Πρόεδρε, τώρα πληρώσαμε

Ο Τάσος Μαγουλάς περιμένει από τους Έλληνες διεθνείς να βγουν μπροστά και να αναλύσουν το "τις πταίει", ενώ για τον ίδιο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι η απάντηση, αλλά όχι γι' αυτό το τουρνουά.

Πρόεδρε, τώρα πληρώσαμε

"Χάσαμε, έτσι είναι ο αθλητισμός", ήταν η τελευταία δήλωση του Νίκου Ζήση. Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του ελληνικού μπάσκετ, έκανε ένα λάθος. Όχι, δεν είναι έτσι ο αθλητισμός. Για την ακρίβεια δεν είναι αθλητισμός όταν για να παίξεις, πληρώνεις κοντά στα 1.200.000 ευρώ. Αυτό λέγεται πρωταθλητισμός και όταν κάνεις πρωταθλητισμό, αποδέχεσαι την ανάγκη για τη νίκη και την πιθανότητα της ήττας. Το χειροκρότημα στην επιτυχία, την απογοήτευση στην αποτυχία.

Η Εθνική μας προσπάθησε, δούλεψε πραγματικά, εμφάνισε επιτέλους ένα πολύ καλό μπασκετικό πρόσωπο. Όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, η ομάδα φάνηκε καταρρακωμένη ψυχολογικά. Δεν έβγαλε την ελάχιστη ενέργεια απέναντι σε μία πεινασμένη αλλά άπειρη Σερβία. Κάτι έφταιξε. Κάτι συνέβη. Κακές άμυνες, λάθη, άγχος;

Το 2012 όλοι κρύφτηκαν πίσω από τον Ζούρο. Το 2013 ήταν εύκολο ο Τρινκιέρι να χρεωθεί με την αποτυχία. Σταθερά ο Βασιλακόπουλος, αφού μόνο αυτός αποφασίζει, φέρει ευθύνες για τα πάντα. Τώρα όμως, το 2014 με έναν πολύ καλό προπονητή που ουδείς αμφισβητεί, ήρθε η ώρα να μάθουμε από τους παίκτες αν υπάρχει κάτι που αποδυναμώνει αυτή την ομάδα στα κρίσιμα.

Θα μιλήσουν οι παίκτες;

Από το 2012 υπάρχει ένας σταθερός κορμός, ο οποίος στηρίζει την προσπάθεια. Ο Νίκος Ζήσης είναι πρωταγωνιστής στην Εθνική ουσιαστικά από το 2004. Αν αυτός δεν έχει κάποια ερμηνεία να δώσει, τότε η Εθνική μας δεν θα λύσει τα προβλήματά της ούτε του χρόνου στο Ευρωμπάσκετ. Είναι η ώρα οι παίκτες να βγουν μπροστά και όχι φυσικά να απολογηθούν, αλλά να μιλήσουν ανοικτά για τις τελευταίες χρονιές. Δικά τους λάθη, των προπονητών, της ομοσπονδίας, των δημοσιογράφων, του κόσμου; Το ντάντεμα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Σίγουρα δεν τον έκανε καλύτερο.

Για την αποτυχία στο Μουντομπάσκετ από πλευράς στόχων, δεν μπορεί να κακίσει κάποιος τον Βασιλακόπουλο. Τον θεωρεί υπεύθυνο που χρειάστηκαν δύο χρόνια για να έρθει ένας έμπειρος προπονητής που θα οργανώσει την ομάδα. Ο Κατσικάρης άλλαξε πολλά και θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο στο εγγύς μέλλον. Και γι' αυτόν ήταν το πρώτο τουρνουά του με όλες τις ιδιαιτερότητες που κρύβει. Χάσαμε, όμως, χρόνο με πειράματα και τελικά η επιλογή να παίξουμε στο Μουντομπάσκετ δεν μας έδωσε τίποτε.

"Πληρώνουμε" την wild card

Πληρώσαμε (ακόμα δεν μάθαμε ποιος είναι ο... ευεργέτης) σε περίοδο κρίσης, πιέσαμε ώστε να τιμωρηθεί ο Καλάθης στις διακοπές του και τελικά αποκτήσαμε εμπειρίες ως ομάδα παίζοντας με τις Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο και την Σενεγάλη; ΟΚ, αν κατέβουμε στο Πανασιατικό θα σαρώσουμε, αλλά πέραν της πλάκας χάσαμε την ευκαιρία αυτή η ομάδα να δουλέψει από την αρχή, να δουλέψει σε βάθος και με πολύ λιγότερη πίεση, ώστε του χρόνου να μπει με πραγματικά καλύτερες προϋποθέσεις στο Ευρωμπάσκετ του 2015.

Ουσιαστικά τώρα πληρώνουμε την έλλειψη πλάνου και την αφοσίωση στην προσωπική ατζέντα ενός ατόμου. Αλλά πληρώνουμε και το γεγονός ότι δεν ακούγεται ούτε μία φωνή στα... πέριξ της ομοσπονδίας να προτείνει κάτι άλλο. Όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται πως μεγαλύτερη είναι η ευθύνη πρωταγωνιστών που μιλάνε σαν πολιτικοί, με σκοπό να μην πουν... τίποτα τελικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το καλοκαίρι πιστέψαμε ότι δεν πρέπει να ακούγεται η λέξη "συγνώμη" όταν κάτι δεν πάει καλά. Ο Κώστας Καϊμακόγλου είχε την γενναιότητα να μας διαψεύσει.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Καρύδας: Δεν μας πρόδωσαν, μας... ξεγέλασαν!

Παντελής Βλαχόπουλος: Παίξτε λίγο άμυνα, με ψυχή

Γιώργος Καλαϊτζής: Ελλάς - Σερβία ή μήπως... Ελλάς - Ελλάς;

Σούλης Μαρκόπουλος: Η Σερβία άγγιξε το τέλειο

Σερβία - Ελλάδα 90-72 (VIDEO)

Στήριξη στους Έλληνες διεθνείς παρά την ήττα (VIDEO)

Κατσικάρης: "Μας πονάει που δεν παίξαμε όπως ξέρουμε"

News 24/7

24MEDIA NETWORK