Η Εθνική της ευθύνης

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την προεπιλογή του Φώτη Κατσικάρη ενόψει του Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική της ευθύνης

Ο Φώτης Κατσικάρης, επέλεξε κάτι εντελώς διαφορετικό για την φετινή εθνική. Όλη την σεζόν με τους Σκουρτόπουλο και Πρίφτη εκπόνησαν το αγωνιστικό πλάνο με γνώμονα την εικόνα του μουντομπάσκετ. Εντόπισαν τις αδυναμίες, τα λάθη και κυρίως πόσα αλλάζουν με τον Σπανούλη και πόσα θα πρέπει να αλλάξουν αν ο Κουφός έπαιζε.

Ο Έλληνας τεχνικός, επέλεξε να μην κάνει προεπιλογή φέτος και να πάει απευθείας στην ομάδα. Στην 13αδα. Το πλάνο είναι έτοιμο και συγκεκριμένο, ο δε Κουφός, κύριως λόγος της καθυστέρησης δεν μπορεί να κάνει πίσω. Ουσιαστικά η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ελληνοαμερικανό σέντερ και τις θερινές του ανάγκες. Υπήρχε παράλληλα ο φόβος για τον Κώστα Παπανικολάου, όχι βεβαίως για την διάθεση του ιδίου, αλλά για την ομάδα του είτε ήταν οι Ρόκετς είτε κάπου αλλού.

Από την στιγμή που όλα διευθετήθηκαν και ο Κουφός μοιάζει δύσκολο να πει όχι τώρα, ο Κατσικάρης έβγαλε...12αδα+1. Αυτή η εθνική δεν θα λιώσει στην προπόνηση, δεν θα κάψει τα βουνά από το τρέξιμο. Αμέσως πάει για μπάσκετ καθώς το μεγάλο πρόβλημα αφορούσε στο αγωνιστικό κομμάτι και πώς αυτό δεν λειτούργησε κόντρα στην Σερβία.

Ο Κατσικάρης και οι συνεργάτες του, ήθελαν δύο άξονες για να κτίσουν; τον Σπανούλη, τον μοναδικό μας γκαρντ ικανό στο ένας εναντίον ενός και τον Κουφό ως εγγύηση για τον Μπουρούση. Η ομάδα και πέρυσι ήταν γεμάτη από παίκτες υψηλού επιπέδου αλλά δεν υπήρχε αυτός που με το παιχνίδι του θα ξεκολλούσε τους υπολοίπους κι ένας ακόμα σέντερ που θα ξεκούραζε ή θα έκανε διαφορετικά πράγματα από τον Μπουρούση.

Κανείς υποψήφιος

Γι αυτό άλλωστε στην 15αδα δεν έχει κληθεί κανείς...υποψήφιος για την 12αδα(Σχορτσιανίτης, Βασιλειάδης, Μαυροκεφαλίδης, Αντετοκούνμπο Θανάσης) προκειμένου η προετοιμασία να μην περάσει από στάδια. Σαρικόπουλος και Αγραβάνης, επελέγησαν ακριβώς γι αυτό το σκοπό, καθώς γνωρίζουν τον ρόλο τους και δεν θα ζητήσουν κάτι περισσότερο. Ο τελευταίος που θα κοπεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από πιθανές ατυχίες και την εικόνα του. Ένας γκαρντ ή ένας φόργουορντ; Δεν έχει καμία σημασία διότι δεν επηρεάζει το σύνολο.

Αυτή η εθνική από την αρχή έως το τέλος φέρει την σφραγίδα του προπονητή της. Ό Κατσικάρης με τους βοηθούς του επέλεξαν και τους παίκτες και τον τρόπο που θα δουλέψουν έχοντας όλη την ελευθερία στις κινήσεις.

Από σήμερα η Ελλάδα δεν μπαίνει σε φάση προετοιμασίας αλλά Ευρωμπάσκετ απευθείας. Η ομάδα μοιάζει πλήρης, σίγουρα περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο διαθέτουμε ως μπάσκετ. Γι αυτό και η πορεία της θα σημαίνει πολλά για το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ. Σε όλα τα επίπεδα. Απο τον επικεφαλής μέχρι τον πιτσιρικά που τώρα γράφεται στα μίνι.

Τρία ερωτήματα

Το να αναλύσουμε τα συν και τα πλην είναι πρόωρο και κάπως απλοϊκό αν δεν δούμε την κατεύθυνση. Διότι μην ξεχνάμε πως αλλιώς ξεκινήσαμε πέρυσι στο Μουντομπάσκετ, για παράδειγμα με βασικό τον Βασιλειάδη, και αλλιώς τελειώσαμε(βασικός ο Ζήσης).

Η φιλοσοφία του Κατσικάρη είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει υψηλές ταχύτητες, γρήγορες επιλογές και πιεστική άμυνα. Κοιτώντας την ομάδα που θα αγωνιστεί, είναι σαφές πως έχουμε πολύ πολύ ταλέντο, ταχύτητα, παίκτες που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και μπορούν να παίξουν μαζί. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ...επανάληψη. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους ρόλους των συγκεκριμένων παιδιών με πολλά χιλιόμετρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Αν θέλουμε να θέσουμε τρία ερωτήματα αυτά αφορούν στα εξής:

1. Ο ρόλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ένας παίκτης που στο ΝΒΑ λάμπει ακριβώς διότι παίζει πολύ ελεύθερα και η ομάδα δεν τον βαρύνει με ευθύνες αλλά τον αφήνει να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του. Πέρυσι ο Κατσικάρης του έδωσε χώρο ακόμα και στο «4» σε χαμηλά σχήματα, κόλπο που χρησιμοποίησε και ο Κιντ στους Μπακς. Δεδομένο πως ο μικρός δεν έχει το σουτ ή την πολύ καλή τρίπλα για να παίξει 1-1 στους περιορισμένους χώρους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητές του χωρίς να φανούν οι αδυναμίες. Άρα θα τρέξουμε; Μήπως θα πάμε με πολύ χαμηλά σχήματα;

2. Η άμυνα μπορεί να αποτελέσει ένα ζήτημα καθώς η συγκεκριμένη φουρνιά έχει παίκτες που...πληρώνονται(αδρότατα) για να ηγηθούν ή να σκοράρουν . Όχι για την άμυνα(πλην Μάντζαρη και Κουφού) όχι για τα ριμπάουντ. Σε ένα σκληρό παιχνίδι, όπως ήταν αυτό με την Σερβία, θα αποτελέσει τεστ η αντίδραση των παικτών μας. Θα είμαστε σε θέση να νικήσουμε ακόμα και σε ένα πιο αργό στυλ όπου θα πρέπει να ρίξουμε το σκορ επιμένοντας στην άμυνα;

3. Το σουτ. Το γεγονός πως ο Βασιλειάδης δεν επελέγη ενώ πέρυσι φάνηκε πως η απομάκρυνσή του από την πεντάδα έκανε κακό, σημαίνει πως δεν διαθέτουμε ασφαλές σουτ. Αν υπάρχει μία επιθετική αδυναμία είναι η ασφάλεια των γκαρντ μας στο σουτ. Από την άλλη, όλοι σουτάρουν. Οξύμωρο, αλλά οι χειρότεροι σουτέρ μας είναι οι...κοντοί.

Διαβάστε ακόμη:

Οι εκλεκτοί του Κατσικάρη για την προετοιμασία του Ευρωμπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK