Το "κτήνος" που λέγεται Ρενάτο Σάντσες

Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τον 18χρονο Ρενάτο Σάντσες για τον οποίο η Μπάγερν έσπασε τα ταμεία για να τον κάνει δικό της και ο Πορτογάλος έδειξε τα προσόντα του, σε αντίθεση με την Πορτογαλία του Σάντος.

Το "κτήνος" που λέγεται Ρενάτο Σάντσες
Ρενάτο-Πορτογαλία

Το σίγουρο είναι πως ο προημιτελικός μεταξύ Πολωνίας και Πορτογαλίας θα ξεχαστεί ως νοκ-άουτ αγώνας, αλλά θα μείνει στην ιστορία και την ποδοσφαιρική μνήμη ως το ματς με το οποίο ο Ρενάτο Σάντσες συστήθηκε στον κόσμο.

Ο μικρός που συστήθηκε στον κόσμο

Ο μικρός φυσικά και δεν είναι άγνωστος. Τον ακούμε ολόκληρη τη σεζόν, όταν και έγινε κομβικός για την Μπενφίκα μόλις στα 18 του, έκανε ντεμπούτο με την εθνική πριν από το Euro, βρέθηκε ένα βήμα πριν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, για να έρθει να τον αρπάξει για 35 εκατομμύρια ευρώ η Μπάγερν.

ΠΗΡΕ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ερώτηση είναι πάντα μία: τα αξίζει; Ο Σάντσες έδωσε μια πρώτη απάντηση όταν μπήκε αλλαγή με την Κροατία, αλλά φύλαγε το καλύτερο για τον προημιτελικό. Πρώτη φορά βασικός με την Πορτογαλία, ο νεώτερος παίκτης που ξεκινάει για τους Πορτογάλους, πήρε το ρεκόρ που είχε ο Ρονάλντο απ' το τουρνουά του 2004.

Κι όταν ισοφάρισε με αυτό το μακρινό σουτ, που ο ίδιος "σχεδίασε" όταν έπαιξε το ένα-δύο με τον Νάνι, έγινε και ο νεώτερος Πορτογάλος που σκοράρει σε αγώνα νοκ-άουτ. Ο προηγούμενος εννοείται πως ήταν και πάλι ο Ρονάλντο, απ' τον ημιτελικό του 2004 κόντρα στην Ολλανδία.

ΠΑΣΕΣ ΣΑΝ WORLD CLASS ΜΕΣΟΣ

Ο μικρός έκανε πράγματα και θαύματα κόντρα στην Πολωνία, ειδικά απ' τη στιγμή που ο Σάντος τον έφερε στα δεξιά του γηπέδου, πρώτα ως εσωτερικό μέσο στο 4-3-3 και μετά ως δεξί χαφ στο 4-4-2. Ο Σάντσες έκανε ένα ματς που έδειξε γιατί ο Μουρίνιο τον ήθελε σαν τρελός και γιατί η Μπάγερν έσπευσε να τον "κλέψει" απ' τη Γιουνάιτεντ, όπως είχε κάνει και με τον Τιάγκο Αλκάνταρα.

Ο Σάντσες τελείωσε τον προημιτελικό με 60/64 πάσες. Πολλοί μέσοι έχουν τέτοιο ποσοστό ευστοχίας, αλλά είτε μιλάμε για world class και έμπειρους παίκτες είτε για χαφ που παίζουν χαμηλά στο γήπεδο. Ο άσος της Μπάγερν είναι 18 και είχε 34/35 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Κανείς παίκτης της Πορτογαλίας, ακόμα και ο Γουίλιαμ Καρβάλιο που έπαιξε άψογα μπροστά απ' την άμυνα, δεν υποδέχθηκε την μπάλα από πάσα συμπαίκτη περισσότερες απ' τις 68 φορές που το έκανε ο Σάντσες. Όλοι έδιναν την μπάλα σ' αυτόν, όλοι πήραν την μπάλα απ' αυτόν.

ΚΑΙ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

Πάσες, αλλά και 7/13 επιτυχημένες ντρίμπλες, μαζί με τις 12 φορές που ξεκίνησε νέα κατοχή για την Πορτογαλία, μαζί με τρία κλεψίματα. Μαζί με ένα κρίσιμο γκολ σε ντεμπούτο ως βασικός, μαζί με ένα εύστοχο και εξαιρετικά εκτελεσμένο πέναλτι.

Εντυπωσιακό πακέτο για οποιονδήποτε παίκτη στον κόσμο, πόσω μάλλον για έναν 18χρονο. Πακέτο που αποδεικνύει γιατί φέτος στην Μπενφίκα έχει παίξει παντού: "κόφτης" μπροστά απ' την άμυνα, εσωτερικός μέσος, δεκάρι.

ΕΝΑΣ BOX-TO-BOX "ΚΤΗΝΟΣ"

Ο Σάντσες ήταν ένα "κτήνος" στο χορτάρι. Πειθαρχημένος όσο και ενθουσιώδης, παρών στην άμυνα όσο και στην επίθεση, σκληρός όσο και τεχνίτης, ακατέργαστος όσο και "έτοιμος". Δεν μπορείς παρά να είσαι ενθουσιασμένος απ' τα όσα μπορούμε να δούμε στο μέλλον απ' αυτόν, ειδικά σε μια εποχή που οι μέσοι έμοιαζαν να μπαίνουν σε καλούπια και να χάνεται ο box-to-box των προηγούμενων δεκαετιών.

Η "μισή" Πορτογαλία

Ο μικρός είχε "πλήρη" παρουσία και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού, αλλά το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για την ομάδα του, που ήταν ξανά "μισή".

ΚΑΛΗ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, ΟΧΙ Μ' ΑΥΤΗΝ

Η Πορτογαλία κράτησε το στιλ που είχε απέναντι στην Κροατία. Παιχνίδι πίσω απ' την μπάλα, πολλή δουλειά στο να εμποδίσει τον αντίπαλο να δημιουργήσει ευκαιρίες. Δεν είναι κακό σχέδιο, αρκεί να υπάρχει και κάτι στοιχειώδες όσον αφορά την επιθετική απειλή. Κι εκεί η Πορτογαλία είχε να δείξει (ξανά) ελάχιστο θάρρος και μάλλον κακό σχέδιο.

Προφανώς και δεν είναι περίεργο από πλευράς Σάντος να θέλει μια ομάδα οργανωμένη και σφιχτή πίσω απ' την μπάλα. Ταιριάζει με την παραδοσιακή φιλοσοφία του, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για εθνικές, ομάδες δηλαδή που δεν είναι εύκολο να παίξουν τον ρόλο του αφεντικού.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ή ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Αμύνεσαι σε μικρούς χώρους και επιτίθεσαι σε μεγάλους, μια χαρά σχέδιο. Αν το έχει κάνει μέχρι και η Βραζιλία για να πάρει έτσι δύο Μουντιάλ, γιατί να μην το κάνει κι η Πορτογαλία;

Το πρόβλημα σ' αυτά τα δύο νοκ-άουτ της Πορτογαλίας είναι πως δεν κάνει ούτε αυτό. Δεν υπάρχουν επικίνδυνες αντεπιθέσεις, ούτε με μακρινές μπαλιές ούτε με επίθεση 2-3 παικτών από χαμηλά. Δεν υπάρχει καν το θάρρος ή το σχέδιο να βγουν παίκτες από πίσω μετά από κλέψιμο.

ΣΕΝΤΡΕΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΣΕΝΤΡΕΣ

Κι ακόμα κι όταν η Πορτογαλία ανεβαίνει με αρκετούς παίκτες (κάτι που συνήθως γίνεται αφού ο Ρονάλντο πάρει μια μακρινή πάσα και κρατήσει την μπάλα για να ανέβουν οι υπόλοιποι), τότε το σχέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από σέντρες κι άλλες σέντρες, περισσότερες σέντρες.

Ο αριστερός μπακ, ο Ελισέου, συμπεριφερόταν λες και η μπάλα ήταν χειροβομβίδα: έπρεπε να κάνει σέντρα αμέσως μετά από την πρώτη επαφή, αλλιώς θα έσκαγε στα πόδια του. Έκανε 13(!) σέντρες, τις περισσότερες πολύ μακριά απ' την περιοχή και φυσικά βρήκε συμπαίκτη μόνο δύο φορές.

Ακόμα κι όταν μπήκε ο Κουαρέσμα, το σχέδιο δεν άλλαξε: διαγώνια αλλαγή προς τα δεξιά, για να την πάρει ο Κουαρέσμα και να σεντράρει κι αυτός, που πρόλαβε σε 40' να κάνει περισσότερες σέντρες από οποιονδήποτε παίκτη της Πολωνίας.

ΔΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΔΥΟ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Το οξύμωρο είναι πως η Πορτογαλία δεν βρήκε φάσεις έτσι, αλλά αλλιώς: στο 56' πχ. ο ωραίος συνδυασμός από αριστερά έφερε το γυριστό του Ρονάλντο και στο 85' το όμορφο "σήκωμα" του Μουτίνιο έβγαλε μόνο του τον Κριστιάνο. Ο άσος της Ρεάλ "έπιασε αέρα" και τις δύο φορές, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως βρέθηκε σε θέση να εκτελέσει.

Με "κανονική" ανάπτυξη, με συνεργασίες, όχι με σέντρες 35 μέτρα μακριά απ' τον Ρονάλντο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν είναι περισσότερες, καλύτερα δουλεμένες.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΙΚΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΗΤΤΑ

Οι Πορτογάλοι είναι στους "4" και έχουν τεράστια ευκαιρία να παίξουν τελικό. Προφανώς και όλα αυτά δεν τους ενοχλούν, αλλά δεν παύει να είναι οξύμωρο μια ομάδα με τέτοιους παίκτες και σοβαρό "βάθος" να μην έχει καλύτερους τρόπους επιθετικής απειλής, να είναι τόσο διστακτική στο να εκμεταλλευτεί τους χώρους που κερδίζει όταν πέφτει χαμηλά, πίσω απ' την μπάλα.

Ίσως και μεγαλύτερο οξύμωρο απ' το γεγονός πως η Πορτογαλία είναι στους ημιτελικούς του Euro χωρίς νίκη σε 90λεπτο και η Πολωνία πήγε σπίτι της στους προημιτελικούς, χωρίς να έχει ήττα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕ ΦΟΝΤΕ, ΚΑΡΒΑΛΙΟ, ΣΑΝΤΣΕΣ

Η ομάδα του Σάντος έχει καλυτερεύσει στη διάρκεια του τουρνουά. Ο Φόντε συμπληρώνει καλύτερα τον εκπληκτικό Πέπε απ' ότι ο γερασμένος Ρικάρντο Καρβάλιο, ο Γουίλιαμ Καρβάλιο είναι εξαιρετικός ως εξάρι, όταν η Πορτογαλία πέφτει χαμηλά και ο Σάντσες είναι παντού, κάνει τα πάντα και συμφέρει.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΙΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Οι Πορτογάλοι βρέθηκαν (έστω και κατά τύχη και με τη βοήθεια των Ισλανδών) στο ταμπλό της "ελπίδας" και όχι σ' αυτό του "θανάτου". Έχουν βρεθεί ξανά σε ημιτελικό (τέσσερις φορές στα τελευταία πέντε Ευρωπαϊκά), αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ ένα βήμα πριν τον τελικό χωρίς να αντιμετωπίσουν ομάδα που να έχει κατακτήσει το τρόπαιο στο παρελθόν. Ούτε εκεί, στο τελευταίο βήμα θα βρουν μια τέτοια ομάδα.

ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ

Το ξέραμε πριν καν γίνει ο αγώνας με την Ουγγαρία, η ευκαιρία που έχουν μπροστά τους είναι τεράστια. Την εκμεταλλεύονται στο έπακρο μέχρι στιγμής. Αλλά δεν παίζουν στο έπακρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολωνία - Πορτογαλία 1-1, 3-5πεν.
Το πανόραμα του Euro: Το πρόγραμμα μέχρι τον τελικό
Το twitter τρολάρει τον Ρονάλντο για τις χαμένες ευκαιρίες
Έχασε τα άχαστα: Έπιασε δύο φορές "αέρα" ο Ρονάλντο

News 24/7

24MEDIA NETWORK