Περσινά ξινά σταφύλια: Χωρίς σχέδιο, χωρίς παίκτες

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τα προβλήματα του Ολυμπιακού στον αγώνα με τη Χαποέλ και εξηγεί γιατί δεν υπάρχει λόγος (αρνητικής) έκπληξης σε σχέση με την περσινή εικόνα.

Περσινά ξινά σταφύλια: Χωρίς σχέδιο, χωρίς παίκτες
Φορτούνης-Ολυμπιακός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός στην πρεμιέρα του για τη σεζόν 2016-2017. Πολύ τυχερός που στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα δεν βρήκε απέναντί του μια ομάδα που θα είχε τρόπο να τιμωρήσει την κάκιστη εμφάνιση, να τον υποχρεώσει σε μια οδυνηρή ήττα και να τον βάλει σε τρομερούς μπελάδες με το πρώτο βήμα στη σεζόν.

ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΤΣΕΑΜΠΟΝΓΚ

Ευτυχώς για τους "ερυθρόλευκους", απ' τη Χαποέλ Μπερ Σεβά έλειπε η ποιότητα και το καθαρό μυαλό στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Ένας... Ατσεαμπόνγκ ίσως θα ήταν αρκετός για να πάρουν οι Ισραηλινοί ένα διπλό, ίσως και με παραπάνω από ένα γκολ.

Δεν κινδύνευσαν σχεδόν καθόλου, δεν απειλήθηκαν, αλλά ευτυχώς για τον Ολυμπιακό δεν βρήκαν τρόπο να φανούν όσο απειλητικοί θα μπορούσαν. Οι "ερυθρόλευκοι" γλίτωσαν τα πολύ χειρότερα, είναι ζωντανοί στο κομμάτι της πρόκρισης και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα.

ΦΙΓΚΕΙΡΑΣ, ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΝΕΟ

Ποια είναι τα άσχημα νέα; Άσχημο είναι σίγουρο το νέο πως ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει αποτύχει οικτρά στη μεταγραφή του Φιγκέιρας. Ναι, δεν είναι φρόνιμο να κρίνεις παίκτες γρήγορα, πόσω μάλλον από ένα ματς, αλλά σε όλα υπάρχει μια εξαίρεση. Ο Φιγκέιρας είναι ό,τι πιο κατάλληλο έχω δει ποτέ για να αποτελέσει την εξαίρεση και να κριθεί από ένα επίσημο ματς και μόνο.

Θα χαρώ πολύ να διαψευσθώ στη συνέχεια, αλλά θα μου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη κάτι τέτοιο. Σχεδόν όση έκπληξη μου δημιουργεί η σκέψη πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιζε δεξί μπακ στη ζωή του. Γιατί αλήθεια, αυτή ήταν η εικόνα του, σαν να παίζει δεξί μπακ για πρώτη φορά.

ΕΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟ ΡΟΛΟΙ

Δεν είναι οι πάσες, δεν είναι οι σέντρες, δεν είναι τα μαρκαρίσματα. Σ' αυτά, όλοι οι παίκτες μπορούν να παίξουν 90 λεπτά και να κάνουν μόνο λάθη. Είναι οι τοποθετήσεις ενός παίκτη που σε όλο το ματς βρισκόταν οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Ακόμα και το σταματημένο ρολόι δυο φορές τη μέρα την ώρα τη λέει σωστά. Ο Φιγκέιρας έδωσε την αίσθηση που δεν βρισκόταν στη σωστή θέση ούτε κατά τύχη, από στατιστικό λάθος. Πάμε στα υπόλοιπα.

Ολυμπιακός ίδιος με πέρσι

Στα υπόλοιπα θα με συγχωρέσετε, αλλά δεν συμφωνώ με την κατακραυγή. Δεν συμφωνώ πολύ απλά γιατί τα πράγματα ήταν άσχημα με τη Χαποέλ, αλλά δεν ήταν νέα. Ο Ολυμπιακός αποδοκιμάστηκε, ο Μαρινάκης μπήκε έξαλλος στα αποδυτήρια, αλλά η εικόνα είναι ίδια με την περσινή.

Ποιο απ' τα προβλήματα που είχε με τη Χαποέλ ο Ολυμπιακός δεν το είχε και πέρσι, όταν έπαιζε ως αφεντικό απέναντι σε καλά οργανωμένη ομάδα;

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Δεν είχε πρόβλημα στη δημιουργία καθαρών ευκαιριών; Δεν είχε απόλυτη επιθετική εξάρτηση απ' τον Φορτούνη; Δεν έκανε αρνητικό ρεκόρ επταετίας με μόλις 5,7 σουτ ανά αγώνα μέσα απ' την περιοχή; Δεν ήταν μια reactive ομάδα με δυσκολία απέναντι σε οργανωμένες άμυνες, που σκοράρει πολύ από στημένα, μακρινά σουτ και αντεπιθέσεις; Δεν κινδύνευε στην κόντρα στα ματς που έπρεπε να πάρει την μπάλα και να επιτεθεί; Δεν ήταν ανώτερος χωρίς ανωτερότητα;

Ποιο είναι το νέο που έκανε έξαλλο τον κόσμο στο Φάληρο; Τι ήταν διαφορετικό σε σχέση με το ποδόσφαιρο που έπαιζε πέρσι ο Ολυμπιακός; Δεν ήξεραν αλήθεια τι ομάδα ήταν ο Ολυμπιακός του Σίλβα, τι ποδόσφαιρο έπαιζε, με ποιες αρετές και με ποιες αδυναμίες;

ΗΤΑΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Τίποτα νέο δεν έγινε στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν όπως τελείωσε την προηγούμενη. Πήρε την μπάλα απέναντι σε μια στοιχειωδώς οργανωμένη ομάδα και δεν έφτιαξε σχεδόν τίποτα, ενώ κινδύνευε διαρκώς στην κόντρα. Έτσι την έκλεισε με την Άντερλεχτ, έτσι και με την ΑΕΚ. Μόνο που η Χαποέλ δεν είχε Ατσεαμπόνγκ, Τζεμπούρ ή Μάνταλο.

Ο τελικός του κυπέλλου ήταν καθρέφτης, εκτός κι αν κάποιος ήθελε να φάει το παραμύθι πως για όλα έφταιγε η απραξία. Τι λέγαμε τότε;

"Ο Ολυμπιακός έχει ένα ακόμα ματς που του δείχνει τι ομάδα ήταν φέτος και πόσο μέτρια είναι κάποια πρόσωπα για ομάδα ομίλων Champions League. Όλη η χρονιά τα έδειχνε, μόνο που όταν μια ομάδα κερδίζει συνέχεια είναι δύσκολο να ακούσει πως, παρά τις νίκες, τα ελαττώματά της είναι όσα και και τα προτερήματα".

Καθρέφτης ήταν και ο αγώνας με τη Χαποέλ. Αν δεν άλλαξε στο ενδιάμεσο ο Ολυμπιακός, πώς να αλλάξει η αντανάκλαση;

ΛΙΓΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ

Όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν και λίγο χειρότερος από πέρσι, για τρεις λόγους.

Πρώτον, γιατί στο κέντρο δεν είχε τον Κασάμι, βασικό άξονα της περσινής ομάδας, παίκτη που έδινε κάθετο παιχνίδι και συμπαράσταση στον Φορτούνη. Το δίδυμο Μανιάτη-Μιλιβόγεβιτς μπορεί να είναι καλό για το παιχνίδι στην κόντρα που αρέσει στον Ολυμπιακό, αλλά για ματς πρωτοβουλίας είναι ακατάλληλο.

Ο Ελβετός θεωρείται φευγάτος. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί πως κανείς παίκτης δεν μπαίνει μόνος του στο περιθώριο επειδή θέλει να φύγει, παρά μόνο αν η ομάδα πρώτα τον έχει ενημερώσει πως θέλει να τον πουλήσει. Δεν είναι φευγάτος ο Κασάμι, ο Ολυμπιακός θέλει να τον πουλήσει, όπως ήθελε και πέρσι.

Δεύτερον, γιατί είχε στο γήπεδο τον Φιγκέιρας, που τον σχολιάσαμε ήδη. Τρίτον, γιατί έπαιζε σε αγώνα νοκ άουτ και μάλιστα σε προκριματικό, που έχει ξεχάσει πως είναι. Χρόνια η αδυναμία του Ολυμπιακού να διαχειριστεί νοκ άουτ, πόσω μάλλον να παίξει τόσο νωρίς, να είναι έτοιμος και με την απαιτούμενη ένταση στον πρώτο και μάλιστα κρίσιμο αγώνα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός ως ομάδα πρωτοβουλίας πέρσι έπαιρνε ένα 5/10, γι' αυτούς τους λόγους κόντρα στη Χαποέλ πήρε 3/10 και είναι τυχερός που δεν είχαν τίποτα καλούς μπροστά να πάρει 1/10. Τι 5/10, τι 3/10, μετριότητες.

Αλλάζεις με παίκτες και σχέδιο

Θα πει κάποιος "ωραία, αυτός ήταν ο Ολυμπιακός πέρσι, με αυτά τα προβλήματα, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει". Μάλιστα. Τι χρειάζεται για να αλλάξει μια ομάδα που δεν είναι καλή με την μπάλα; Ξεκάθαρο επιθετικό σχέδιο και παίκτες που θα την κάνουν καλύτερη σ' αυτό το κομμάτι.

ΙΔΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Απέκτησε ο Ολυμπιακός κάποιον παίκτη που θα τον βοηθήσει σ' αυτόν τον τομέα; Όχι. Με ποιους έμεινε; Με μια επιθετική τριάδα (φορ και δύο ακραίοι) που όποιος θέλει μπορεί να τη συγκρίνει με αυτή του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκό για να δει αν υπάρχει η ποιοτική διαφορά που θα έπρεπε να έχει η ομάδα που παίζει στους ομίλους του Champions League.

Με τον Ιντέγε που κατάφερε να παίξει φορ σε ομάδα που έκανε 27 νίκες σε 29 αγώνες και παρόλα αυτά έβαλε μόνο 10 γκολ και είχε μόνο δύο σουτ ανά αγώνα. Με τον Σεμπά που τον Μάρτιο το 85% του κόσμου ψήφισε πως δεν τον θέλει τη νέα σεζόν, με τον Ντουρμάζ και με στόπερ που δεν επιτρέπουν στην ομάδα να ανέβει ψηλά με ασφάλεια.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ…

Τι έμενε για να ήταν βελτιωμένος ο Ολυμπιακός; Το καλύτερο επιθετικό σχέδιο. Πού να το βρει μέσα σε έναν μήνα από τότε που ανέλαβε νέος προπονητής; Προπονητής που δεν έχει την πολυτέλεια να σχεδιάσει ομάδα, αλλά την αναγκαιότητα να προετοιμαστεί να παίξει... τελικούς στα νοκ άουτ, σε στιλ που δεν ξέρει η ομάδα του, με ρόστερ ακατάλληλο να ανέβει ψηλά στο γήπεδο.

...ΠΟΥ ΠΕΡΣΙ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ

Προπονητής που, στο φινάλε, τι καλό έδειξε πέρσι; Παιχνίδι στην κόντρα με την Ντεπορτίβο του πρώτου γύρου: πίσω απ' την μπάλα, καλή αμυντική λειτουργία, πολλές μακρινές μπαλιές, αντεπιθέσεις. Όχι ακριβώς το στιλ που θα άλλαζε τον Ολυμπιακό, αλλά "ακριβώς" το στιλ που έπαιζαν πέρσι οι "ερυθρόλευκοι" και τους έκανε μέτριους σε ρόλο αφεντικού.

ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δεν είναι δικός του αυτός ο Ολυμπιακός είπε ο Μαρινάκης. Ναι, επειδή δεν είναι αυτός που θέλει να βλέπει. Αλλά όχι πως δεν είναι δικός του. Οι παίκτες του είναι, το ρόστερ που πέρσι χαρακτηρίστηκε καλύτερο της 20ετίας και έκανε νέα ρεκόρ, που ' θα έπαιρνε αήττητο πρωτάθλημα αν δεν ήταν ο Καλογερόπουλος" και ο νέος προπονητής του. Πως δεν είναι δικός του;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Και αυτό που δεν θέλει να βλέπει στο χορτάρι είναι το ίδιο ποδόσφαιρο που έβλεπε πέρσι. Μπορεί και να ρωτήσει τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας γι' αυτό. Αλήθεια, ποιος είναι τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό;

Ποιος επιλέγει ανάμεσα σε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και σε reactive λογική πριν προσληφθεί ο κατάλληλος προπονητής για να παίξει το ποδόσφαιρο που έχει διαλέξει η ομάδα;

ΡΕΒΑΝΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ

Λεπτομέρειες. Ναι, μπροστά στην κρισιμότητα της ρεβάνς, λεπτομέρειες. Κι έτσι επιστρέφουμε στην αρχή του κειμένου. Ο Ολυμπιακός γλίτωσε τα πολύ χειρότερα. Αν η Μακάμπι πάρει την μπάλα στη ρεβάνς, το παιχνίδι τουλάχιστον θα έχει μια εικόνα που θεωρητικά τον βολεύει. Αν του δώσει πάλι τον ρόλο του αφεντικού, μπορεί πάλι να δούμε τις ίδιες αδυναμίες.

Ό,τι κι αν συμβεί, ο πιο κρίσιμος αγώνας της πενταετίας ισορροπεί σε μια κλωστή. Και μέχρι να έρθει η επόμενη Τετάρτη, καλό θα είναι να το σκεφτούν ξανά οι "ο Ολυμπιακός του Champions League δεν χρειάζεται μεταγραφές για να περάσει στους ομίλους".

Να το σκεφτούν όχι για να κάνουν μεταγραφές, αλλά γιατί το χορτάρι καθρεφτίζει την ποιότητα. Και την έλλειψή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Με MVP τον Σεμπά δεν πάει πουθενά
ΕΞΑΛΛΟΣ ο Μαρινάκης: "Πρόκριση ή σπίτια σας!"
Ολυμπιακός - Χάποελ Μπερ Σεβά 0-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK