Οι καλύτεροι είναι στον... πάγκο

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει το πλάνο Κατσικάρη στο οποίο δεν αποτελούν πρώτες επιλογές οι Μάντζαρης και Παπανικολάου, το ροτέισον των εννέα παικτών και τη νοοτροπία "όλοι για την ομάδα".

Οι καλύτεροι είναι στον... πάγκο
INTIME SPORTS

Γιατί δεν παίζει ο Μάντζαρης; Πιασάρικο ξεκίνημα σίγουρα. Ο Παπανικολάου θα πάρει λεπτά συμμετοχής ή θα γκρινιάζει; Ωραία φήμη. Ο Καϊμακόγλου; Γιατί παίζει, πώς γίνεται και δεν βγαίνει από τη 12αδα;

Πριν όμως κατηγορήσουμε τους φιλάθλους επειδή θέτουν συνεχώς τέτοια ερωτήματα, ιδιαίτερα για παίκτες που γνωρίζουν καλά και αγαπούν, ας θυμηθούμε τι λέγαμε εμείς μέσα στον ίδιο τον αγώνα με τη Σλοβενία. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να μην σκέφτηκε "βάλε μέσα τον Μάντζαρη να πιάσει αυτόν τον Μπλάζιτς"; Και η προσέγγιση είναι απολύτως σωστή. Ο καλύτερος αμυντικός γκαρντ της δεύτερης καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη, πώς γίνεται να μην περνάει καν από τη γραμματεία για να περάσει στην πρώτη πολύ δύσκολη αμυντική στιγμή για την Εθνική;

Συγκεκριμένο πλάνο

Γίνεται, αν η ομάδα διαθέτει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Καλό ή κακό, θα κριθεί από τον επίλογο, όμως η Εθνική διαθέτει έναν σαφέστατο αγωνιστικό σχεδιασμό, απόρροια αυτού που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή: η ομάδα ήταν έτοιμη από τον Κατσικάρη και τους εξαιρετικούς συνεργάτες του Σκουρτόπουλο και Πρίφτη, με το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ουσιαστικά, μόλις ο Κουφός δεσμεύτηκε, καταρτίστηκε το πλάνο. Ως αποτέλεσμα, δεν είδαμε τη συνήθη προετοιμασία με παίκτες που θα διεκδικούν θέσεις, αλλά μία 12αδα έτοιμη για να παίξει.

Αυτό που βλέπουμε είναι συνέχεια του Μουντομπάσκετ, καθώς εκεί ο Μάντζαρης και ο Παπανικολάου -για παράδειγμα- βρέθηκαν σε πολύ μέτρια κατάσταση, ενώ δεν ταίριαξαν πολύ σε αυτό που ήθελε ο προπονητής. Αξιόλογοι παίκτες, ικανοί μεν, αλλά δεν θα αποτελέσουν πρώτες επιλογές.

Ο Περπέρογλου, που δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο με τη Γεωργία, μπήκε και πήρε επιθέσεις σε ένα κρίσιμο σημείο με τη Σλοβενία. Έβαλε και το πρώτο καλάθι του στη διοργάνωση.

Βρέθηκε το ροτέισον

Ο Κατσικάρης, με την αξιοποίηση της άμυνας του Καϊμακόγλου, ανέβασε το ροτέισον σε εννέα παίκτες σε αυτήν την πρώτη φάση και δεν είναι απίθανο να πάει και στους δέκα. Όπου κι αν πάει, αυτό σημαίνει ομάδα. Ο κόουτς της Μούρθια και οι συνεργάτες του έχουν σημαντική εμπειρία από συλλόγους και η προσέγγιση της Εθνικής μοιάζει πολύ με ομάδα η οποία παίζει σε πρωτάθλημα. Οι καλύτεροι για το τιμ θα παίζουν συνέχεια, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση.

Η ομάδα κτίστηκε γύρω από το δίδυμο Καλάθη-Σπανούλη. Με αυτούς θα ζήσει και θα πεθάνει. Ο Κατσικάρης είναι ...φανατικός του Νίκου Ζήση, της ηρεμίας και της σιγουριάς που δίνει στα δύσκολα. Παρά τις αδυναμίες του πια, θέλει να τον έχει στο παρκέ, οπότε ξαφνικά είδαμε την ομάδα με τρεις κοντούς. Θα το δούμε με ομάδες που έχουν καθαρόαιμους φόργουορντ; Ναι, γιατί οι προπονητές πάνε πάντα με όσους παίκτες γνωρίζουν τέλεια.

Από εκεί και πέρα, βρέθηκε ισορροπία ανάμεσα σε Κουφό-Μπουρούση και Πρίντεζη-Καϊμακόγλου.

Αντετοκούνμπο και Σλούκας μοιάζει να λειτουργούν ως μπαλαντέρ, με γνώμονα τη διάθεση για τρέξιμο ή όχι.

Όλοι για την ομάδα

Κάπως έτσι λειτουργεί μία ομάδα. Αν πρέπει το DNP να πάει στον παίκτη με το μεγαλύτερο συμβόλαιο, θα πρέπει να πάει και ο παίκτης να μην πει λέξη. Αν πρέπει την πετσέτα να την κουνάει ο καλύτερος αμυντικός γκαρντ, να το κάνει. Όχι μόνο επειδή είναι Εθνική, αλλά επειδή είναι ομάδα.

Άλλοι προπονητές θα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους και να προχωρούν σε συνεχείς αλλαγές. Το ελληνικό τιμ επιλέγει, ως τώρα, να μην διαταράσσει τις ισορροπίες που βρήκε ισορροπίες. Άλλωστε, ποιος θα κατηγορήσει έναν προπονητή επειδή οικοδόμησε γύρω από την ηγετική φιγούρα του Σπανούλη και την ικανότητα στην οργάνωση και την πίεση του Καλάθη;

Η Ολλανδία ίσως δώσει την ευκαιρία για ξεμούδιασμα και αξιοποίηση όλου του ρόστερ, αλλά μην περιμένουμε σεισμικές αλλαγές και υπερβολική ξεκούραση των βασικών. Όχι τώρα που βρίσκεται ο ρυθμός, έστω και για ένα ημίχρονο.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάδα - Σλοβενία 83-72

Τα πιθανά σενάρια για τον αντίπαλο της Εθνικής στους 16

Η απίθανη ασίστ του Αντετοκούνμπο στον Καλάθη

Εκπληκτική τάπα του Αντετοκούνμπο, άφησε άφωνο τον Γιαννάκη!

Τρομερή ασίστ ο Καλάθης, καλάθι και φάουλ ο Μπουρούσης

Τα καλύτερα tweets για το Ελλάδα-Σλοβενία

Πασαρέλα η εξέδρα της Εθνικής στο Ζάγκρεμπ

News 24/7

24MEDIA NETWORK