Εύκολη νίκη, δύσκολη συνέχεια

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νίκη της Εθνικής επί των Σκοπίων, η οποία όμως δεν λέει τίποτα για τη συνέχεια, αφού ήταν κόντρα στην πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου.

Εύκολη νίκη, δύσκολη συνέχεια

Δεν κάναμε μεγάλη εμφάνιση. Δεν εντυπωσιάσαμε. Δεν... Ε και; Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και νίκησε με τεράστια άνεση τα Σκόπια όπως πρέπει να είναι μία πρεμιέρα. Γι' αυτό και δεν γίνεται να σταθούμε πολύ στα αρνητικά, διότι δεν είναι εύκολο να φτάνεις τελικά σε μία επικράτηση με 20 πόντους. Ο Κατσικάρης είδε από νωρίς πως ακόμα υπάρχουν ζητήματα συνεργασιών και πως το δίδυμο Σπανούλη- Καλάθη δεν λειτουργεί. Oπότε πήγε σε πολλές αλλαγές κρατώντας την ομάδα φρέσκια για την άμυνα, μακριά από κούραση και φάουλ.

Προτίμησε να πάρει αυτό που έδινε η τεράστια διαφορά δυναμικότητας και να πάει σε παιχνίδι με τον κορυφαίο Πρίντεζη, τους δύο ψηλούς και βέβαια τον καλύτερο γκαρντ αυτή την στιγμή, τον Σλούκα. Η άμυνα είχε αρκετές αρρυθμίες καθώς το προβλέψιμο περιφερειακό παιχνίδι των Σκοπιανών δεν αντιμετωπίστηκε παρά μόνο όταν οι αντίπαλοι έμειναν από δυνάμεις, αλλά το ζητούμενο δεν ήταν ένα τέλειο παιχνίδι, αλλά μία τέλεια αρχή.

Εύκολη νίκη, δύσκολη συνέχεια

Και αυτή έγινε. Μία εύκολη νίκη, όλοι οι παίκτες να παίρνουν χρόνο και να επιβεβαιώνουν όλα όσα είδαμε ως τώρα στην προετοιμασία. Τα θετικά και τα αρνητικά. Δεν βάλαμε σουτ και δεν προσπαθήσαμε να δούμε το... χέρι μας αν είναι σε καλό βράδυ.

Πολύ σημαντικό το γεγονός πως η ομάδα από την αρχή, μάλλον λίγο μετά από την αρχή, πήρε αυτό που ήθελε. Αξιοποίησε τους ψηλούς της και με την πάροδο του χρόνου επικράτησε της, μάλλον, πιο αδύναμης ομάδας του ομίλου. Γι' αυτό η αρχή είναι τέλεια μεν, αλλά δεν λέει τίποτε για την συνέχεια. Έφυγε το άγχος και τώρα έρχονται τα παιχνίδια που θα κρίνουν την κατάταξή μας.

Βασικός ο Σλούκας;

Σίγουρα περισσότερο κι από τα σουτ, τα εύκολα λάθη θα πρέπει να περιοριστούν και λογικά αυτό θα γίνει κόντρα στους Κροάτες την Κυριακή το βράδυ. Ο Κατσικάρης έδειξε πως δεν έχει πρόβλημα να στείλει βασικούς στον πάγκο και το έκανε γρήγορα με τον Σπανούλη δίνοντας χρόνο στις άλλες επιλογές του. Η σκέψη όλων είναι πως ο εξαιρετικός Σλούκας πρέπει να ξεκινά ή να έχει μεγαλύτερο ρόλο, όμως αυτό θα αποτελούσε ρίσκο.

Ο γκαρντ της Φενέρ, δείχνει τρομερά άνετος στον ρόλο του αναπληρωματικού και μπαίνει με απίστευτη ενέργεια, αλλάζοντας την εικόνα όλης της ομάδας. Το αν θα μπορούσε να το κάνει από την αρχή, δεν είναι απάντηση που θα δώσει η εθνική παρόντων Σπανούλη-Καλάθη.

Να δουλέψουν οι κοντοί με Κροατία

Με την Κροατία, είναι σαφές πως η άμυνα θα έχει τον πρώτο ρόλο αλλά το μακρινό σουτ θα είναι αυτό που θα μας δώσει το προβάδισμα διότι μοιάζει δύσκολο να πάρουμε πάλι 65 πόντους στην αντίπαλη ρακέτα. Οι Κροάτες έχουν τα ύψη να μας βγάλουν από την ρακέτα κι εκεί θα πρέπει να δουλέψουν οι... κοντοί. Η λογική λέει πως ο Σπανούλης σε τέτοια παιχνίδια είναι ο εαυτός του οπότε ας ελπίσουμε να συμβεί αυτό. Ο Καλάθης μοιάζει να προσαρμόζεται πιο γρήγορα μεν, αλλά θα πρέπει να βρει ισορροπία στην επίθεση και να απειλεί.

Η Κροατία αποτελεί ένα μεγάλο τεστ λόγω της ατομικής ποιότητας που διαθέτει. Αυτό θα βγάλει τον καλύτερο εαυτό της ομάδας και θα δούμε το παρόν ταβάνι μας.

Σε μία πρώτη προσέγγιση με εξαίρεση το σχήμα με τον Αντετοκούνμπο στο "4" η ομάδα έπαιξε πολύ όπως στην προετοιμασία με αρκετά ποσταρίσματα και καλές επιστροφές στην άμυνα. Το αντίπαλο σουτ όμως, πάλι δεν το μαρκάραμε σωστά και είναι μία λεπτομέρεια η οποία θα χρειαστεί διόρθωση. Σε ότι αφορά στο ροτέισον, ο Κατσικάρης δεν άλλαξε γνώμη και η ομάδα κινείται γύρω από 8... βασικούς και τέσσερα παιδιά που θα έχουν ειδικούς ρόλους ( Παπανικολάου, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου, Μάντζαρης).

Διαβάστε ακόμα:

Σκόπια - Ελλάδα 65-85

Γκάλης: "Πρωτιά με Κροατία"

Η εξέδρα της Εθνικής

Κουφός: "Ακόμα καλύτεροι με την Κροατία"

Παπανικολάου: "Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια"

News 24/7

24MEDIA NETWORK