Στιβ Νας: Ο καλύτερος χωρίς τίτλο

Με τη λιτή ανακοίνωση του Στιβ Νας πως στα 41 του σταματάει το μπάσκετ, παράλληλα ολοκληρώνεται και η συζήτηση για τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ που δεν πήρε πρωτάθλημα

Στιβ Νας: Ο καλύτερος χωρίς τίτλο

Ο Καναδός περνά στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες των τελευταίων 20 ετών κι ένας από τους λίγους, ελάχιστους, που έκαναν τους συμπαίκτες τους να φαίνονται πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν.

Στην τελευταία 20ετία, που εμφανίστηκαν στο ΝΒΑ υπεραθλητές, ένας κοντός τύπος άλλαξε τους κανόνες και με την δουλειά του, την επιμονή, το μυαλό, την καρδιά και το ταλέντο του δημιούργησε δύο σπουδαίες ομάδες οι οποίες πρωταγωνίστησε. Ο ίδιος δεν πανηγύρισε ένα πρωταθλημα αλλά το μπάσκετ που έπαιξε θριαμβεύει ακόμα και τώρα, εξελιγμένο, από τα χέρια των μεγάλων του αντιπάλων.

Ο κοντός με την καρδιά

Ο Στίβι Νας από την πρώτη ημέρα που τον έφεραν οι Σανς από το γνωστό, στην Ελλάδα κολέγιο Σάντα Κλάρα, μέχρι το τέλος στους Λέικερς, έπρεπε να αποδεικνύει. Είχε την τύχη να περιλαμβάνεται στο κορυφαίο τρίο πλέι μέικερ που έπαιξε ποτέ μαζί σε μία ομάδα. Η απαρχή του small ball στο Φοίνιξ κατά τα τέλη των 90ς (ντραφτ του 1996 ο Νας στο 15), τον βρήκε δίπλα στον Κέβιν Τζόνσον που βάδιζε προς τον επίλογό του και τον Τζέισον Κιντ που ανέβαινε σταθερά προς την κορυφή. Στην εξίσωση προσθέστε και το μεγάλο νικητή που ονομάζεται Σαμ Κασέλ και βρισκόταν ακόμα στην Αριζόνα κι έχετε την πιο σημαντική τετράδα, σε μία ομάδα.

Η εξορία γίνεται...παράδεισος

Όταν οι Σανς τον έστειλαν στην…εξορία του Ντάλας(σε αντάλλαγμα με τον Μούρσεπ και κάποια ντραφτ πικ), της πιο βαρετής ομάδας της εποχής, του έδιναν την ευκαιρία να κάνει αυτό για το οποίο είχε γεννηθεί: να ηγηθεί. Μόνο που δεν είχε…παίκτες για να οδηγήσει σε νίκες. Ένας ψιλόλιγνος Γερμανός από την Α2, οποίος την πρώτη του χρονιά περισσότερο βρισκόταν στο παρκέ πεσμένος παρά στον αέρα, ο παλιός συμπαίκτης στο Φοίνιξ Μάικλ Φίνλεϊ και μετριότητες.

Μέσα σε έξι χρόνια, ο Νας μετέτρεψε την ομάδα περίγελο στην ομάδα που όλοι ήθελαν να παίξουν καθώς ο Νοβίτσκι μεγάλωνε πολύ γρήγορα και ο Κούμπαν ξόδευε με την ίδια ταχύτητα. Για τον διοικητικό αναμορφωτή των Μαβς, ο Καναδός ήταν αυτός που χρειαζόταν ως η εικόνα της ομάδας κι εκτός γηπέδου.

Στιβ Νας: Ο καλύτερος χωρίς τίτλο

Σκόραρε με τις...καλύτερες

Ελίζαμπεθ Χέρλεϊ και Τζέρι Χάλιγουελ, μετέτρεψαν το Ντάλας σε...διασημότητα στην Ευρώπη καθώς ο λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν ήταν δυνατόν να μην ασχoληθεί με τις πιο σέξυ Αγγλίδες της εποχής του. Η ομάδα νικούσε στο παρκέ, ο Νας ...κάρφωνε κι έξω από αυτό. Ο τέλειος συνδυασμός για τη συνολική αναγέννηση ενός οργανισμού που μετά τα όσα συνέβησαν με τον Ρόι Τάρπλεϊ, πέρασε στις σκιές.

Ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ. Δύο φορές

Το δώρο που κάποτε έκανε το Φοίνιξ, το επέστρεψε ο Μαρκ Κούμπαν το 2004. Είδε σωστά κατά 50%, θεωρώντας πως έπρεπε να οικοδομήσει την ομάδα του γύρω από τον Ντιρκ Νοβίτσκι παράλληλα δε, πίστευε πως το ταβάνι του Καναδού ήταν χαμηλό.

Η ιδέα του Ντ’ Αντόνι με την περίφημη 7 seconds offence, έπιασε το ΝΒΑ στον ύπνο και με την πρώτη χρονιά του Νας, οι Σανς είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ στον κόσμο. Το παιχνίδι άλλαξε, αλλά το Φοίνιξ δεν πήρε το πρωτάθλημα που άξιζε είτε γιατί ο προπονητής του δεν βοήθησε ποτέ στις λεπτομέρειες (λέγεται και άμυνα) είτε γιατί έπεσαν θύματα του μεγαλύτερου διαιτητικού σκανδάλου (υπόθεση Ντόναχι στα πλέι οφ του 2007). Δύο τίτλοι πολυτιμότερου παίκτη το 2005 και το 2006 και συμπαίκτες που ξαφνικά έγιναν σούπερ σταρ όπως ο Αμάρε Στουντεμάιρ.

Στιβ Νας: Ο καλύτερος χωρίς τίτλο

Οι Σανς, με ασταθέστατη διοίκηση και διάθεση για συνεχής αλλαγές, κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάλι μία καλή ομάδα το 2010 χάρις σε έναν πραγματικά καλό προπονητή, τον Άλβιν Τζέντρι, και πάλι ο Νας προσαρμόστηκε σε ένα διαφορετικό πιο αργό παιχνίδι Τα πλέι οφ και οι τελικοί του 2010 στην Δύση αποτέλεσαν την τελευταία μεγάλη παράσταση.

Τα υπόλιπα δεν...συνέβησαν ποτέ. Παρά το γεγονός πως από το 2009 είχε προβλήματα με την μέση συνέχισε να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και γι αυτό προσπάθησε δίπλα στον Κόμπε να πάρει έναν τίτλο αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο πρώτος των μεγάλων

Ε και; Όταν κάποιος παίκτης όπως ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Άλεν Άιβερσον, ο Καρλ Μαλόουν, ο Τζον Στόκτον, ο Ντομινίκ Γουίλκινς, ο Πιτ Μάραβιτς, ο Έλτζιν Μπέιλορ οι κορυφαίοι που δεν πήραν ένα πρωτάθλημα, υπάρχει μία θλίψη στο επιμύθιο. Για τον Νας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο διότι όλη η καριέρα του ήταν πολλά πρωταθλήματα μαζεμένα.

Έφερε πάλι το θεαματικό μπάσκετ στην επικαιρότητα μαζί με τις νίκες και βοήθησε ώστε το ΝΒΑ να βρει τον χαρακτήρα του ως ένα αθλητικό προϊόν που δεν θα στηρίζεται μόνο στους εκπληκτικούς αθλητές ή το ατομικό ταλέντο. Το παιχνίδι του Νας δημιουργούσε ομάδες που νικούσαν διαθέτοντας περιορισμένη ποσότητα ταλέντου και αυτός υπήρξε ο μεγαλύτερος τίτλος του.

Δείτε τις καλύτερες ασίστ του Νας

Αρρώστια με την Τότεναμ

Ως προσωπικότητα, όσοι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του έστω και για μία ώρα, είναι ένας άνθρωπος με απίστευτη προσωπικότητα. Από την Τότεναμ και τις αναλύσεις γιατί η ομάδα του δεν σηκώνει πρωταθλήματα, μέχρι τα προβλήματα των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ, ο Στίβι Νας δεν υπήρξε ένας μονοδιάστατος σούπερ σταρ. «Δεν είμαι κανένας Γιάνκης που όταν θα αναλάβει την Τότεναμ και θα πάει να βγάλει χρήματα. Οι γονείς μου γεννήθηκαν στο βόρειο Λονδίνο. Αγαπάω την ομάδα και βλέπω τον εαυτό μου κάποια στιγμή μετά την συνταξιοδότηση από το ΝΒΑ, να αναλαμβάνω ένα πόστο. Αν μπορώ να κάνω τους Spurs να πετύχουν, θα είναι σπουδαίο», είναι το γνωστότερο απόσπασμα ...ποδοσφαιρικής συνέντευξης.

Το αντίο του στέλνει το πιο απλό μήνυμα στον αθλητισμό: Αν δουλέψεις σκληρά, θα πετύχεις. Μην κοιτάς το ύψος σου, τη δύναμή σου, το άλμα σου. Βάλε το μυαλό να συνεργαστεί με την καρδιά.

Mία σύνοψη της καριέρας του

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σίγουρα η συζήτηση για τον καλύτερο χωρίς πρωτάθλημα, μπορεί να στραφεί και σε άλλες παραμέτρους, αλλά με δύο τίτλους MVP, ο Νας σίγουρα μπαίνει επικεφαλής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK