Το "όχι" του Ιτούδη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο

Είναι τόσο ευμετάβλητος ο κύκλος στον αθλητισμό που δεν ξέρεις πότε θα σε φέρει απέναντι στο σημαντικότερο κομμάτι του εαυτού σου. Διότι στις 20 Απριλίου το ΟΑΚΑ θα κληθεί να υποδεχθεί τον Δημήτρη Ιτούδη για πρώτη φορά μετά την καθόλα επεισοδιακή, έστω και με καθυστέρηση στην δημοσιοποίηση, αποχώρησή του μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το "όχι" του Ιτούδη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
itoudis.jpg INTIME SPORTS

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Όταν ο Ζοτς επέλεξε να μην συνεχίσει, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στράφηκε στον Δημήτρη Ιτούδη για να εισπράξει και από αυτόν μία πολύ συγκεκριμένη αρνητική απάντηση. Λίγους μήνες μετά, το αφεντικό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κατονόμασε τον Έλληνα προπονητή, βοηθό και κουμπάρο του Ομπράντοβιτς ως τον άνθρωπο πίσω από την αποχώρηση του Σέρβου αλλά και την αποδόμηση του ρόστερ το καλοκαίρι του 2012.

Θα δούμε κάποιες πτυχές μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες του σύγχρονου μπάσκετ και σίγουρα του πιο δύσκολου διαζυγίου που έζησε ποτέ ο Παναθηναϊκός. Ας μην ξεγελιέται κανείς, η οικογένεια Γιαννακόπουλου ήθελε την συνέχεια της σχέσης αλλά οι προπονητές αρνήθηκαν απολύτως ευγενικά.

Μοναδικό αφεντικό ο Ομπράντοβιτς

Πριν φτάσουμε στο «όχι» και από τον Ιτούδη, το πιο σημαντικό είναι να δούμε τί συνέβαινε στον Παναθηναϊκό στην κορύφωση της κυριαρχίας του, μέχρι το 2011. Κατά την τελευταία πενταετία του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό ο προπονητής και ο συνεργάτης του είχαν εν λευκώ την διαχείριση της ομάδας. Σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το αγωνιστικό όπου εξέλειπαν οι… διοικητικές βοήθειες τύπου Ντελκ, Χέισλιπ, Μπάξτερ, Βεργίνη, Μπόγρη και άλλες, αλλά ο κόουτς είχε λόγο στα πάντα και κυρίως στην διαχείριση του μπάτζετ. Ουσιαστικά η ομάδα λειτουργούσε με μοναδικό αφεντικό το προπονητή ο οποίος ολοκλήρωνε όλες τις συμφωνίες όπως έκρινε προς το συμφέρον του συλλόγου.

Με δεδομένο πως η συγκεκριμένη πρακτική έφερε θριάμβους, αλλά και με το πέρασμα των ετών, τόσο ο Παύλος όσο και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν παρενέβαιναν σε τίποτα. Αυτό που ήθελε ο προπονητής, το έκλεινε κι έστελνε τον λογαριασμό. Οι όποιες αντιρρήσεις του Παύλου, κάμπτονταν από την προσωπική παρέμβαση του Θανάση. Κάπως έτσι από το 2007 μέχρι το 2010 οι πράσινοι είχαν μακράν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με ποσά σταθερά άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ κι έσοδα που σπάνια έφταναν στα τέσσερα, πέντε εκατομμύρια.

Αφεντικό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Η οικονομική κρίση και η ανάγκη για διοικητική αλλαγή, έφεραν στο κουμάντο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος ανέλαβε το πλέον δύσκολο σκέλος: να τρέξει την ομάδα με λιγότερο από το ένα τρίτο των χρημάτων της σεζόν 2011-2012. Αποτέλεσε απόφαση της οικογένειας και δική του επιλογή να πάρει τα ηνία και να αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας.

Κατέστησε σαφές πως ο προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια θα είναι συγκεκριμένος και απαγορευόταν οποιαδήποτε υπέρβαση. Παράλληλα αυτός ως πρόεδρος θα κρατούσε στα χέρια του όλα τα οικονομικά, με το προπονητικό τιμ να επιστρέφει αποκλειστικά στις αγωνιστικές παραμέτρους. Ο Παναθηναϊκός ήθελε μεγάλο συμμάζεμα στα οικονομικά του όχι για να ξαναπάρει τίτλους, αλλά για να υπάρχει. Και ο νέος ιδιοκτήτης δούλεψε σκληρά πάνω σε αυτό για να σώσει το ίδιο το οικοδόμημα.

Τα δύο «όχι»

Ο Ομπράντοβιτς έκρινε πως τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν του επιτρέπουν να είναι επιτυχημένος με τον Παναθηναϊκό όπως είχε μάθει ο ίδιος και ο κόσμος. Έχοντας χάσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό που πλέον κρατούσε το πάνω χέρι με όλους τους καλούς νέους Έλληνες παίκτες, αποφάσισε πως δεν μπορεί να ανοικοδομήσει έναν Παναθηναϊκό πρωταθλητή γρήγορα. Όχι χωρίς υψηλό μπάτζετ.

Η αποχώρησή του δεν συμπαρέσυρε πάντως τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος κάθισε να συζητήσει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το ενδεχόμενο να πάρει την δουλειά. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας Ομπράντοβιτς-Ιτούδη, ξέρουν πως ο Έλληνας είναι ο… μεθοδικός της σχέσης, ο υπεύθυνος για την παραμικρή λεπτομέρεια βάζει του κεντρικού σχεδιασμού. Αυτό ακριβώς ήταν που κατέθεσε ως αντιπρόταση. Μάλλον πιο σωστά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του κατέστησε σαφές πως θέλει να παραμείνει, με τον ετήσιο μειωμένο προϋπολογισμό, ενώ ο Ιτούδης απάντησε πως αν δεν ικανοποιηθεί κάθε λεπτομέρεια δεν μπορεί να αναλάβει.

Η απογοήτευση του Παύλου

Ουσιαστικά υπήρξε διαπραγμάτευση και με τους δύο κόουτς που δεν ευοδώθηκε και αυτό έφερε την απογοήτευσηστην οικογένεια Γιαννακοπούλου ("Ο κ. Ομπράντοβιτς έφυγε για να βρει ελεύθερο δρόμο να κάνει αυτά που νομίζει εκείνος... Για τον Παναθηναϊκό ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νομίζω ότι έχει τελειώσει..." ήταν η απάντηση του Παύλου Γιαννακόπουλου στην Livesportτον Ιούλιο του 2013).

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κράτησε όμως το θέμα ανοικτό κι επέλεξε να επιτεθεί στον Δημήτρη Ιτούδη (στην ίδια συνέντευξη): «Τότε το πίστευα, τώρα το ξέρω. Ο Δημήτρης Ιτούδης επηρέασε τον κόουτς να φύγει, ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε πολλούς από τους αθλητές να φύγουν. Μου τα έχουν μεταφέρει αυτά οι αθλητές. Τους έλεγε ότι θα χρεοκοπήσουμε, ότι δεν θα τους πληρώσουμε, ό,τι, ό,τι... Έτυχε πέρυσι να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Ο κύριος Ιτούδης το εξέλαβε διαφορετικά και δυστυχώς έπεισε τον κόουτς. Είμαι βέβαιος ότι αν ο κ. Ομπράντοβιτς δεν είχε δίπλα του αυτό το διαλυτικό στοιχείο που ονομάζεται Δημήτρης Ιτούδης θα ήταν ακόμη μαζί μας».

Ο Ιτούδης μιλά και ο Ομπράντοβιτς… ακούει

Μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο; Είναι γνωστό πως ο Ομπράντοβιτς στην ζωή του δέχεται συμβουλές… καριέρας μόνο από τον δάσκαλό του, Ντούσαν Ίβκοβιτς(αφού ο Νίκολιτς δεν είναι εν ζωή), οπότε μοιάζει απίθανο ο Ιτούδης να τον τράβηξε εκτός Παναθηναϊκού. Αυτό που συνέβη ήταν ο Ιτούδης, όπως όριζε ο ρόλος του, να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα, τις διαφορές σε σχέση με το εγγύς παρελθόν. Τίποτε περισσότερο. Γι αυτό και ο ίδιος συζήτησε με την ομάδα το ενδεχόμενο παραμονής.

Προς τι το μίσος και αλληλοσπαραγμός; Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος από την πρώτη του στιγμή στον Παναθηναϊκό, με έντονες παρενθέσεις συναισθηματικά ξεσπάσματα, έδειξε πως έχει σαφή εικόνα για το πώς θέλει να διοικήσει την ομάδα του. Απέδειξε πώς κατανοεί τέλεια την σημασία της ψυχολογίας στον κόσμο αλλά και τον σεβασμό της ιστορίας και ο Ομπράντοβιτς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια αυτής της ιστορίας.

Δεν μπορεί να αποδομηθεί ένας θρύλος του συλλόγου διότι κυρίως αυτό δεν είναι καλό για τον ίδιο τον σύλλογο. Από την άλλη, όταν μία οικογένεια που έχει προσφέρει τα πάντα σε τόσο κόσμο, ξαφνικά μένει με μοναδικούς πιστούς στρατιώτες τον Διαμαντίδη και τον Τσαρτσαρή, αισθάνεται προδομένη. Δικαίως.

Η «αναγκαία» απώλεια

Στον Ιτούδη άρχισαν να φορτώνονται οι λίγες… αμαρτίες των περασμένων ετών. Πλην της αποχώρησης του Ομπράντοβιτς, αυτός, όχι πάντως από την διοίκηση, παρουσιαζόταν να έχει απορρίψει Μάντζαρη, Σλούκα, Παπανικολάου, να έχει φέρει παίκτες όπως ο Λόγκαν. Όλα τα λάθη επί Ομπράντοβιτς, φορτώνονταν πλέον στον συνεργάτη του. Σκληρό; Άδικο; Όχι ακριβώς, διότι ο Δημήτρης Ιτούδης είχε ρόλο πιο ενεργό από αυτόν του βοηθού. Ο Ομπράντοβιτς συζητούσε τα πάντα μαζί του, πριν πάρει αυτός την κάθε απόφαση. Στο τέλος όμως ο Ζοτς έχει μάθει να αποφασίζει ο ίδιος, γι αυτό και είναι ο κορυφαίος.

Στο τέλος της ημέρας, φαίνεται πως ο άνθρωπος ο οποίος την Δευτέρα θα προσπαθήσει να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, αποτελεί την μοναδική παράπλευρη απώλεια. Το τίμημα που χρειάστηκε ώστε ένας τεράστιος σύλλογος κι ένας τεράστιος προπονητής να μην πληγωθούν μετά από ένα τέλος που θα μπορούσε να διαλύσει και τους δύο. Υποδειγματική διαχείριση της πιο εύθραυστης ισορροππίας, αν θέλετε και μία άποψη.

Μην ξεχνάμε πάντως κάτι: όλα είναι κύκλος και ο κύκλος είναι ευμετάβλητος…

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη Ομπράντοβιτς-Ιτούδη στο Contra.gr (videos +photos)

Τα τάιμ άουτ που δεν θα ξεχάσουμε (VIDEOS)

Τρίποντο: Το περιοδικό που μας έμαθε μπάσκετ

News 24/7

24MEDIA NETWORK