Το "κλειδώνουμε" ή όχι;

Ο Τάσος Μαγουλάς θίγει το ζήτημα για ένα κλειστό πρωτάθλημα στην Ευρωλίγκα, τύπου ΝΒΑ.

Το "κλειδώνουμε" ή όχι;

Μετά από 15 χρόνια η Ευρωλίγκα έχει μία σαφή εικόνα για το μέλλον της. Όταν επαναστάτησαν απέναντι στην FIBA σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και τους ακολούθησαν οι περισσότεροι στην Ευρώπη, ο σκοπός ήταν οι ομάδες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Άρα, πολύ καλύτερα έσοδα κι ένα πρωτάθλημα που τότε, υπολογιζόταν πως θα μπορούσε να γίνει το ΝΒΑ της Ευρώπης, δηλαδή μία κλειστή λίγκα.

Κοιτώντας 15 χρόνια μετά, απέτυχαν στον πρώτο τους στόχο μεν, αλλά πέτυχαν απόλυτα στον δεύτερο. Οξύμωρο.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, η ανάπτυξη της Ευρωλίγκας ως πρωτάθλημα είναι πολύ σταθερή έχοντας καταφέρει να λειτουργήσει ως το νο2 στον κόσμο σε ενδιαφέρον, μετά το ΝΒΑ, αλλά με πραγματικά έσοδα λιγότερα από αυτά που έχουν οι Ισπανοί στο πρωτάθλημά τους.

Να είχα με κι έναν… Στερν

Στο θέμα των χρημάτων τα πράγματα θα αργήσουν να αλλάξουν διότι αφενός η Ευρώπη δεν έχει Στερν, έναν άνθρωπο με όραμα, πυγμή και αποφασιστηκότητα, αφετέρου οι ίδιοι οι…ιδιοκτητες(μπαίνοντας σε λογική ΝΒΑ) δεν είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τα μικρο…ευρωπαϊκά τους συμφέροντας και να δουλέψουν με γνώμονα την εκτόξευση του αθλήματος.

Αγωνιστικά και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, η Ευρωλίγκα την περίοδο 2014-2015 βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό. Ο κόσμος επιτέλους, όλοι μας, αγωνιούμε να ξεκινήσει η σεζόν, υπάρχουν τα φαβορί αλλά ίσως και να μιλάμε για το πιο ισορροπημένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών όσο καλές κι αν είναι οι δύο κορυφαίες ισπανικές ομάδες.

ΝΒΑ: Νο to Europe

Η συζήτηση για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΝΒΑ, είναι αρκετά επίκαιρη διότι το ίδιο το ΝΒΑ δεν πρόκειται στην επόμενη 10ετία, να δημιουργήσει δική του κατηγορία στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να το συζητήσει καταρχάς.

Η Ευρωλίγκα μπορεί να …κλειδωθεί; Να δημιουργήσει μία κλειστή λίγκα. Τα ημίμετρα των εγγυημένων συμβολαίων ήταν απλά μεσοβέζικη και σε κάποιο βαθμό κόστισε διότι δεν επέτρεψε σε ανερχόμενες δυνάμεις να έχουν ισχυρή παρουσία.

Ένα βασικό πρόβλημα της Ευρωλίγκας είναι πως έχει την λογική του μιμητισμού. Ό,τι κάνει το ΝΒΑ, απλά το φέρνουμε στα μέρη μας ως αντιγραφή. Και όμως τον βασικό λόγο της επιτυχίας του, ακόμα διστάζει να τον εφαρμόσει και μιλάμε για το salary cap. Βεβαίως και δεν μπορεί διότι δεν έχει την ισχύ και την βούληση να ελέγξει ομάδες από διαφορετικές χώρες.

Ναι οι Αμερικανοί έχουν μία κοινή συνείδηση και μία κοινή οικονομία αλλά διέπονται από διαφορετικές φορολογίες από πολιτεία σε πολιτεία. Μην πάμε μακριά η UEFA, κάνει μία αρκετά σοβαρή προσπάθεια με το financial fair play και η Ευρωλίγκα απλά κοιτάει ακόμα.

Ποιοι δεν θα ήθελαν την «κλειστή» Ευρωλίγκα

Το θέμα όμως παραμένει αν μπορεί να υπάρξει ένα κλειστό πρωτάθλημα όπου οι σύλλογοι θα παίζουν μόνο εκεί. Η λογική του …γυρνάμε να παίξουμε στα πλέι οφ του πρωταθλήματός μας, είναι ένα γνωστό ημίμετρο.

Ή το κλειδώνεις βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια αυξάνοντας και άλλο τους αγώνες του ανάμεσα στους καλύτερους ή το διατηρείς στα πλαίσια του παλιού καλού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Δυστυχώς μοιάζει πολύ μακρινό κάτι τέτοιο διότι όσο κι αν το θέλουν οι δύο δικοί μας, η ΤΣΣΚΑ, η Μακάμπι, οι Ισπανοί θα αντιδρούσαν έντονα παρά τα οικονομικά προβλήματα στο πρωτάθλημά τους.

Θα ήταν όμως μία άριστη ιδέα ένα ευρωπαϊκό ΝΒΑ, με δύο αγώνες την εβδομάδα για κάθε ομάδα που θα περιελάμβανε άπασα την Ευρώπη. Περισσότερες ανταγωνιστικές αναμετρήσεις, αυξημένο ενδιαφέρον και μία διαφορετική προσέγγιση από το ποδόσφαιρο που πάντα θα κυριαρχεί στα μέρη μας.

Το μπάσκετ πρέπει να μεγαλώσει

Έχοντας μεγαλώσει με τα πρωταθλήματά μας, θεωρητικά μοιάζει πολύ δύσκολο να τα αποχωριστούμε με την έννοια της Α1 όπου δεν θα παίζουν πλέον Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Αλλά πάλι, δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα δούμε πρωτάθλημα χωρίς την ΑΕΚ ή με τον Άρη απλά να προσπαθεί να σωθεί. Όλα αλλάζουν και θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να έχουμε ακόμα καλύτερο μπάσκετ.

Η Ευρωλίγκα μπορεί να συνεχίσει με την παρούσα μορφή της και να μην έχει κάποια εξέλιξη. Πιθανώς να είναι η καλύτερη λύση διότι this is Europe και λεγόμαστε γηραιά ήπειρος για καλό λόγο.

Από την άλλη μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το αν θέλουμε ένα κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πόσο θα δώσει ώθηση στο μπάσκετ που κάνει μία εξαιρετική προσπάθεια να ανέβει ως νο2 σε ενδιαφέρον ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK