Αυτό που θέλει ο Λεμονής από τον Ολυμπιακό

Ο Τσάρλυ γράφει γι' αυτά που θέλει να αλλάξει ο Τάκης Λεμονής στον Ολυμπιακό. Ποιος ο στόχος και ποια η φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού.

Αυτό που θέλει ο Λεμονής από τον Ολυμπιακό

Έγραφα το διάστημα που διαχειριζόταν την πρώτη ομάδα ο Βασίλης Βούζας πως το να πάει ο Ολυμπιακός απλά με έναν διαχειριστή μέχρι τέλους αποτελεί λανθασμένη επιλογή.

Η ομάδα χρειάζεται βοήθεια από τον προπονητή της και όχι κάποιον να διαχειριστεί χαρακτήρες, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πάει ο Ολυμπιακός με αυτόματο πιλότο.

ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 2017 ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ

Το ρόστερ δεν έχει ποιότητα και ούτε ο Μπέντο με την δουλειά του είχε φροντίσει να δημιουργηθούν συνεργασίες. Η επιλογή του Βούζα, να ξεπατικώσει την τακτική Μπέντο, να επαναφέρει στην ομάδα τους Τσόρι, Καμπιάσο και να δώσει ευκαιρία στον Μαρίν ήταν δεδομένο πως δεν υπήρχε περίπτωση να φέρει αποτέλεσμα. Ειδικά στη Λεωφόρο υπήρξε και μία αδυναμία από την τεχνική ηγεσία να διαβάσει τις δουλεμένες συνεργασίες του αντιπάλου και ο Ολυμπιακός έμοιαζε εντελώς αδιάβαστος και ήταν επιβεβλημένο να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.

Έγραψα λίγες ώρες μετά πως ο Λεμονής είναι η ιδανική λύση για να αναλάβει αυτή την στιγμή την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή Τάκη Λεμονή αποτελούσε μονόδρομο. Και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να έχει εν έτει 2017 την ανάγκη του Λεμονή δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΗ

Ο ίδιος ο Λεμονής αντιλαμβάνεται πως δεν έχει βρει χειρότερο Ολυμπιακό. Το επίπεδο ποιότητας της ομάδας είναι απελπιστικά χαμηλό και η δυνατότητα για μεταμόρφωση δεν υπάρχει. Αυτό που περιμένουν στον Ολυμπιακό από αυτόν και ο Τάκης Λεμονής μπορεί να το πετύχει, είναι να καταφέρει γρήγορα να κλειδώσει το πρωτάθλημα, χωρίς άλλο ταπεινωτικό αποτέλεσμα στο βατό πρόγραμμα που υπάρχει μέχρι το φινάλε και να πετύχει να δημιουργήσει μία ομάδα που δεν θα χάσει το κύπελλο χωρίς μάχη.

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από τρία κολλητά ντέρμπι που δεν δημιούργησε επίθεση και δεν μπόρεσε να αμυνθεί αποτελεσματικά, είναι σημαντικό για το γόητρο του συλλόγου, αυτή την εποχή που δείχνει πιο εύθραυστος από ποτέ να βγάλει αντίδραση και να πάρει την πρόκριση για τον τελικό.

ΚΡΥΒΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΜΑΧΗ

Ο Λεμονής ξέρει πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα από την συνέχεια της φιλοσοφίας Μπεντο, αλλά ούτε από ένα επιθετικό πλάνο και από υπερβολικές ελευθερίες.

Μπορεί να είναι προπονητής περασμένης δεκαετίας αλλά είναι κανονικός προπονητής και ξέρει τον Ολυμπιακό. Γνωρίζει πως αν είναι σε θέση να παλέψει και δώσει μάχη έχει πλεονέκτημα ψυχολογικό σε σχέση με τους εγχώριους αντιπάλους του.

Και αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει, μέσα από ένα πιο συντηρητικό πλάνο, που θα έχει σαν γνώμονα να κρύψει αδυναμίες, να φέρει πιο κοντά τις γραμμές και να μπορεί ο Ολυμπιακός να επιτεθεί και μέσα από κερδισμένες μάχες. Οι "ερυθρόλευκοι" πρώτα πρέπει να μπορέσουν να πολεμήσουν και μετά να νικήσουν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας τα παιχνίδια του Ολυμπιακού είναι πως η απόσταση του Φορτούνη, από τους δύο κεντρικούς χαφ είναι τεράστια.

Η τακτική μοιάζει περισσότερο με 4-4-2 καθαρό παρά με 4-2-3-1, το γεγονός αυτό ανοίγει πολύ τις γραμμές δίνει την δυνατότητα στον αντίπαλο να παίζει ανάμεσα σε αυτές, κάτι που αποτέλεσε τεράστιο πρόβλημα στην Λεωφόρο όπου τακτικά τον ρόλο του Φορτούνη τον είχε ο Τσόρι. Επίσης, με τον Ολυμπιακό να παίζει ψηλά είναι εκτεθειμένοι οι δύο στόπερ, που και αυτοί έχουν απόσταση από τους χαφ.

Μαθαίνω πως στις πρώτες συζητήσεις που κάνει ο Λεμονής με τους ποδοσφαιριστές του το πλάνο είναι συντηρητικό.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ

Ζητά από τους ποδοσφαιριστές να μοιράζονται όλοι μαζί την κούραση και τις αμυντικές ευθύνες, η άμυνα θα ξεκινά από τον επιθετικό.

Κατανοεί πως αυτή την εποχή η βελτίωση μπορεί να έρθει μόνο από καλύτερη ισορροπία, μικρότερες αποστάσεις στις γραμμές, χαμηλό τέμπο που θα ελέγχει όμως ο Ολυμπιακός. Στα τρία χαμένα ντέρμπι, τον ρυθμό τον είχε ο αντίπαλος. Όπως και η τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού βρισκόταν μόνιμα εκεί που την ήθελε ο αντίπαλος της. Αυτό θα αλλάξει, το δίδυμο των στόπερ θα έχει μεγαλύτερη προστασία και η θωράκιση θα ξεκινά από τον σέντερ φορ. Ο Λεμονής χρόνο δεν έχει και είναι πιο εύκολο να βρει επιθέσεις, από κλέψιμο και μία πάσα πάρα από συνολική δημιουργία.

Είναι έμπειρος και αντιλαμβάνεται πως μία ομάδα που δεν μπόρεσε να βρει επίθεση σε τρία δυνατά κολλητά παιχνίδια, με μπάλα δεν μπορεί αυτή την εποχή να την δουλέψει.

Η μοναδική επιλογή είναι να δουλέψει τακτικά το αμυντικό κομμάτι και μέσα από βελτίωση και κερδισμένες μπάλες, να βρει και επιθέσεις. Και στο κομμάτι αυτό, οι Φορτούνης, Ανσαριφάντ μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία όπλα, καθώς μπορούν να υπηρετήσουν το αμυντικό πλάνο να μεταφέρουν μπάλα και να συνεργαστούν για μία επίθεση εκμεταλλευόμενοι ένα κλέψιμο στο σωστό χώρο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΡΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ

Θυμίζω πως στην τελευταία του δουλειά στον Ολυμπιακό το 2007-08 είχε εφαρμόσει πολύ το 4-3-3 και μέσα από αυτή την συντηρητική προσέγγιση με τα τρία αμυντικά χαφ, είχε φέρει τα διπλά σε Βρέμη και Λάτσιο. Δεν αποκλείω μέσα από ένα σφιχτό 4-3-2-1 με ανεβάσματα από τα μπακ, να δούμε ταυτόχρονα σε βασικό σχήμα στα παιχνίδια με την ΑΕΚ, Καμπιάσο, Μάρτινς με έναν εκ των Ρομαάο, Ανδρούτσο και πιο ψηλά τον Φορτούνη με έναν εκ των Μανθάτη, Σεμπά, Ελιονούσι.

Μην ξεχνάμε πως ο Χιμένεθ παίζει ακριβώς με αυτήν την λογική. Στα ντέρμπι πάει σε 4-3-2-1 με τριάδα Γιόχανσον, Σιμόες, Αιντάρεβιτς, και πιο ψηλά τον Μάνταλο με έναν εκ των Βάργκας, Χριστοδουλόπουλο και αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο να χάνει παίκτη στον άξονα.

Το σίγουρο είναι πως ακόμα και στο 4-2-3-1 ο Φορτούνης, θα βρίσκεται πιο κοντά στο δίδυμο των χαφ. Ενώ δεν αποκλείεται στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, για να ασκηθεί πίεση, να δούμε κατώτερους αντιπάλους και σχηματισμό με δύο επιθετικούς ή ακόμα και με τακτική που θα παίζουν ταυτόχρονα οι Φορτούνης, Τσόρι.

Όλα όμως θα γίνονται μέσα από προσπάθεια για να είναι κοντά οι γραμμές, να μην υπάρχουν χώροι προς εκμετάλλευση στον αντίπαλο και να μην μένει η αμυντική τετράδα εκτεθειμένη δίχως βοήθειες. Ο Λεμονής γύρισε θυμωμένος και προσπαθεί να κάνει τον Ολυμπιακό πιο σκληρό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK