Αδιάβαστος Λουτσέσκου, άθλιος Παναθηναϊκός

Μία ομάδα πρωταθλητισμού ακόμα κι όταν δεν παίζει καλά πρέπει να κερδίζει. Έστω και με τύχη. Ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη στα πόδια του, αλλά την... κλώτσησε. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ μάλλον θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος που δεν έχασε από το... σκάκι του Ανιγκό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Αδιάβαστος Λουτσέσκου, άθλιος Παναθηναϊκός
panathinaikos paok mak kourbelis zeca

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είχαν από την πρεμιέρα απώλεια βαθμών και φάνηκε στην πράξη πως έχουν πολλά πράγματα να λύσουν για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Στον ΠΑΟΚ δεν διάβασαν καλά τα δεδομένα του αγώνα στη Λιβαδειά, ο Ανιγκό ήταν αποφασισμένος να παίξει ένα πειθαρχημένο σφιχτό 5-4-1 και οι επιλογές του προπονητή και ο τρόπος ανάπτυξης του ΠΑΟΚ, έκαναν εύκολη την ζωή των παικτών του Λεβαδιακού. Το τελικό 0-0 το πήραν εύκολα και έφθασαν οι ίδιοι πιο κοντά στο γκολ.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΕ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Λουτσέσκου επέλεξε να εφαρμόσει το 4-2-3-1 με 3 εξτρέμ πίσω από τον Πρίγιοβιτς, με τον Μακ να έχει το ρόλο του δημιουργού, το γρήγορο δίδυμο αμυντικών χαφ Κάτσε - Τσίμιροτ στα δεξιά τον στόπερ Κρέσπο και αριστερά τον Λέοβατς.

Σχήμα που στην πράξη έμοιαζε να εγκλωβίζει την ίδια του την ομάδα. Από την τριάδα του κέντρου δεν υπήρχε καθαρός δημιουργός, αλλά και ούτε κάθετη πάσα και πάτημα στην αντίπαλη περιοχή από το δίδυμο των αμυντικών χαφ.

Ο Κρέσπο δεν είναι λογική επιλογή για μπακ σε παιχνίδι που πρέπει να διασπάσεις άμυνα με στόχο και τρόπο να ταμπουρωθεί, ενώ ο Λέοβατς βρέθηκε σε πολύ κακή ημέρα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΜΥΝΕΣ

Για να διασπάσεις ένα τόσο σφιχτό σχήμα και με χαμηλά την πρώτη γραμμή πίεσης 5-4-1, θες πλάτος και ανεβάσματα από τις γραμμές, παίκτες ικανούς στην δημιουργία, ομάδα που έχει δουλέψει σωστά και είναι σε θέση να βγάζει επιθετικές συνεργασίες και ποιότητα στον μικρό χώρο. Στον ΠΑΟΚ δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά και ο Ρέι ήταν αυτός που κράτησε τον βαθμό με δύο δύσκολες και καθοριστικές επεμβάσεις.

Σε αυτά τα παιχνίδια, δουλειά του προπονητή του ΠΑΟΚ είναι να φέρει όσο περισσότερο γίνεται την μπάλα μέσα στην περιοχή στον Πρίγιοβιτς. Όσο πιο συχνά τροφοδοτείται βαθιά στην αντίπαλη περιοχή ο Πρίγιοβιτς, τόσο καλύτερα σημαίνει πως δουλεύει η ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Στη Λιβαδειά ο Πρίγιοβιτς έβγαινε αναγκαστικά και συνέχεια εκτός περιοχής για να πάρει την μπάλα.

Ο ΜΑK ΘΕΛΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ

Ο Μακ ήταν εκτός παιχνιδιού. Έχει σαν όπλο την ποιότητα που μπορεί να βγάλει πάνω στο τρέξιμο του, δεν είναι αυτός που θα σου φτιάξει το παιχνίδι, χρειάζεται την πάσα για να κάνει τη διαφορά. Μπορεί να παίξει πίσω από τον φορ, σε αγώνα που θα είναι εύκολο για το επιθετικό δίδυμο να πέσει πάνω στους στόπερ, στο φρούριο που είχε δημιουργήσει ο Ανιγκό, δεν μπορούσε να κάνει αυτά που χρειαζόταν ο ρόλος που του είχε ανατεθεί.

Το παιχνίδι της πρεμιέρας έφυγε δίχως ο ΠΑΟΚ να καταφέρει να φτιάξει το παραμικρό και σε αυτό ευθύνη έχει και ο τρόπος που διάβασε το παιχνίδι ο προπονητής του. Την περασμένη Πέμπτη ο Λουτσέσκου βοήθησε τον ΠΑΟΚ με τις αλλαγές του να κάνουν το 1-1, 3-1. Το παιχνίδι στην Λιβαδειά δεν το διάβασε σωστά και στην πράξη βοήθησε να βγει το αμυντικό πλάνο του Ανιγκό.

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ ΜΟΛΕΔΟ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ

Πάμε τώρα στον Πλατανιά. Τα προβλήματα για τον Παναθηναϊκό ήταν πολλά και αφορούν όλα τα κομμάτια της λειτουργίας του. Δεν πήρε σε κανένα κομμάτι καλό βαθμό. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν πως πουθενά δεν του πρόσφερε ασφάλεια το αμυντικό δίδυμο.

Μόνιμα υπήρχε κίνδυνος πως θα γίνει κάποιο λάθος από τους Κουτρουμπή - Μολέδο, τόσο όταν οι παίκτες του Ουζουνίδη είχαν την κατοχή που δεν ήταν σε θέση να κερδίσουν σίγουρα μέτρα, όσο και στα διαστήματα που χρειάστηκαν να αμυνθούν.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έφθασε πιο κοντά στην νίκη επειδή προηγήθηκε, όμως το δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν να κερδίσει ο Πλατανιάς. Τον κούρασε πολύ τον Παναθηναϊκό που στο τέλος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την ταχύτητα του Κοροβέση. Η επιλογή του Παράσχου να παίξει με τρεις στόπερ για να έχει ασφάλεια και να δώσει εντολή στους Μπούτνικ, Ντεβέσα, Ενσικουλού να πιέσουν πολύ όταν έχουν κατοχή μπάλας τους Κουτρουμπή - Μολέδο βγήκε. Το δίδυμο στόπερ του Παναθηναϊκού έκανε πολλά λάθη, έμεινε γρήγορα και φανερά από δυνάμεις και το κυριότερο η μπάλα δεν έφτανε σωστά και με ηρεμία μπροστά.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μία συνεργασία έφτιαξαν σε όλο το παιχνίδι και βρήκαν προβάδισμα.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

Σε εκείνο το σημείο όμως μέτρησε πως η τετράδα της άμυνας είχε εξαντληθεί. Το έβλεπες πως οι Μολέδο - Κουτρουμπής είχαν κουραστεί πολύ από την πίεση των παικτών του Πλατανιά και τη δικιά τους κακή ημέρα, ο Κολοβέτσιος σαν μπακ είχε περισσότερα μετρά και ανεβοκατεβάσματα από ό,τι συνηθίζει και ο Γιόχανσον με λίγες ημέρες προπονήσεων είχε παραδώσει πνεύμα.

Μπορεί να φαντάζει υπερβολή, αλλά όποιος έχει εικόνα από το παιχνίδι αντιλαμβάνεται πως είναι και πραγματικότητα, η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν κατάφερε να αντέξει την είσοδο του Κοροβέση.

Τους είχε εξαντλήσει κυρίως ο Ενσικολού, μπήκε και ένας ποδοσφαιριστής με τρεξίματα ανάμεσα στον Γιόχανσον και στους στόπερ και δεν κατάφερε να κρατήσει το 0-1. Θα ήταν άδικο για τον Πλατανιά να συνέβαινε.

ΣΕ ΑΡΓΗ ΚΙΝΗΣΗ Ο ΜΟΛΙΝΣ

Δεν χωρά πολύ εξειδικευμένη ανάλυση το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ανάγκη για να μπορεί επιτεθεί σωστά και σε διάρκεια, τα ανεβάσματα των Χούλτ, Κουλιμπαλί, έλειπαν και οι δύο.

Όταν έρθει σε καλή φυσική κατάσταση ο Γιόχανσον και αποκτηθεί ο Ινσούα, θα μπορούμε να συζητήσουμε, αν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτούς. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο καθώς δεν αντικαταστήθηκε ο Εμποκού και ο μοναδικός καλός δημιουργός με την δυνατότητα να κρατήσει μπάλα και να δημιουργήσει συνεργασίες σε μικρό χώρο είναι ο Βιγιαφάνες. Ο Αργεντινός είναι τραυματίας, οπότε ο συνδυασμός Κολοβέτσιος αριστερός μπακ, ανέτοιμος Γιόχανσον στα δεξιά, πίεση στα στόπερ από Πλατανιά, κακή ημέρα Κουτρουμπή, Μολέδο και ο Μόλινς που έπαιζε σε αργή κίνηση, έκανε αδύνατο να υπάρχει επιθετική απειλή.

Το μοναδικό που αξίζει να κρατήσουμε, ήταν η συνεργασία στη φάση του γκολ των Λουτσιάνο - Τσάβες, επειδή ο Βραζιλιάνος έχει καλό κοντρόλ, ξέρει να παίρνει χώρο με πλάτη, να ζητά μπάλα να την κάνει δική του και να πασάρει, έχει την ικανότητα να βγάλει πολλές τέτοιες φάσεις για τον Τσάβες. Σαν δίδυμο ταιριάζουν και ό χρόνος λειτουργεί υπέρ τους.

ΗΔΗ ΣΤΟ -4 ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δεν ξέρω, αν θα υπάρξει κάποιος πρακτικός στόχος να κυνηγήσει φέτος ο Παναθηναϊκός, ήδη είναι στο -4 από το πρωτάθλημα και εκτός Ευρώπης, είναι φανερό πως ο Τσάβες είναι για την Ελλάδα μεγάλο όπλο. Θα κάνει τεράστια διαφορά, ο Καμπέσας έχει ταχύτητα και διασκελισμό, ο Λουτσιάνο δεν φεύγει γρήγορα αλλά όταν η μπάλα είναι στα πόδια του ποδοσφαιρικά είναι ευφυής, αλλά όπως έχει δημιουργηθεί το ρόστερ έχει πολύ ανάγκη τον Βιγιαφάνες.

Η επιστροφή του Βιγιαφάνες θα τον γλυκάνει πολύ. Το ρόστερ παραμένει μικρό και θα βοηθήσει στο να γλιτώσει κάποιες Κυριακές που θα βλέπεις τους ποδοσφαιριστές και θα τους λυπάσαι, το γεγονός πως αποκλείστηκε η ομάδα από την Ευρώπη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πέρα από την εικόνα της ομάδας, που η περσινή δουλειά του Ουζουνίδη, δίνει το δικαίωμα να πιστέψουμε πως θα βελτιωθεί, πρέπει από εδώ και εμπρός να εξετάσει σοβαρά ο τεχνικός του Παναθηναϊκού την παρουσία τρίτου στόπερ, όταν θα πρέπει να κρατήσει αποτέλεσμα. Ο Κουτρουμπής είναι σοφτ και όσο περνά η ώρα των παιχνιδιών χάνει και περισσότερες μάχες, ο τερματοφύλακας άπειρος, δεν είναι ντροπή όταν έχεις μία νίκη στα χέρια σου και ξέρεις πως η μπάλα θα μπει στην περιοχή σου, να ενισχύσεις την τελευταία γραμμή άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος πως ο Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει καλύτερη εικόνα δημιουργικά, πρέπει όμως να βρεθεί λύση και όταν χρειάζεται να παίξει πιο χαμηλά, για να κρατήσει ένα αποτέλεσμα.

Στον Πλατανιά, έπαιξε άθλια, αλλά οι μεγάλες ομάδες πρέπει να ξέρουν να κερδίζουν και όταν δεν παίζουν καλά. Χρειάζεται και τύχη για να συμβεί αυτό, ο Παναθηναϊκός όμως την είχε και δεν τα κατάφερε να κρατήσει το γκολ του Τσάβες, που όταν ήρθε έμοιαζε χρυσό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK