Το λιθουανικό θαύμα του υπνοβάτη Καζλάουσκας

Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί γιατί η Λιθουανία έφτασε σε ακόμη έναν τελικό Ευρωμπάσκετ και αποθεώνει τον Γιόνας Καζλάουσκας γιατί παραμένει πιστός στις προπονητικές αρχές του.

Το λιθουανικό θαύμα του υπνοβάτη Καζλάουσκας

Η χειρότερη Λιθουανία της ιστορίας της με έναν σπουδαίο παίκτη τον Βαλαντσιούνας, έναν εξαιρετικό παίκτη τον Ματσιουλις και μια σειρά από ρολίστες είναι πιθανή πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και χωρίς προπονητή. Αν αυτό δεν είναι μπασκετικό θαύμα, ποιο είναι;

Είτε είσαι άνθρωπος της θρησκείας είτε όχι, δεν πιστεύεις στα θαύματα στον αθλητισμό διότι ο Ύψιστος μάλλον έχει καλύτερες δουλειές να κάνει από τα να παρεμβαίνει σε τρίποντα και καρφώματα.

Δύο μπασκετικές σχολές

Στον ημιτελικό συγκρούστηκαν δυο αυθεντικές σχολές και νικήτρια βγήκε η Λιθουανία. Δεν ήταν θαύμα φυσικά. Ένας έμπειρος προπονητής και σπουδαίος δάσκαλος του μπάσκετ, δεν έκανε πίσω σε αυτό που διδάσκει η σχολή του. Η Λιθουανία των μετρίων μονάδων, συνέχισε να τρέχει σε κάθε ευκαιρία, συνέχισε να σουτάρει και βέβαια να προσπαθεί στην άμυνα.

Ο Τζόρτζεβιτς πήρε ένα στοιχείο της σχολής του , την ανάγνωση του αντιπάλου και πίστεψε πως δεν θα άντεχε η αντίπαλος με έναν μόνο πλέι μέικερ για 40 λεπτά. Έριξε βάρος στην άμυνα και πήρε πολλούς πόντους από τα πολλά λάθη του Καλνιέτις στην πίεση. Δεν πήρε όμως πόντους από το παιχνίδι των ταλαντούχων παικτών του και στο τέλος έχασε.

Η Σερβία μέχρι τώρα ήταν χάρμα ιδέσθαι στην επίθεση, αλλά άλλαξε πλάνο. Σίγουρα η παρουσία του Βαλαντσιούνας κόστισε τους εύκολους πόντους του Ραντούλιτσα, άλλα συνολικά πήγε να πάρει το παιχνίδι από την άμυνα και δεν του βγήκε.

Όταν τον τελείωσαν στην Ελλάδα

Το θέμα όμως είναι η Λιθουανία και ο σπουδαίος Γιόνας Καζλαουσκας που λοιδρήθηκε όταν τόλμησε να πάρει μετάλλιο με μια εθνική εκτάκτου ανάγκης το 2009 και προσπάθησε να βάλει στην εθνική το στοιχείο της ταχύτητας θέλοντας να αξιοποιήσει το ταλέντο μας. Αστεία πράγματα. Τον τελείωσαν, όλοι μαζί σε μια νύχτα. Και συμφώνησαν άπαντες. Παράγοντες, παίκτες, δημοσιογράφοι. Κανείς δεν άκουσε ούτε τον Σφαιρόπουλο που εξηγούσε συγκεκριμένα πράγματα.

Ο Καζλαουσκας είχε εκφράσει και την άποψη πως πρέπει το ελληνικό μοντέλο να προσθέσει το σουτ στην εξίσωση δουλεύοντας πολύ με τους νέους σε αυτό. Αίρεση.

Πρώτα το μπάσκετ, μετά η νίκη

Η Λιθουανία το έβαλε με τη Σερβία γιατί το κυνήγησε και αυτό αποδεικνύεται από τον απίστευτο για ημιτελικό αριθμό λαθών. Δεν έκανε πίσω στις αρχές της ούτε άλλαξε πλάνο επειδή δεν έχει Γιασικεβίτσιους κι έχε Σεϊμπούτις. Η Λιθουανία έπρεπε για πολλά χρόνια να αποτελεί πρότυπο ως εκμάθηση του μπάσκετ σε μια μικρή χώρα με μηδενικές επενδύσεις λόγω οικονομικών.

Το ίδιο και η Σερβία. Δυο χώρες που έχουν μικρότερους πληθυσμούς, μικρότερους προϋπολογισμούς για τον αθλητισμό, αλλά καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί; Διότι έχουν σχολή που επιμένει πως το μπάσκετ είναι η βασική προτεραιότητα και μετά η νίκη. Πρώτα μαθαίνουν τα βασικά: πάσα σουτ, ντρίμπλα. Μετά κτίζουν προσθέτοντας τα υπόλοιπα αναγκαία συστατικά.

Επί του παρόντος είναι λίγο καλύτεροι από εμάς στα βασικά τα fundamentals που λένε, γι αυτό οι μεν Λιθουανοί θα πάρουν μετάλλιο, οι δε Σέρβοι θα παλέψουν.

Εμείς ξύπνιοι και φρέσκοι μπορούμε να γελάμε ακόμα με τα πεσμένα βλέφαρα του Καζλαουσκας στον πάγκο.

Διαβάστε ακόμη:

Σερβία - Λιθουανία 64-67

News 24/7

24MEDIA NETWORK