Κριστιάνο, στάσου στο ύψος σου

Δεν είναι ντροπή να αποκρούσει την κεφαλιά ο τερματοφύλακας-σκηνοθέτης και το 1-1 με την Ισλανδία. Αλλά να φύγεις χωρίς να του σφίξεις το χέρι, να κριτικάρεις τους πανηγυρισμούς και να μιλήσεις για πούλμαν; Ο Θέμης Καίσαρης ζητάει περισσότερα απ’τον Κριστιάνο.

Κριστιάνο, στάσου στο ύψος σου
Ρονάλντο-Πορτογαλία

Λίγο πριν τη σέντρα στο Πορτογαλία-Ισλανδία έλεγα με τον Τσάρλυ στον Sport 24 Radio 103,3 πως ξεκινάει ο αγώνας που θα δώσει τη απάντηση στη μεγαλύτερη ατομική ερώτηση του Euro: πως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

Η ΝΟ1 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Εννοείται πως δεν είναι η μοναδική οι ερωτήσεις είναι δεκάδες. Πως θα είναι οι Γάλλοι στα δύσκολα; Μπορούν οι Γερμανοί να πάρουν δεύτερο τουρνουά και να επιβάλλουν κυριαρχία; Έχουν οι Ισπανοί τον τρόπο και το κουράγιο να επιστρέψουν μετά το κάζο της Βραζιλίας και μέχρι που θα φτάσουν; Τι άλλο θα κάνουν οι Άγγλοι; Θα δώσει η μπάλα πίσω στους Κροάτες όσα τους χρωστάει απ' το 2012; Που θα φτάσει η ψυχωμένη Ιταλία;

Μερικές απ' τις δεκάδες ερωτήσεις που αφορούν τις ομάδες, που οδηγούν σε εκατοντάδες ερωτήσεις που αφορούν τα πρόσωπα. Και σ' αυτά, κανένα δεν είναι πιο λαμπερό απ' του Κριστιάνο. Μπορεί το φετινό Euro να είναι διοργάνωση που περιμένουμε να λάμψουν και να ανέβουν σκαλοπάτια πολλοί παίκτες, αλλά στο πλατύσκαλο του περιμένει ο Ρονάλντο.

Όταν μιλάμε για συνδυασμό ικανότητας και star quality, ο Ρονάλντο είναι στο θρόνο και έχει τον Ζλάταν για Χέρι του Βασιλιά. Δεν αμφισβητεί κανείς τη θέση του στο θρόνο, αρά και ούτε τη σημασία της ερώτησης. Πως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Δεν ήταν αβάσιμη η ερώτηση. Ο Ρονάλντο στα δύο τελευταία τουρνουά έχει πάει ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ. Στη Βραζιλία, όμως, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Σε μια άλλη εποχή ίσως και να μην είχε πάρει καν μέρος στο τουρνουά, να είχε μείνει σπίτι, ίσως το ίδιο να είχε συμβεί και με τον Μέσι.

Πήγαν και ο Κριστιάνο γύρισε σπίτι νωρίς, όχι γιατί έφταιγε αυτός, αλλά γιατί η Πορτογαλία συνολικά δεν βλεπόταν και ο ίδιος δεν ήταν σε αγωνιστική κατάσταση να προσφέρει παρά ελάχιστα.

ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Φέτος, όπως και τότε, η Ρεάλ πήρε το Champions League χωρίς να χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο απ' αυτόν στον τελικό. Όμως, στον φετινό τελικό όλοι είδαν πως μετά τον τραυματισμό του ήταν σε κακή κατάσταση, δεν ήταν απλώς μια μέτρια βραδιά όπως πριν από δύο χρόνια στη Λισαβόνα.

Τώρα ήταν σαφές πως ο Κριστιάνο αγωνίστηκε με πρόβλημα στο Μιλάνο, τώρα όλοι ξέρουν πως είναι 31, όλοι μετράνε αντίστροφα γιατί πλέον τα μεγάλα τουρνουά που έχει πίσω του είναι λιγότερα απ' αυτά που έχει μπροστά του. Με την εικόνα στη Βραζιλία να είναι νωπή, η ερώτηση κυριαρχούσε. Πως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η αγωνιστική απάντηση είναι πως ο μεγάλος Πορτογάλος είναι μάλλον καλά. Θα χρειαστεί να τον δούμε απέναντι σε καλύτερους ατομικά αντιπάλους προφανώς, αλλά δεν φάνηκε να έχει ενοχλήσεις. Ήταν καλά, πάντα σε σχέση με τη βερσιόν των 31 χρόνων.

Όχι πια ντρίμπλες, μόλις μία πετυχημένη σε τρεις προσπάθειες. Όχι μεγάλη δημιουργία, μια ευκαιρία έφτιαξε, μ' αυτό το εκπληκτικό χτύπημα απ' το πλάι που “τάισε” τον Νάνι για την κεφαλιά στο πρώτο ημίχρονο. Συμμετοχή μικρή, απ' τους δέκα που ξεκίνησαν μπροστά απ' τον Ρούι Πατρίσιο μόνο ο Νάνι έδωσε λιγότερες.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗ

Και φυσικά, μια διαρκής απειλή. Κανένας παίκτης στο τουρνουά δεν έχει τελειώσει 90λεπτο με δέκα τελικές, όσες είχε ο Κριστιάνο. Όπως συμβαίνει συνήθως, η πλειοψηφία ήταν εκτός περιοχής, αλλά οι τρεις στιγμές εντός του “κουτιού” ήταν και πάλι μη αντιμετωπίσιμες. Ένα άλμα στον ουρανό που έστειλε την μπάλα άουτ, το κακό τελείωμα στην κεφαλιά στο τέλος και η αποτυχία να έρθει σε επαφή με την μπάλα στο “σήκωμα” του Πέπε από χαμηλά στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν σκόραρε γιατί στο τέλος δεν εκτέλεσε καλά, αλλά είναι εδώ και χρόνια απίστευτα ικανός στο να κινείται και να εκτελεί ως φορ. Ναι, πλέον θέλει “τάισμα” πολύ περισσότερο από παλιά, αλλά ποιος δεν θα ήθελε αυτόν στο τέλος των φάσεων της ομάδας του;

ΔΟΥΛΕΜΕΝΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Κριστιάνο είναι εδώ, μοιάζει να είναι καλά και παρά το 1-1 είναι νομίζω σαφές πως έχει καλή ομάδα γύρω του. Η Πορτογαλία ήταν καλή με την μπάλα, φάνηκε πολύ δουλεμένη και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το συνονθύλευμα που παρουσίασε στη Βραζιλία. Όχι δεν είναι φαβορί, όχι δεν είναι ομάδα χωρίς ατέλειες και ερωτηματικά, αλλά δουλεύει στο χορτάρι, έχει σχέδιο, ξέρει τι κάνει.

Το Euro έχει το μεγάλο αστέρι του, το αστέρι μοιάζει να είναι καλά και γύρω του να υπάρχει ένα σύνολο που λειτουργεί. Η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί ό,τι κι αν γίνει σε ένα τουρνουά, όποιος κι αν είναι ο νικητής, μεγάλο κομμάτι της ιστορίας το γράφουν αυτοί που είναι ήδη μεγάλοι, πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση.

Περισσότερη κλάση, ανωτερότητα

Τι μένει μέχρι να δούμε τη συνέχεια του Κριστιάνο και της Πορτογαλίας; Λιγότερο νεύρα, περισσότερη κλάση, ανωτερότητας. Γιατί αυτά έλειψαν στην πρεμιέρα και με περίεργο, αδικαιολόγητο τρόπο.

ΕΦΥΓΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕΙ

ΟΚ, η Πορτογαλία έφερε 1-1 με την Ισλανδία στην πρεμιέρα. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου, ούτε οι Ισλανδοί έκαναν κάτι unfair. Υπάρχει κάποιος λόγος να αποχωρήσει ο Ρονάλντο χωρίς να δώσει το χέρι του σε κανέναν απ' τους αντιπάλους του;

Νεύρα, απογοήτευση, θα πουν κάποιοι, ΟΚ, δεν είναι ωραίο, πόσω μάλλον όταν είσαι τόσο μεγάλος παίκτης, αλλά δεν είναι και κανένα έγκλημα, ούτε κάποια σούπερ ντροπιαστική συμπεριφορά. Την είχε φανταστεί αλλιώς τη βραδιά, ήθελε τη νύχτα που περνάει τον Φίγκο ως ο Πορτογάλος με τις περισσότερες συμμετοχές με την εθνική να τη συνδυάσει με νίκη και φυσικά με το γκολ που θα τον έκανε τον πρώτο παίκτη στην ιστορία που θα βρει δίχτυα σε τέσσερα Euro.

Δεν έκατσε, έφυγε για τα αποδυτήρια χωρίς να δώσει το χέρι του στους αντιπάλους που σίγουρα θα ήθελαν να σφίξουν το δικό του, ακόμα και να τσακωθούν για το ποιος θα πάρει τη φανέλα του.

"ΕΙΧΑΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ"

Τα νεύρα πέρασαν, οι σφυγμοί έπεσαν, πάμε παρακάτω, στις δηλώσεις. "Νόμιζα ότι πήραν το Euro έτσι όπως πανηγύρισαν στο τέλος, ήταν απίστευτο. Αυτή είναι νοοτροπία μικρής ομάδας, γι' αυτό δεν θα πετύχουν τίποτα".

Ισλανδία. Η χώρα των 300.000 κατοίκων. Τόσο λίγοι που ο Κριστιάνο μπορεί να δώσει ένα ευρώ στον καθένα μ' αυτά που βγάζει μέσα σε μία εβδομάδα. Μια εθνική μεικτή ερασιτεχνών-επαγγελματιών, για μια χώρα που δεν έχει δώσει ποτέ μα ποτέ το παρών σε μεγάλο τουρνουά. Ίσως μάλιστα για χρόνια να μην τολμούσε καν να το ονειρευτεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Νοοτροπία μικρής ομάδας; Μα είναι μικρή ομάδα. Έκαναν σαν να πήραν το Euro; Μα πήραν το Euro και μόνο που βρίσκονται εκεί. Γι' αυτούς τα προκριματικά ήταν όπως είναι για τον Κριστιάνο τα νοκ-άουτ του Champions League. Κάθε γκολ, κάθε νίκη, κάθε βήμα ήταν ένας μικρός θρίαμβος, μια ιστορική στιγμή. Η παρουσία στη διοργάνωση είναι από μόνη της ένα τρόπαιο.

Στην απονομή βρίσκονται οι άνθρωποι, στα τρία (μίνιμουμ) παιχνίδια που αποτελούν το βραβείο τους για όσα προσπάθησαν εδώ και χρόνια με οργανωμένο σχέδιο αναβάθμισης του ποδοσφαίρου τους, για όσα πέτυχαν με αίμα στα προκριματικά. Και ήρθε η στιγμή της απονομής και σκόραραν για πρώτη φορά και το κράτησαν και πήραν και τον πρώτο τους πόντο.

Εννοείται πως θα διαλυθούν με το σφύριγμα της λήξης, είναι στον έβδομο ουρανό. Ποια μικρή νοοτροπία, εδώ μιλάμε για το απόλυτο όνειρο.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Σκηνοθέτης είναι ο τερματοφύλακας που απέκρουσε την κεφαλιά σου, Κριστιάνο. Αυτή είναι η δουλειά του και θα επιστρέψει σ' αυτήν μετά το Euro. Και μέχρι να παίξει εναντίον σου, το highlight της καριέρας του ήταν όταν σκηνοθέτησε το video clip του τραγουδιού της Ισλανδίας στη Eurovision πριν τέσσερα χρόνια.

Πλέον το highlight είναι που σου έσφιξε το χέρι πριν τη σέντρα, που αγωνίστηκε απέναντί σου για 90 λεπτά, που απέκρουσε τη μοναδική σου προσπάθεια που πήγε στην εστία και, τι θαύμα, μ' αυτόν τον τρόπο η χώρα του πήρε τον πρώτο της βαθμό στον πρώτο της αγώνα στην πρώτη της παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΜΨΗ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΕ

Δεν είναι ντροπή να σου βγάλει μια κεφαλιά, δεν είναι ντροπή να μοιραστείτε τους βαθμούς, μια απλή ισοπαλία στην πρεμιέρα είναι, όχι αποκλεισμός. Αλλά να μην του σφίξεις το χέρι; Να του επιτεθείς που πανηγύρισε στο φινάλε; Είναι θαύμα που δεν είναι ακόμα στο γήπεδο να πανηγυρίζουν.

Και το οξύμωρο είναι πως όταν μετά από πολλά χρόνια θα διηγούνται το κατόρθωμά τους, το όνομα του Κριστιάνο είναι αυτό που θα πρωταγωνιστεί σε κάθε διήγηση, σε κάθε αφιέρωμα. “Προκρίθηκαν, έπαιξαν, σκόραραν και πήραν ισοπαλία απ' την Πορτογαλία ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ”. Η δική του λάμψη τους έκανε να πανηγυρίζουν σαν να το πήραν.

"ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ"

Μόνος του είναι μεγαλύτερος απ' όλους τους. Και μετά το τέλος σχολίαζε τη νοοτροπία τους και το που θα φτάσουν, αντί το ελάχιστο, το λογικό, να τους πει μπράβο, να ευχηθεί το καλύτερο για τη συνέχεια, που ούτως ή άλλως δεν έχει τις βλέψεις της δικής του ομάδας.

Κερασάκι, η κριτική για τον τρόπο παιχνιδιού. "Δεν δοκίμασαν τίποτα, έβαλαν ένα γκολ, είχαν δύο ευκαιρίες και εκτός απ' αυτά έβαλαν το πούλμαν στην εστία. Οπότε είναι δύσκολο όταν μια ομάδα δεν προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά εμείς προσπαθήσαμε".

Κριτική για την άμυνα; Στην Ισλανδία; Για τις δύο ευκαιρίες εκτός απ' το γκολ; Πόσες να φτιάξουν, με ποιον τρόπο, με ποιους παίκτες; Κι από πότε είναι κακό για τον Κριστιάνο αυτό το στιλ; Γιατί παλαιότερα έχει αγωνιστεί σε ματς που η ομάδα του έπαιξε ακριβώς έτσι.

ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΡΕΑΛ, ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ;

Η περιγραφή του για την Ισλανδία ταιριάζει γάντι πχ στον τελικό Κυπέλλου Ισπανίας του 2011 με την Μπαρτσελόνα. Με δικό του γκολ στην παράταση πήρε το τρόπαιο η Ρεάλ και μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη νίκη του με τα άσπρα κόντρα στους Μπλαουγκράνα. Με 31% κατοχή μπάλας, με τον Πέπε πίσω του στο χώρο του δεκαριού, με άμυνα, με αντεπιθέσεις, με όχι πάνω από 2-3 ευκαιρίες.

Αν το κάνει ο πιο πλούσιος σύλλογος του κόσμου γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσει σε ένα παιχνίδι, δεν επιτρέπεται να το κάνει η Ισλανδία του τερματοφύλακα-σκηνοθέτη απέναντι στην Πορτογαλία, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τους παίκτες που όλοι μαζί έχουν κοστίσει 200-300 εκατομμύρια;

Είναι πολύ μεγάλος για τέτοια

Το ύψος του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πολύ μεγάλο για να μη συγχαίρει τους Ισλανδούς που έπαιξαν τίμια και καθαρά. Είναι πολύ μεγάλο για να τους επικρίνει για τους πανηγυρισμούς τους, για το αν στάθηκαν τυχεροί, το πως έπαιξαν, το πόσο αμύνθηκαν και πόσες ευκαιρίες έκαναν. Νομίζω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σ' αυτό.

ΕΓΩΙΣΜΟΣ

Κατανοώ πως αυτός ο υπέρμετρος εγωισμός τον έφερε στην κορυφή του κόσμου. Είναι κομμάτι του, αυτό είναι ο Κριστιάνο. "Έτσι με γέννησε η μάνα μου", που είπε πρόσφατα και ο Σπανούλης όταν εξηγούσε πως θα έπαιρνε ξανά και ξανά το κρίσιμο σουτ, όσα κι αν είχε χάσει πριν. Το κατανοώ τόσο που δεν θέλω να αλλάξει, το έγραψα κιόλας.

Με τον ίδιο τρόπο, δεν έχω την απαίτηση απ' τον Κριστιάνο να μην σουτάρει από παντού εκτός περιοχής, να μην πάρει φόρα απ' τη σέντρα για να εκτελέσει τα δύο φάουλ στο τέλος. Θα το κάνει και θέλω να το κάνει γιατί αυτός είναι και αυτόν θέλω να βλέπω και όταν τελικά η μπάλα πάει μέσα θα τον βλέπουμε σ' αυτό το Euro να γράφει ιστορία.

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τι θα ήθελα; Λίγο καλύτερη διαχείριση του εαυτού του και της κληρονομιάς του, τώρα που είναι πια 31, τώρα που έχει τρία Champions League, τώρα που αυτά μπροστά του είναι λιγότερα απ' αυτά που έχει πίσω του. Στο ύψος σου, Κριστιάνο. Tόσο πάνω από την Ισλανδία και το 1-1 που έπρεπε να επισκεφτείς τα αποδυτήρια και να βγάλεις φωτογραφία μαζί τους.

Αυτοί να μείνουν να κοιτάνε τη φωτογραφία και εσύ να συνεχίσεις να κοιτάς ψηλά, εκεί που δεν έχεις φτάσει με την Πορτογαλία. Αυτό είναι το θέμα και όχι πως έπαιξαν και πανηγύρισαν οι -σον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτογαλία - Ισλανδία 1-1
Επίθεση Ρονάλντο σε Ισλανδία: "Πανηγύρισαν σαν να κατέκτησαν το Euro"

News 24/7

24MEDIA NETWORK