Ρονάλντο για τη Χρυσή Μπάλα; Και ο Σουάρες;

Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί ο Λουίς Σουάρες το 2015 προσπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο παρά τις τελικές υποψηφιότητες για τη Χρυσή Μπάλα.

Ρονάλντο για τη Χρυσή Μπάλα; Και ο Σουάρες;
Μέσι-Ρονάλντο-Σουάρες

Αγωνία για τη Χρυσή Μπάλα δεν έχουμε. Κι αν το σκεφτεί κανείς, δεν έχουμε καμία φορά τα τελευταία χρόνια. Όλοι ξέραμε πότε είναι η χρονιά του Μέσι και το ίδιο συνέβη και τις δύο τελευταίες φορές που ο Ρονάλντο αναδείχθηκε νικητής. Η φετινή σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση: όλοι γνωρίζουμε πως ο Μέσι θα επεκτείνει το ρεκόρ του και κερδίσει την πέμπτη Χρυσή Μπάλα σε ηλικία 28 ετών.

Μέσι και λίγο κουτσομπολιό

Κανείς δεν ξέρει πόσες φορές θα αναδειχθεί ο καλύτερος μέχρι να τελειώσει την καριέρα του και πότε θα δούμε τελική τριάδα χωρίς τον Μέσι μέσα σ’αυτήν. Ο Αργεντινός βρίσκεται διαρκώς στην τελική τριάδα απ’το 2007 και ίσως τελικά να μείνει εκτός μόνο αφού πρώτα θα έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Το μόνο που μένει να δούμε στην τελετή είναι λίγο κουτσομπολιό. Τι κουστούμι θα φορέσει ο Μέσι και οι υπόλοιποι, ποια θα είναι η αντίδραση του Κριστιάνο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ποιο γκολ θα αναδειχθεί κορυφαίο και ποιος εκ των Ενρίκε, Γκουαρδιόλα, Σαμπαόλι θα είναι ο κορυφαίος προπονητής.

Αδικία για τον Σουάρες που τα πήρε όλα

Μέχρι τότε, αξίζει μια κουβέντα για μια μεγάλη αδικία. Γιατί αδικία είναι το γεγονός ο Λούις Σουάρες είναι εκτός της τριάδας. Ο Μέσι είναι προφανώς εκτός συναγωνισμού, καμία αντίρρηση. Αλλά είναι μάλλον σκανδαλώδες το γεγονός πως ο Σουάρες είναι εκτός, όταν δεν έχει κάνει λιγότερα το 2015 απ’όσα έκαναν ο Νέιμαρ και ο Ρονάλντο.

Μαζί με Μέσι και Νέιμαρ, ο Σουάρες κέρδισε τα πάντα το 2015. Πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League, ενώ συνεχίζει να είναι σε εκπληκτική κατάσταση και στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Στο ίδιο διάστημα, ο Ρονάλντο δεν κέρδισε απολύτως τίποτα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κάποιος θα πει πως ειδικά τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια δεν είναι μόνο οι τίτλοι αλλά κυρίως η ατομική κατάσταση του παίκτη, τα προσωπικά κατορθώματα.

Επτά πέναλτι περισσότερα

Ακόμα κι αυτά να πάρουμε ως κριτήριο, ο Σουάρες δεν υπολείπεται των Κριστιάνο-Νέιμαρ. Μέσα στο 2015 ο Σουάρες έχει δώσει 43 αγώνες σε Primera Division και Champions League και έχει 37 και 16 ασίστ. Στο ίδιο διάστημα ο Ρονάλντο έχει δώσει 45 αγώνες με 44 γκολ και 14 ασίστ, ενώ ο Νέιμαρ έχει 44 ματς, με 34 γκολ και 7 ασίστ.

Μέσα στο 2015 ο Σουάρες έχει 3 γκολ και 9 ασίστ περισσότερο απ’τον εκπληκτικό Νέιμαρ και ο Κριστιάνο απλώς έχει σκοράρει περισσότερο, αφού έχει επτά γκολ παραπάνω απ’τον Ουρουγουανό. Ε, επτά γκολ περισσότερα, αλλά σ’αυτό το διάστημα ο Κριστιάνο έχει σκοράρει οκτώ φορές απ’τη βούλα του πέναλτι και ο Σουάρες μία.

Διαφορά στην αγωνιστική κατάσταση

Τα πέναλτι μόνο χωρίζουν τον Κριστιάνο απ’τις επιδόσεις σε γκολ/ασίστ που έχουν το 2015 ο Σουάρες με τον Νέιμαρ. Και εκτός των αριθμών, υπάρχει και η εικόνα στο χορτάρι. Την πτώση του Κριστιάνο την έχουμε αναλυτικά στο σχετικό αφιέρωμα μαζί με τον Ρούνεϊ.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως υπάρχει κάποιος τόσο φανατικός οπαδός του Πορτογάλου που να θεωρεί πως απ’τον Αύγουστο που ξεκίνησε η σεζόν μέχρι και σήμερα ο Ρονάλντο είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’τον Σουάρες, ειδικά μετά τα όργια που έκανε ο Ουρουγουανός στο διάστημα της απουσίας του Μέσι.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται το 2015 και ο Νέιμαρ, που στα 23 του είναι μάλλον δίκαιο και λογικό να κερδίζει την πρώτη του θέση στην τριάδα της Χρυσής Μπάλας. Ο Βραζιλιάνος λογικά μια μέρα θα την κερδίσει κιόλας, ίσως να είναι και ο πρώτος που θα σπάσει το δίδυμο Μέσι-Ρονάλντο που μονοπωλούν τη διάκριση απ’το 2008.

Αδύναμος κρίκος ο Κριστιάνο, όργια ο Σουάρες

Νομίζω πως για φέτος ο αδύναμος κρίκος της τριάδας είναι ο Κριστιάνο. Είναι άδικο για τον Σουάρες να του παίρνει τη θέση ο Πορτογάλος, σε μια χρονιά που ο Ουρουγουανός βρίσκεται διαρκώς σε εκπληκτική κατάσταση και κατέκτησε τα πάντα. Ο Σουάρες είναι μακράν του δευτέρου ο πληρέστερος και καλύτερος επιθετικός αυτή τη στιγμή. Μέσι και Νέιμαρ είναι και δεκάρια και φορ μαζί, ενώ ο εκπληκτικός Λεβαντόφσκι ή ο Μίλερ είναι finisher περισσότερο απ’οτιδήποτε άλλο.

Ο Σουάρες πιέζει, τρέχει, μαρκάρει, κλέβει, πασάρει, ντριμπλάρει, δημιουργεί και σκοράρει ακατάπαυστα. Συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε και στη Λίβερπουλ. Τα πάντα, απλώς πλέον τα κάνει με καλύτερους συμπαίκτες. Πιο ήρεμος, πιο χαμογελαστός, πιο πετυχημένος.

Παράσημο για τον ίδιο και την Μπάρτσα

Ακόμα και ο ίδιος λέει πως ο Μέσι είναι ο καλύτερος, παραδοχή πολύ δύσκολη για τον μαχητή και εγωιστή Ουρουγουανό. Δείγμα κι αυτό πως παραμένει τέτοιος, αλλά χωρίς την τρέλα του να αποδείξει τα πάντα σε κάθε λεπτό.

Ακόμα κι αν ήταν στην τριάδα, δεν θα κέρδιζε. Θα ήταν όμως ένα ατομικό παράσημο για τον Σουάρες, μία ακόμη απόδειξη πως τα κατάφερε, έφτασε όσο ψηλά ονειρευόταν. Τέλος, θα ήταν επίσης ταιριαστό το τέλος του 2015 να βρει την τριάδα των MSN μαζί στη σκηνή με τον Μέσι να κρατάει το βραβείο και τους Σουάρες-Νέιμαρ να τον πλαισιώνουν.

Η χρονιά ήταν όλη δική τους και άξιζε να την κλείσουν έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέσι, Ρονάλντο και Νεϊμάρ για τη "Χρυσή Μπάλα"

Ρονάλντο-Ρούνεϊ: Βετεράνοι ετών 30

Γιατί, στ' αλήθεια, δαγκώνει ο Λούις Σουάρες

News 24/7

24MEDIA NETWORK