Το Euro έχει τη σφραγίδα του Σάντος

Ο Τσάρλυ αναλύει πως η Πορτογαλία έφθασε στην κατάκτηση του Euro, στηριζόμενη στο εξαιρετικά δουλεμένο πλάνο του Φερνάντο Σάντος.

Το Euro έχει τη σφραγίδα του Σάντος

Το Ευρωπαϊκό της Γαλλίας είχε την σφραγίδα την υπογραφή του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο "δικός" μας άνθρωπός δικαιώθηκε για το πλάνο του, για την αλλαγή σχεδίου που είχε μετά τα παιχνίδια του ομίλου και για την υπομονή του. Οι Πορτογάλοι από την στιγμή που μπήκαν στα νοκ άουτ πήγαν σε ποδόσφαιρο υπομονής, έφθασαν μέχρι τέλους και πήραν το Κύπελλο.

Τους έκανε καλό η Ουγγαρία

Γυρνώντας πίσω στη διοργάνωση το σημείο "κλειδί" ήταν το παιχνίδι με την Ουγγαρία. Οι Ούγγροι έκαναν μεγάλο καλό στους Πορτογάλους με τα τρία γκολ που τους έβαλαν. Είναι μακριά πλέον τα παιχνίδια των ομίλων και μπορεί να έχουν ξεχαστεί, θυμίζω όμως πως ο Σάντος είχε ένα διαφορετικό αρχικό πλάνο.

Επιθετική προσέγγιση, με τους Βιεϊρίνια και Γκερέιρο στα μπακ, που στην ουσία λειτουργούσαν σαν εξτρέμ, τον Καρβάλιο στα στόπερ και εκτός βασικού σχήματος τον Ρενάτο Σάντσες. Τα 3 γκολ που δέχθηκε απ' τους Ούγγρους και η εικόνα των Κροατών, που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν εντυπωσιακοί, τον έκαναν να αναθεωρήσει.

ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ

Τη θέση του Βιεϊρίνια πήρε ο Σέντρικ Σοάρες, οι εντολές στα μπακ έγιναν πολλοί πιο συντηρητικές, ο Φόντε αντικατέστησε τον Καρβάλιο και ο Ρενάτο Σάντσες απέκτησε σημαντικό ρόλο στα πλάνα του Σάντος.

Πέρα από τις αλλαγές στα πρόσωπα άλλαξε ολόκληρη η φιλοσοφία της Πορτογαλίας. Άρχισε να αμύνεται χαμηλά λίγο πάνω από το ύψος της σέντρας. Επίσης, οι Ρονάλντο και Νάνι ανάγκαζαν τους αντίπαλους στόπερ να μένουν χαμηλά και να μην ρισκάρουν, οι Ζοάο Μάριο και Ρενάτο Σάντσες έκαναν τη βρώμικη δουλειά, ενώ ο Γουίλιαμ Καρβάλιο, που βρισκόταν ένα κλίκ πίσω τους, είχε έξυπνες αμυντικές τοποθετήσεις, διάβαζε σωστά τις φάσεις κι έδινε σημαντικές λύσεις.

ΑΡΙΣΤΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΥΘΜΟΥ

Στο κείμενο που έγραψα για τους Πορτογάλους μετά την πρόκριση τους στο τελικό τόνιζα πως μπορεί να μην έχουν υψηλού επιπέδου ανάπτυξη, αλλά η αμυντική τους λειτουργία είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Είναι ασυνήθιστο για μία εθνική ομάδα να κάνει κάτι σε τόσο υψηλό επίπεδο και οι Πορτογάλοι κατάφεραν να διαχειρίζονται τα παιχνίδια με εντυπωσιακό τρόπο. Άριστη αναχαίτιση και έλεγχος του ρυθμού.

Αυτό μπορούσε να διορθώσει ο Σάντος. Με αυτόν τον τρόπο κατάλαβε πως μπορεί να εξαντλήσει τις ελπίδες του για να πάει μακριά και με αυτόν τον τρόπο πάλεψε και έγραψε ιστορία. Έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε σε τίτλο τους Πορτογάλους. Και το γεγονός πως στο τέλος το πέτυχε χωρίς τον Ρονάλντο ανεβάζει και άλλο τις μετοχές του και την αξία του τροπαίου για τον ίδιο.

Πρωταγωνιστής ο Σάντος

Όχι πως θα άλλαζε τίποτα. Άλλωστε είχε πάρει τα εύσημα απ' την στιγμή που κατάφερε να τον "καλουπώσει" στον ρόλο του τελευταίου εκτελεστή. Που του έδωσε να καταλάβει πως θα είναι πιο χρήσιμο για όλους να περιμένει να πάει η μπάλα σε αυτόν και όχι αυτός να κυνηγάει να έρθει σε επαφή μαζί της.

Όμως, απόντος του μεγάλου σταρ τα φώτα έπεσαν στο σύνολο και στον άνθρωπό που το δημιούργησε. Με τον Ρονάλνο εκτός αγώνα ο πρωταγωνιστής ήταν ο Σάντος. Και η αλήθεια είναι πως αυτόν τον ρόλο τον έπαιξε καλά. Έδωσε τροφή στον σκηνοθέτη, αλλά και στους αναλυτές του αθλήματος.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Πήρε μία απόφαση που δεν την συνηθίζει και έχω την αίσθηση πως δεν θα την τολμούσε αν είχε στο γήπεδο τον Ρονάλντο. Στο 79ο λεπτό, με το σκορ 0-0 και με τους Γάλλους να πιέζουν, έπαιξε το χαρτί του καθαρού φορ.

Με αυτήν την επιλογή πήρε το τρόπαιο. Ο λόγος που έκανε τον Σάντος να βάλει ρίσκο και να δώσει μία έξτρα επιθετικότητα ήταν πως η απουσία του Ρονάλντο έδινε ελευθερία στους μεσοαμυντικούς της Γαλλίας. Οι Πορτογάλοι έπαιζαν άμυνα απλωμένοι με 4-1-4-1, δεν είχαν όμως, όπως στα προηγούμενα παιχνίδια δεύτερο επιθετικό για να κρατά τους στόπερ και τους κεντρικούς χαφ του αντιπάλου χαμηλά, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να κερδίζουν μέτρα. Ο Σάντος αποφάσισε να βάλει ένα καθαρό φόρ, ένα ψηλό κορμί για να δώσει μάχες, σε χώρους που δεν του ταιριάζουν.

ΤΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΓΙΝΕ ΡΟΝΤΕΟ

Η είσοδος του Έντερ έστειλε κι ένα μήνυμα στους παίκτες του πως μπορούν να γίνουν πιο επιθετικοί στο μυαλό και στην σκέψη. Η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που μπήκε ο Έντερ μέχρι και να λήξει η κανονική διάρκεια του αγώνα, το ματς έγινε ροντέο. Οι Πορτογάλοι έμοιαζαν να πήραν το μήνυμα πως έπρεπε να ανέβουν πιο ψηλά και να απειλήσουν. Στο 80ο λεπτό είχαν την πρώτη μεγάλη στιγμή, με την ύπουλη σέντρα του Νάνι και το γυριστό του Κουαρέσμα.

Όμως, η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση έκανε το παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο ροντέο, αφού οι Γάλλοι βρήκαν χώρους. Οι παίκτες του Ντεσάμπ έφθασαν κοντά στο να πάρουν το τρόπαιο σε εκείνο το διάστημα. Έφθαναν εύκολα και με κενό διάδρομο μέχρι το ύψος της περιοχής της Πορτογαλίας. Το διάστημα από την ευκαιρία του 80ου λεπτού μέχρι και το δοκάρι του Ζινιάκ ήταν το χειρότερο από πλευράς διαχείρισης ρυθμού της Πορτογαλίας στην νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης. Ευτυχώς, ο Πατρίσιο ήταν εντυπωσιακός και στο 90ό λεπτό... τυχερός στην εκτέλεση του Ζινιάκ.

Ήταν τόσο εμφατική η διαφορά των δύο ομάδων στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα που όταν ο Κλάτενμπερκ σφύριξε τη λήξη οι εταιρίες έδιναν κάτω από 3.00 να κερδίσει η Γαλλία στην παράταση, ενώ οι Πορτογάλοι βρίσκονταν στο 15.00!

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡ

Ο Έντερ όμως στην παράταση δικαίωσε τον Σάντος. Σε όλες τις φάσεις ήταν ο μοναχικός φορ που κέρδιζε μάχες και έδινε τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να κερδίσουν μέτρα με τις κεφαλιές του. Κέρδισε 5 φάουλ, 3 κεφαλιές, ήρθε σε 29 επαφές με την μπάλα, ήταν ο ποδοσφαιριστής που άλλαξε τα μέτρα του παιχνιδιού και έδωσε το δικαίωμα στους Πορτογάλους να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους στην παράταση. Τελικά έβαλε και το γκολ.

ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΩΣΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ

Το ποδόσφαιρο είναι περίεργο άθλημα. Ο Σάντος έκανε πολλά σημαντικά πράγματα που βοήθησαν τους Πορτογάλους να διεκδικήσουν το τρόπαιο και να είναι ανταγωνιστικοί. Ένα από αυτά ήταν πως έβγαλε από την κουβέντα το πρόβλημα με τα φορ. Πολύ απλά γιατί έπαιξε με χωρίς κλασικό φορ. Με τους Ρονάλντο, Νάνι δίδυμο μπροστά και τον Ρονάλντο τελευταίο εκτελεστή. Ο Έντερ έχασε τη θέση του και στο τουρνουά δεν πήγε, μετά από πάρα πολλές διοργανώσεις, ως μία ομάδα που ταλαιπωρείτε από έλλειψη ποιοτικού σέντερ φορ.

Και όμως, ο Έλντερ ήταν αυτός που έδωσε την κούπα. Αυτά τα όμορφα πράγματα μπορεί να σου προσφέρει το ποδόσφαιρο και για αυτόν το λόγο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Ο παίκτης, που -σωστά- έκρινε ο Σάντος ότι δεν μπορεί να πορευτεί μαζί του, ήταν ο άνθρωπός που στο τέλος τον έκανε πρωταθλητή Ευρώπης. Ο ίδιος βέβαια πιστώνεται ότι στο κρίσιμο σημείο τον έριξε στην μάχη. Μπορεί το μέγεθος του Ρονάλντο να είναι τεράστιο και να μεγεθύνει τις απαιτήσεις που έχουμε από τους Πορτογάλους.

Ήταν άθλος αυτό που πέτυχε ο Σάντος

Στην πραγματικότητα όμως οι Πορτογάλοι ποτέ τους δεν έχουν κατακτήσει τίποτα, πήγαν τελικό μόνο στη διοργάνωση που έκαναν σπίτι τους και το έχασαν από την άσημη Ελλάδα. Στην ιστορία τους μόνο winner δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Επίσης το ρόστερ που έπρεπε να διαχειριστεί είχε προβλήματα, πολλούς παίκτες χωρίς μεγάλες παραστάσεις, ενώ τα "ονόματα" είχαν πάρει την κάτω βόλτα.

Ο Ρονάλντο, ακόμα και σε μέτρια κατάσταση, ως τελευταίος εκτελεστής είναι πιθανότατα ο καλύτερος στον κόσμο, δεύτερο βιολί όμως είχε τον Νάνι. Τον ξεχασμένο και ξοφλημένο Νάνι της Φενέρμπαχτσε. Τον έκανε δίδυμο με τον Ρονάντο και πήρε από αυτόν 3 γκολ, 1 ασίστ και πέρα από τα νούμερα είχε εντυπωσιακές στιγμές όπως η πάσα με την Κροατία. Παράλληλα, έβγαλε και προσωπικότητα.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΘΑΣΕΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΥΑΡΕΣΜΑ

Τιθάσευσε ακόμα και τον Κουαρέσμα. Δεν είχε βρεθεί προπονητής, που να δώσει ρόλο στον Κουαρέσμα και αυτός να τον υπηρετήσει σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, είχε την τύχη να έχει σε εντυπωσιακό επίπεδο τον Πέπε. Ο Πέπε ήταν πραγματικά στυλοβάτης, όμως δίπλα του έπρεπε να αγωνιστεί ένας εκ των Φόντε, Καρβάλιο και Άλβες. Δεν υπήρχε αξιόπιστος παρτενέρ. Αποφάσισε να καλύψει κενά χρησιμοποιώντας την εξής συντηρητική λογική.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ

Το θηρίο ο Γουίλιαμ Καρβάλιο δεν ξεμυτίζει (στο παιχνίδι με τους Ουαλούς τον ρόλο πήρε ο Ντανίλο), τα μπακ δεν πάνε σε overlap, δεν παίρνουν την πλευρά μέχρι τέλους, ανεβαίνουν διαγώνια και προς τα μέσα, σταματούν ψηλά και χωρίς ρίσκο για να γεμίσουν ή να σουτάρουν. Θυσίασε τον Μουτίνιο γιατί ήθελε να έχει τρεις χαφ που να είναι καλοί στο ανασταλτικό παιχνίδι. Σίλβα, Ζόαο Μάριο και Σάντσες είχαν ουσιαστικά τον έλεγχο. Αυτοί έκαναν τις αμυντικές καλύψεις, αυτοί έδιναν βοήθειες με τον τρόπο που διαχειριζόντουσαν την κατοχή όταν είχε τον έλεγχο του ρυθμού η Πορτογαλία.

Καλό ποδόσφαιρο οι Πορτογάλοι δεν έπαιξαν. Ρίσκο δεν έβγαλαν. Όμως πλάνο υπήρχε, το ακολούθησαν πιστά, έκαναν κάποια πράγματα στο πιο υψηλό επίπεδο, το οποίο είναι πολύ σπάνιο για εθνική και τελικά το συγκεκριμένο πλάνο τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης.

ΕΙΧΑΝ ΕΥΝΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΟ

Τους ευνόησαν συγκυρίες. Πήραν το εύκολο ταμπλό, αλλά μην ξεχνάμε πως στους "16" πέταξαν τους καλύτερους της φάσης των ομίλων, τους Κροάτες. Θα ήταν δύσκολο να αναχαιτίσουν τους Γερμανούς, όμως δεν είναι δικό τους πρόβλημα που ο Λεβ έβαλε τον Σβαϊνστάιγκερ βασικό στο χώρο που κινείτο ο Γκριεζμάν και ο έμπειρος -αλλά σε τραγικό αγωνιστικό επίπεδο- χαφ τα έκανε μαντάρα. Επίσης, όπως προείπαμε θα μπορούσαν να είχαν χάσει στο σουτ του Ζινιάκ, άλλα η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι. Όμως, όλοι οι θρίαμβοι, όλες οι υπερβάσεις έχουν τα εξής κοινά στοιχεία. Χρειάζεται απαραίτητα να σε βοηθήσουν κάποιες συγκυρίες αλλά, πάνω από όλα πρέπει να έχεις πλάνο.

Ο Σάντος είχε πλάνο, το ακολούθησε πιστά. Πέτυχε οι ποδοσφαιριστές του να πιστέψουν σε αυτό, τιθάσευσε δύσκολους χαρακτήρες, τους έβαλε σε καλούπι και στο τέλος δικαιώθηκε. Αυτός ο τίτλος, το Euro του 2016, έχει την σφραγίδα του Φερνάντο Σάντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Θέμης Καίσαρης: Ο σταρ έγινε ένα παιδί που κλαίει γιατί δεν αντέχει
Πορτογαλία - Γαλλία 1-0 παρ.
Η "χρυσή Βίβλος" του Euro
Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Σάντος και το κλάμα του Ρονάλντο
"Κάηκε" η Λισαβόνα για την πρωταθλήτρια Ευρώπης
O... προπονητής Ρονάλντο κι οι επικές αντιδράσεις του

News 24/7

24MEDIA NETWORK