Αποστολή: Πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια!

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσεσκου κέρδισε εύκολα και την ΑΕΛ, σε ένα παιχνίδι που από το πρώτο λεπτό έκανε επίδειξη δύναμης και μπαίνει με πολύ καλή ψυχολογία στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φαβορί μετά από 33 χρόνια ο "δικέφαλος του Βορρά". Θα αντέξει; Γράφει ο Τσάρλυ

Αποστολή: Πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια!

Μετά την ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη, ο ΠΑΟΚ τρέχει ένα σερί 9 συνεχόμενων νικών που τον έκαναν να φαντάζει ως απόλυτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Σήμερα στον "stoiximan.gr" το να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ δίνεται σε απόδοση 1,40.

Πέτυχε η ομάδα του Λουτσέσκου να εκμεταλλευτεί ένα βατό πρόγραμμα και να συνδυάσει με επιθετικό ποδόσφαιρο ένα σερί 9 "τριπόντων".

Έχουν βγει αρκετά θετικά στοιχεία, στα οποία οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπορούν να επενδύουν και να δικαιούνται να πιστεύουν πως μετά από 33 χρόνια ήρθε η ώρα τους να πανηγυρίσουν τον τίτλο. Όλα δείχνουν πως ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να φθάσει μέχρι το τέρμα, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να πιει νερό. Τα παιχνίδια, όμως, που θα του δώσουν τον τίτλο απαιτούν διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που έχει ο ΠΑΟΚ αυτό το διάστημα, κάτι που θα το εξηγήσω παρακάτω.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά ξεκινώντας, από τα στοιχεία που έφεραν τις 9 συνεχόμενες νίκες και δημιουργούν ένα αίσθημα ανωτερότητας. Θα μου πει κάποιος πως το κύριο συστατικό της επιτυχίας, είναι η αλλαγή των ισορροπιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα συμφωνήσω, ο ΠΑΟΚ παίζεται ένα... κλικ καλύτερα από τους υπόλοιπους, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδα καμία διαιτησία να προσπαθεί να αφήσει εκτός τίτλου τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Και οι τρεις τα σφυρίγματα τους τα παίρνουνε, κερδίζουν με ευκολία πέναλτι και μπορεί στον Ολυμπιακό να κάνουν το άσπρο-μαύρο για να δικαιολογήσουν την φετινή τους αποτυχία, αλλά το πρωτάθλημα το χάσανε καθαρά στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός είναι πολύ κατώτερος τόσο από την ΑΕΚ, όσο και από τον ΠΑΟΚ και αυτό αποδείχθηκε στους αγωνιστικούς χώρους. Όποιος φίλος του Ολυμπιακού έχει δει τα παιχνίδια και δεν το αποδέχεται, είναι σίγουρο πως δεν θα αφήσει ποτέ τον εαυτό του να το παραδεχτεί.

Φυσικά και η ομάδα του Χιμένεθ ό,τι έχει χρειαστεί να πάρει, για να μείνει στην μάχη του τίτλου το έχει πάρει, δεν την έχει πειράξει κανένας. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν προκύπτει που παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα που κάποιος έχει αποφασίσει να το απονείμει κάπου.

ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΟΣ ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ

Αγωνιστικά, το μεγάλο όπλο που έχει ο ΠΑΟΚ έναντι της μοναδικής ανταγωνίστριας που έχει μείνει, είναι πως δείχνει πιο φρέσκος. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν φέρει καμία ευθύνη η ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από το Γιουρόπα και είχε πιο άδεια σεζόν πίσω του. Η ΑΕΚ έχει δώσει πολύ περισσότερα παιχνίδια και είναι φυσιολογικό από πλευράς δυνάμεων να υπάρχει μία φθορά.

Ο ΠΑΟΚ που βλέπουμε το 2018 τρέχει πολύ και οι ποδοσφαιριστές του ανεβαίνουν, βελτιώνονται. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που φαινόταν πως μπορεί να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ το χρονικό διάστημα που έχανε εύκολα βαθμούς, ότι δηλαδή σημαντικά κομμάτια του παζλ δεν ήταν σε καλή ατομική κατάσταση και υπήρχε η δυνατότητα για πρόοδο.

Πρόοδος που όσο περνάνε τα παιχνίδια έρχεται σταδιακά και είναι μόνιμη. Ειδικά το 2018 η τάση είναι αυξητική, κάθε παιχνίδια μοιάζει και λίγο καλύτερο από το προηγούμενο.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΜΕ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Στον αγώνα με την ΑΕΛ είδαμε και μία νέα προσθήκη στο δημιουργικό κομμάτι με την χρησιμοποίηση του Μπίσεσβαρ στα αριστερά. Εδώ υπήρξε και μία διόρθωση, ο Ολλανδός έχει υψηλή ποιότητα, μία θαυμάσια δημιουργία με την μπάλα, την δυνατότητα να συνεργαστεί, αλλά και να κάνει το απρόβλεπτο. Ηταν λάθος και άδικο το γεγονός πως δεν έχει πάρει παιχνίδι βασικού από τον αγώνα στη Ριζούπολη την 3ή αγωνιστική. Το καλό είναι πως ο Λουτσέσκου λειτούργησε δίκαια και έδειξε πως δεν είναι εμμονικός, είδε τον Μπίσεσβαρ να μπαίνει και να κάνει διαφορά ως αναγκαστική αλλαγή στο Αγρίνιο για το πρωτάθλημα και στο πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου στο τελευταίο 30άλεπτο με τον Ατρόμητο και τον επιβράβευσε.

ΕΠΝΙΞΕ ΤΗΝ ΑΕΛ

Η παρουσία του Μπίσεσβαρ στα αριστερά του Πέλκα, δημιουργεί μία τριπλέτα μαζί με τον Βιεϊρίνια, ικανή να πνίξει έναν αντίπαλο που μόνο αμύνεται και να φτιάξει πολύ όμορφες επιθέσεις. Αυτό συνέβη στο παιχνίδι με την ΑΕΛ. Ο ΠΑΟΚ βρήκε έναν αντίπαλο που δεν μπορούσε να προβάλει καμία αντίσταση και δεν είχε ούτε την δυνατότητα, ούτε την θέληση να επιτεθεί. Η ομάδα του Φυντάνη αμυνόταν σε πολύ χαμηλά μέτρα, δεν είχε επιθετικά τρεξίματα και ήταν αδύνατον να καλυφθούν οι αποστάσεις για να απειλήσει. Το γεγονός πως οι δύο ακραίοι μπακ Βιεϊρίνια, Μάτος είχαν πολύ επιθετική λογική και τακτικά έμεναν πολύ ψηλά, δημιούργησαν συνθήκες πνιγμού του αντιπάλου.

Η επιθετικότητα των δύο μπακ είναι ένα στοιχείο που το βλέπουμε συνεχώς. Δεν είναι απλό, αποτελεί επιτυχία όλης της ομάδας το γεγονός πως κατάφερε να κάνει 5 διπλά στην σειρά έχοντας τα δύο μπακ σε τόσο ψηλά μέτρα. Ο Βιεϊρίνια αγωνίζεται σαν ένας δημιουργός από τα αριστερά, ανεβαίνει και μένει, δεν έχει ούτε τις επιστροφές ούτε τα ανεβάσματα ενός κανονικού μπακ, ενώ ο Μάτος έχει πατήματα σε συχνότητα και διάρκεια στην αντίπαλη περιοχή δεύτερου επιθετικού.

Μέχρι σήμερα, ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα έχει πάρει από τον Μάτος 4 τέρματα και 5 ασιστ, από τον Βιεϊρίνια 1 γκολ και 5 ασίστ. Από τον Κάμπος έχει πάρει 4 γκολ και μία ασίστ, από τον Λημνιό κανένα γκολ και ασίστ και από τον Μακ 3 τέρματα και 2 ασίστ. Προκύπτει, λοιπόν, πως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και δημιουργία έρχεται από τους ακραίους μπακ παρά από τους εξτρέμ του, κάτι που είναι πολύ σπάνιο, ειδικά με τον εμφατικό τρόπο που το κάνει ο ΠΑΟΚ.

Και έρχομαι στο σημείο που θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου, να βάλω το στοιχείο που πρέπει να βελτιώσει ο ΠΑΟΚ για να κάνει τη δουλειά μέχρι τέλους.

Από εδώ και μπρος το ταγκό τελειώνει. Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα εντυπωσιακό σερί, βελτιώθηκε, βρήκε πρωταγωνιστές σε ένα πρόγραμμα που του πρόσφερε κι αυτό το δικαίωμα. Από εδώ και μπρος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Λαμία το επόμενο Σάββατο δίνει το τελευταίο παιχνίδι μέχρι να μπει στον κρίσιμο κύκλο που μπορεί να συνεχίσει με αυτό το ποδοσφαιρικό μοντέλο.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Στην συνέχεια έρχεται μία σειρά παιχνιδιών που ο ΠΑΟΚ θα έχει να αντιμετωπίσει ομάδες που δεν αμύνονται μόνο. Μετά τον εκτός έδρας αγώνα με την Λαμία που θα πολεμήσει για να πάρει έστω ένα βαθμό, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει με την σειρά Ολυμπιακός εντός, Αστέρα εκτός, ΑΕΚ εντός, Ατρόμητο εκτός.

Πρόκειται για 4 παιχνίδια στη σειρά που οι αντίπαλοι μία τόσο επιθετική προσέγγιση από τα δύο μπακ μπορούν να την αξιοποιήσουν προς δικό τους όφελος. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ο ΠΑΟΚ σε αυτά τα 4 παιχνίδια με τον τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα. Οι εξτρέμ των 4 ομάδων που αυτήν την εποχή μοιάζει να είναι και οι πιο δυνατές μαζί με τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημά μας, θα μπορέσουν εύκολα να βγάλουν φάσεις στην πλάτη του Βιεϊρίνια όπως έκανε και ο Σπιριντόνοβιτς στην Νέα Σμύρνη.

ΛΕΙΠΕΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΠΟ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ-ΣΑΚΧΟΦ

Όπως μπορεί να γράφτηκαν καλά λόγια για το δίδυμο Μαουρίσιο, Σάκχοφ, αλλά από το συγκεκριμένο δίδυμο λείπει η ταχύτητα.

Εδώ θέλω να θυμίσω αυτά που λέγονταν και γράφονταν το διάστημα που ο Ολυμπιακός είχε εύκολο πρόγραμμα και έκανε ένα μικρό σερί για το δίδυμο Ρομαό, Ταχτσίδη. Εκείνη την εποχή -αντίθετα με το κλίμα- τόνιζα πως βολευόταν ο Ταχτσίδης επειδή αντίπαλοι στο επίπεδο του Λεβαδειακού δεν τον πίεζαν όταν είχε την κατοχή. Ούτε τον ανάγκαζαν να αμυνθεί, του πρόσφεραν ξεκούραστα στο αμυντικό σκέλος παιχνίδια, ελεύθερα μετρά, χώρο και χρόνο για να αποφασίσει για την επιλογή του.

Το ίδιο ακριβώς έγινε στο παιχνίδι με την ΑΕΛ με το δίδυμο Μαουρίτσιο, Σάκχοφ. Έπαιξαν κάθετα, βοήθησαν στην εικόνα του παιχνιδιού και στο γεγονός πως έπνιξαν την ΑΕΛ, όμως, το παιχνίδι ήταν αβανταδόρικο. Αν το συγκεκριμένο δίδυμο πιεστεί, είτε με πίεση πάνω στην μπάλα, είτε μέσα από την ικανότητα του αντιπάλου να επιτεθεί κάθετα, θα βγάλει ανασταλτικές αδυναμίες.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Προσέξτε, δεν λέω με όλα αυτά πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν βγει σε αυτή τη σειρά αγώνων και σαν μεγάλο όπλο πως είναι φανερά πιο φρέσκος από την ΑΕΚ και βγάζει μία μόνιμα αυξανόμενη βελτίωση. Όμως επειδή δεν έπαιξε Ευρώπη και είχε ένα πρόγραμμα ευνοϊκό, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ποδοσφαιρική πρόταση ικανή με αυτήν μπορεί να βγει με ασφάλεια το πρόγραμμα των 4 δυνατών παιχνιδιών που θα του εξασφαλίσουν τον τίτλο, κάτι πρέπει ο Λουτσέσκου να πειράξει. Χρειάζεται μία αλλαγή για να πάρει τον τίτλο.

Ο Λουτσέσκου, αυτό το διάστημα, έχει κερδίσει πολλούς πόντους, καθώς του πιστώνεται πως οι ποδοσφαιριστές του δείχνουν ότι είναι πολύ καλά γυμνασμένοι και ο ΠΑΟΚ συνολικά βγάζει τρεξίματα. Θυμίζω πως στην δύσκολη για αυτόν περίοδο έβγαινε από τον ΠΑΟΚ, πως είναι πολύ ικανοποιημένοι από την καθημερινή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις, κάτι που από ένα σημείο και μετά φάνηκε και στο γήπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK