Το μυαλό τους πιο γρήγορο από τα πόδια

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τη νίκη της Ελλάδας επί του Πουέρτο Ρίκο, τον Νίκο Ζήση και την ταχύτητα που βγάζει στο παιχνίδι της η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη.

Το μυαλό τους πιο γρήγορο από τα πόδια

Ο Νίκος Ζήσης είναι ο πιο αργός γκαρντ της εθνικής. Δεν βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Ο Κατσικάρης απαιτεί αυτή η εθνική Ελλάδας να παίζει γρήγορο μπάσκετ. Κανένα πρόβλημα.

Ο πιο αργός στα πόδια, είναι ο πιο γρήγορος στο μυαλό και αυτό αρκεί στο πιο εγκεφαλικό ομαδικό σπορ. Η λογική του Κατσικάρη σε δεύτερο παιχνίδι να περάσει τον Ζήση δίπλα στον Καλάθη δεν έγινε για να υπάρχει κάποιος να …τραβάει τα γκέμια. Αυτό το μπάσκετ θέλει παίκτες που να κτυπάνε με το… καμουτσίκι για να μην σταματάει ο ρυθμός. Ότι έμαθε ο Ζήσης στο Μπιλμπάο.

Ρεσιτάλ!

Ο Ζήσης πρώτα και μετά το δίδυμο Μπουρούση-Καϊμακόγλου. Ρεσιτάλ έξυπνου και γρήγορου μπάσκετ. Κίνηση χωρίς την μπάλα, πάσες σίγουρες, εύκολοι πόντοι. Πάνε από όλα ταχύτατες επιθέσεις πριν προλάβουν να δουλέψουν οι ζώνες του Πάκο Όλμος αλλά και να αντιδράσουν οι αργοί Πορτορικανοί.

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της έχει δουλέψει τόσο σοβαρά στο να παίζει γρήγορα. Ούτε ο Καζλάουσκας δεν πέτυχε να εμφυσήσει αυτή την λογική. Ο Κατσικάρης όμως με το τιμ του επέλεξε αυτούς τους παίκτες οι οποίοι θα το υπηρετήσουν και θα το αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Υπάρχει πλάνο, υπάρχει καθοδήγηση, κυρίως υπάρχει δουλειά στην προετοιμασία προκειμένου ο κάθε παίκτης να ξέρει τι κάνει.

Το μοναδικό που ίσως σήμερα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ήταν οι πολλές αλλαγές νωρίς στο παιχνίδι. Κάποια φάουλ αλλά και η διάθεση για να διατηρηθεί ο ρυθμός, έφεραν μέχρι το 8.30 τους 11 από τους 12 στο παρκέ και μοιραία η εθνική είχε πάνω κάτω.

Θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας

Όπως η αστάθεια εμφανίστηκε και στην τέταρτη περίοδο πάλι όταν με τις αλλαγές χάθηκε ο ρυθμός. Ο Μάντζαρης δείχνει να μην έχει βρει τον ρυθμό του και ο Παπανικολάου μοιάζει τρομερά αγχωμένος. Δύο παίκτες σημαντικοί που θα τους χρειαστεί η εθνική σε πιο κλειστά παιχνίδια αλλά ακόμα δεν έχουν κάνει ένα γεμάτο παιχνίδι.

Η μία ημέρα ξεκούρασης την Τρίτη, θεωρητικά δεν βοηθάει την εθνική μας διότι είναι μία ομάδα με πολλές λύσεις, αρκετά φρέσκια η οποία δείχνει αγώνα με τον αγώνα να βελτιώνεται.

Στα δύο επόμενα παιχνίδια θα μετρήσουμε πραγματικά τις δυνάμεις μας και θα μάθουμε πόσο ψηλό είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας που επιτέλους, το άξιζε το ελληνικό μπάσκετ, παίζει όμορφο μπάσκετ και δείχνει να έχει και ουσία.

Το ταλέντο μας είναι να δημιουργούμε, όχι να καταστρέφουμε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK