Αραούχο, το φονικό όπλο!

Ο Μανόλο Χιμένεθ που είναι συνεχιστής του Πογέτ αλλά εκμεταλλεύεται στο έπακρο το "δώρο" του Μελισσανίδη, ο Σέρχιο Αραούχο που είναι "όπλο" για πρωτάθλημα, το πλάνο της νέας χρονιάς, οι υπερβολές που γράφονται για ΠΑΟΚ και το αστείο με τον Πρίγιοβιτς. Ο Τσάρλυ αναλύει το ντέρμπι.

Αραούχο, το φονικό όπλο!

Ο Μανόλο Χιμένεθ εκμεταλλεύεται στο έπακρο το δώρο που έκανε ο Δημήτρης Μελισανίδης στην ΑΕΚ στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με την απόκτηση του Αραούχο. Έχει βρει ένα πλάνο που μοιάζει αρκετά με αυτό του Πογέτ. Ένα πλάνο που δίνει σκληράδα στην AEK, την δυνατότητα να κερδίζει μονομαχίες στο κέντρο, να κρύβει την μεγάλη της αδυναμία που είναι το κεντρικό αμυντικό της δίδυμο και έχοντας αμυντική ισορροπία να βρίσκει παιχνίδι στον χώρο ώστε να εκμεταλλεύεται τον Αραούχο. Όλα αυτά με κάποιον βαρύ φορ δεν θα είχαν την ίδια εφαρμογή.

Ο Χιμένεθ δημιουργεί ένα σχήμα που αναζητά στο γήπεδο να βγάλει εκτός περιοχής την αντίπαλη αμυντική τετράδα και που είναι σε θέση να πιέσει ψηλά και να κερδίσει μονομαχίες στον χώρο του κέντρου.

ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΓΕΤ

Ο Πογιέτ πέτυχε πέρυσι νίκες με 4-3-3 δημιουργώντας τριάδα των Σιμόες, Γιόχνασον, Μάνταλου. Ο Χιμένεθ έχοντας στην επίθεση ένα απίστευτο όπλο μπόρεσε και το πήγε ακόμα παραπέρα. Και αυτός χρησιμοποιεί Σιμόες στην θέση 6, τον Γιόχανσον σε ρόλο εσωτερικού χαφ και χρησιμοποιεί τρίτο χαφ τον Αιντάρεβιτς, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την καλή του πάσα. Κερδίζει δηλαδή ακόμα έναν χαφ, καθώς ο Μάνταλος παίζει πιο ψηλά.

Τακτικά ξεκινά από αριστερά αλλά συνεχώς συγκλίνει πιο μέσα. Όλα αυτά, λειτουργούν αποτελεσματικά, καθώς υπάρχει στην επίθεση ένας φορ, που έτσι και η αντίπαλη άμυνα κάνει το λάθος να πάρει μέτρα μπορεί να την σκοτώσει.

ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Αραούχο είναι για το ελληνικό επίπεδο μεγάλο όπλο. Δίνει κάτι ξεχωριστό που αν καταφέρει του χρόνου να τον κρατήσει η AEK, μπορεί βάσιμα να ελπίζει στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Παίζει σε μεγάλη ένταση, έχει την δυνατότητα να παίζει με μούρη πάνω στους αντίπαλους στόπερ και την ώρα που τρέχει την μπάλα, να είναι σε θέση να τους περάσει, να πασάρει σε κόψιμο συμπαίκτη του και αν κάνει το λάθος ο αντίπαλος αμυντικός και του δώσει μέτρα να κάνει αυτό που είδαμε στο δεύτερο γκολ.

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΟΥΧΟ

Ο Χιμένεθ βρήκε αμέσως σχέδιο να τον αξιοποιήσει και ταυτόχρονα να κρύψει αδυναμίες που κουβαλά η υπόλοιπη ομάδα του.

Όλα όμως γίνονται επειδή υπάρχει ο Αραούχο. Φανταστείτε πόσο βαρύ και δυσλειτουργικό θα ήταν το ίδιο σχήμα, με τον Αλμέιδα η τον Πέκχαρτ στην κορυφή της επίθεσης. Η ταχύτητα και όσα μπορεί να κάνει ο Αραούχο δίνουν το δικαίωμα στους υπόλοιπους να παίξουν κοντά μεταξύ τους, γεγονός που φέρνει βελτίωση στην αμυντική συμπεριφορά.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΚΑΛΟ

Η ΑΕΚ επί Χιμένεθ έχει βελτιωθεί απίστευτα, αμυντικά με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο στην Νέα Σμύρνη. Εκεί έπαιξε ρόλο η απουσία δεξιού μπακ και η λανθασμένη επιλογή, να πάρει την δεξιά πλευρά ο Κωλοβέτσιος, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη ανισορροπία και δεν υπήρχε καλή λειτουργία ανάμεσα στον Βράνιες και στον Κωλοβέτσιο.

Η επιστροφή Γκάλο έλυσε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η δεξιά πλευρά της ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως της αριστερής του ΠΑΟΚ. Το ίδιο πρόβλημα το είχε αυτή την φορά η ομάδα του Ίβιτς, με την αδικαιολόγητη επιλογή του προπονητή του Δικεφάλου να βάλει για δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι τον Κρέσπο αντί του Λέοβατς σε ρόλο αριστερού μπακ.

Το γρήγορο γκολ του Αραούχο, έδωσε το δικαίωμα στου παίκτες του Χιμένεθ να υπηρετήσουν το πλάνο τους χωρίς το άγχος να κυνηγήσουν το γκολ, έψαχναν συνεχώς να δημιουργήσουν χώρους, κάτι που η άμυνα του ΠΑΟΚ το επέτρεπε και από επιπολαιότητα στην τελική εκτέλεση το ημίχρονο έκλεισε μόνο με 1-0.

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΟΚ

Μετά την νίκη την περασμένη Κυριακή επί του Ολυμπιακού έγραψα πως ο ΠΑΟΚ ήταν φοβικός, επιτέθηκε μόλις με δύο ποδοσφαιριστές, έχει σε κακή αγωνιστική περίοδο τον Μάτος και συνολικά δεν ήταν καλός. Κέρδισε επειδή οι μονομαχίες που κέρδιζε ο Πρίγιοβιτς και τα τρεξίματα του Ενρίκε έφταναν για να απειλήσουν την άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Ίβιτς, παρότι παραδέχτηκε πως δεν ήταν καλή η ομάδα του δεν πήγε σε αλλαγές. Με την AEK, δεν είχε τρόπο να απειλήσει από τα άκρα και από την πλευρά του Κρέσπο υπήρχε και μεγάλο αμυντικό πρόβλημα. Ο Ματος επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε κακό φεγγάρι και δεν έκανε ανεβάσματα, γρήγορα βγήκε εκτός αγώνα ο χαμηλών δυνατοτήτων Κάμπος, πήρε την θέση του ο Μπίσεσβαρ και πήγε δεξιά ο Ουάρντα.

Τον Μπίσεσβαρ τον κατάπιε ο Σιμόες, και έμειναν μόνο μερικά νευρικά ξεσπάσματα χωρίς ουσία του Ενρίκε. Στέκομαι στην ανεπάρκεια του ΠΑΟΚ γιατί το τελευταίο διάστημα έχω διαβάσει πολλές υπερβολές και ειδικά μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό υπήρξε μία απίστευτη αποθέωση για μία ομάδα που δεν έχει πετύχει τίποτα για να την αξίζει.

Ναι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι σωστής λογικής οι μεταγραφές των Ενρίκε, Πρίγιοβιτς. Ο Ίβιτς, τους έχει κάνει να μοιάζουν ομάδα. Ομάδα όμως περιορισμένων δυνατοτήτων.

ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ

Ο ΠΑΟΚ θέλει μεταγραφές και ο Ίβιτς να απεμπλακεί από αδικαιολόγητες εμμονές. Αδικεί ποδοσφαιριστές που μπορούν να προσφέρουν όπως ο Κάτσε και ο Χαρίσης, χρησιμοποιεί μόνιμα τους Σάκχοφ, Καμπος που κάνουν ελάχιστα πράγματα στο γήπεδο, άρχισε σε μία περίοδο που δεν είναι καλά ο Μάτος να καθιερώνει και μπακ τον Κρέσπο και με αυτόν τον τρόπο στερεί ανάπτυξη από τις πλευρές από την ομάδα του.

Δεν διαχειρίστηκε καλά την αποβολή του Μαλεζά. Από την στιγμή που έμεινε με παίκτη λιγότερο ο ΠΑΟΚ ήταν αστείο που είχε μείνει στο γήπεδο ο Πρίγιοβιτς, ήταν σαν να παίζει με εννιά. Όταν έχεις παίκτη λιγότερο είναι υποχρεωτικό στο γήπεδο να βρίσκουν παίκτες που καλύπτουν αποστάσεις και ο ποδοσφαιριστής που μένει στην επίθεση να μπορεί να πιέσει πάνω στην μπάλα ώστε να μην επιτρέπει στους αντίπαλους αμυντικούς εύκολη κυκλοφορία και να κερδίζουν μέτρα.

Εύκολη κατοχή και κυκλοφορία σημάνει και στόχευση στο κενό που δημιουργεί ο παίκτης λιγότερος, κάτι που ο ΠΑΟΚ το πρόσφερε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού απλόχερα στην ΑΕΚ. Οι ποδοσφαιριστές του Χιμένεθ πολλές φορές φέρθηκαν επιπόλαια κατάφεραν όμως στο τέλος με την γκολάρα του Αραούχο να καθαρίσουν το παιχνίδι και στις καθυστερήσεις το σκορ που άξιζαν, ήταν πολύ καλύτερη η ΑΕΚ στο γήπεδο.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΟΝΤΟΥΣ Ο ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο Χιμένεθ κερδίζει συνεχώς πόντους και ενώ ήρθε σαν περαστικός για να αναλάβει το καλοκαίρι ο Λουτσέσκου, αν συνεχίσει έτσι δεν αποκλείεται να κρατήσει την θέση του. Είναι κανονικός προπονητής και όπως θα έκανε ο κάθε σοβαρός επαγγελματίας στην θέση του δημιούργησε πλάνο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Μέσα από την τακτική του προσπαθεί να κρύψει αδυναμίες που έχει συνολικά το ρόστερ του και να ξανακάνει την ΑΕΚ σκληρή. Μοιάζει με συνεχιστή της δουλειάς του Πογέτ, κάνει αυτό που χρειαζόταν η AEK την φετινή χρονιά και δεν της το πρόσφεραν οι Κετσπάγια, Μοράις. Εξέλιξη του περσινού 4-3-3 με παρουσία στην κορυφή ενός πολύ καλύτερου επιθετικού από αυτούς που είχε στην διάθεση του ο Πογέτ.

ΜΕ ΑΡΑΟΥΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ

Έχει ήδη δημιουργηθεί το σχέδιο που θα πρέπει να φτιαχτεί η ΑΕΚ το καλοκαίρι. Υποχρεωτικό να μείνει ο Αραούχο, φαντάζομαι θα κάνει μεγάλο αγώνα η διοίκηση της Ένωσης για να πετύχει την παραμονή του και εξέλιξη μπορεί να έρθει με καλές επιλογές στο κέντρο της άμυνας, έναν πιο γρήγορο δημιουργό για τον άξονα να παίρνει την θέση είτε του Αιντάρεβιτς, είτε του Γιόχανσον και από την άνοδο των Μάνταλο, Χριστοδουλόπουλου, Πατίτο, η μία ακόμα μεταγραφής στα άκρα που να μπορεί να παίζει και σαν επιθετικός.

Το πλάνο για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν είναι έτοιμο και σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ ο Χιμένεθ που σουλούπωσε την ομάδα.Καταλαβαίνεις έναν προπονητή ότι δεν κάνει, όταν δεν έχει φροντίσει να έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του πια είναι η καλή του ενδεκάδα.

Όταν έρχεται ντέρμπι και δεν ξέρει πια ενδεκάδα να χρησιμοποιήσει και δοκιμάζει συνεχώς σχήματα την παραμονή των μεγάλων παιχνιδιών και τελικά εμφανίζει κάτι που δεν έχει ποτέ δουλευτεί, γίνεται φανερό πως ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Αυτό δηλαδή που βλέπαμε να συμβαίνει με τους Τούντορ, Στραματσόνι, Μοράις.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΣΙΜΟΕΣ

Ο Χιμένεθ πολύ σύντομα ως όφειλε βρήκε το σχέδιο, έφτιαξε μία συγκεκριμένη ενδεκάδα με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που είναι φανερό πιες αδυναμίες προσπαθεί να κρύψει και τι θέλει να εκμεταλλευτεί.

Στο μέλλον θα αποδειχτεί αν είναι ο κατάλληλος για να κάνει η AEK πρωταθλητισμό, το σίγουρο όμως είναι πως είναι καλύτερος προπονητής από τους Μοράις, Κετσπάγια. Και σαν κανονικός προπονητής κατάλαβε πως η ραχοκοκαλιά της ομάδας του είναι ο Σιμόες.

Τον έκανε βάση του στο 4-3-3, δίνοντας του κι αυτός την θέση 6 όπως ο Πογέτ και όσο ανεβαίνει ο Σιμόες τόσο κρύβεται το πρόβλημα στην άμυνα της. Την περασμένη Δευτέρα έφερε τον Μασούντ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, απέναντι στον ΠΑΟΚ τους Μπίσεσβαρ, Ούάρντα που έπεφταν πάνω του δεν τους έβλεπε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK