Ή έχεις ομάδα ή οργανισμό διαμαρτυρίας

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί πως ακόμη κι αν ο Τούντορ τα έκανε όλα σωστά, θα ήταν τεράστιο ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ να μπορεί να παρουσιάζεται όπως πρέπει μέσα σ’όλο αυτό το κλίμα.

Ή έχεις ομάδα ή οργανισμό διαμαρτυρίας

Ο ΠΑΟΚ έχασε καθαρά απ’τον τελευταίο της βαθμολογίας και υποβιβασμένο Πανθρακικό. Θα ήταν σοκ, θα ήταν αιτία για λαϊκά δικαστήρια. Δεν είναι. Γιατί; Γιατί πολύ απλά ο κανόνας λέει πως είτε έχεις ομάδα είτε οργανισμό διαμαρτυρίας. Και τα δύο μαζί, ποτέ.

Οι ατάκες του Τούντορ

Ο Τούντορ "άστραψε και βρόντηξε" στη συνέντευξη Τύπου. Κάθε ατάκα και αφορμή για σχόλια και κείμενα. Η νοοτροπία των παικτών, που παρά τις συναντήσεις δεν είχαν την παρουσία που έπρεπε και δεν θα πάνε σπίτια τους μετά το ματς. Ο Πέλκας και Μυστακίδης που δεν μπορούν να γίνουν " Φορτούνης" απ’τη μια μέρα στην άλλη. Ο Άρνεσεν (που τον έφερε στον ΠΑΟΚ) και τα λεφτά που ξοδεύτηκαν χωρίς αντίκρισμα.

Θα τα βάλουμε στην άκρη και θα σταθούμε σε άλλες δηλώσεις του Τούντορ: " Μετά από τρεις καλές εμφανίσεις με το ίδιο σχήμα και με τους ίδιους παίκτες η νοοτροπία μας έπρεπε να ήταν θετική. Σήμερα φταίει ο προπονητής και στα προηγούμενα ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό δεν έφταιξε; Αυτό είναι λάθος".

Ποιες είναι οι καλές εμφανίσεις;

Ποιες είναι οι τρεις καλές εμφανίσεις με το ίδιο σχήμα; Ο ΠΑΟΚ βρίσκει κάτι στο οποίο μπορεί να δουλέψει με το 4-3-3, το μόνο πρόβλημα είναι η παρουσία-απουσία του Κλάους, φαίνεται στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ξαφνικά επιστρέφει το 3-5-2. Ποιες είναι οι τρεις καλές εμφανίσεις; Τα δώρα του Στραματσόνι στη Λεωφόρο που έφεραν το 2-2, το 2-0 επί του "πεθαμένου" Αστέρα ή η εμφάνιση με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο;

Δεν έφταιξε τώρα, έφταιγε και πριν

Εκεί είναι το ζουμί και στη δεύτερη δήλωση του Κροάτη. Προφανώς και έχει δίκιο πως δεν μπορεί ένας προπονητής να είναι καλός σε δύο ντέρμπι και να μην είναι ξαφνικά στο 3ο ματς επειδή έχασε. Σωστός. Μόνο που το πρόβλημα είναι πως δεν ήταν καλός σ’αυτά τα ματς. Το πρόβλημα είναι πρώτα ο Στραματσόνι και αργότερα (και πολύ περισσότερο) ο Παππάς του έδωσαν το δικαίωμα να λέει πως είναι. Ή για να είμαστε πιο σωστοί στην περίπτωση του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, όλα όσα ακολούθησαν του αγώνα έβγαλαν "άβρεχτο" και αλώβητο του Τούντορ.

Την έβγαλε χωρίς εξηγήσεις

Καμία εξήγηση για το πως ο Τζιόλης θεωρείται κατάλληλος για να ξεκινήσει στη Θράκη με τον Πανθρακικό, αλλά όχι να ηγηθεί της ομάδας με τον Ολυμπιακό, ώστε να έχει ο ΠΑΟΚ έστω έναν έμπειρο καθοδηγητή στο χορτάρι. Καμία εξήγηση για το π ως ο Μυστακίδης που έδωσε πάλι πράγματα στην επίθεση με τον Αστέρα έγινε ξαφνικά ξανά δεξιός μπακ-χαφ με τον Ολυμπιακό.

Καμία εξήγηση για το πως ο Άντωνης έγινε ξαφνικά παίκτης που μπορεί να ξεκινήσει βασικός όταν κρίνεται μια πρόκριση σε τελικό Κυπέλλου και ο Τζιόλης με τον Κάτσε κάθονται να κοιτάνε απ’τον πάγκο.

Ο Μυστακίδης στην Μπάγερν

Καμία εξήγηση για το γιατί επέστρεψε το 3-5-2. Για το πως γίνεται ο Μυστακίδης να αγωνίζεται σε ένα ματς ως δεύτερος επιθετικός-δεκάρι και σε άλλο να παίζει όλη την πλευρά ως μπακ-χαφ. Ούτε στην Μπάγερν του Γκουαρδιόλα δεν συμβαίνουν αυτά, δεν θα παίξει ποτέ δεξί μπακ ο Μίλερ. Κι αν συμβεί, συμβαίνει σε μια ομάδα που έχει χρόνια δουλειάς πίσω της, κάτω από έναν προπονητή που έχει διδάξει-εκπαιδεύσει τους παίκτες του.

Ο Μυστακίδης είναι 21. Δεν είναι κακό να δοκιμάζεται σε "περίεργες" θέσεις, ίσα-ίσα έχει συμβεί και συμβαίνει με δεκάδες διάσημους ποδοσφαιριστές που στα ξεκινήματα πήραν ματς σε άλλες θέσεις απ’αυτές που έκαναν καριέρα. Όμως, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο "πήραν ματς εκτός θέσεις" και στο "παίξε Μυστακίδη ξανά δεξί μπακ-χαφ κόντρα στην καλύτερη ομάδα της χώρας παρότι είσαι δεκάρι-2ος επιθετικός".

Ή ομάδα ή διαμαρτυρία

Το πρόβλημα δεν είναι πως ήταν για δύο ματς καλός ο Τούντορ και τώρα οι δημοσιογράφοι τον βγάζουν άχρηστο. Το πρόβλημα είναι πως ο Τούντορ τα έκανε σαλάτα με τον Ολυμπιακό, αλλά τα πήρε όλα το ποτάμι του Παππά και ο χείμαρρος του Σαββίδη. Βάλε και τη νεροποντή του "σηκώνουμε παντιέρα, τελειώνει η ΕΠΟ, ανένδοτος κατά Γκιρτζίκη, φέρτε ξένους διαιτητές, δεν κατεβαίνουμε" και έχετε την πλήρη εικόνα.

Το έχω πει κατά καιρούς για πολλές ομάδες, θα το πω άλλη μία. Ή έχεις ομάδα ή οργανισμό διαμαρτυρίας. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Όσο αυξάνεις την ένταση της διαμαρτυρίας, όσο την αφήνεις να εισβάλλει παντού, τόσο δυσκολεύεις την κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν γίνεται να έχεις ομάδα που λειτουργεί όπως πρέπει, που έχει τη σωστή νοοτροπία για την οποία μίλησε ο Τούντορ μετά την ήττα απ’τον Πανθρακικό, όταν ο οργανισμός γύρω απ’αυτήν είναι στα χαρακώματα.

Ακόμα και με τον Τούντορ να τα κάνει όλα σωστά, θα ήταν τεράστιο ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ να μπορεί να παρουσιάζεται όπως πρέπει μέσα σ’όλο αυτό το κλίμα. Όποιον κι αν είχε προπονητή θα ήταν δύσκολο. Όμως τώρα το θέμα δεν είναι πως ο πόλεμος που μαίνεται γύρω απ’την ομάδα δυσκολεύει τον προπονητή, αλλά πως έχει συμβάλλει να περάσει ο ίδιος στο απυρόβλητο.

Δεν του χάλασε την ομάδα το κλίμα έξω απ’αυτήν, απλώς για λίγο έκρυψε το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κάτι σταθερό και εξακολουθεί να έχει επιλογές που δύσκολα εξηγούνται.

Πέρασε ένας μήνας που τα έκανε χειρότερα

Απ’την αρχή της χρονιάς έχω αναγνωρίσει πολλά άλλοθι στον Κροάτη. Την τελευταία φορά που έγραψα για τον ΠΑΟΚ και τον Τούντορ έκανα ξανά το ίδιο επισημαίνοντας πως για τρία πράγματα δεν έχει δικαιολογία: τη μη ένταξη Μπερμπάτοφ, την αχρήστευση Κάτσε και τις διαρκές αλλαγές σχημάτων-προσώπων που έχουν στερήσει απ’τον ΠΑΟΚ κορμό, ομοιογένεια, συνοχή, βάση για το μέλλον. Το κείμενο είχε τίτλο "Ιγκόρ Τούντορ, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος;" και τελείωνε με τη φράση "το Κύπελλο περιμένει τον Τούντορ και τα ερωτήματα περιμένουν τις απαντήσεις τους".

Πέρασε ένας μήνας και μια εβδομάδα, το Κύπελλο ήρθε και ο Τούντορ το διαχειρίστηκε τραγικά, με ή χωρίς Παππά. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι 4ος, αλλά πλέον είναι 11 βαθμούς πίσω απ’την ΑΕΚ (ήταν έξι) με την Ένωση να έχει παιχνίδι λιγότερο και επτά πίσω απ’τον Παναθηναϊκό (ήταν τρεις). Έρχεται καμπάνα με αφαίρεση βαθμών, ο Πανιώνιος είναι μόλις ένα βαθμό πίσω απ’τον ΠΑΟΚ και ο (κακός φέτος) Αστέρας είναι στους πέντε, με ματς λιγότερο.

Δεν αντέχει τρία ματς την εβδομάδα

Τέλος, μέσα σε όλα όσα είπε ο Τούντορ στη Θράκη, δήλωσε και το εξής: "Όταν έχουμε μπροστά μας για να δούμε ματς, αυτή η ομάδα θεωρώ πως μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Όταν τα ματς είναι ανά 3-4 μέρες, τα πράγματα είναι διαφορετικά".

Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό σε μια ομάδα που έχει μοναδικό στόχο μπροστά της τα play-off, αν βέβαια καταφέρει να μπει σ’αυτά. Δεν ξέρω κιόλας αν το άκουσε κανείς, αφού όλοι είναι απασχολημένοι με το τι θα κάνει και θα πει ο Σαββίδης την Τρίτη. Όπως προείπα, ή ομάδα ή οργανισμό διαμαρτυρίας.

Επιλογή

Αν στον ΠΑΟΚ είναι συνειδητή η απόφαση να γίνουν το δεύτερο από τώρα και μέχρι το τέλος της σεζόν, ας το πουν και στον κόσμο, πως η σεζόν τελείωσε. Ούτε play-off, ούτε Ευρώπη, μόνο προσπάθεια μπροστά και πίσω απ’τις κάμερες για ανατροπή του παρασκηνίου. Θεμιτή η επιλογή, αλλά να γίνει ξεκάθαρη.

Αν θέλουν και τα δύο, θα έπρεπε να ξέρουν πως είναι δύσκολο. Και σίγουρα αγγίζει τα όρια του αδύνατου με τον Τούντορ στον πάγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αντώνης Τσακαλέας: Μια κακή μέρα στη δουλειά

Τσάρλυ: Ο κακός, ο καλύτερος, τα δώρα και ο Λέτο

News 24/7

24MEDIA NETWORK