Τα παιδία δεν παίζει

Ο Τάσος Μαγουλάς σχολιάζει την εικόνα του Παναθηναϊκού μετά τα τέσσερα φιλικά που έδωσε και την εμφάνιση των νέων σε ηλικία παικτών, η ανάπτυξη των οποίων θα έρθει μέσα από μια καλή ομάδα με έμπειρους μπασκετμπολίστες.

Τα παιδία δεν παίζει
INTIME SPORTS

Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να αναλύσεις το παιχνίδι του Παναθηναϊκού μετά από τέσσερα φιλικά διότι όποιες κι αν είναι οι οδηγίες του Ιβάνοβιτς δεν γίνεται να υλοποιηθούν από τα 3/10 των πρωταγωνιστών.

Γνωστές οι απουσίες τριών ψηλών (Μαυροκεφαλίδης, Φώτσης και Ράιτ), ενός φόργουορντ (Γιάνκοβιτς) και δύο γκαρντ (Νέλσον και τελικά Σλότερ που δεν έπαιξε).

Ωστόσο έγινε σαφές αυτό που σίγουρα γνωρίζει ο Ιβάνοβιτς: δεν είναι αυτό το πλάνο της ανανέωσης. Σίγουρα δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως το είδαμε στο Κάουνας.

Έτσι θα έρθει η πρόοδος

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το 1995 την ΑΕΚ να προσπαθεί να ρίξει απευθείας στην… φωτιά της Α1(του τότε καλύτερου πρωταθλήματος στην Ευρώπη) τους τρεις χρυσούς εφήβους Χατζή, Κακιούζη και Μπαρλά. Επειδή ο δικέφαλος δεν είχε τα οικονομικά εχέγγυα στην προ Φιλίππου εποχή, υποχρεωτικά οι μικροί μπήκαν στην μάχη και η ΑΕΚ κινδύνευσε ακόμα και με υποβιβασμό την πρώτη χρονιά. Η ανάπτυξη, η πρόοδος των νέων, όπως και αργότερα του Ζήση ή του Ταπούτου, ήρθαν μέσα από μία καλή ομάδα με έμπειρους παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να περιμένει τίποτε φέτος, ίσως και του χρόνου, από τους εφήβους του. Πιο σωστά, δεν πρέπει να περιμένει τίποτε από το να παίξουν, να μάθουν, να πάθουν, χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις. Σαν το ερ μπολ λέι απ του Κόνιαρη με την Γαλατασαράι ή το χαμένο σουτ εξ επαφής του Διαμαντάκου.

Βλέποντας τις απουσίες αλλά και την κίνηση να αποκτηθεί ο Ράιτ γίνεται σαφές πως το πλάνο του Μαυροβούνιου προπονητή είναι ακριβώς αυτό που ακολούθησε στην Βιτόρια. Θα δημιουργήσει μία ομάδα ανταγωνιστική, με όσους βεβαίως αντέξουν τις προπονήσεις του, προσθέτοντας σιγά σιγά κάποιους από τους νέους του.

Αυτοί ξεχώρισαν

Ποιους; Ο Χαραλαμπόπουλος μπορεί να κάνει… πλάκα στα παιδιά της ηλικίας του διευκολύνοντας το παιχνίδι του με πολλά τελειώματα κοντά στο καλάθι, όμως είναι υποχρεωμένος να κατέβει περισσότερο ως σμολ φόργουορντ, να βελτιώσει το περιφερειακό του παιχνίδι αναπτύσσοντας το σώμα του. Όλα αυτά σε έναν χρόνο δεν θα γίνουν. Ούτε ο Κόνιαρης που έδειξε εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας και καλή διάθεση στην άμυνα θα μπορεί να αλλάξει την ροή ενός αγώνα.

Οι δίδυμοι πύργοι Διαμαντάκος και Παπαγιάννης ίσως να παίρνουν κάποια λεπτά όταν θα έχουν κριθεί οι αγώνες.

Αυτή θα είναι η εικόνα στους επόμενους μήνες αν οι πράσινοι έχουν επιλέξει την ορθολογιστική ανάπτυξη του πολύ ταλέντου που έχουν συγκεντρώσει.

Από τους νέους φέτος είναι η χρονιά που ο Γιάνκοβιτς με τον Παππά θα έχουν μία πραγματική ευκαιρία να αποδείξουν αν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας στην Ευρωλίγκα και ο Μποχωρίδης θα αποκτήσει τις πρώτες του εμπειρίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Με τις σωστές επιλογές ξένων, ιδιαίτερα στον αντικαταστάτη του Νέλσον, το πλάνο μπορεί να πετύχει. Αρκεί άπαντες να έχουν υπομονή κυρίως η διοίκηση και ο κόσμος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνεται η φετινή προσπάθεια του Παναθηναϊκού με ό,τι έκτισε ο Ολυμπιακός με τον Ίβκοβιτς το 2011. Κυρίως διότι οι τότε νεαροί του Ολυμπιακού έρχονταν είτε από μεγάλες χρονιές στην Ελλάδα (Σλούκας με Άρη, Μάντζαρης με Περιστέρι) είτε από μία σεζόν βασικοί στην Ευρωλίγκα (Παπανικολάου).

Ακόμα κι έτσι, οι ερυθρόλευκοι χρειάστηκαν οι προσθήκες δύο σπουδαίων ξένων παικτών για να τραβήξουν την ομάδα ψηλότερα. Αντίθετα οι πιτσιρικαρία των πρωταθλητών, ακόμα δεν έχει παίξει ουσιαστικά στην Α1.

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν μεγάλο ηγέτη που μπορεί να διδάξει τα… παιδιά του, να τους κάνει καλύτερους μέρα με την ημέρα, να τους δώσει εύκολα καλάθια. Δεν είναι όμως ο ηγέτης που θα πάρει την ομάδα, θα βάλει 30 πόντους θα πάρει το 50% των σουτ. Συν ότι θέλει χρόνο να προσαρμοστεί σε δραματικές αλλαγές όπως φάνηκε στο ξεκίνημα του Πεδουλάκη.

Η διαχείριση και η αξιοποίησή του είναι το κλειδί για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός με ορίζοντα την επόμενη διετία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK