ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: Η ώρα για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ο Τσάρλι αναλύει τους μονομάχους του μεγάλου τελικού του Σαββάτου. Τα ατού της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ο παράγοντας έδρα που ίσως παίξει ρόλο, η μεσαία γραμμή που θα κρίνει πολλά και η δημιουργία στην οποία έχει αβαντάζ ο Δικέφαλος του Βορρά. Ολα στο πιάτο σας.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Οι δύο Δικέφαλοι χτίζουν μία καινούρια πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο χρόνο. Μεταξύ τους μάχη κρίνει τρίτο τρόπαιο στη σειρά. Η αρχή έγινε στον περσινό τελικό στον Βόλο, συνεχίστηκε με το πρόσφατο παιχνίδι της Τούμπας που όρισε την τύχη του φετινού πρωταθλήματος και συνεχίζεται με τον τελικό. Σίγουρα αποτελεί κατάκτηση για αυτές τις δύο ομάδες το γεγονός πως έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα έχουν πετύχει να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο στον Βόλο με ένα γκολ καθαρό οφσάιντ ενώ η τύχη από το παιχνίδι της Τούμπας κρίθηκε χωρίς ευθύνη της ΑΕΚ στα δικαστήρια. Ο τελικός είναι και για τους δύο μία μεγάλη πρόκληση και αυτός που θα επικρατήσει θα βγει και νικητής σ' αυτόν τον επικοινωνιακό πόλεμο που υπάρχει μεταξύ των δύο ομάδων.

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα μετά απ 24 χρόνια κι αυτό δεν αλλάζει, όμως έχει την ιστορική ευκαιρία να πάρει νταμπλ μετά από σχεδόν 40 χρόνια και να αποδείξει σε όλους πως την εφετινή χρονιά ήταν η καλύτερη ομάδα στη χώρα, ολοκληρώνοντας την σεζόν κατακτώντας το κύπελλο απέναντι σ' έναν αντίπαλο που την έχει αμφισβητήσει έντονα. Αν το πετύχει η ΆΕΚ, κλείνουν οριστικά όλα τα στόματα.

Για τον ΠΑΟΚ είναι μία ευκαιρία να αποδείξει με εμφατικό τρόπο πως ο επικοινωνιακός πόλεμος που γίνεται έχει ισχυρή βάση. Κατεβαίνουν στην Αθήνα να πάρουν το κύπελλο στην έδρα του αντιπάλου, που θεωρούν πως τους πήρε στα χαρτιά ένα δικό τους πρωτάθλημα. Αν τα καταφέρουν θα έχουν πετύχει μία πολύ μεγάλη νίκη σε όλα τα επίπεδα.

Ο φετινός τελικός δίνει πολλά περισσότερα από έναν τίτλο, μοιάζει σαν η ευκαιρία για να γίνει ένα οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στον επικοινωνιακό πόλεμο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ο νικητής βγαίνει πολύ ισχυρός.

Με την επισήμανση πως μετά το παιχνίδι στην Τούμπα κάπου έφυγε η κουβέντα από το αγωνιστικό, έσβησαν οι μηχανές και δεν υπάρχει ροή δυνατών παιχνιδιών που βοηθά για να έχουμε πιο χειροπιαστά αγωνιστικά δεδομένα, πάμε να δούμε με ποια θεωρητικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατεβαίνουν ΆΕΚ και ΠΑΟΚ στον τελικό.

Η ΕΔΡΑ

Πριν τοποθετηθώ για το πώς μπορεί να επηρεάσει η έδρα του τελικού θέλω να καταγράψω την άποψη μου πως ο τελικός πρέπει μόνιμα να έχει έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο. Ο τελικός του κυπέλλου πρέπει να είναι μία γιορτή και να διεξάγεται στο μεγαλύτερο γήπεδο, που μπορεί να παρέχει και τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας.

Ανεξάρτητα ποια ομάδα χρησιμοποιεί σαν έδρα το συγκεκριμένο γήπεδο, η έδρα του τελικού δεν γίνεται να είναι κανένα άλλο γήπεδο εκτός από το Ολυμπιακό Στάδιο.

Από εκεί και πέρα όμως αποτελεί πραγματικότητα, πως το να παίζουν οι ποδοσφαιριστές του Χιμένεθ στο γήπεδο που χρησιμοποιούν σαν έδρα τους ελευθερώνει, τους προσφέρει σημαντική αυτοπεποίθηση ικανή να φέρει έναν αέρα και μία επιθετικότητα στη σκέψη που δεν θα υπήρχε σε άλλο γήπεδο. Δεν είναι άλλοθι για τον ΠΑΟΚ.

Αν είσαι μεγάλη ομάδα οφείλεις να ξεπερνάς τέτοια θέματα, αναμφισβήτητα όμως υπάρχει ένα πλεονέκτημα ικανό να προσφέρει σημαντική ελευθερία στους παίκτες της ΑΕΚ.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουμε δει πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ένταση η ενέργεια που μπορείς να βγάλεις συνολικά σαν ομάδα. Η ΑΕΚ έχει μία απουσία που όμως σε αυτό το κομμάτι μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική. Ο Κονέ μπορεί να έχει καλύτερη κάθετη πάσα, να δίνει μεγαλύτερη ποιότητα στην επιλογή του να χτίσει παιχνίδι από χαμηλά, όμως ο Γαλανόπουλος μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ένταση στην πίεση και να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένας πολύ γρήγορος άξονας που θα βοηθήσει την ΑΕΚ να κερδίσει την ενέργεια του αγώνα.

Ο Χιμένεθ θα έχει δύο ποδοσφαιριστές στο κέντρο που παίζουν σε υψηλούς ρυθμούς και πάνε επιθετικά στο μαρκάρισμα. Συνολικά προσπαθεί παίζοντας με δύο χαφ να στηρίξει τακτική με δύο επιθετικούς. Για να συμβεί αυτό και να μην χάσει το κέντρο χρειάζεται να τρέξουν πολύ οι δύο κεντρικοί του χαφ και σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν βοήθεια από την υπόλοιπη ομάδα.

Η ΑΕΚ μπορεί να πάρει μεγάλο πλεονέκτημα αν καταφέρουν με τα τρεξίματα τους, οι Σιμόες, Γαλανόπουλος να κυριαρχήσουν στο χώρο του κέντρου και να επιβληθούν απέναντι στους Μαουρίτσιο, Πέλκα. Εδώ υπάρχει μία λεπτομέρεια, σε ένα παιχνίδι ίσων μέτρων ο Κάνιας μένει χαμηλά καθώς η ΆΕΚ παίζει με δύο φορ.

Ο Λουτσέσκου δύσκολα θα πάρει το ρίσκο να παίξει χωρίς 6άρι και να ξεκινήσει με Σάκχοφ αντί Κάνιας απέναντι σε αντίπαλο που έχει σαν όπλο το επιθετικό του δίδυμο, οπότε οι Σιμόες, Γαλανόπουλος θα πέφτουν πάνω στους Μαουρίτσιο, Πέλκα. Οι χαφ της ΆΕΚ υπερτερούν σε ενέργεια και τρεξίματα, υπολείπονται σε ποιότητα με την μπάλα.

Αν καταφέρουν οι Σιμόες, Γαλανόπουλος και κυριαρχήσουν και ανεβάσουν με αυτόν τον τρόπο την άμυνα της ΆΕΚ ψηλά, θα αποκτήσει ισχυρό αβαντάζ κάτι που θα το αναλύσουμε και στη συνέχεια.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο ΠΑΟΚ έχει πιο δημιουργικούς ποδοσφαιριστές αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχει δοκιμαστεί σε πολύ απαιτητικά σε επίπεδο έντασης και ρυθμού παιχνίδια. Αποκλείστηκε το καλοκαίρι από την Ευρώπη, τα ντέρμπι του πρώτου γύρου έγιναν νωρίς και στην πραγματικότητα το μόνο παιχνίδι που μπορούμε να πάρουμε σαν δείγμα, είναι το ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ.

Η μεγάλη επιτυχία άλλωστε του ΠΑΟΚ είναι πως κατάφερε σε ένα πολύ κομβικό σημείο του πρωταθλήματος, να κάνει 10 σερί νίκες, κατορθώνοντας να επιβληθεί σε κατώτερους αντιπάλους. Αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα και μοιάζει να το έχει δουλέψει περισσότερο ο ΠΑΟΚ από την ΆΕΚ είναι να δημιουργεί και να κερδίζει μέτρα.

Ο ΠΑΟΚ από ένα σημείο και μετά μέσα στην σεζόν έμαθε να κερδίζει κατώτερους. Είναι σημαντικό, δεν το υποτιμώ, για να διεκδικείς τίτλους πρέπει να μπορείς να αξιοποιείς την ποιότητα σου.

Και ο ΠΑΟΚ κατάφερε από ένα σημείο και μετά να βρει τρόπο μέσα από έντονη πίεση να δημιουργήσει ένα μεγάλο σερί νικών. Το όπλο του είναι πως μπορεί να γεμίζει με πολλούς παίκτες την αντίπαλη περιοχή. Επειδή στην ανάπτυξη συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι δύο ακραίοι μπακ, υπάρχει και η ιδιομορφία οι Βιεϊρίνια, Μάτος να είναι και οι πιο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, όταν ο ΠΑΟΚ κερδίζει μέτρα και έχει ασφαλή κατοχή μπάλας, καταφέρνει να επιβάλει τα δύο του μπακ να παίζουν ψηλά και με αυτόν τον τρόπο μπορεί και γεμίζει την αντίπαλη περιοχή με ψηλά κορμιά.

Η φετινή σεζόν είναι γεμάτη από γκολ που ήρθαν σε διαστήματα που ο ΠΑΟΚ πίεζε και κατάφερε να έχει γεμίσει με παίκτες την αντίπαλη περιοχή. Οι Πρίγιοβιτς, Μάτος, Σάκχοφ, Βαρέλα, Μαουρίτσιο είναι πολύ ικανοί στο ψηλό παιχνίδι, ο Λουτσέσκου τους ζητά να πατάνε περιοχή και διαθέτει ποδοσφαιριστές με πολύ καλή στόχευση στην σέντρα.

Το παιχνίδι της Τούμπας δείχνει στους δύο προπονητές τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Είδαμε ένα μεταξύ τους ματς που με την επιλογή τους να κρύψουν τα όπλα τους το οδήγησαν σε λίγες φάσεις. Ο Λουτσέσκου επέλεξε να ξεκινήσει με Λημνιό, Κάμπος στα άκρα και ο Χιμένεθ πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τις πλευρές για να σταματήσει τα μπακ του ΠΑΟΚ και όχι για να επιτεθεί.

Με αυτόν τον τρόπο αυτοεξουδετερώθηκαν και οδήγησαν τον τελικό πρωταθλήματος σε ελάχιστες φάσεις. Το παιχνίδι άλλαξε όταν ο Ρουμάνος τεχνικός υποχρεώθηκε να πάει για την νίκη και πέρασε στο γήπεδο τους Μπίσεσβαρ, Μακ και τον Σάκχοφ αντί του Κάνιας.

Στην προσπάθεια του Λουτσέσκου για να γεμίσει την περιοχή της ΑΕΚ ο Χιμένεθ δεν απάντησε, ακόμα και όταν χρησιμοποίησε τον Λάζαρο, τον έβαλε στο επιθετικό δίδυμο για να μην χάσει την αμυντική ασφάλεια στις πλευρές και έφερε τον ΠΑΟΚ μέσα στην περιοχή του. Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι ανάμεσα στο 0-0 και στο 1-0 και στο τέλος θυμόμαστε όλοι τι έγινε.

Η ΑΕΚ παίζει στο γήπεδο της και το γεγονός αυτό περιμένω να ελευθερώσει τον Χιμένεθ. Είμαστε στην εποχή που το ποδόσφαιρο έχει πάει στην επιθετικότητα. Η λογική που ακολούθησαν οι Λουτσέσκου, Χιμένεθ στην Τούμπα, το να κρατάς εκτός αγώνα τα όπλα σου για να περιορίσεις καλύτερα αυτά του αντιπάλου, ανήκει στο παρελθόν.

Δεν γίνεται να έχεις τον ποδοσφαιριστή που μπορεί να χτυπήσει και να τιμωρήσει το ρίσκο που παίζει την θέση ο Βιεϊρίνια και εσύ να βάζεις μπακ σε χώρο εξτρέμ για να τον μαρκάρεις. Ασφαλώς και ο κάθε προπονητής είναι υποχρεωμένος να έχει και πλάνο αντιμετώπισης των ατού των αντιπάλων, αλλά αυτό δεν γίνεται να οδηγεί στο να παρκάρει στον πάγκο τα δικά του όπλα.

Δεν είναι λογικό να μείνει στον πάγκο ο Χριστοδουλόπουλο για να μαρκάρουν δύο μπακ τον Βιεϊρίνια και δεν είναι επίσης λογικό να έχεις φορ τον καθαρό στράικερ περιοχής Πρίγιοβιτς, να έχεις χτίσει την φιλοσοφία σου βασιζόμενος στην καλή κυκλοφορία ώστε να ανεβάζεις τις γραμμές σου και να πατάς με όσο δυνατόν περισσότερους παίκτες την αντίπαλη περιοχή και να πηγαίνεις στα άκρα με εργαλεία και χωρίς τους σαφώς πιο ποιοτικούς Μπίσεσβαρ, Μακ που θα σε βοηθήσουν και να δημιουργήσεις και να σπάσεις την πίεση του αντιπάλου.

ΕΠΙΘΕΣΗ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

Επαναλαμβάνω, τα νοκ άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ δείχνουν που πάει το ποδόσφαιρο, είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως βρισκόμαστε στην εποχή που οι ομάδες μπαίνουν με τα πλεονεκτήματα τους και παίζουν με επιθετικότητα για να κερδίσουν, δεν τα παρκάρουν στον πάγκο για να αντιμετωπίσουν τα όπλα των αντιπάλων.

Προσέξτε, γράφω με επιθετικότητα η οποία μπορεί να βγει ακόμα και από την ένταση που πας στην μπάλα, από τα μέτρα και τον τρόπο που θα επιλέξει ο κάθε προπονητής να παίξει η άμυνα του.

Εδώ είναι και το κλειδί του παιχνιδιού. Η ΆΕΚ έχει σαν πλεονέκτημα πως για παιχνίδι ίσων μέτρων έχει ένα επιθετικό δίδυμο που είναι ικανό αν βρει το αντίπαλο αμυντικό δίδυμο ψηλά, να αξιοποιήσει τα μέτρα και να απειλήσει ξεκινώντας εκτός περιοχής.

Ο ΠΑΟΚ παίζει με φορ τον Πρίγιοβιτς, οπότε θα πρέπει να αναπτυχθεί συνολικά, να είναι καλός στην δημιουργία και να βγάλει αυτοματισμούς, ώστε να κερδίσει μέτρα για να πατήσει περιοχή, οπότε πρέπει και ο συνολικός τρόπος παιχνιδιού του και οι επιλογές Λουτσέσκου να μην δώσουν το δικαίωμα στην ΑΕΚ για κερδισμένες μάχες και να την οδηγήσει να αμυνθεί χαμηλά.

Επίσης, με τον τρόπο που ανεβαίνουν οι Μάτος, Βιεϊρίνια αν συμμετέχουν στις συνεργασίες με τους Πέλκα, Μαουρίτσιο και οι δύο εξτρέμ είναι ικανός ο ΠΑΟΚ να φτιάξει επιθέσεις από τα άκρα και να χτυπήσει με αυτόν τον τρόπο σε ροή αγώνα. Θυμίζω σαν παράδειγμα το γκολ του Μπίσεσβαρ στον περσινό τελικό.

Ο Χιμένεθ πρέπει με τη συνολική του φιλοσοφία, να βοηθήσει τους παίκτες του να είναι επιθετικοί και να αναδείξει τις αδυναμίες που έχει ο ΠΑΟΚ όταν χάνει την μπάλα και για τον Χιμένεθ οδηγός πρέπει να είναι πως ο φόβος του στην Τούμπα πήγε να στοιχίσει ένα πρωτάθλημα.

Δεν επιτρέπεται να κατεβάσει σε τρίτο συνεχόμενο τελικό με τον ΠΑΟΚ, μία παθητική ομάδα, αν το κάνει θα χάσει. Μην ξεχνάμε πως η ΑΕΚ παίρνει αυτοπεποίθηση και επιθετικότητα όταν μπορεί και κλέβει μπάλες στο κέντρο, αυτό όμως πρέπει να μετουσιωθεί σε άμεσες επιθέσεις. Έχει να αντιμετωπίσει αντίπαλο που έχει επιθετικό που δεν μπορεί να καλύψει αποστάσεις αν τον έχεις ψηλά και διαθέτει αμυντικό δίδυμο που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ψηλά μέτρα.

Είναι κλειδί για τον τελικό που θα δούμε, τα μετρά που θα οδηγήσει η μορφή του τελικού την τετράδα των Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλο, Σιμόες. Όσο πιο ψηλά μπορούν να μείνουν με ασφάλεια τόσο περισσότερο θα πηγαίνει ο τελικός προς την ΆΕΚ.

Με λίγα λόγια, για να ολοκληρώσουμε, πιστεύω πως πλεονέκτημα στον τελικό θα έχει η ομάδα που θα βγει να παίξει και θα φοβηθεί λιγότερο. Και σε αυτό το κομμάτι, το ολυμπιακό στάδιο δίνει ένα μικρό αβαντάζ στην ΑΕΚ, το οποίο όμως μπορεί και να ισοσκελίζεται από τη δίψα με την οποία κατεβαίνει ο ΠΑΟΚ για εκδίκηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK