Δύσκολη η ζωή χωρίς τον Μπεργκ

Στο "τριφύλλι" όλα δείχνουν πως υπάρχει πλάνο επιστροφής στο μοντέλο του 2013. Αυτή την εποχή όλα είναι ρευστά. Έχουν μείνει αρκετά πράγματα παγωμένα και κανείς δεν γνωρίζει τη μορφή που θα έχει ο νέος Παναθηναϊκός. Μέσα σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από τον καταλυτικό παράγοντα Μπεργκ που τον "βλέπει" η Μάλαγα του Μίτσελ... Σχολιάζει ο Τσάρλυ.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
berg eboku EUROKINISSI SPORTS

Οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού εξαρτώνται από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών όπως ο Γουακάσο, από αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών που δεν μπορούν να προσφέρουν, που η προηγούμενη κατάσταση έχει φροντίσει να τους δέσει με συμβόλαια και να δεσμεύσει την ομάδα και φυσικά με τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είναι απαραίτητοι για την επόμενη ημέρα. Οι Μπεργκ, Μολέδο έχουν συμβόλαια, αλλά οι προθέσεις τους είναι περισσότερο προς το να φύγουν παρά προς το να μείνουν.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚ

Ο Παναθηναϊκός έχει αντέξει πολλά, αλλά η πιθανότητα να ζήσει χωρίς τον Μάρκους Μπεργκ μοιάζει σκληρή. Ο Σουηδός δείχνει πως σκέφτεται περισσότερο από ποτέ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο πρώτος στόχος φέρετε να είναι να βρει μία ευρωπαϊκή ομάδα που να καλύψει τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού και να δώσει στον ίδιο την ευκαιρία να παίξει στο πιο υψηλό επίπεδο.

Πλέον αυτά δεν είναι φήμες, ούτε ανήκουν σε ρεπορτάζ. Ο ίδιος ο Μπεργκ έχει δηλώσει ανοιχτά πως σκέφτεται το ενδιαφέρον της Μάλαγα. Την περασμένη εβδομάδα σε δηλώσεις του σε ιστοσελίδα της πατρίδας του έδειξε την απογοήτευση του για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο Παναθηναϊκός, για την αδυναμία του να κατακτήσει τίτλους και επίσης για το ενδιαφέρον της Μάλαγα δήλωσε τα εξής: « Αυτό (σ.σ. το ερώτημα) είναι υποθετικό, αλλά οποιοσδήποτε παίκτης βλέπει με ενδιαφέρον το ισπανικό πρωτάθλημα. Είμαι 31 και δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες θα έχω...».

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ

Έχουμε και την πρόσφατη συνέντευξη του Μαρίνου Ουζουνίδη να δηλώνει πως τον ρώτησε ο Μάρκους Μπεργκ τι θα έκανε ο ίδιος στην θέση του. Βάζοντας μέσα στην κουβέντα και το περιβάλλον που υπάρχει στον Παναθηναϊκό, γίνεται κατανοητό πως το ενδιαφέρον της Μάλαγα το κοιτά με ενδιαφέρον. Επίσης, υπάρχει και η προοπτική να δεχτεί μια πρόταση από Κίνα, που το μέγεθος της μπορεί να είναι τέτοιο που θα του κάνει πιο εύκολο να παρακάμψει τους όποιους δισταγμούς του.

Όλα αυτά, είναι καλά για τον Μπεργκ, αλλά δείχνουν και το περιβάλλον που υπάρχει στον Παναθηναϊκό. Μία ομάδα που δεν είναι σε θέση να προσφέρει κίνητρο και ασφάλεια σε έναν ποδοσφαιριστή που την έχει αγαπήσει που η οικογένεια του περνά όμορφα στην Αθήνα και αν έβλεπε προοπτική δεν είναι στην φύση του να κάνει δεύτερες σκέψεις. Η πραγματικότητα είναι πως ο Μάρκους Μπεργκ ποτέ δεν είδε ως σκαλοπάτι της καριέρας του τον Παναθηναϊκό, αλλά από την στιγμή που στην χώρα μας βρήκε τον εαυτό του, ήθελε να δημιουργήσει στην Αθήνα και στον σύλλογο τον δικό του μύθο.

ΠΟΝΤΑΡΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΛΟΓΟ

Δυστυχώς, όμως, η μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας δεν του προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Φαίνεται, επίσης, πως ο Γιάννης Αλαφούζος πόνταρε πέρυσι σε λάθος άλογο, έκανε με τον Αντρέα Στραματσόνι το δικό του all in, η τρύπα στα οικονομικά του συλλόγου άνοιξε και τώρα ελπίζει να μαζέψουν την κατάσταση οι νοικοκύρηδες που μπήκαν στο μαγαζί.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΟ

Προοπτική να γίνει κάποια νέα οικονομική υπέρβαση για να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως ο Ουζουνίδης και το επιτελείο του έδειξαν ικανοί για να δημιουργήσουν κάτι σπουδαίο, δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτό που καλούνται να κάνουν την επόμενη σεζόν, είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή ομάδα, με όσο γίνεται λιγότερα όπλα. Χαμηλό μπάτζετ, μικρά συμβόλαια, μεταγραφές ελευθέρων ποδοσφαιριστών χαμηλού κόστους, εκμετάλλευση της ακαδημίας. Το μοντέλο κατά βάση δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι λανθασμένο. Όμως χρειάζεται πάντα ένας συνδυασμός.

Δεν γίνεται το περασμένο καλοκαίρι να έχεις πάρει την απόφαση να απαξιώσεις εντελώς το ελληνικό στοιχείο, να ακυρώσεις την δουλειά που γίνετε στις ακαδημίες, να ρίξεις λεφτά στο πουθενά και να πληρώνεις ένα σορό χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα ποδοσφαιριστές που δεν γνωρίζεις, για να δουλέψουν με ένα τεχνικό επιτελείο που δεν έχει πετύχει πουθενά και την μισή σεζόν που είχε δουλέψει στον σύλλογο τα είχε κάνει μαντάρα. Να έχεις επενδύσει στο πουθενά, χωρίς προοπτική και την αμέσως επόμενη να ζητάς από τον πετυχημένο Ουζουνίδη να πήγαινε με ελεύθερους και παιδάκια.

ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ, ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΚΟΡΜΟΣ

Κάπου χρειάζεται μια ισορροπία. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ασχοληθεί με τις ακαδημίες, πιθανότατα να μην είναι κακό να πέσει και το μπάτζετ της ομάδας, όμως θα πρέπει να κρατηθούν και κάποιες σταθερές. Να μπορέσει η διοίκηση να κρατήσει τον κορμό της ομάδας. Να δώσει την μάχη της για να πείσει πρώτα από όλα τον Μπεργκ πως αξίζει να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

Στη συνέχεια να παλέψει να κάνει το ίδιο με τον Μολέδο. Ο Βραζιλιάνος, άλλωστε, δεσμεύεται με συμβόλαιο και στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν καλά πόσο δύσκολο είναι να βρουν στόπερ στο επίπεδό του. Θυμίζω πως πρόπερσι είχαν μεγάλο μπάτζετ για τη θέση και δεν τα κατάφεραν. Και φυσικά να τελειώσουν θετικά την εύκολη περίπτωση Κλωναρίδη και την πιο δύσκολη του Εμποκού. Αν δεν τα καταφέρουν με τον τελευταίο, ας προσφέρουν τη δυνατότητα να βρει με ένα ανάλογο συμβόλαιο, μια καλή περίπτωση ο Ουζουνίδης.

Αυτή είναι η βάση της περσινής δουλειάς του Ουζουνίδη, που κατάφερε με τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, μαζί με τους Κουρμπέλη, Ζέκα, Χουλτ, Κουλιμπαλί, Βιγιαφάνες να δημιουργήσει έναν ισχυρό κορμό. Αν θέλει η διοίκηση να έχει μία ανταγωνιστική ομάδα το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει είναι του διατηρήσει τον κορμό.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Ο ίδιος ο Μαρίνος Ουζουνίδης, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του, πως πολλές φορές έχουμε τη λύση μπροστά μας και κοιτάμε αλλού. Είναι δεδομένο πως έχει στο μυαλό του να εκμεταλλευτεί την ελληνική αγορά και να κοιτάξει για φθηνές λύσεις που αυτή μπορεί να προσφέρει.

Περιπτώσεις που έχουν γραφτεί πως ενδιαφέρουν ή έχουν προταθεί όπως των Μασούντ, Λίλα, Κολοβέτσιου, Γιουνές με αστερίσκο στον τελευταίο, καθώς θέλει να εξαργυρώσει τη γεμάτη φετινή του σεζόν και τουλάχιστον αυτή τη στιγμή αξιώνει μεγαλύτερο συμβόλαιο. Ποδοσφαιριστές που χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μεγάλα συμβόλαια μπορούν να μεγαλώσουν το ρόστερ του Παναθηναϊκού και ξέρεις ακριβώς τι μπορούν να σου προσφέρουν, τις αδυναμίες και τα προτερήματα που αυτοί έχουν.

Έχοντας τη συγκεκριμένη βάση λοιπόν, κρατώντας τη μαγιά που δημιούργησε ο Ουζουνίδης, εμπλουτίζοντας την ομάδα με επιλογές από το ελληνικό πρωτάθλημα μπορείς να μεγαλώσεις το ρόστερ σου και άμεσα να δημιουργήσεις ένα ανταγωνιστικό σύνολο, ποντάροντας και στην δουλειά που μπορεί να κάνει ο προπονητής με τις ακαδημίες και με την ικανότητα να βγάζει από την μύγα ξίγκι, ώστε να μπορεί να πάρει από όποιους είναι σε θέση να δουλέψουν μαζί του, το καλύτερο δυνατόν.

Ταυτόχρονα δουλειά του τεχνικού διευθυντή και της διοίκησης είναι να απαλλαγεί από παίκτες που έχουν συμβόλαια και δεν μπορούν να βοηθήσουν. Είναι ένα από τα αντικείμενα που έχει αυτή η θέση και για αυτόν τον λόγο συνήθως οι ομάδες ψάχνουν για τεχνικούς διευθυντές με γνωριμίες, για να μπορούν να ξεφορτωθούν και ποδοσφαιριστές που τα συμβόλαια τους αποτελούν φορτίο.

Εκεί θα μπορούσε να σταθεί και η λογική, προσφέρουμε μία συγκεκριμένη βάση για δουλειά και αν φύγουν κάποιοι ποδοσφαιριστές θα γίνει και μία πιο δυνατή κίνηση, για να ζεσταθεί και ο κόσμος, που ο Μαρίνος Ουζουνίδης, είναι ένα στοιχείο που έβαζε συνεχώς στην τελευταίο του συνέντευξη.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ

Αυτή τη στιγμή, στον Παναθηναϊκό υπάρχει ένα περιβάλλον ασαφές. Με σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας να μην είναι ξεκάθαρο αν θα μείνουν ή όχι, με την αγορά να γνωρίζει πως η διοίκηση κάνει συνεχώς και παντού διακανονισμούς, με καθυστερήσεις πληρωμών και ένα μπάτζετ που εξαρτάται από τις πωλήσεις, ενώ δεν έχει ρυθμιστεί το οικονομικό ούτε της περασμένης σεζόν.

Έχω την αίσθηση πως ο κόσμος της ομάδας θα πρέπει να ενημερωθεί, επίσημα για το τι συμβαίνει. Που πάει το πράγμα στον Παναθηναϊκό, πόσο άνοιξε η τρύπα την περασμένη χρονιά, για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι συμφωνίες, ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης σεζόν και αν υπάρχει πλάνο και στόχοι για να γνωρίζουν όλοι το πώς θα κριθεί η φετινή σεζόν.

Πιστεύω πως το μόνο που χρειάζεται είναι ειλικρίνεια και μία μικρή βοήθεια στο τεχνικό επιτελείο που ο Γιάννης Αλαφούζος επέλεξε. Γιατί όπως λέμε τα άσχημα πρέπει να λέμε και τα θετικά. Πιστεύω ειλικρινά, πως το δύσκολο είναι να καταφέρουν να αποτύχει ο Ουζουνίδης, η βοήθεια που χρειάζεται δεν είναι μεγάλη, χρειάζεται όμως βοήθεια και ειλικρίνεια!

News 24/7

24MEDIA NETWORK