Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει με VIDEOS και στατιστικά το παιχνίδι του Κώστα Φορτούνη. Οι ντρίμπλες, οι πάσες, τα τάκλινγκ, η πίεση και όλα όσα έχει κάνει ο Έλληνας άσος στα μέχρι τώρα ματς του Ολυμπιακού.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Στο διάστημα που ακολούθησε τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με Άρσεναλ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ο Κώστας Φορτούνης έχει περάσει ένα είδος περίεργης γκρίνιας και αμφισβήτησης. Στην εκπομπή στον Sport24 Radio 103.3, στα live chat εδώ στο Contra.gr έχω γίνει αποδέκτης σχολίων πως τελευταία σέρνεται, δεν κάνει καλά ματς, ακόμα και πως "πρέπει να φάει πάγκο".

Συνέβη μετά τον αγώνα στην Κροατία, μετά απ’αυτούς σε Περιστέρι και Βέροια και προς μεγάλη μου έκπληξη συνέβη και μετά τη νίκη επί της Ντινάμο στο Φάληρο. Αρχικά υπέθεσα πως έφταιγε η απογοήτευση για το χαμένο πέναλτι και το πλασέ που ακολούθησε, αλλά μετά έμαθα πως “βοήθησαν” και τα σχόλια του Λουτσιάνο στο κρατικό κανάλι. Δεν άκουσα τη μετάδοση, αλλά ο Βραζιλιάνος τον έκρινε αρνητικά και μάλιστα θεώρησε πως ο Φορτούνης έπρεπε να βγει όταν μπήκε ο Φινμπόγκασον. Αναρωτιέμαι ποιος θα έδινε την ασίστ, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Υποθέτω πως οι περισσότεροι περιμένουν πως ο Φορτούνης θα είναι σε κάθε αγωνιστική σκόρερ και πασέρ για τον Ολυμπιακό, πως κάθε φορά θα κάνει αυτά που έκανε με Άρσεναλ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Υποθέτω πως ξεχνάνε πως μιλάμε για κάποιον που πριν λίγο καιρό έκλεισε τα 23, που αγωνίζεται σε μια ομάδα που ούτως ή άλλως δεν είναι φτιαγμένη για να παράγει ασταμάτητα φάσεις και να διαλύει τους αντιπάλους. Και υποθέτω πως δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στους αγώνες.

Με τους Κροάτες στο Φάληρο ο Φορτούνης έκανε ξανά εκπληκτικά πράγματα. Δεν είναι πια ο πιτσιρικάς που παίζει επειδή ο Τσόρι είναι τραυματίας. Είναι ο παίκτης που όλοι γνωρίζουν: οι αντίπαλοι τον μαρκάρουν ασφυκτικά, η ομάδα του περιμένει πολλά απ’αυτόν. Ποιος είπε πως δεν τα κατάφερε ξανά;

Στο κείμενο μετά τον αγώνα συζητήσαμε πως ήταν ξανά ο κορυφαίος δημιουργός του Ολυμπιακού (4 ευκαιρίες), ο κορυφαίος ντριμπλέρ (4), ο πρώτος σε πάσες στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Επιπλέον σημειώσαμε ενδεικτικές φάσεις που ίσως λίγοι πρόσεξαν και σήμερα θα τις δούμε σε βίντεο. Για να δούμε πως ο Φορτούνης συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε στο Λονδίνο. Να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο δεκάρι που προσφέρει παντού: να ξεκινάει κούρσες από πολύ χαμηλά, να τρέχει την μπάλα, να μαρκάρει, να πιέζει, να κάνει τάκλινγκ, να πατάει περιοχή σαν 2ος φορ, να σουτάρει.

Υποδοχή, ντρίμπλες, κάθετη

Δεν είναι μόνο οι δύο ντρίμπλες και η κάθετη στον Ιντέγε πάνω στον βηματισμό. Κοιτάξτε πως στο ξεκίνημα της φάσης υποδέχεται άψογα την μπάλα με τον αντίπαλο “βεντούζα” πάνω του και με τη 2η επαφή τον αποφεύγει και προστατεύει την μπάλα με το σώμα. Ανοίγει την αντεπίθεση και ακολουθεί.

Ο Κασάμι του δίνει την μπάλα πίσω του, αλλά δείτε πως ο Φορτούνης κάνει μια στροφή γύρω απ’τον εαυτό του και αποφεύγει τον αντίπαλο με την πρώτη επαφή, για να πάει καπάκι στη δεύτερη ντρίμπλα. Το κερασάκι είναι πως πασάρει στον Ιντέγε πάνω στο βηματισμό, χωρίς να αλλάξει τη στάση του σώματός του, χωρίς να γίνει αντιληπτός απ’τους αντιπάλους. Και είναι πολύ κρίμα που τα ριπλέι έδειξαν μόνο τη φάση του πέναλτι και κανένα σημείο της προσπάθειάς του.

Σουτ

Ξανά η απαλλαγή με μια επαφή, αυτή τη φορά για να σουτάρει. Κοντρόλ και επαφή που του δίνει τα λίγα μέτρα για να εκτελέσει.

Τάκλινγκ

Η φάση της αποβολής. Ο Φορτούνης επιλέγει να πασάρει με τη μία, αλλά κάνει λάθος και η Ντινάμο βγαίνει στην κόντρα και μάλιστα έχει περισσότερους παίκτες. Ο Φορτούνης σπριντάρει και κερδίζει ξανά την κατοχή με ένα εκπληκτικό τάκλινγκ από πίσω. Αμέσως πασάρει στον Κολομβιανό, που κερδίζει το φάουλ και τη δεύτερη κίτρινη. Κι εδώ, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ριπλέι.

Κι άλλο ένα τάκλινκ. Ο Φορτούνης πασάρει στον Φινμπόγκασον ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους και τρέχει για να πάρει ξανά την μπάλα. Η πάσα είναι δυνατή, αλλά ο Έλληνας μέσος έχει την οξυδέρκεια να μην προσπαθήσει να γυρίσει την μπάλα στην μικρή περιοχή, αλλά να πασάρει με το τάκλινγκ προς τον Πάρντο, να κρατήσει την κατοχή. Αυτή είναι κι η φάση στην οποία τραυματίστηκε και αγωνίστηκε κουτσαίνοντας μέχρι το τέλος.

Πίεση

Άλλη μια φάση που λίγοι θα πρόσεξαν. Ο Φορτούνης τρέχει στο πλάι για να βρει χώρο, όπως έχει μάθει να κάνει συχνά πλέον. Το κοντρόλ είναι δύσκολο και ο δεύτερος αντίπαλος του αποσπά την μπάλα. Ο Φορτούνης δεν κάνει φάουλ, για να μη δώσει εύκολη κατοχή στους Κροάτες και με το που γίνεται η άσχημη πάσα προς τα πίσω κοιτάξτε πως τρέχει αμέσως να πιέσει τον αμυντικό. Αν αυτός και ο Ιντέγε δεν πιέσουν, δεν θα κερδηθεί ποτέ ψηλά η κατοχή και δεν θα έρθει ποτέ η ισοφάριση.

Ασίστ Γκάλης-Γιαννάκης

Και η πιο εύκολη φάση από όλες. Ο Φορτούνης κατεβαίνει χαμηλά για να πάρει απ’τον Ελαμπτντελαουϊ. Κοιτάει στην περιοχή και βλέπει τον Πάρντο να κάνει ένα άψογο “μπες-βγες” για να ξεφύγει απ’τον αμυντικό. Ο Φορτούνης το βλέπει και πασάρει με την ιδανική δύναμη, στον τέλειο χώρο. Γκάλης-Γιαννάκης, πάρε-βάλε.

Μικρές φάσεις, στιγμές, δείγματα ποιότητας, προσφοράς, προσόντων, πακέτου. Ξεχνάμε πως μιλάμε για ποδοσφαιριστή 23 χρόνων, στην πρώτη του χρονιά ως βασικός σε μεγάλη ομάδα, που τώρα ξεκίνησε τα τρία πρώτα παιχνίδια στο Champions League.

Όπως συζητήσαμε και στο χθεσινό κείμενο, αν κάποιος πιστεύει πως οι σκάουτ της Τότεναμ έφυγαν απογοητευμένοι για ένα χαμένο πέναλτι και μερικά άσχημα στημένα, μάλλον κάνει λάθος. Ας δει ξανά τις φάσεις που έχουμε σήμερα στα βίντεο για να πειστεί.

Και επειδή τα βίντεο είναι απλώς highlights, πάμε εκεί που δεν υπάρχει ψέμα, στους αριθμούς.

Ψηλά σε κάθε κατηγορία

Συγκρίναμε τις επιδόσεις του Φορτούνη στα φετινά ματς του Champions League με αυτές όλων των παικτών που παίζουν στην επίθεση και είναι κι αυτοί κάτω των 24 ετών. Οι μέσοι όροι που αναγράφονται είναι ανά 90 λεπτά και τα νούμερα του Φορτούνη μπορούν να τραβήξουν το μάτι όλων των data analyst των ομάδων του εξωτερικού.

Πίσω απ’τον Νέιμαρ στη δημιουργία

Key passes per 90mins, που σημαίνει δημιουργία ευκαιριών ανά 90 λεπτά. Ο Φορτούνης βρίσκεται στη 2η θέση με 3.6 ευκαιρίες, πίσω μόνο απ’τον Νέιμαρ και μπροστά από παίκτες όπως ο Μπερνάρντ, ο Στέρλινγκ, ο Ίσκο, ο Σαλάχ και ο Ντιμπαλά.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Στις ντρίμπλες ο Φορτούνης έχει 3 πετυχημένες ανά 90 λεπτά, επίδοση που τον φέρνει στην 4η θέση, πίσω από Νέιμαρ, Ντράξλερ και Ιτούρμπε.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Στις μακρινές μπαλιές ο Φορτούνης έχει την πρώτη του πρωτιά, με τέσσερις πετυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις ανά 90 λεπτά. Λογικό, μιας και ο Ολυμπιακός είναι reactive ομάδα αντεπιθέσεων, που ψάχνει την κόντρα, το γρήγορο transition.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Δεύτερη πρωτιά, στα τάκλινγκ. Με τον Φορτούνη να είναι αυτός που δουλεύει περισσότερο απ’όλους, με 4.9 τάκλινγκ από λεπτό. Η θέληση υπάρχει, αλλά είναι μειονέκτημα και δείγμα απειρίας, το γεγονός πως στα περισσότερα βγαίνει χαμένος.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Στα κερδισμένα φάουλ ο Φορτούνης είναι τέταρτος με 3.3, ενώ δεν αμελεί τα σουτ, αφού απειλή με 3 προσπάθειες ανά 90 λεπτά, επίδοση που τον φέρνει στην 7η θέση.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη
Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο του Κώστα Φορτούνη

Ένα πλήρες πακέτο

Συγκρίναμε τον Φορτούνη με παίκτες κάτω των 24, εκ των οποίων σχεδόν όλοι έχουν ήδη μεγαλύτερη εμπειρία απ’αυτόν και πολύ περισσότερες παραστάσεις. Οι αριθμοί πιστοποιούν αυτό που έχουμε ήδη συζητήσει πολλές φορές. Ο πρωτάρης σ’αυτό το ανώτερο επίπεδο Φορτούνης όχι μόνο στέκεται αξιοπρεπώς, αλλά έχει μια μεγάλη συνεισφορά σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Χωρίς ακόμα να έχει φτάσει το ταβάνι του, με πάρα πολλά να μάθει ακόμα και να βελτιώσει, ο 23χρονος άσος του Ολυμπιακού παρουσιάζει ένα πλήρες πακέτο. Μένει να βελτιώσει κάθε τομέα του ξεχωριστά και κυρίως να αποδείξει πως μπορεί να έχει διάρκεια σ’αυτό.

Ήδη τα συνεχόμενα παιχνίδια μοιάζουν να του έχουν αφαιρέσει κάποια απ’τη φρεσκάδα που είχε στην αρχή της σεζόν, ενώ οι αντίπαλοι τον προσέχουν πια περισσότερο και ο ίδιος νοιώθει πως σε κάθε ματς περνάει από εξετάσεις. Είναι εντελώς λανθασμένο να δημιουργείται η αίσθηση πως αποτυγχάνει επειδή έχασε ένα πέναλτι ή γιατί (όντως) τα στημένα του δεν είναι καλά τελευταία.

Ας ρωτήσει κάποιος τον Τσόρι πόσο σταθερή απόδοση είχε στα 23 του, αν έβρισκε τις κάθετες τόσο εύκολα όσο τις βρίσκει μετά τα 30 ή αν έτρεχε, μάρκαρε και πίεζε τόσο, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως η απάντηση θα είναι "στα 23 ήμουν στην Ρούμπιν Καζάν, σε μια ομάδα που δεν είχε πάρει ποτέ πρωτάθλημα και είχα παίξει ελάχιστα ματς στο UEFA”.

Δεν εννοώ πως ο Φορτούνης θα γίνει εφάμιλλος ή ανώτερος του πολύ κλασάτου Αργεντινού ή των υπολοίπων μικρών παγκόσμιας κλάσης του παίζουν στο Champions League. Απλώς ο Φορτούνης παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πακέτο για την ηλικία του, με μια ολοκληρωτική παρουσία στο χορτάρι που έχουμε πολλά χρόνια να δούμε από Έλληνα μεσοεπιθετικό.

ΥΓ: Τα στατιστικά είναι απ'το whoscored.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διονύσης Βερβελές: Oύτε "καβάλησε το καλάμι", ούτε κακός είναι

Κώστας Φορτούνης: Ένας leader γεννημένος 10αρι

Το μεγάλο DEAL για Φορτούνη: Θέλει 25 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός!

News 24/7

24MEDIA NETWORK