Ο Ολυμπιακός "σκοτώνει" με πέντε πάσες

Ο Ολυμπιακός του Σίλβα, με τη λογική Ζαρντίμ, αλλά καλύτερους παίκτες και πιο ελκυστική εικόνα. Τα στημένα και οι επιθέσεις-αστραπή που φέρνουν τα γκολ. Ο αρχισυντάκτης του Contra.gr Θέμης Καίσαρης αναλύει με VIDEOS τον τρόπο που σκοράρει ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός "σκοτώνει" με πέντε πάσες
Φορτούνης INTIME SPORTS

Έχει παρέλθει το 1/3 των αγώνων του πρωταθλήματος και βρισκόμαστε την παραμονή του ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Ιδανικό timing για να ρίξουμε μια συνολική ματιά στη φετινή ομάδα των ερυθρόλευκων και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο σκοράρει εντός συνόρων.

Reactive ομάδα αντεπιθέσεων

Μετά τις πρώτες αγωνιστικές αναρωτηθήκαμε για το τι ομάδα θέλει να φτιάξει ο Σίλβα και μετά την ΑΕΚ ήμαστε πλέον πολύ σίγουροι. “Είναι σαφές πως ο Σίλβα θέλει τον Ολυμπιακό ως μια καλή reactive ομάδα. Σωστή πίσω απ’την μπάλα, όχι με πίεση πολύ ψηλά, αλλά με ένταση στο χώρο του κέντρου και τις γραμμές κοντά. Με επιθετικό όπλο τις καλές αντεπιθέσεις και την έμφαση στις στημένες φάσεις, χωρίς διάθεση να πάρει πολλά ρίσκα για να γίνει πιο παραγωγική σε σετ παιχνίδι”.

Μ’αυτή τη φιλοσοφία ο Ολυμπιακός έχει κάνει την πορεία στον όμιλο και το 10/10 εντός των συνόρων. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως έχουν έρθει αυτά τα 28 γκολ σ’αυτό το σερί των ερυθρόλευκων, ειδικά απ’τη στιγμή που μιλάμε για μια ομάδα που δεν είναι φτιαγμένη για να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να παράγει πολλές φάσεις απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

25% των γκολ απ'τα στημένα

Απ’τα 28 φετινά γκολ, τα 17 έχουν έρθει στην κανονική ροή των αγώνων, τα επτά από στημένες φάσεις, τα τρία απ’τη βούλα του πέναλτι, ενώ οι ερυθρόλευκοι έχουν πανηγυρίσει και ένα αυτογκολ. Τα ποσοστά τους διαμορφώνονται ως εξής.

Ο Ολυμπιακός "σκοτώνει" με πέντε πάσες

Ένα στα τέσσερα γκολ προέρχεται από στημένη φάση. Ποσοστό λογικό, αφού τα στημένα είναι παραδοσιακό όπλο των reactive ομάδων. Θυμίζω πως ο “πιο reactive” Ολυμπιακός των τελευταίων χρόνων ήταν αυτός του Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος απολύθηκε εξαιτίας του στιλ ποδοσφαίρου που ακολουθούσε και λίγο πριν φύγει είχαμε δει σε σχετικό κείμενο πως τότε ο Ολυμπιακός σκόραρε πάρα πολύ απ’τις στημένες φάσεις, με ποσοστό αφύσικο για ομάδα που πάει να πάρει το πρωτάθλημα.

Λογική Ζαρντίμ, αλλά πιο ελκυστική

Τότε ο “δυσκοίλιος” και αντιπαραγωγικός Ολυμπιακός του Ζαρντίμ έπαιρνε το 41% των γκολ του απ’τις στημένες φάσεις. Ποσοστό που ταιριάζει σε μικρομεσαία ομάδα, όχι σε πρωτοπόρο. Ο φετινός Ολυμπιακός μπορεί να έχει χτιστεί με παρόμοια αγωνιστική φιλοσοφία, αλλά είναι πιο ελκυστικός στο μάτι. Κι αυτό γιατί έχει καλύτερους παίκτες που έχει στην επίθεση και χάρις σ’αυτούς παίρνει περισσότερα γκολ απ’την κανονική ροή του αγώνα.

Συνήθως οι πρωτοπόρες ομάδες των πρωταθλημάτων παίρνουν το 20% των γκολ τους από στημένες φάσεις. Η Σίτι παίρνει το 19%, η Παρί έχει το ίδιο ποσοστό, η Φιορεντίνα παίρνει το 12.5%, ενώ το ποσοστό πέφτει όταν μιλάμε για πολύ καλές proactive ομάδες, επιθετικά σύνολα που παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Η Μπαρτσελόνα παίρνει το 8% των γκολ από στημένες φάσεις και η Μπάγερν μόλις το 6%.

Ο Ολυμπιακός φτάνει το 25% ακριβώς εξαιτίας της αγωνιστικής του φιλοσοφίας, χωρίς βέβαια να αγγίζει σε καμία περίπτωση ποσοστά Ζαρντίμ, ποσοστά που έδειχναν την κακή εικόνα στην κανονική ροή του αγώνα, στο open play.

Επιθέσεις-αστραπή και γκολ με πέντε πάσες

Πάμε τώρα να δούμε πως έχουν έρθει αυτά τα 17 γκολ που έχει ο Ολυμπιακός στο open play. Αρχικά μετρήσαμε από που έχουν προέλθει αυτά τα γκολ. Η καταμέτρηση λέει πως δώδεκα απ’αυτά έχουν σημειωθεί εντός της περιοχής και πέντε εκτός. Ένα 29% δηλαδή μπαίνει με σουτ εκτός περιοχής, δείγμα κι αυτό πως ο Ολυμπιακός δεν είναι φτιαγμένος για να βρίσκει εύκολα φάσεις εντός περιοχής.

Και πως βρίσκει όλα αυτά τα γκολ; Η απάντηση είναι “με πολύ γρήγορες επιθέσεις”. Είτε παίζει στην κόντρα είτε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, ο Ολυμπιακός βρίσκει γκολ απ’τις επιθέσεις που φτάνουν σε εκτέλεση με λίγες πάσες.

Είδαμε όλα αυτά τα 17 γκολ των ερυθρόλευκων και θα τα δείτε κι εσείς στη συνέχεια. Μόνο πέντε απ’αυτά τα γκολ έχουν μπει σε επιθέσεις που χτίστηκαν με περισσότερες από πέντε πάσες. Στα υπόλοιπα 12 ο Ολυμπιακός έχει βρει δίχτυα με τους παίκτες του να αλλάζουν πέντε ή και λιγότερες πάσες. Αυτό σημαίνει πως το 70% των γκολ που βάζει ο Ολυμπιακός στο open play έρχεται από γρήγορη ανάπτυξη, επιθέσεις μικρής χρονικής διάρκειας.

Όλα τα 17 γκολ από open play

Πάμε να τα δούμε, ένα-ένα, με φθίνουσα διάταξη. Θα ξεκινήσουμε απ’τα γκολ που μπήκαν με τις περισσότερες πάσες για να καταλήξουμε σ’αυτά που ήρθαν με τις λιγότερες.

14 πάσες, Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-0, Φορτούνης

Στην πρεμιέρα ο Φορτούνης σκοράρει μετά την πάσα του Ντουρμάζ, που είναι η 14η σειρά. Δείτε πως ακόμα και σ’αυτήν την περίπτωση, ο Ολυμπιακός δεν φτάνει στο γκολ με μικρές, κοντινές πάσες, αλλά στην ουσία το γκολ έρχεται μετά από μεταβίβαση από χαμηλά προς τον Ντουρμάζ, που “ταϊζει” τον Φορτούνη.

14 πάσες, Ολυμπιακός-ΠΑΣ 1-0, Κασάμι

Ένα “σπάνιο” γκολ, γιατί ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλο τέτοιο. Η μπάλα γυρνάει για αρκετή ώρα και στο τέλος ο Ολυμπιακός παίζει κάθετα με τον Φορτούνη, έχει ανεβάσει παίκτες ψηλά και, έστω και χωρίς ασίστ, η μπάλα στρώνεται στον Κασάμι μετά από 14 πάσες κι αυτός βρίσκει δίχτυα.

14 πάσες, Βέροια-Ολυμπιακός 0-1, Ιντέγε

Τρίτο και τελευταίο γκολ που έχει προέλθει με 10+ πάσες. Ο Ολυμπιακός γυρίζει την μπάλα χωρίς να βιάζεται, μέχρι που η Βέροια χάνει την ισορροπία της και ο Ερνάνι είναι μόνος στη γραμμή. Σέντρα, μεγάλη δόση τύχης για τον Ιντέγε, γκολ.

7 πάσες, Ολυμπιακός-Πλατανιάς 1-0, Ντουρμάζ

Γκολ που μοιάζει με αυτό του Κασάμι με τον ΠΑΣ, γιατί και εδώ ο Ολυμπιακός έπαιξε κάθετα απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Το τι μπορεί να προσφέρει ο Τσόρι σε όλο του το μεγαλείο, αφού η ασίστ στον Ντουρμάζ είναι μαγική.

6 πάσες, Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-3, Φορτούνης

Γκολ που ναι μεν μπήκε μετά από έξι πάσες, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι στην κατηγορία των γρήγορων επιθέσεων. Κι αυτό γιατί η μπάλα γυρίζει χαμηλά στο γήπεδο για τον Ολυμπιακό και μετά την μακρινή μπαλιά του Σιόβα ο Φορτούνης ξεκινάει την αντεπίθεση και μετά από μόλις τρεις πάσες τελειώνει ο ίδιος τη φάση.

Καθόλου τυχαία, τέσσερα απ’τα πέντε γκολ που ήρθαν από 5+ πάσες μπήκαν στο 0-0. Είναι σαφές πως ο Ολυμπιακός δεν βρίσκει πολλά τέτοια γκολ απέναντι σε οργανωμένες άμυνες (γι’αυτό άλλωστε πολλές φορές ανοίγει το σκορ με στημένη φάση) και το φόρτε του είναι οι γρήγορες επιθέσεις που θα δούμε στη συνέχεια.

5 πάσες, Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-1, Ντουρμάζ

Κλασικό παράδειγμα, το πρώτο γκολ των τερμάτων που μπήκαν με λιγότερες από πέντε πάσες. Ο Σιόβας κερδίζει την κατοχή χαμηλά και ανεβάζει την ομάδα. Ο Φορτούνης με το που παίρνει την μπάλα αμέσως αλλάζει στην “αδύνατη” πλευρά, στον Ντουρμάζ γιατί ξέρει πως θα έχει χώρο. Καθαρή ευκαιρία δεν προκύπτει, αλλά ο Σουηδός τελειώνει με σουτ έξω απ’την περιοχή.

4 πάσες, Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-0, Μπουχαλάκης

Κάθετη ανάπτυξη, ο Φορτούνης ξανά στο χτίσιμο της φάσης, ο Μπουχαλάκης σε μακρινό και τυχερό σουτ.

4 πάσες, Ολυμπιακός-Πλατανιάς 2-0, Τσόρι

Κι άλλη αντεπίθεση. Μακρινή μπαλιά στον Ιντέγε, πάτημα σε Τσόρι, τετ-α-τετ, 2-0.

4 πάσες, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0, Ιντέγε

Ο Ολυμπιακός κερδίζει την μπάλα χαμηλά και ο Κασάμι αμέσως την ταξιδεύει γρήγορα μπροστά στον Σεμπά. Εκείνος κρατάει την κατοχή για να ανέβουν οι υπόλοιποι. Ο Κασάμι έχει συνεχίσει το τρέξιμό του, κάθετα στον Ιντέγε, 2-0 με μόλις τέσσερις πάσες.

3 πάσες, Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 2-0, Φορτούνης

Δυστυχώς δεν έχουμε όλη τη φάση απ'την αρχή. Μετά από τρεις πάσες ο Φορτούνης σουτάρει εκτός περιοχής και με κόντρα βρίσκει δίχτυα.

3 πάσες, Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-0, Ιντέγε

Και πάλι γρήγορη επίθεση, αυτή τη φορά με κουβάλημα μπάλας, όχι με μακρινή μεταβίβαση. Ο Κασάμι τρέχει με την μπάλα, ο Μαζουακού πάει στο ένας μ'έναν, σέντρα, Ιντέγε γκολ.

2 πάσες, Ολυμπιακός-ΠΑΣ 2-0, Φορτούνης

Ακόμα μια γρήγορη αντεπιθέση. Ξανά ο Κασάμι ξεκινάει την κατοχή, αυτή τη φορά δεν τρέχει με την μπάλα, αλλά τη δίνει γρήγορα στον Ντουρμάζ που "ταϊζει" τον Φορτούνη.

2 πάσες, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1, Ιντέγε

Ο Ντουρμάζ "διαβάζει" το κενό που έχει ο ΠΑΟΚ και αλλάζει το παιχνίδι στον Φορτούνη. Δύο πάσες και γκολ απ'τον Ιντέγε.

2 πάσες, Ολυμπιακός-Πλατανιάς 3-0, Μαζουακού

Ο Ντουρμάζ πιέζει, ο Μαζουακού ξεκινάει την αντεπίθεση από χαμηλά. Μια αλλαγή μεταξύ τους και γκολ

1 πάσα, Ολυμπιακός-Πανιώνιος 3-0, Ντοσεβί

Ο Μιλιβόγεβιτς κλέβει και δίνει στον Ντοσεβί που σουτάρει εκτός περιοχής.

1 πάσα, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, Φορτούνης

Ίσως η πιο γρήγορη επίθεση του Ολυμπιακού. Ο Σιόβας κερδίζει τη μονομαχία ψηλά, ο Ιντέγε τρέχει και πασάρει, ο Φορτούνης εκτελεί σε κενή εστία.

0 πάσες, Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 1-0, Μιλιβόγεβιτς

Για να μην αφήσουμε έξω κανένα απ'τα 17 γκολ, κλείνουμε με το freak γκολ του Μιλιβόγεβιτς, με την κόντρα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK