Το... Καλάθη της καριέρας

Με εξαίρεση τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη, έναν από τους λίγους Έλληνες που έγιναν βασικοί σε ομάδα ΝΒΑ, και τώρα τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ουδείς παίκτης από την χώρα μας, που μεγάλωσε εδώ, γεννήθηκε εδώ, έμαθε μπάσκετ εδώ, δεν προσπάθησε πραγματικά να παίξει στο ΝΒΑ.

Το... Καλάθη της καριέρας
kal1.jpg

Γι αυτό το λόγο μας φαίνεται περίεργο γιατί κατά το παρελθόν ο Κώστας Κουφός είπε όχι σε συγκλονιστικές οικονομικά προτάσεις των αιωνίων για να πάρει ποσά μικρά από ομάδες στις ΗΠΑ και τελικά να σκουπίζει τον πάγκο.

Γι αυτό το λόγο πολλοί δεν κατάλαβαν τί στο καλό έκανε έναν χρόνο ο Ναβάρο στο Μέμφις με 300.000 δολάρια μισθό. Όλα αυτά έρχεται να μας τα εξηγήσει ο Νικ Καλάθης. Οι ομογενείς, για την ακρίβεια παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με αμερικάνικη κουλτούρα, θέτουν ως στόχο το ΝΒΑ. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι Ευρωπαίοι πλην ημών οπότε είναι εμφανής η διαφορά.

Να βγάλει τα …πρώτα έξοδα

Ο Καλάθης ήρθε στην Ελλάδα για να βελτιώσει το παιχνίδι του και να βγάλει τα …πρώτα έξοδα. Λέγονται κι εκατομμύρια. Έμαθε πολλά, τελειοποίησε το ευρωπαϊκό του παιχνίδι, έβγαλε πολλά, αλλά για όσα ήθελε να κάνει στο ΝΒΑ, ήταν σαφές ότι έμενε στάσιμος. Το καλοκαίρι προτίμησε να πάρει σχεδόν το 1/3 από το συμβόλαιο που θα είχε στην Ευρώπη με σκοπό να κυνηγήσει το πραγματικό του όνειρο. Είπε όχι στην εθνική για να κάνει ότι ο Κουφός και όλοι οι Αμερικανοί το καλοκαίρι: σκληρή και συνεχή ατομική προπόνηση στις αδυναμίες του.

Υπομονή...

Το ΝΒΑ είναι μία λέξη: υπομονή. Η σεζόν είναι μεγάλη, οι τραυματισμοί συχνοί γι αυτό και ο Φεβρουάριος έδωσε τις πρώτες πραγματικές ευκαιρίες στον ομογενή παίκτη. Ευκαιρίες που τις τραβάει από τα μαλλιά και βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάρει την θέση του Μάικ Κόνλεϊ στο Μέμφις ή θα σταθεροποιηθεί στα 25-30 λεπτά. Ο Καλάθης διαφημίζει τον εαυτό του για την συνέχεια της διαδρομής του για το επόμενο συμβόλαιο. Τώρα κερδίζει πηχυαίους τίτλους στην Ελλάδα, χειροκρότημα στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα θα επιστρέψει στον πάγκο.

Ο Αμερικανός Καλάθης...

Για τον Αμερικανό Νικ Καλάθη, δεν έχει σημασία. Ο σκοπός του είναι βρίσκεται εκεί, να πάρει την επόμενη ευκαιρία και το καλύτερο συμβόλαιο. Θα περιμένει, όπως και ο Κουφός να ακούσει το όνομά του για να μπει, θα επιβιβάζεται στα ιδιωτικά αεροπλάνα των ομάδων, θα παίζει με τους καλύτερους. Πιθανώς να τον βλέπουμε όλο και λιγότερο με την εθνική αλλά αυτό είναι το τίμημα.

Τα πάντα στην ζωή είναι επιλογές...

Ακριβώς ότι δεν προτίμησε να κάνει ο Σπανούλης ή ο Μπουρούσης, οι δύο τελευταίοι που το ΝΒΑ ήθελε να έχει στα ρόστερ του. Αυτοί όμως όπως και στο παρελθόν άλλα παιδιά που δεν δοκίμασαν ουσιαστικά όπως ο Φώτσης, ο Ρεντζιάς δεν ήταν… αμερικανάκια, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό. Τα πάντα στην ζωή είναι επιλογές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς γαλουχήθηκε εδώ μπασκετικά αλλά η νοοτροπία του δεν ήταν ποτέ ελληνική.

To video με την αποθέωση από τους συμπαίκτες του:

Διαβάστε ακόμη:

"Όργια" ξανά από Καλάθη

Καλάθης: Έτσι σταμάτησα τον Γουόλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK