Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό της νέας σεζόν που είναι έτοιμος να επιστρέψει στο πραγματικό μέγεθός του.

Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ μοιάζει με άλογο κούρσας που φεύγει από το μηχάνημα της εκκίνησης και αφήνει τους αντίπαλους να φάνε τη σκόνη του, χωρίς να λογαριάζει τίποτα. Παρότι το δεύτερο "εισιτήριο" σε πάει κατευθείαν στους ομίλους του Europa League, εξασφαλίζει μια ήρεμη προετοιμασία και βέβαια έσοδα, στον Παναθηναϊκό προς το παρόν φαίνεται να μη λογαριάζουν τίποτα.

Όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα δώσουν τη "μάχη" τους, διεκδικώντας όποιες ελπίδες έχουν για επιστροφή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε και τα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ για να είμαστε σίγουροι για τη μορφή που θα πάρουν τα φετινά πλέι οφ. Το σίγουρο, όμως, είναι πως στα δύο πρώτα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός εμφάνισε ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να γίνει το χτίσιμο για την επόμενη σεζόν.

Απόλυτα επιτυχημένο κλείσιμο διετίας

Από τον τρόπο που ολοκληρώνεται η σεζόν, τη μορφή που έχει πάρει το ρόστερ, το αγωνιστικό πλάνο του Αναστασίου, τις μεταγραφές που έχουν ήδη κλείσει και αυτές που εξετάζονται, είναι φανερό πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια πολύ καλή αφετηρία.

Παρά τη σκληρή κριτική που έχω κάνει στη διάρκεια αυτής της διετίας και τα λάθη που έχω επισημάνει, οφείλω να αναγνωρίσω πως το τέλος αυτού του πρώτου κύκλου διοίκησης και εξέλιξης του... μνημονικού μοντέλου του Παναθηναϊκού είναι απόλυτα επιτυχημένο.

Δύο χρόνια πριν, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν σε θέση να πάρει άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πήγε σε ένα μοντέλο εξυγίανσης. Έχοντας νωπές τις εικόνες από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, πολλοί πίστεψαν πως και ο Παναθηναϊκός θα έχει την ίδια τύχη.

Στις αρχές Ιουλίου του 2013, ο Γιάννης Αναστασίου, ο Στιβ Ρούτερ, ο Γιουσέφ Φος και ο Γιάννης Βονόρτας ξεκίνησαν μία προσπάθεια με αρκετά νέα παιδιά από τις ακαδημίες που στη συνέχεια ενισχύθηκαν με προσιτές -οικονομικά- επιλογές.

Τη διαδρομή της διετίας τη γνωρίζουμε. Τις επιτυχημένες επιλογές, την καλή δουλειά που έφερε το περσινό κύπελλο και τα λάθη του περσινού καλοκαιριού που "φρέναραν" κάπως την εξέλιξη της ομάδας και έφεραν την αποπομπή Νταμπίζα, δίχως να είναι αυτός ο μοναδικός υπεύθυνος.

Στην καλύτερη αφετηρία

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, μένει μόνο η εκκρεμότητα των πλέι οφ για να ολοκληρωθεί η σεζόν και αν κοιτάξουμε από ποια αφετηρία θα ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν οι ελληνικές ομάδες, θα παρατηρήσουμε πως ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τον καλό δρόμο. Έχει αυτήν την εποχή πιο έτοιμο κορμό για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν και είναι φανερό το πού χρειάζεται ενίσχυση.

Ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κλείσει τον Νίκο Καλτσά από τον Ιανουάριο. Ο Καλτσάς έκανε μια εκπληκτική σεζόν στη Βέροια, είναι μαχητής και θα δώσει ακόμη μια λύση στα άκρα για να μπορεί το "τριφύλλι" να ανοίγει πολυπρόσωπες άμυνες. Αποκτήθηκε νωρίς ο Φιλανδός εσωτερικός χαφ Ρόμπιν Λουντ, ποδοσφαιριστής οικονομικός, ο οποίος στο ρόστερ της επόμενης σεζόν θα πάρει τη θέση του Μπούι.

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως υπάρχει ήδη αρχική συμφωνία με τον Εσιέν και ότι αναμένεται στην Ελλάδα πιθανότατα την Τρίτη για συζητήσεις ο Αμπέντ. Αν τελικά κλείσουν οι δύο μεταγραφές, ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια θα πρέπει να κοιτάξει σε ποιον στόπερ θα δώσει το συμβόλαιο των 450 χιλιάδων ευρώ που προοριζόταν για τον Σίλντενφελντ, να καλύψει επιτέλους το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας, να εξετάσει τις προτάσεις που θα έχει για πωλήσεις ποδοσφαιριστών και να δει αν θα κάνει κάποια ακόμα φθηνή κίνηση για να μεγαλώσει το ρόστερ, καθώς οφείλει την επόμενη σεζόν να είναι ανταγωνιστικός στην Ευρώπη.

Έχει ανάγκη τον Εσιέν

Ενώ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με τον Εσιέν, ακόμα γίνεται συζήτηση για το αν ο Παναθηναϊκός θα πράξει σωστά αν κλείσει τον Γκανέζο χαφ. Είμαι υπέρ της μεταγραφής, ανεξάρτητα με το αν θα βγει ή όχι. Παραμερίζοντας την αξία και την αγωνιστική κατάσταση του ποδοσφαιριστή, θεωρώ πως για να είσαι μεγάλη ομάδα πρέπει να μπορείς να διαπραγματεύεσαι και με μεγάλους ποδοσφαιριστές. Αποτελεί επιτυχία που η διοίκηση Αλαφούζου έχει ένα αξιοπρεπέστατο και σε πολλές θέσεις πλούσιο ρόστερ και δείχνει ικανή να διαπραγματεύεται με ποδοσφαιριστές επιπέδου Εσιέν.

Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει

Θυμίζω πως το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια με χαμηλό "ταβάνι', με ένα πλάνο εξυγίανσης, που σαν πρώτο στόχο είχε αρχικά να επιζήσει και στη συνέχεια να καταφέρει να εξασφαλίσει αδειοδότηση, ώστε να μπορέσει να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν πάμε τη σκέψη μας δύο χρόνια πίσω, θυμηθούμε το πώς ξεκίνησε η προετοιμασία τον Ιούλιο του 2013 και ποιες ήταν τότε οι προοπτικές και δούμε το πού βρίσκεται σήμερα ο σύλλογος, μόνο τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας τόσο της διοίκησης όσο και του τεχνικού επιτελείου και να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι για τον κόσμο να δει στα πράσινα ποδοσφαιριστή του μεγέθους του Εσιέν. Η απόκτηση του Γκανέζου θα σημαίνει αυτόματα πως ο Παναθηναϊκός επέστρεψε σαν μέγεθος εκεί που του αρμόζει.

Συγκεκριμένος ρόλος για τον Εσιέν

Είναι και κάτι ακόμα, που δεν το έχω διαβάσει. Αν κλείσει αυτή την εβδομάδα ο Αμπέντ ή αποκτηθεί εσωτερικός χαφ με τα χαρακτηριστικά του, ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να παρουσιάσει έναν πολύ σκληρό άξονα ακόμη κι αν δεν του βγει ο Εσιέν. Έχοντας τους Ζέκα, Αμπέντ, Λαγό, Λουντ, Ατζαγκούν στον άξονα, τον Κουτρουμπή να δείχνει πως μπορεί να δώσει και αυτός λύσεις στη θέση 6, βάζεις τον Εσιέν στα αποδυτήρια σαν προσωπικότητα και ό,τι πάρεις.

Άλλωστε, η μεταγραφή του Εσιέν είναι καλά κοστολογημένη και γνωρίζουν ήδη τι έσοδα θα φέρει η απόκτηση του στον σύλλογο και από πού θα τα φέρει. Αγωνιστικά υπάρχει ένας συγκεκριμένος ρόλος ανάμεσα στα στόπερ και στους δύο εσωτερικούς χαφ που τα τελευταία δύο χρόνια κάλυψαν οι Μέντες, Λαγός και στα δύο πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ ο Κουτρουμπής. Ρόλος που θα βοηθήσει τον Γκανέζο να μπει άμεσα στο πλάνο της ομάδας.

Πρακτικά ο Παναθηναϊκός έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο που θα βοηθήσει τον Εσιέν (αν δεν βγάλει τραυματισμούς) να κλείσει με ένα πολύ όμορφο τρόπο την καριέρα του και να ευχαριστηθεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει τον Εσιέν επενδύοντας στο παρελθόν του και επιθυμεί να τον ανεβάσει επίπεδο αγωνιστικά, ζητώντας του αόριστα πράγματα. Υπάρχει για τον Εσιέν ένας συγκεκριμένος χώρος ανάμεσα στο στόπερ και στα δύο εσωτερικά χαφ και μία συνολική λειτουργία που μπορεί να στηρίξει ένα 6άρι.

Θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν ο Κουτρουμπής

Στα πλέι οφ αίσθηση έχει κάνει η καλή εικόνα του Κουτρουμπή στη θέση 6. Πρακτικά, με αυτά τα δύο παιχνίδια, μπορεί και να έσωσε την καριέρα του, καθώς έδειξε πως αξίζει να βρίσκεται στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και την επόμενη σεζόν. Είναι σημαντικό να έχεις αναπληρωματικούς που θα δέχονται να κάτσουν στον πάγκο και θα μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε παραπάνω από μία θέση. Ο Κουτρουμπής έδειξε πως μπορεί στο ρόστερ της επόμενης σεζόν να έχει αυτόν τον ρόλο.

Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει παίζοντας σαν στόπερ πηγάζει από το γεγονός πως δεν είναι σκληρός και όταν μπαίνει βαθιά μέσα στην περιοχή πολλές φορές δέχεται εύκολα παιχνίδι με πλάτη από τον αντίπαλο στόπερ και χάνει τις μονομαχίες. Επειδή έχει αντίληψη του χώρου και διαθέτει σωστές τοποθετήσεις και μία καλή πρώτη πάσα, σε μια ομάδα που είναι ισορροπημένη και έχει κοντά τις γραμμές, μπορεί να σταθεί σαν 6άρι.

Ο κύριος λόγος που κατάφερε να δείξει πως μπορεί να δώσει βοήθειες παίζοντας στη θέση 6 είναι πως από τη θέση του αριστερού εσωτερικού χαφ έφυγε ο Πράνιτς. Παίζοντας στην Τρίπολη με τον Ζέκα και τον Λαγό μπροστά του και στην Λεωφόρο τον Ζέκα και τον Ατζαγκούν, ο Κουτρουμπής είχε στηρίγματα και δεν χρειαζόταν να καλύψει χώρους με τρεξίματα. Η σωστή τοποθέτηση, το διάβασμα των φάσεων και η σωστή πρώτη πάσα έφθαναν για να καλύψει τις απαιτήσεις της ομάδας.

Με τον Αμπέντ το σημαντικό ραντεβού

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω πως το σημαντικό ραντεβού για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό με τον Αμπέντ. Αν κλείσει ο Αλγερινός και εξασφαλίσει πως θα έχει μπροστά του το δίδυμο Ζέκα, Αμπέντ, τότε η κίνηση Εσιέν δεν θα έχει το παραμικρό ρίσκο. Καθώς αν ο Γκανέζος βρει μέρος του εαυτού του, η τριάδα που θα δημιουργήσει με τους Ζέκα και Αμπέντ θα είναι υψηλού επιπέδου. Ακόμη κι αν βγάλει προβλήματα τραυματισμού, όμως, η μεταγραφή του θα έχει ζεστάνει τον κόσμο, θα έχει πουλήσει φανέλες και ο Λαγός με τον Κουτρουμπή θα μπορέσουν με αξιοπρέπεια να καλύψουν τον συγκεκριμένο ρόλο.

Το ρίσκο που έσωσε την καριέρα του Νίνη

Και πάμε στο "φονικό" δίδυμο. Στη φάση του 61ου λεπτού πήραμε μία πρώτη γεύση για όσα μπορεί να μας δώσει στο μέλλον το δίδυμο Νίνη - Μπεργκ. Ο Σωτήρης Νίνης κερδίζει στοιχήματα, περνάει σιγά σιγά απαραίτητα εμπόδια για να ξαναχτίσει την καριέρα του. Το πρώτο ήταν και το πιο κρίσιμο. Εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε κουβέντα για τον Νίνη, σχεδόν σε όλα τα άρθρα που έγραφα για αυτόν, έλεγα πως χρειάζεται ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης για να βρει το χαμένο αρχικό σπριντ του.

Ο Σωτήρης Νίνης έφαγε πολλές "σφαλιάρες", δέχτηκε απορρίψεις και αναγκάστηκε να πάρει μια γενναία απόφαση, η οποία στο μέλλον, όταν θα γυρίζει πίσω τον χρόνο και θα κοιτά την καριέρα του, θα αποδειχτεί πως ήταν αυτή που του έδωσε την ώθηση για το καινούριο ξεκίνημα. Πήρε το ρίσκο να ζητήσει από την Πάρμα να του σπάσει το συμβόλαιο για να βρει χρόνο να δουλέψει μόνος του στα κομμάτια που έπρεπε να βελτιωθεί. Γνώριζα πως όσο ήταν χωρίς ομάδα δούλευε επίπονα και σκληρά, και το γεγονός αυτό έδωσε το δικαίωμα στον Τάκη Φύσα να βγει μπροστά και να επιβάλει τον παίκτη στον Αναστασίου. Από εκεί και πέρα, όλα εξαρτήθηκαν από το αν η δουλειά που είχε κάνει ο Σωτήρης Νίνης είχε φέρει αποτέλεσμα.

Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Συνεχώς κοιτούσα τα μικρά σπριντ του. Η βελτίωση ήταν φανερή, του έλλειπε όμως η διάρκεια. Πρώτη φορά στην Τρίπολη μετά από καιρό παρατήρησα τον Νίνη να βγάζει στην ίδια φάση πολλά σπριντ και μικρά ανοίγματα. Ταυτόχρονα έμπαινε δυνατά στη μονομαχία και όταν γινόταν κάτοχος της μπάλας λειτουργούσε με ποιότητα. Μπορεί να μην ήρθαν σε αυτόν οι τελικές, είδα όμως αυτό που ήθελα και από εκεί και πέρα ήμουν ήσυχος.

Κέρδισε το στοίχημα Αναστασίου

Από την στιγμή που ο Σωτήρης Νίνης μπορεί να παίζει στην ένταση που χρειάζεται και φεύγει στα πρώτα μέτρα, όλα τα υπόλοιπα θα βγουν από μόνα τους. Όσους χρειάζεται να κερδίσει για να ξαναφτάσει την καριέρα του εκεί που ήταν, πριν έρθει η πτώση, θα τους κερδίσει. Ήδη κέρδισε το στοίχημα Αναστασίου. Ο Γιάννης Αναστασίου, στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον αγώνα με τον Ατρόμητο αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Νίνης. Από εκεί που φαινόταν τροχοπέδη για την επιστροφή του Νίνη, πλέον λειτουργεί ευεργετικά. Είναι φανερό πως θα του δώσει έναν πολύ σημαντικό δημιουργικό ρόλο στον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν και τον βοηθά πολύ με τον τρόπο που τον χειρίζεται.

Ο Αναστασίου δεν κάνει το λάθος Φερέιρα, που τον χρησιμοποιούσε χαμηλά στα χαφ. Τον ξεκινά ψηλά, να παίζει άμυνα συνήθως στο πλάι του δεξιού εσωτερικού χαφ και με το που κερδίζει την μπάλα ο Παναθηναϊκός, συγκλίνει για να κάνει τον δημιουργό. Σε αυτό τον βοηθά σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα του Ζέκα να παίζει ταυτόχρονα σε πολλές θέσεις και να λειτουργεί αυτός σαν εξτρέμ. Δηλαδή, όταν ο Νίνης γίνεται δημιουργός, ο Ζέκα προσφέρει πλάτος στην ανάπτυξη και όταν αποκτηθεί και το μπακ που θα μπορεί να τελειώνει φάσεις, η δεξιά θα γίνει η δυνατή πλευρά του Παναθηναϊκού.

"Φονικό" δίδυμο με Μπεργκ

Ο πιο άμεσα ωφελημένος από τη βελτίωση του Νίνη και από την ενσωμάτωσή του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού αναμφίβολα θα βγει ο Μάρκους Μπεργκ. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο πήρε ένα πρώτο δείγμα. Είχε καιρό να δει συμπαίκτη του να περνά την μπάλα πάνω από τον προσωπικό αντίπαλό του και να τον τροφοδοτεί με τόση ακρίβεια.

Αυτά θέλει ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει

Ο ίδιος έδειξε πως έχει τον τρόπο να αξιοποιήσει τις εμπνεύσεις και την ποιότητα του Νίνη και μαζί να δημιουργήσουν ένα "φονικό' δίδυμο, που θα τελειώσει την επόμενη σεζόν με πολλά γκολ, τα οποία θα έχουν προκύψει από δικές τους συνεργασίες. Θα βοηθήσει πολύ τόσο τον Νίνη όσο και τον Μπέργκ, το γεγονός πως ο Αναστασίου χρησιμοποιεί τον Νίνη στην τριάδα ψηλά. Κάνει πιο εύκολη την συνεργασία τους.

Στόπερ που να ξέρει μπάλα

Κλείνουμε με τις δύο θέσεις που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ενίσχυση. Με την μεταγραφή του Ταυλαρίδη δημιουργήθηκε ένα ταιριαστό δίδυμο που κούμπωνε τέλεια. Ο Σίλντενφελντ έχει την ποιότητα, το διάβασμα των φάσεων, τη σωστή τοποθέτηση. Ο Ταυλάριδης, παρότι βρίσκεται στα 35 του, παίζει τη θέση με ενέργεια, δύναμη, πάει δυνατά και επιθετικά πάνω στην μπάλα. Η διοίκηση είχε σαν πρώτη επιλογή να κρατήσει τον Κροάτη στόπερ.

Του έκανε μια καλή πρόταση, που με τα μπόνους συμμετοχών θα ξεπέρναγε τα 450 χιλιάρικα. Πρόταση που κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν είναι τιμητική για τον ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος δήλωνε πως ήθελε να παραμείνει στον σύλλογο, αλλά κοστολόγησε πολύ ψηλά τον εαυτό του στις διαπραγματεύσεις.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσέξει πολύ ο στόπερ που θα αποκτήσει να ταιριάζει με τον Ταυλαρίδη σαν δίδυμο, να έχει σωστή μεταφορά μπάλας, διάβασμα του παιχνιδιού και να λειτουργεί σαν λίμπερο.

Έτοιμος να κερδίσει τον κόσμο του

Αν γίνει και αυτή η μεταγραφή και αποκτηθεί και ένας μπακ που θα έχει όλη την πλευρά στα δεξιά, το πλάνο του Παναθηναϊκού που θα έχει σαν στόχο την επιστροφή στις ευρωπαϊκές επιτυχίες και στην πραγματική διεκδίκηση του πρωταθλήματος είναι έτοιμο.

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος την επόμενη χρονιά να επιστρέψει στο πραγματικό μέγεθός του, με το ρόστερ που έχει ήδη δημιουργηθεί από τη δουλειά της διετίας που φεύγει σε λίγες ημέρες. Σε αυτήν στόχος είναι να προστεθούν ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά στο ρόλο τους, όπως οι Εσιέν, Ζέκα, Αμπέντ, Νίνης, Μπεργκ και με την προσθήκη ενός ποιοτικού στόπερ και ενός σύγχρονου δεξιού μπακ, να υπάρχει ένα γεμάτο ρόστερ χωρίς κενά, έτοιμο να διεκδικήσει με ρεαλισμό μεγάλους στόχους και να κερδίσει τον κόσμο του.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Σταύρου Καραΐνδρου: Ο Νίνης πιστεύει στον εαυτό του. Ο Αναστασίου;

Αυτά προσφέρει στον Εσιέν ο Παναθηναϊκός

News 24/7

24MEDIA NETWORK