Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη ο Αναστασίου

Ο Τσάρλυ σχολιάζει την παρουσία των ελληνικών ομάδων στην 5η αγωνιστική του Europa League.

Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη ο Αναστασίου
INTIME SPORTS

Η 5η αγωνιστική του Europa League φέρνει τον ΠΑΟΚ σε παιχνίδι τελικό με την Γκινγκάμπ, όπου θέλει μόνο νίκη για να συνεχίσει στη διοργάνωση και τον Αστέρα Τρίπολης να πέφτει με το κεφάλι ψηλά έχοντας αποκομίσει πολλά κέρδη και νέους φίλους με την ευρωπαϊκή παρουσία και τον Παναθηναϊκό με μόλις έναν βαθμό.

Ο παικταράς Μπεργκ

Ο παλιός πρέσβης, σε όμιλο με Αϊντχόφεν, Ντιναμό Μόσχας και Εστορίλ, έχει καταφέρει να μαζέψει μόλις έναν πόντο. Συγκομιδή από μόνη της ταπεινωτική. Στη Μόσχα είδαμε για ένα ημίχρονο πως η παρουσία του παικταρά Μάρκους Μπεργκ επιθετικά είναι ικανή να δώσει ώθηση και αποτελεσματικότητα στον Παναθηναϊκό. Ο Σουηδός πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, που θέλει ένα συνδυασμό, εκρηκτικότητας, σωστού τάιμινγκ, αυτοπεποίθησης, δύναμης, κλάσης.

Αρχίζει να βρίσκει φόρμα και ο Νάνο και όλα αυτά βοήθησαν στο 1ο ημίχρονο ώστε ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται μπροστά στο σκορ. Αν στη φάση του 43ου λεπτού ο Εμίρ Μπαϊράμι λειτουργούσε σαν κανονικός ποδοσφαιριστής και αξιοποιούσε την έμπνευση του Μπεργκ, θα μπορούσε να έχει και καθαρό προβάδισμα δύο τερμάτων.

Πάρτε δεξί μπακ

Στο 2ο μέρος φάνηκαν για ακόμα μία φορά οι παθογένειες του ρόστερ. Διαβάζω με μεγάλη ενόχληση τον τελευταίο καιρό πως ο Παναθηναϊκός δεν ψάχνει για δεξί μπακ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να κοντράρεις την λογική, για να δικαιολογήσεις μία λανθασμένη επιλογή του. Πλέον το έχουν αντιληφθεί οι πάντες. Ο Χρήστος Μπούρμπος ήταν μία λανθασμένη απόφαση αλαζονείας το καλοκαίρι. Τελείωσε, πέρασε, ο Παναθηναϊκός πρέπει να προχωρήσει. Και αν δεν το έχει αντιληφθεί ο Γιάννης Αναστασίου, ο σύλλογος είναι μεγάλος και δεν μπορεί να ζει με τις εμμονές του προπονητή του.

Υπάρχουν στελέχη τα οποία υποχρεούνται να πάρουν πάνω τους την απόκτηση ενός δεξιού μπακ και να φέρουν έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να παίξει τη θέση με αξιοπρέπεια. Δεν χρειάζεται να έχεις κανένα τεράστιο διαθέσιμο ποσό για να φέρεις ένα δεξί μπακ που να πηγαίνει στο σωστό χρόνο στην μπάλα. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξόφθαλμη. Δεν ξέρω τι κόλλημα έχει φάει ο Αναστασίου, αλλά ό ίδιος όταν ισοφάρισε η Ντιναμό Μόσχας τον αντικατέστησε υποχρεωτικά , πειράζοντας το αμυντικό δίδυμό του. Έβλεπε πως με τα αδικαιολόγητα εύκολα φάουλ λόγω λανθασμένου χρονισμού (το εκφράζω κομψά), οι Ρώσοι κέρδιζαν μέτρα και ο ίδιος ήταν επικίνδυνος να αποβληθεί.

Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει με τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται πολύ από τον Μπούρμπο και ταλαιπωρεί τον Τριανταφυλλόπουλο, βάζοντάς τον δεξί μπακ. Στον χθεσινό αγώνα άλλαξε στη ροή του αγώνα το κεντρικό αμυντικό δίδυμο για να μην δώσει 40 λεπτά με τις καθυστερήσεις στον Σπυρόπουλο. Με την εικόνα που έχει ο Μπούρμπος και με τον τρόπο που παίζει ο Τριανταφυλλόπουλος την θέση είναι αδιανόητο να είσαι δεξί μπακ και να μην σου δίνεται καθόλου χρόνος. Για να δικαιολογείται αυτή η απόφαση, θα πρέπει όταν του δίνουν του Σπυρόπουλου την μπάλα στις προπονήσεις αυτός να την... σκάει.

Δυσλειτουργική η τριάδα στον άξονα

Δεν είναι μόνο η δεξιά πλευρά το πρόβλημα. Το παιχνίδι στη Μόσχα χάθηκε επειδή στο 2ο ημίχρονο οι μεσοαμυντικοί δεν μπόρεσαν να αντέξουν το πρέσινγκ της Ντιναμό. Οι λόγοι που υπήρξε το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχουν να κάνουν με τις ατομικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών, αλλά και διότι η τριάδα των Ντάβιντ Μέντες, Τάσου Λάγου, Χρήστου Δώνη δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει μπάλα με σιγουριά και να προσφέρει ανάσες.

Η τριάδα που χρησιμοποίησε ο Αναστασίου ήταν από μόνη της δυσλειτουργική. Δεν τον κατηγορώ, η απουσία του Ζέκα είναι δυσαναπλήρωτη και δεν υπάρχει άλλος χαφ στο ρόστερ που να μπορεί να αντεπεξέλθει το ίδιο καλά με μπάλα και χωρίς αυτή σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού. Δεν είναι και εύκολος στο στρίψιμο ο Μέντες, δεν μπορούσαν να ελευθερώσουν συμπαίκτη τους και να προσφέρουν λύση στην πρώτη πάσα οι Λαγός, Δώνης και το λάθος ερχόταν εύκολα στο πρέσινγκ της Ντιναμό.

Κλωναρίδης ή Μπαϊράμι;

Μη διαβάσω σχόλιο ότι επαναλαμβάνομαι. Ο Αναστασίου επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Με αυτό που συμβαίνει με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη σηκώνω τα χέρια ψηλά. Είναι τόσο φανερό πως από όσους νέους ποδοσφαιριστές διαθέτει στο ρόστερ, ο μόνος που έχει τα ποιοτικά προσόντα που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ο Κλωναρίδης και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να του δώσει όσο γίνεται λιγότερο χρόνο. Σε δύο εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια είχε να επιλέξει μεταξύ Κλωναρίδη ή Μπαϊράμι και διάλεξε τον Σουηδό.

Δεν χρειάζεται να τους γνωρίζεις, μόνο την μπάλα να τους πετάξεις και να τους πεις τρέξτε μαζί της, φτάνει για να πάρεις την σωστή απόφαση. Ο Κλωναρίδης έκανε στην Τούμπα μία σπάνια ενέργεια στο πρώτο γκολ και η απόφαση του προπονητή του ήταν να τον βγάλει στην επόμενη φάση και στο επόμενο επίσημο παιχνίδι του έδωσε 13 λεπτά.

Δεν ακυρώνω συνολικά τον Αναστασίου, βλέπω, όμως, πως με αυτόν προπονητή, ο Παναθηναϊκός θα χάσει ένα σημαντικό ταλέντο. Ποδοσφαιριστή που βγάζει ταχύτητα με μπάλα και χωρίς, ικανό να παίζει στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, να δημιουργεί ρήγματα και να δίνει πλάτος και ταχύτητα στην ανάπτυξη. Αυτό που θέλει ο Κλωναρίδης είναι εμπιστοσύνη από τον προπονητή του, να του δοθούν συνεχόμενα παιχνίδια, ώστε μέσα από τους αγώνες, να αποκτήσει αυτό που του λείπει, η διάρκεια. Ο Αναστασίου κάνει... ό,τι περνά από το χέρι του για να μην εξελιχθεί ο Κλωναρίδης.

Έλλειψη δημιουργίας στον άξονα

Πολύτιμη νίκη πέτυχε ο ΠΑΟΚ, που πλέον έχει την τύχη στα χέρια του και ζητά απλή νίκη επί της Γκινγκάμπ για να περάσει στους 32 της διοργάνωσης. Είναι φανερό πως υπάρχει έλλειψη δημιουργίας στον άξονα. Με όποια τακτική παραλλαγή και να εμφανίσει τον ΠΑΟΚ ο Άγγελος Αναστασιάδης, ξέρει πως για να έχει αμυντική ασφάλεια και να μην υπάρχουν πίσω κενά χρειάζεται τους Έργκις Κάτσε, Φάνη Τζανδάρη, Αλέξανδρο Τζιόλη στη βασική ενδεκάδα.

Βάσει του ρόστερ που υπάρχει, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι μόνο δικαιολογημένη, αλλά αποδείχθηκε και σοφή. Ο ΠΑΟΚ μπορεί, έχοντας αυτούς τους τρεις ποδοσφαιριστές στην μεσαία γραμμή του, να διαχειρίζεται τα παιχνίδια με ασφάλεια και να ψάχνει -αναλόγως τις συνθήκες που θα επικρατούν στον κάθε αγώνα- τον τρόπο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Χαφ, όμως, να δημιουργήσει, δεν υπάρχει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΠΑΟΚ πήρε νίκες στηριζόμενος στο παιχνίδι από τα άκρα. Αρχίζουν, όμως, να τον μαθαίνουν και υποχρεούται να βρει εναλλακτικά σχέδια. Στο Μινσκ βρήκε.

Έπαιξαν σαν δημιουργοί οι Κλάους, Περέιρα

Είναι δεδομένο πως τις αδυναμίες του ρόστερ καλύτερα από τον καθένα τις ξέρει ο Αναστασιάδης. Για να καλύψει την έλλειψη δημιουργού, έδωσε εντολή στο 4-4-2 που ακολούθησε, την τελευταία πάσα να την ψάχνουν οι δύο φορ. Βλέπαμε συνεχώς τον Στέφανο Αθανασιάδη και τον Φακούντο Περείρα να γυρνούν προς τα πίσω και να ζητούν να πάρουν την μπάλα.

Το πόσο έχει αλλάξει ο Αθανασιάδης φαίνεται από την συμμετοχή που έχει στο παιχνίδι. Είχε 63 απλές επαφές μπάλας και επιχείρησε 47 πάσες. Πρόκειται για απίστευτη αλλαγή. Στα χέρια του Αναστασιάδη έχει μετατραπεί σε έναν καινούριο ποδοσφαιριστή, σε έναν σύγχρονο φορ. Ο Κλάους έκρινε το παιχνίδι, δούλεψε συνολικά για να πάρει τη νίκη ο ΠΑΟΚ, αλλά την άμυνα της Ντιναμό την ξεκλείδωσε ο Περέιρα. Δύο δικές του ενέργειες ελευθέρωσαν τον Αθανασιάδη. Και λίγο νωρίτερα, με ένα όμορφο τακουνάκι, έβγαλε μόνο του αλλά λίγο πλάγια τον Τζανδάρη. Και εδώ ο Άγγελος έβαλε το χεράκι του. Ο Περέιρα όταν μας πρωτοσυστήθηκε έμοιαζε με φορ τελευταίου αγγίγματος, σε στιλ Φάνη Γκέκα. Με την Ντιναμό, ο ΠΑΟΚ κέρδισε γιατί αυτός λειτούργησε με αλτρουισμό και με ποιοτική σκέψη.

Και οι δύο είχαν σωστή καθοδήγηση, αλλά τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί ο προπονητής είναι εύκολο να ζητάει πολυδιάστατους ρόλους, το δύσκολο είναι ο ποδοσφαιριστής να ανταποκριθεί.

Κέρδισε φίλους

Για το τέλος αφήσαμε ένα ζεστό χειροκρότημα για τον Αστέρα. Η ομάδα της Τρίπολης έπεσε με το κεφάλι ψηλά. Κατάφερε να μπει στους ομίλους, περνώντας από 3 προκριματικούς γύρους και με ένα παιχνίδι να απομένει, έχει μαζέψει 5 βαθμούς σε δύσκολο όμιλο με αντιπάλους τις Τότεναμ, Μπεσίκτας και Παρτιζάν. Πήρε δύο ισοπαλίες από την ισχυρή ομάδα του τούρκικού πρωταθλήματος, όχι παίζοντας ταμπούρι μόνο και μόνο επειδή ευνοήθηκε από την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά έχοντας μείνει πίσω στο σκορ.

Προσέξτε, σε δύο παιχνίδια με την Μπεσίκτας, ο Αστέρας κυνηγούσε το σκορ και έπρεπε να επιτεθεί για να πάρει αποτέλεσμα. Το πέτυχε, επειδή έχει γεμάτο ρόστερ. Έχουν γίνει καλές επιλογές και έχει την δυνατότητα να περνάει σαν δεύτερο χαφ από τον πάγκο τον Φερνάντο Ουσέρο, να ρίχνει φορ στο ημίχρονο τον Χερόνιμο Μπαράλες και να ενισχύει ακόμα περισσότερο την επίθεση του, ρίχνοντας στη μάχη και τον Τάσο Μπακασέτα. Ευνοήθηκε στην φάση της αποβολής, ο Στάικος Βεργέτης, όμως, είχε στον πάγκο όπλα για να ρίξει στη μάχη και να φοβίσει τον Σλάβεν Μπίλιτς.

Εκκρεμεί ακόμα μία παράσταση, αλλά το ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η εκπληκτική φετινή πορεία του Αστέρα αξίζει τον σεβασμό και την εκτίμησή μας. Από το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι κέρδισε εμπειρίες, βαθμούς που θα τον βοηθήσουν στην Ευρώπη, χρήματα, αλλά πάνω από όλα την εκτίμηση όλων των υγιών φιλάθλων και πολλούς νέους φίλους.

Διαβάστε ακόμη:

Ντιναμό Μόσχας - Παναθηναϊκός 2-1 (VIDEOS)

Ντιναμό Μινσκ-ΠΑΟΚ 0-2

Αστέρας Τρίπολης - Μπεσίκτας 2-2

News 24/7

24MEDIA NETWORK