Πόποβιτς: Όλα για την νίκη

Η εβδομάδα θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη στον Γκρεγκ Πόποβιτς. Όπως πέρασε όλη του καριέρα έτσι κυλά και το επταήμερο στο οποίο ξεπέρασε τις 1000 νίκες, επίτευγμα τεράστιο για το ΝΒΑ. Τεράστιο για έναν προπονητή ο οποίος επέβαλε μία μικρή, αδιάφορη αγορά στο πρωτάθλημα και κατάφερε να την κάνει κατεστημένο.

Πόποβιτς: Όλα για την νίκη

Ο Ποπ είναι μεγάλος προπονητής και πλέον έχοντας τους πέντε τίτλους και τις 1000 νίκες περιλαμβάνεται στην συζήτηση με τους καλύτερους όλων των εποχών.

Σε αντίθεση με τους παίκτες, για τους προπονητές η λίστα είναι πιο περιορισμένη αλλά κι εδώ τα κριτήρια μπορεί να διαφέρουν ή να είναι αναλογικά. Για παράδειγμα ο κόουτς των Σπερς, πέτυχε 1000 νίκες με μία ομάδα και η μοίρα του άλλαξε από τότε που ο Τιμ Ντάνκαν(για τον γράφοντα ο κορυφαίος ψηλός της ιστορίας) παίζει στο Τέξας. Η διάρκεια είναι σημαντική και ακόμα σημαντικότερη η διατήρηση μίας ομάδας στην κορυφή για τόσα χρόνια.

Από την άλλη όμως δεν έχει προπονήσει πουθενά αλλού και δεν διαχείριστηκε ομάδα χωρίς τον Ντάνκαν.Τέτοιες συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Στην δε μία χρονιά που ο μεγάλος ψηλός δεν αγωνίστηκε στα πλέι οφ, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο αν και πρωταθλητής.

Αέρας …Βαλκανίων

Εκείνο που πρέπει να θεωρείται αδιαμφησβήτητο είναι πως στα χρόνια που το ΝΒΑ δεν… έβλεπε προπονητικά την Ευρώπη, ο Πόποβιτς επηρεασμένος όχι μόνο από την σλαβική καταγωγή του, αλλά από τα ταξίδια του και τις επαφές του στην γηραιά ήπειρο ως σκάουτερ, έφερε μία άλλη νοοτροπία.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το παιχνίδι του Σαν Αντόνιο είναι ευρωπαϊκό επειδή μοιράζονται την μπάλα εξαιρετικά. Όλες οι μεγάλες ομάδες του ΝΒΑ ιστορικά το έκαναν οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο και βεβαίως κανένας ευρωπαϊκός σύλλογος δεν είχε ποτέ τον…Τιμ Ντάνκαν από τον οποίο ξεκινούν και στον οποίο τελειώνουν τα πάντα.

Ακόμα όμως και με την παρουσία του Ντάνκαν, οι Σπερς δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ως μεγάλη ομάδα. Αυτό που έκανε ο Ποπ, ήταν να βάλει την επιμονή στην λεπτομέρεια ακόμα και στην πονηριά.

Οι Αμερικανοί προπονητές (μέχρι τον Τσακ Ντέιλι με τους υπέρμετρα σκληρούς Πίστονς) έχουν την προσέγγιση πως το παιχνίδι πρέπει να είναι καθαρό. Δεν σκέφτονται τρικ, δεν θα μπουν στην λογική να κάνουν κάτι… βρώμικο για να κερδίσουν. Ο Πόποβιτς δεν είχε κανένα να πρόβλημα όσες χρονιές χρειάστηκε να το κάνει και αυτό. Να βάλει παίκτες του να κτυπήσουν αντιπάλους ή να προκαλέσουν αποβολές αντιπάλων. Όλα για την νίκη ως καλός… Βαλκάνιος.

Διδάσκει και μαθαίνει

Περισσότερο από αυτό είναι ένας ευέλικτος μαθητής του παιχνιδιού. Μετά το πρωτάθλημα το 2007, οι Σπερς φάνηκαν να τελειώνουν. Ιδιαίτερα μετά το 4-0 από τους…πελάτες Σανς το 2010, οι περισσότεροι έριχναν τους τίτλους τέλους. Ο Πόποβιτς όμως είδε μία τεράστια ευκαιρία να προσθέσει κάτι διαφορετικό. Τέρμα το βρώμικο παιχνίδι, ώρα για πιο γρήγορο μπάσκετ με πολύ σουτ. Πήρε το παιχνίδι των Σανς του Τζέντρι(όχι του Ντ’ Αντόνι όπως λάθος νομίζεται) και το ενέταξε στο ρόστερ του. Το Φοίνιξ δεν είχε Ντάνκαν και… τίτλος το 2014.

Ο Πόποβιτς πέτυχε να πείσει τους Σπερς πως το σημαντικότερο είναι η διάρκεια και το πρόγραμμα. Το Σαν Αντόνιο έχει κερδίσει και σε βραδιές που δεν αγωνίζεται κανείς σταρ του διότι διαθέτει ομάδα που παίζει ένα συγκεκριμένο μπάσκετ.

Όταν φύγει ο Ντάνκαν, όλα αλλάζουν και ο Ποπ θα χρειαστεί να βρει άλλο τρόπο για να νικήσει. Μετά από 18 χρόνια, κάτι θα έχει σκεφτεί. Γι αυτό και ανήκει στους κορυφαίους της ιστορίας. Είναι όμως ο κορυφαίος;

Σίγουρα δίνει τις καλύτερες συνεντεύξεις όλων των εποχών εν ώρα αγώνα.

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Καρύδας: Σικάγο Μπουλς 1995-96: Η ομάδα που δεν έχανε ποτέ

News 24/7

24MEDIA NETWORK