Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

Το καλό με το ΝΒΑ είναι ότι οι περισσότεροι παραμένουν αρκετά έντιμοι ώστε να μην κάνουν το άλμα από τα σύννεφα στην πραγματικότητα. Παραδέχονται ότι απλά δεν ήθελαν, δεν μπορούσαν να δράσουν από νωρίς οπότε κάποια στιγμή έρχεται το φρούτο να πέσει και μάλιστα με τρομερό θόρυβο.

Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

Το ποιος είναι είναι ο Ντόναλντ Τόκοβιτς ή Στέρλιγκ όπως άλλαξε το όνομά του, ιδιοκτήτης των Κλίπερς, ήταν γνωστό σε όλους αλλά όσο καιρό, δηλαδή τον περισσότερο από τα 33 χρόνια της παρουσίας του ως ιδιοκτήτη των μικρών του Λ.Α., αποτελούσε απλά έναν διοικητικό περίγελο, ουδείς μπήκε στον κόπο να τον εκθέσει δημόσια.

Αρκετές ιστορίες γίνονταν γνωστές στο πέρας των ετών για τον βασιλιά των κτηματομεσιτών στο Μπέβερλι Χιτ, ποτέ όμως δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο, κυρίως γιατί όλα όσα γνωστοποιούνταν αφορούσαν την εκκεντρικότητά του ή τις επιλογές του στα κτίρια που νοίκιαζε.

Ουσιαστικά η επιλογή μίας εκδοτικής εταιρείας να κόψει την πρώτη γνωστή ρατσιστική ιστορία με τον ιδιοκτήτη των Κλίπερς από ένα βιβλίο, αποκαλύπτει ότι εδώ και 30 χρόνια, είναι γνωστές οι απόψεις του χρηματοδότη των Κλίπερς.

Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

"Μπορείς να προπονήσεις αράπηδες;"

Όπως αποκάλυψε ο Ρόλι Μασιμίνο, θρυλικός κόουτς του Βιλανόβα, το 1983 του προτάθηκε η δουλειά του πρώτου προπονητή στους Κλίπερς, αλλά όταν συνάντησε τον Στέρλιγκ στο αεροδρόμιο τέθηκε μία και μόνο ερώτηση: «Γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να προπονήσεις αυτούς τους αραπάδες;».

«Του είπα να πάει να γ… μπροστά στην γκόμενα που είχε δίπλα του και την σαμπάνια που κρατούσε. Προτιμώ να πεθάνω από το να προπονήσω την ομάδα σου;;-» είπε στον τότε γενικό διευθυντή των Κλιπς Πολ Φίλιπς. Η συγκεκριμένη ιστορία ήταν μία από τις δύο που επέλεξε να κόψει ο εκδοτικός οίκος από το βιβλίο του Τζεφ Πέρλμαν για τα 80ς στο ΝΒΑ.

Από τα μέσα των 00ς άρχισαν να δημοσιοποιούνται πολλές από τις ατάκες του, κάποιες αφορούσαν και στον μπάσκετ.

Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

"Πληρώνω πολλά για έναν φτωχό μαύρο"

Το 1988, οι Κλίπερς διαπραγματεύονταν με τον Ντάνι Μάνινγκ, νούμερο ένα του ντραφτ. Στο τέλος των συζητήσεων βρέθηκε και ο Ντέιβιντ Στερν(σύμφωνα με πληροφορίες) όταν μπροστά του Ντόναλντ Στέρλιγκ είπε: «νομίζω ότι πληρώνω πολλά για ένα φτωχό μαυράκι».

Το 2009 ένας από τους ανθρώπους που ταυτίστηκαν περισσότερο με τους Κλιπς, ο Έλτζιν Μπέιλορ, αποκάλυψε το διοικητικό πλάνο της ομάδας «ξέραμε τι ήθελε να κάνει ο Στέρλιγκ. Γι αυτόν το όραμα ήταν η δομή των Κλίπερς να είναι όμοια με αυτή μίας φυτείας. Οι μαύροι θα παίζουν για τον λευκό προπονητή. Έτσι το ήθελε».

Το 2011, ο Στέρλιγκ παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε αν είχε παίξει ποτέ μπάσκετ ο Έλτζιν Μπέιλορ(14 χρόνια, 11 ολ σταρ γκέιμ) αλλά συνεργάστηκε μαζί του για 22 χρόνια, συγκροτώντας το πιο…αποτυχημένο διοικητικό δίδυμο στην ιστορία του ΝΒΑ.

Los Angeles Clippers owner Donald Sterling (R) puts his hand over his face as he sits courtside with his wife Shelly (L) while the Clippers trail the Chicago Bulls in the second half of their NBA basketball game in Los Angeles December 30, 2011. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
Los Angeles Clippers owner Donald Sterling (R) puts his hand over his face as he sits courtside with his wife Shelly (L) while the Clippers trail the Chicago Bulls in the second half of their NBA basketball game in Los Angeles December 30, 2011. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL) REUTERS

"Δεν βάζω, μαύρους και μεξικανούς στα σπίτια μου"

Το 2009, η πολιτεία της Καλιφόρνια συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις για εκταταμένους αποκλεισμούς ανθρώπων από τα κτίρια του Στέρλιγκ. Ο αμερικανοεβραίος εκατομμυριούχος προσπάθησε να διώξει από τις κατοικίες του Μεξικανούς(«γιατί πίνουν και κάθονται επιδεικτικά έξω στο δρόμο»), μαύρους(«γιατί βρωμάνε και προσελκύουν κάθε είδους ζωύφια») αλλά και παιδιά(«δεν μπορείς να κοιμηθείς με αυτά κοντά σου. Σηκώνουν την πολυκατοικία στο πόδι. Καλύτερα χωρίς αυτά»).

Φυσικά δεν έχουν ξεφύγει και οι…αγαπημένοι του κατά τα άλλα Κορεάτες, με τους οποίους έχει εξαιρετικές επαγγελματικές σχέσεις οι οποίες εξηγούνται: «οι Κορεάτες δεν νοιάζονται για τίποτε. Όπως και να είναι το σπίτι, αυτοί θα μπουν και θα μου πληρώσουν ενοίκιο».

Και... γκομενιάρης

Από εκείνο το συμβάν του 1983, μέχρι την πρόσφατη αποκάλυψη της συνομιλίας με την Μεξικανή φίλη του, ο Ντόναλντ Στέρλιγκ είναι ο ορισμός του μπερμπάντη. Το ξέρει όλο το Λος Άτζελες μέχρι τα βόρεια της Καλιφόρνια πως έχει πάντα εξωσυζυγικές σχέσεις. Δεν είναι και οι… καλύτερες σχέσεις διότι η άποψή του για τις γυναίκες είναι συγκεκριμένη: «τις πληρώνεις και αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν σχέση. Την πληρώνεις για συγκεκριμένες στιγμές και σου παραχωρεί το κορμί της ώστε να κάνεις αυτό που θέλεις. Δεν είναι ξεκάθαρο;».

Επίθεση στον... Μάρντι Κόλινς

Πριν την έλευση του Κρις Πολ, ήταν γνωστές οι κόντες του Στέρλιγκ με τους παίκτες. Κάποτε είχε πει στον Μπαρόν Ντέιβις, την ώρα του αγώνα: «εσένα ποιος σε έβαλε στο παρκέ. Έχεις δει την κατάστασή σου;».

Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

Θύμα του υπήρξε και νυν παίκτης του Ολυμπιακού Μάρντι Κόλινς όπως και ο Μπόμπι Μπράουν. Η αδυναμία στις βολές του Κόλινς και η χαλαρότητα στην άμυνα του Μπράουν τους έβαλαν στο στόμα του ιδιοκτήτη.

"Δώστε πίσω τον Πολ"

Πριν από τρία χρόνια σχεδόν, το ΝΒΑ με προσωπική απόφαση του Ντέιβιντ Στερν σταμάτησε την μετακίνηση του Κρις Πολ στους Λέικερς όταν το πρωτάθλημα διοικούσε τους Χόρνετς της Νέας Ορλεάνης. Ουσιαστικά τον έστειλε στους Κλιπς βοηθώντας τον Στέρλιγκ να δημιουργήσει τη βάση για μία τουλάχιστον αξιοπρεπή ομάδα. Μέσα στον πανικό των ημερών, δημοσιογράφος ζήτησε από το ΝΒΑ, να ακυρώσει το καλοκαίρι το υπόλοιπο του συμβολαίου του Πολ και να τον καταστήσει ελεύθερο ως ένδειξη μεταμέλειας για το γεγονός ότι ο Στέρλιγκ από ανέκδοτο εξελίσσεται σε ιδιοκτήτη –πρότυπο.

Θα υποχρεωθεί να πουλήσει;

Με εξαίρεση τον Μάικλ Τζόρνταν, ουδείς άλλος ιδιοκτήτης προχώρησε σε δήλωση για τον Στέρλιγκ ενώ το ΝΒΑ προχωρά σε έρευνα για το κατά πόσο το ηχητικό ντοκουμέντο είναι γνήσιο. Το γεγονός ότι προέρχεται από υποκλοπή, ουδένα ενδιαφέρει στις ΗΠΑ, διότι σκοπός τους είναι να αποκαλυφθεί αν υπάρχει ένας τόσο ανοικτά ρατσιστής ιδιοκτήτης. Η παραίνεση της ένωσης των παικτών δεν θα είναι επιθετική αλλά πιεστική, ώστε ο Στέρλιγκ να πουλήσει την ομάδα και να φύγει από το ΝΒΑ, κάτι που επί του παρόντος δεν εξετάζει ο νέος κομμισάριος Άνταμ Σίλβερ.

Φιλ Τζάκσον: Κατάρα είναι ο Στέρλιγκ

Πολύ πριν οποιοσδήποτε άνθρωπος του ΝΒΑ, μιλήσει για τον Στέρλιγκ, Φιλ Τζάκσον τον είχε εκθέσει όταν ρωτήθηκε το 2010 αν υπάρχει κάποια κατάρα που κυνηγάει τους Κλίπερς, όταν ο Μπλέικ Γκρίφιν έχασε όλη την ρούκι σεζόν: «εγώ είμαι από μία γενιά που πιστεύει στο κάρμα και το κάρμα της ομάδας δεν έχει πρόβλημα.

Βρίζει μαύρους, γυναίκες και... Μάρντι Κόλινς

Αντίθετα το κάρμα του ιδιοκτήτη Ντόναλντ Στέρλιγκ αποτελεί ζήτημα. Όταν κάνεις μία καλή πράξη, αυτή σε ακολουθεί. Σου δημιουργεί θετικό κάρμα. Αλήθεια, πόσες καλές πράξεις έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Τι συμβαίνει με όλα όσα ακούγονται γι' αυτόν;».

News 24/7

24MEDIA NETWORK