Αλέξανδρος Βεζένκοφ: Του λείπει μόνο το... διαβατήριο

Ο Τάσος Μαγουλάς γράφει για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ, ο οποίος έχει εντυπωσιάσει τους πάντες την εφετινή χρονιά στην Α1, αλλά η διπλή υπηκοότητα σε συνάρτηση με τη χαμηλή δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, βάζουν εμπόδια στην καριέρα του. Μόνη λύση, το ελληνικό διαβατήριο.

Αλέξανδρος Βεζένκοφ: Του λείπει μόνο το... διαβατήριο
INTIME SPORTS

Στην εφετινή Α1 υπάρχει ένας παίκτης που καταγράφει αριθμούς, οι οποίοι θυμίζουν τον μακαρίτη Ρόι Τάρπλεϊ. Είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα (352 πόντοι, ήτοι 18,3 ανά ματς), δεύτερος ριμπάουντερ (150, δηλαδή 7,9 ανά παιχνίδι), πρώτος σε αξιολόγηση, πρώτος σε δίποντα και πέμπτος σε τρίποντα. Αριθμοί οι οποίοι συνήθως ταιριάζουν σε κάποιον ξένο και μάλιστα μεγαλόσχημο.

Κι όμως, τα νούμερα αυτά έρχονται από έναν νεαρό, 19 ετών, του οποίου η καριέρα θα πηγαίνει μόνο προς τα πάνω αλλά...

Υπό κανονικές συνθήκες, το φετινό ξέσπασμα του Αλέξανδρου Βεζένκοφ θα του έδινε το εισιτήριο -το πολύ- για έναν χρόνο στην Ευρωλίγκα και μετά θα του σφράγιζε τη βίζα για το ΝΒΑ. Με ύψος 2,04μ., είναι με διαφορά το καλύτερο "4" στην Α1. Παράλληλα, η ηλικία κι η εξαιρετική νοοτροπία θα έπρεπε να του εξασφαλίζουν μία θέση με τους καλύτερους.

Το καλοκαίρι, όταν ο νεαρός επέλεγε να μείνει στον Άρη, έχοντας πρώτα περάσει μία σκληρή διαπραγμάτευση με την Εφές και μετά με την πρόταση του Παναθηναϊκού, ήθελε να έχει έναν ακόμα χρόνο με την ομάδα που τον ανέδειξε, προκειμένου να αυξήσει και άλλο τα λεπτά συμμετοχής του, παίζοντας σε οικείο περιβάλλον.

Τόσο ο πατέρας του όσο και ο ίδιος σκέφτηκαν σωστά πως στον ανανεωμένο Άρη, το ταλέντο του Βεζένκοφ θα λάμψει και οι αριθμοί του θα εκτοξεύονταν. Όπερ κι εγένετο. Βέβαια, δεν σκέφτηκαν μόνο αυτό. Είδαν τα δύο διαβατήριά του (κυπριακό και βουλγάρικο) και κατανόησαν πόσο... δύσκολα διαβατήρια είναι. Εννοείται πως δεν υπάρχει τέτοιος όρος, όμως για το μπάσκετ, οι δύο υπηκοότητες του μικρού όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αποτελούν ανασχετικό παράγοντα.

Και αυτός είναι ο πρώτος. Ο δεύτερος ανασχετικός παράγοντας αφορά στο ίδιο το πρωτάθλημα. Ο Βεζένκοφ κάνει "όργια" μεν, χωρίς αντιπάλους δε και αυτό είναι που προβληματίζει τους πάντες, είτε στο ΝΒΑ είτε στην Ευρωλίγκα. Από πλευράς επιπέδου, το ελληνικό πρωτάθλημα λογίζεται κάτω από την πρώτη πεντάδα.

Χαμηλά για τους Αμερικανούς

Οι Αμερικανοί στα πρώτα σκάουτιγκ ριπόρτ τον παρουσιάζουν ως μία λιγότερο αθλητική, περισσότερο δυναμική στην επίθεση, με κάποια κοινά χαρακτηριστικά, έκδοση του Μίροτιτς. Η υποσημείωση είναι σαφέστατη: ο Σάσα δεν μπορεί να κριθεί διότι δεν αγωνίζεται σε δυνατό πρωτάθλημα ή σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο.

Σκοράρει με τρομερή άνεση, τόσο κοντά όσο και μακριά από το καλάθι, έχει τρομερή αίσθηση του γηπέδου, είναι ένας συνεπέστατος ριμπάουντερ αλλά αργός, με μέτριο άλμα κι ελάχιστη δύναμη.

Κοινώς, ο κορυφαίος παίκτης της Α1 δεν μπορεί να κριθεί αν δεν παίξει στην Ευρωλίγκα ή σε κάποιο Ευρωμπάσκετ. Επειδή, δυστυχώς για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Βεζένκοφ πολύ δύσκολα θα συμμετέχει σε μεγάλη διοργάνωση με τη Βουλγαρία ή την Κύπρο, έχει δύο δρόμους μπροστά του: να συνεχίσει να πηγαίνει αργά και σταθερά με τον Άρη, πιθανώς στο Γιούροκαπ, ή να ψάξει ένα συμβόλαιο σε κάποια ομάδα της Ευρωλίγκας, που θα του δώσει μία θέση ξένου. Εδώ βάλτε αστερίσκο.

Μόνη λύση, το ελληνικό διαβατήριο

Ο Παναθηναϊκός το σκέφτηκε, το προχώρησε, αλλά η αλήθεια είναι πως το να δώσεις μία από τις έξι θέσεις ξένων σε ένα νέο παιδί, μοιάζει με ρίσκο. Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα ασχοληθεί, έχοντας μία σειρά από νέα παιδιά. Ο Βαγγέλης Αγγέλου είναι ο αγαπημένος προπονητής του και ο Έλληνας κόουτς τον λατρεύει, αλλά ο Ντούντα δεν πείστηκε για τη βοήθεια που θα προσέφερε ο Βεζένκοφ στην Εφές.

Για τους Αμερικανούς, αν ο Βεζένκοφ δηλώσει υποψηφιότητα στο ντραφτ φέτος, το πολύ να φτάσει στο τέλος του β' γύρου (δίνεται στον αριθμό 53 σε πρόβλεψη).

Ουσιαστικά, αυτό το οποίο έκανε φέτος ο γεννημένος στην Κύπρο, Βούλγαρος, αποτελεί και τον μόνο σίγουρο δρόμο: να μεγαλώσει μαζί με τον Άρη, ο οποίος φαίνεται πως θα έχει ανοδική πορεία ξεφεύγοντας από την αγωνιστική μετριότητα των τελευταίων ετών.

Μάλλον τον δεύτερο σίγουρο δρόμο, διότι μόλις ο Βεζένκοφ αποκτήσει και το ελληνικό διαβατήριο (ο ίδιος υποστήριξε πως θα το έχει στα χέρια του μέχρι το Μάιο), τότε όλα αλλάζουν και αμέσως γίνεται ένας από τους πιο ελκυστικούς παίκτες σε όλη τη "γηραιά Ήπειρο". Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Άρη να τον κρατήσει σε αυτήν την περίπτωση, κυρίως θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει πώς θέλει το μέλλον του. Όσο δεν παίζει στην Ευρωλίγκα, θα αποτελεί ένα ερωτηματικό για το πόσο πραγματικά καλός είναι και θα προβάλλεται ως ένας παίκτης που δεν πείθει για το επίπεδό του.

Μεγάλο ψάρι σε μικρή λίμνη

Και ο Άρης; Ό,τι συμβαίνει με τον Βεζένκοφ, καταδεικνύει όλα τα προβλήματα αυτού του τεράστιου μπασκετικού μεγέθους. Ο φετινός Άρης δεν μπορεί να προσφέρει στον Βεζένκοφ πλέον κάτι περισσότερο. Δεν παίζει στην Ευρώπη, δεν διεκδικεί κάτι, δεν είναι ο πραγματικός Άρης. Δεν μικραίνει βεβαίως η υπόστασή του, αλλά μέσα στο παρκέ, ο Βεζένκοφ μοιάζει... πολύς.

Η καλύτερη περίπτωση θα ήταν να μπορούσαν επιτέλους οι "κιτρινόμαυροι" να ξεφύγουν από την οικονομική στενωπό και να καταφέρουν γύρω από το αστέρι τους να κτίσουν μία ομάδα που θα διεκδικεί τίτλους. Δεν μοιάζει πιθανό, οπότε ξέρουν και αυτοί πως με τα παρόντα δεδομένα, βλέπουν τους τελευταίους αγώνες του με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα. Ενός παιδιού που ανέδειξαν, αλλά δεν κατάφεραν να το κρατήσουν. Όπως και τον Κώστα Παπανικολάου.

Το μέλλον του Βεζένκοφ δεν είναι σαφές κι αυτό γιατί ακροβατεί αρκετά, θυμίζοντας όμως, τα πιο ταλαντούχα τεσσάρια του... παρελθόντος. "Old school" που λένε. Και αυτό ίσως τον κρατήσει μόνιμα στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα:

Γιάννης Ζωιτός: Πόσα θες να μας τρελ-Άρης;

News 24/7

24MEDIA NETWORK