άλλο. Ενάμισι χρόνο μετά ο Πεδουλάκης απολυόταν μετά από ένα παιχνίδι με την Λαμποράλ με τον κόσμο να αποδοκιμάζει το αργό μπάσκετ της ομάδας, την προφανή αδυναμία να κάνει κάτι καλύτερο στην Ευρωλίγκα και ένα μέρος των ΜΜΕ να έχει επιτεθεί στον Έλληνα προπονητή με τρόπο που θα έκανε και τις ύαινες να...ντρέπονται.

Άφησε τον Παναθηναϊκό με πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, τον βοηθό του Σωτήρη Μανωλόπουλο δίπλα στον Αλβέρτη και με το δικό του πλάνο ήρθε το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα.

Η συνέχειά του ήταν στο Καζάν όπου πέτυχε αυτό που δεν μπορούσε να επιτύχει η Ούνιξ πριν από αυτόν, καθώς την οδήγησε μέσω προκριματικών στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Απολύθηκε και από εκεί μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα και κακές σχέσεις με τους ακριβοπληρωμένους Αμερικανούς της ομάδας.

Και τώρα; Τώρα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μοιάζει να αναγνωρίζει τα δύο λάθη (της απόλυσης Πεδουλάκη και της πρόσληψης του Τζόρτζεβιτς από όσους έτρεξαν την ομάδα το καλοκαίρι), φέρνοντας πίσω τον Πεδουλάκη για να σώσει την χρονιά. Τον φέρνει πίσω για 8-10 παιχνίδια όπου πρέπει να κάνει ομάδα ένα πραγματικά καλό ρόστερ που κατέληξε στο κρισιμότερο σημείο της σεζόν να αγωνίζεται σαν να ήταν σε ...μονό.

Οι παίκτες που παίρνει στα χέρια του είναι σκάλες ανώτεροι από εκείνους που άφησε αλλά ο χρόνος είναι ελάχιστος.

Πόσο εύκολο είναι να πετύχει; Καθόλου και πολλά εξαρτώνται από το πόσο διαφορετικός είναι και ο ίδιος.

Προλαβαίνει μόνο στην άμυνα

Ήταν είναι και θα είναι ένας εξαιρετικός προπονητής με συγκεκριμένες αδυναμίες. Έρχεται σε έναν Παναθηναϊκό με τεράστιο αριθμό επιλογών, που όμως ο ίδιος δεν θα διάλεγε αν έκτιζε την ομάδα του. Προσωπικότητες που ίσως μοιάζουν με αυτές του Μπανκς, του Καπόνο, του Λάνγκφορντ, του Τζέρελς.

Αποδεχόμενος την πρόταση επιστροφής, τότε σημαίνει πως πιστεύει ό,τι μπορεί να βγάλει νίκες και το δικό του μπάσκετ από τους παίκτες. Δικό του μπάσκετ... Ο ίδιος κάθε φορά που διαφωνούσαμε με την προσέγγισή του, τόνιζε πως δεν είναι μονομανής ώστε ακόμα και με πιο ποιοτικούς παίκτες να έπαιζε το συγκεκριμένο στυλ. Το έδειξε στο Καζάν πως έχει και άλλες καλές ιδέες οπότε μένει να δούμε ποιες θέλει να αξιοποιήσει.

Είναι δεδομένο πως η προσέγγισή του θα έχει σχέση με τους τελικούς και τον Ολυμπιακό. Ένα μεγάλο προσόν του Πεδουλάκη, αφορά στην αέναη διάθεσή του να μαθαίνει και να μελετά. Είναι, όπως λέει και ο ίδιος, μαθητής του μπάσκετ. Γνωρίζει άριστα τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Ολυμπιακό. Έχει μελετήσει διεξοδικά όλα όσα αρέσουν και δεν αρέσουν στους πρωταθλητές. Ξέρει με λεπτομέρεια τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι παίκτες που παραλαμβάνει.

Γκιστ-Χάντερ όπως Γκιστ-Λάσμε;

Είναι εύκολο να πούμε πως θα βλέπουμε πλέον την τριπλέτα Γκιστ-Φώτση-Χάντερ να εναλλάσσεται και τον Ραντούλιτσα σε ρόλο Σχορτσιανίτη να μπαίνει για 3-4 επιθέσεις και να βγαίνει. Χάντερ βέβαια δεν είναι Λάσμε σε εμπειρία και διάβασμα του παιχνιδιού. Στην περιφέρεια θεωρητικά θα ξεκινά ο Χέινς δίπλα στον Καλάθη για να βοηθάει στην άμυνα και ανάλογα με τον αντίπαλο θα εξαρτάται ποιοι θα παίζουν. Ο Διαμαντίδης θα πάρει σαφή ρόλο, πολύ συγκεκριμένο ιδιαίτερα στις... κρίσιμες περιόδους μίας αναμέτρησης.

Όλα αυτά θα γίνουν; Το βέβαιο είναι πως ο Πεδουλάκης προλαβαίνει μόνο να οργανώσει άμυνες με γνώμονα τα στοιχεία των παικτών του. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ανάπτυξη σχέσεων με αθλητές, ούτε για διαφωνίες. Σε αυτή την παράμετρο θα είναι σημαντικό και το τιμ που θα ακολουθήσει διότι είναι άνθρωπος που γνωρίζει και θέλει να συνεργάζεται με καλούς προπονητές.

Σύγκριση με τον Τζόρτζεβιτς δεν μπορεί να γίνει καθώς θα είναι άδικη και για τους δύο. Ο Σέρβος τώρα ξεκινά, έχοντας το βάρος του τεράστιου ονόματός του ως παίκτης, ενώ ο Πεδουλάκης προπονεί, ουσιαστικά, 20-25 χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή την φορά η επιτυχία ή η αποτυχία του Πεδουλάκη εξαρτάται κυρίως από τους παίκτες του. Πόσο γρήγορα θα αφομοιώσουν την νέα κατεύθυνση και πόσο διατεθειμένοι είναι να παίξουν ένα στυλ που δεν έχουν ακολουθήσει ποτέ στην διαδρομή τους. Πόσο διατεθειμένοι είναι θυσιάσουν και να θυσιαστούν.

Η ΡΕΒΑΝΣ ΤΟΥ... ΜΠΟΧΟΥ

Υπάρχει και μία ακόμα πιο σημαντική παράμετρος. Ο Αργύρης Πεδουλάκης στην πρώτη του περίοδο στον Παναθηναϊκό έπεσε θύμα προσπάθειας εξευτελισμού πού όμοιά της δεν είχαμε ξαναζήσει. Δέχτηκε έναν απίστευτο επικοινωνιακό πόλεμο σε μία σαφή επιδίωξη να μην διεκδικήσει ένα δεύτερο σερί νταμπλ. Τα κίνητρα; Γνωστά... άγνωστα.

Τώρα; Πόσα συγνώμη θα ακούσει ασχέτως αποτελέσματος; Διότι όπως το καλοκαίρι του 2012, έτσι και τώρα, μπαίνει μπροστά σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση χάρις ή... εξαιτίας μίας αρχής του: πολεμάς κάθε... πόλεμο και ας φαίνεται χαμένος. Πάντα δε, είναι σε πολεμική ετοιμότητα που δεν χρειάζεται συνέχεια, αλλά...

Το πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό θα είναι να αφήσει τον Έλληνα προπονητή και την επόμενη σεζόν, ασχέτως τίτλου ή όχι, να καταθέσει την μπασκετική πρόταση με ένα μπάτζετ υψηλό σε σχέση με την πρώτη θητεία και να έχει το δικαίωμα να τρέξει την ομάδα με ηρεμία και προστασία.

Θα κριθεί το καλοκαίρι του 2017, όχι του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σωτήρης Γεωργίου: Το χρονικό με Σάλε, το παρόν με Άρτζι και το μέλλον
Πεδουλάκης, ο εξολοθρευτής του Ολυμπιακού: όλοι οι αγώνες
Επιστρέφει ο Παππάς στον Παναθηναϊκό
Επίσημο: Επιστροφή Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK