"Τρόμος" πάνω από τη Λιλ

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για την ανάγκη της Εθνικής Ελλάδας να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή νίκη επί του Βελγίου πριν βρει την Ισπανία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ 2015.

"Τρόμος" πάνω από τη Λιλ
Αντετοκούνμπο-Εθνική Ελλάδας INTIME SPORTS

Για το... Κατάρ η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ θα είναι πάντα ο ορισμός του σεβασμού και του... φόβου. Όποιον παίκτη της "χρυσής" εθνικής τους το 2006 κι αν ρωτήσεις για την εμπειρία του στη μοναδική συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, θα διηγηθεί την ίδια ιστορία, με ελάχιστες παραλλαγές: πώς μετά από το ελπιδοφόρο πρώτο δεκάλεπτο στην πρεμιέρα με αντίπαλο την Ελλάδα και τη λογική εξέλιξη ως το ημίχρονο, απόλαυσαν το ελληνικό σόου στο β' μέρος.

"Δεν ακούμπησα μπάλα. Μας την έκλεβαν μέχρι το κέντρο. Το θυμάμαι σαν τώρα να είμαι θεατής σε ένα απίστευτο αμυντικό σόου. Δεν το είχε ξαναζήσει κανείς μας, να μην μπορούμε να ακουμπήσουμε την μπάλα", λέει ο θρυλικός σέντερ (για το Κατάρ), Χασίμ.

Λίγο πριν από το τζάμπολ με το Βέλγιο, αυτή είναι μία καλή ιστορία για να επαναληφθεί: η Εθνική πρέπει να διαλύσει τους Βέλγους. Να τους ισοπεδώσει. Να στείλει μήνυμα πως είναι σε τρομερή κατάσταση. Η ομάδα του 2006, δεν έπαιζε καλά στην πρώτη φάση και νικούσε με ηρωικούς τρόπους, όπως η επική ανατροπή με την Αυστραλία. Όταν ξεκίνησαν τα νοκ άουτ, η ομάδα ήταν χάρμα ιδέσθαι. Διέσυρε την Κίνα και τέτοια παιχνίδια έδωσαν τη μοναδική δυναμική.

Γι' αυτό κτίστηκε

Το Βέλγιο είναι σαφέστατα υποδεέστερη ομάδα και ήδη πίνουν... μπύρες για το γεγονός πως βρίσκονται στις 16 καλύτερες. Φυσικά και ελπίζουν στην πρόκριση, την οποία θεωρούν ένα μικρό θαύμα. Αυτό ακριβώς θα είναι, όμως η Ελλάδα οφείλει να εξαλείψει ακόμα και την πιθανότητα, την ελπίδα. Το πρώτο νοκ άουτ, η πρώτη πραγματική αποστολή για ένα σύνολο που ετοιμάστηκε με μοναδικό στόχο τα... τέσσερα τελευταία παιχνίδια, πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα. Μία έκρηξη η οποία δεν έχει έρθει ακόμα.

Μόνο που ο χρόνος τελείωσε και τώρα είναι η ώρα των έργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βεβαίως και αρκεί ένας πόντος, όμως όταν μπαίνεις στα νοκ άουτ, θες και την τελειότερη ψυχολογία, την επιβεβαίωση της ανωτερότητας.

Πολύ απλά, δεν χρειάζεται η ομάδα να κρατήσει δυνάμεις για τον επόμενο αγώνα με την Ισπανία. Ό,τι κι αν κράταγε, όσα κι αν φύλαξε, τώρα είναι η ώρα να βάλει "φωτιά" στο τουρνουά. Να τρομάξει τον πρώτο αντίπαλό της. Να τρομάξει τους επόμενους.

Μήνυμα σε όλους

Υπάρχει και μία ακόμα λογική για την αναγκαιότητα μίας ευρύτατης νίκης: ο αγώνας να τελειώνει νωρίς. Να μην πιστέψουν ούτε ένα λεπτό πως έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν. Όσο καλύτερος κι αν είσαι, ή μάλλον επειδή είσαι πολύ καλύτερος, δεν έχεις κανέναν λόγο να απολέσεις το πλεονέκτημα, επιτρέποντας στον αδύναμο να ελπίσει. Για να μην πάει η πρώτη αναμέτρηση-τελικός μέχρι το φινάλε, πρέπει η ομάδα να μπει τόσο δυνατά, ώστε οι αντίπαλοι να ξεχάσουν ποιος είναι Βαλόνος και ποιος Φλαμανδός.

Ο Λοτζέσκι είναι πολύ έξυπνος παίκτης και σίγουρα θα έχει μεταφέρει τις γνώσεις του για τις αδυναμίες, ιδιαίτερα των συμπαικτών του στον Ολυμπιακό. Αυτές οι αδυναμίες δεν φαίνονται σε ένα καταιγιστικό παιχνίδι του οποίου ο νικητής θα αναδειχθεί από το ημίχρονο.

Δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Το πρώτο νοκ άουτ με το Βέλγιο αποτελεί τον πρώτο τελικό και κάθε τελικό, ιδιαίτερα με πιο αδύναμο αντίπαλο, οφείλεις να τον τελειώνεις από νωρίς. Μετά θα πάρουν σειρά οι Ίβηρες.

Διαβάστε ακόμη

Οι σκίουροι στο δρόμο για το γήπεδο...

Κατσικάρης: "Βέλγιο όπως Σλοβενία και ΠΓΔΜ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK