Κύριε Ρονάλντο, δείξτε μας κάτι

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το νέο Euro που θυμίζει ό,τι έγινε και στο Champions League. Το ταμπλό της ελπίδας, η δικαίωση της Κροατιάς και η ευκαιρία του Ρονάλντο.

Κύριε Ρονάλντο, δείξτε μας κάτι

Ναι, το Euro δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε συναρπαστικό μέχρι στιγμής. Η αύξηση των ομάδων διαφοροποίησε αρκετά την προσέγγιση των ομάδων, τόσο στα δεύτερα όσο και στα τρίτα παιχνίδια των ομάδων. Δεν είναι κακό να το παραδεχθούμε: όλοι περιμέναμε να αρχίσουν τα νοκ-άουτ.

Το γκολ που τα άλλαξε όλα

Και στη διάρκεια της αναμονής, ήρθε η μεγαλύτερη στιγμή του τουρνουά μέχρι στιγμής. Ναι, ωραία ήταν τα γκολ στο φινάλε των αγώνων, μεγάλες οι στιγμές για τις πρωτάρες Ουαλία, Αλβανία, Βόρεια Ιρλανδία και Ισλανδία, εξαιρετικές οι παραστάσεις από τους μέσους που έχουν πρωταγωνιστήσει (Κρόος, Μόντριτς, Ινιέστα, Οζίλ, Κρικόβιακ), αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται μ’αυτό που συνέβη στο Κροατία-Ισπανία.

ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟΥ “ΘΑΝΑΤΟΥ”

Δεν ήταν απλώς ένα γκολ στο τέλος, δεν ήταν απλώς μια ανατροπή στο σκορ απ’την εξαιρετική Κροατία, αλλά το γκολ του Πέρισιτς που έφερε τα πάνω-κάτω. Μονομιάς Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία βρέθηκαν στο ίδιο ταμπλό. Αποδόσεις κατάκτησης άλλαξαν, στην ουσία δημιουργήθηκε ένα ταμπλό του “θανάτου”, με μόνο μία εκ των πέντε ομάδων να μπορεί να φτάσει στον τελικό.

Και ΟΚ, η Ιταλία μπορεί να είναι πάντα υπολογίσιμη, αλλά δεν πήγε στην τελική φάση ως φαβορί και η Αγγλία δεν είναι φαβορί απ’την εποχή που το 4-4-2 θεωρήθηκε τακτική επανάσταση. Ακόμα κι έτσι, είναι απίστευτο πως βρέθηκαν απ’τη μία πλευρά του ταμπλό τα μεγάλα φαβορί, οι διοργανωτές, η πάντα βαριά φανέλα και η ομάδα που πάντα κάνει είδηση το όποιο αποτέλεσμα κι αν φέρει.

Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Απ’τη μία, θα διασκεδάσουμε. Φτιάχτηκε ένα μίνι τουρνουά, ένα survivor, όπου μόνο μια ομάδα θα μείνει ζωντανή, χωρίς να μπορεί να πάρει τον εύκολο δρόμο. Όποιος φτάσει στον τελικό, θα μπορεί να λέει πως πέταξε έξω τουλάχιστον μία ομάδα που έχει πάρει και Ευρωπαϊκό και Μουντιάλ, μια ομάδα που κατέβηκε για να πάρει το τουρνουά ή που έστω έχει μεγάλο όνομα.

Σας θυμίζει κάτι; Συνέβη στο φετινό Champions League. Γιουβέντους, Μπάγερν, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα βρέθηκαν στο ένα ταμπλό, αναγκασμένες να δώσουν πολύ μεγάλες μάχες και μόνο μια εξ αυτών να βρεθεί στον τελικό. Στην άλλη πλευρά, το έργο ήταν σαφώς πιο εύκολο. Και τελικά αυτό ήταν το ταμπλό που ανάδειξε τη φετινή πρωταθλήτρια, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μήπως πηγαίνουμε για επανάληψη του σεναρίου και στο Euro;

Το ταμπλό της ελπίδας

Εκεί βρίσκονται ήδη η Πολωνία, η Ελβετία, η Κροατία, η Ουαλία και περιμένουν ομάδες σαν την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ισλανδία, την Ουγγαρία. Ένα ταμπλό που φωνάζει σε όλες τις ομάδες το ίδιο πράγμα: Μπορείτε να παίξετε τελικό.

Ναι, δεν έχουν όλες τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αλλά έχουν μπροστά τους κάτι εξίσου σημαντικό: την απουσία ομάδας που τρομάζει. Δεν έχουν τους διοργανωτές, δεν έχουν τις ομάδες που έχουν κατακτήσει τα τελευταία Ευρωπαϊκά/Μουντιάλ. Έχουν το ταμπλό της ελπίδας.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

Ελπίδα που αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη γι’αυτούς που δημιούργησαν το ταμπλό. Οι Κροάτες είχαν κερδίσει την εκτίμηση και πριν τον αγώνα με την Ισπανία. Τα δύο πρώτα ματς με Τουρκία και Τσεχία έδειξαν πως η παρέα του Μόντριτς μπορεί να έχει ερωτηματικά στο κέντρο της άμυνας, αλλά έχει ένα εξαιρετικό κέντρο, επίθεση που λειτουργεί και (κυρίως) τρόπους να παίξει με την μπάλα, κάτι που λείπει στις περισσότερες ομάδες του τουρνουά.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως στο προηγούμενο Euro η Κροατία ήταν η πιο αδικημένη ομάδα της διοργάνωσης. Ήταν στον ίδιο όμιλο με Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία και έμειναν έξω απ’τη συνέχεια, παρότι ήταν καλύτεροι απ’τους Ιταλούς στο μεταξύ τους 1-1 και έπαιξαν πολύ καλά με την Ισπανία στον 3ο αγώνα, πριν χάσουν με 1-0 στο 88’.

Το 2012 η Κροατία ήταν απ’τις καλύτερες ομάδες της φάσης των ομίλων, σίγουρα καλύτερη απ’τις Τσεχία και Ελλάδα που έπαιξαν στους οκτώ, απ’την Πορτογαλία που έπαιξε στους ημιτελικούς, ίσως ακόμα κι απ’την Ιταλία που έφτασε μέχρι τον τελικό. Τέσσερα χρόνια μετά πήραν μια μικρή εκδίκηση απ’τους Ισπανούς και, το σημαντικότερο, κέρδισαν για τους εαυτούς το δικαίωμα στο όνειρο, ένα ταμπλό που ισοδυναμεί με ευκαιρία για διάκριση.

Η ευκαιρία του Ρονάλντο

Τέλος, υπάρχει και η Πορτογαλία, υπάρχει και ο Ρονάλντο. Η ομάδα του Σάντος ακόμα δεν έχει προκριθεί, ούτε καν ως 3η. Μπορεί να τερματίσει από πρώτη έως τέταρτη στον όμιλό της. Η πρόκριση είναι στα πόδια της στον αγώνα με την αδύναμη Ουγγαρία και η πρώτη θέση εξαρτάται και απ’το τι θα κάνουν την ίδια ώρα οι Ισλανδοί με τους Αυστριακούς.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΖΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Η πρώτη θέση οδηγεί στο ταμπλό της ελπίδας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την τρίτη θέση, με το μειονέκτημα πως αν η Πορτογαλία προκριθεί ως τρίτη θα πέσει κατευθείαν πάνω στην Κροατία, απ’τους 16 κιόλας. Η δεύτερη θέση είναι “καταστροφή”, αφού σε στέλνει στο ταμπλό του θανάτου, κόντρα στην Αγγλία στη φάση των 16.

Τα πράγματα είναι απλά. Η Πορτογαλία κερδίζει την Ουγγαρία και φροντίζει να το κάνει και με μεγάλο σκορ, ώστε να είναι μάλλον αδύνατο να κάνει το ίδιο η Ισλανδία με την Αυστρία. Βγαίνει πρώτη και πλέον ζει το όνειρο. Πάει στο ταμπλό της ελπίδας και δεν φοβάται κανέναν. Αντιμετωπίζει Σουηδία ή Βέλγιο στους 16, Ουαλία, Τουρκία ή Β. Ιρλανδία. Ο καλύτερος δρόμος που είχε ποτέ για να βρεθεί σε ημιτελικό και εκεί θα έχει πιθανό εμπόδιο την Κροατία.

ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται στους Πορτογάλους είναι τεράστια. Σαν τις ευκαιρίες που έχουν χάσει στις δύο ισοπαλίες με Ισλανδία-Αυστρία. Η ομάδα του Σάντος δεν έχει νίκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως έχει εικόνα ομάδας που δεν μπορεί να κάνει όσα χρειάζονται για να νικήσει.

Οι Πορτογάλοι έχουν καλή εικόνα με την μπάλα και έχουν δείξει πως έχουν τρόπους να φτάσουν οργανωμένα σε καλές, καθαρές ευκαιρίες. Ξέρετε όλοι τι τους έχει λείψει: τα τελειώματα του Ρονάλντο. Ο Κριστιάνο έχει γκίνια. Ξέρουμε πως δεν ντριμπλάρει όπως παλιά, δεν δημιουργεί με ευκολία και συχνότητα φάσεις για τον εαυτό του.

Όμως, είναι ένας εξαιρετικά ικανός finisher και η Πορτογαλία έχει στα δύο πρώτα μας την εικόνα ομάδας που μπορεί να δημιουργεί φάσεις. Παλιότερα η Πορτογαλία είχε ανάγκη απ’τον Ρονάλντο να κάνει πολλά πράγματα για να προχωρήσει, τώρα φαίνεται να θέλει απ’αυτόν απλώς να τελειώσει τις φάσεις που του φτιάχνει.

NA “ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ”

Του έδωσαν αρκετές τέτοιες, τόσο με την Ισλανδία όσο και με την Αυστρία. Δεν τις τελείωσε όπως θα έπρεπε και ήρθε και ως αποκορύφωμα το χαμένο πέναλτι. Αυτός “φταίει” περισσότερο για τις δύο ισοπαλίες και τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί δεν είναι πως κάνει κάτι λάθος, απλώς δεν έχει ρέντα, τελειώνει τις φάσεις με άγχος και οκ, έχει και το γνωστό κουσούρι να θέλει να εκτελεί από παντού και να έχει 20 σουτ σε δύο αγώνες.

Ο Σάντος και οι υπόλοιποι τον στηρίζουν και λένε πως δεν έχουν καμία αμφιβολία πως θα σκοράρει. Ο στόχος προφανώς και είναι η νίκη με την Ουγγαρία, αν γίνεται και με ένα γκολ του Κριστιάνο που θα τον “ξεμπλοκάρει”.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ

Υποθέτω όμως πως από χθες το βράδυ όλοι σκέφτονται και λίγο πιο μακριά. Η σκέψη δεν είναι απλώς “νίκη και πρόκριση”, αλλά πλέον φτάνει και πιο μακριά. “Νίκη, πρωτιά, πρόκριση και φύγαμε για τελικό”. Όλοι το ξέρουν, και ο ίδιος ο Ρονάλντο.

Είναι 31, έχει δώσει αγώνες που παραπέμπουν σε 35άρη. Στο επόμενο Μουντιάλ θα είναι 33, στο επόμενο Euro θα είναι 35. Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι τότε, αλλά όλοι μπορούμε να δούμε ποιο είναι το σκηνικό αυτή τη στιγμή. Έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία.

Δύσκολα θα βρεθεί ξανά σε τέτοιο ταμπλό, με μια ομάδα που δείχνει πως ξέρει πως να τον αξιοποιεί, με έναν προπονητή έμπειρο σε τελικές φάσεις. Αν ξυπνήσει, αν απλώς αρχίσει να τελειώνει τις φάσεις όπως μπορεί, το όνειρό του για διάκριση με την Πορτογαλία θα είναι πιο ζωντανό από ποτέ.

Κύριε Ρονάλντο, δείξτε μας κάτι. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κριστιάνο, στάσου στο ύψος σου

News 24/7

24MEDIA NETWORK