Χαϊδεύουν την μπάλα οι Κροάτες

Ο Τσάρλυ γράφει για τους εξαιρετικούς Κροάτες, αλλά και τις αδυναμίες της Ισπανίας.

Χαϊδεύουν την μπάλα οι Κροάτες

Οι Κροάτες πέτυχαν μία νίκη που αλλάζει τα δεδομένα της διοργάνωσης. Φέρνει όλα τα φαβορί σε ένα γκρουπ και ανοίγει τον δρόμο για Εθνικές ομάδες που έχουν ποιότητα αλλά δεν έχουν πετύχει μέχρι σήμερα κάτι σπουδαίο και θεωρούνται ένα επίπεδο πιο κάτω.

Είναι σπάνιο ένα αποτέλεσμα που στην ουσία δεν αφήνει εκτός μάχης κανέναν να αλλάζει όλα τα προγνωστικά. H αλήθεια είναι πως οι Ισπανοί είχαν ένα δρόμο στρωμένο, τον οποίο τους τον πήραν οι Κροάτες με το γκολ του Πέρισιτς.

ΕΠΕΣΑΝ ΤΡΙΤΟ ΦΑΒΟΡΙ

Έβγαλαν και μία μεγάλη αδυναμία στον τρόπο που λειτουργούν όταν χάνεται η μπάλα, φόβισαν και έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά 3ο φαβορί. Ο τρόπος που αυξομειώνονται οι τιμές της Ισπανίας, είναι ανάλογος με τα συναισθήματα και την κοινή αίσθηση που προκαλούν.

Οι Ισπανοί ήταν... εξαφανισμένοι πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Όταν οι ομάδες μπήκαν σε στάδιο προετοιμασίας οι εταιρίες πιθανότατα επηρεασμένες από το κάζο του περασμένου Μουντιάλ, την έδιναν σε αποδώσεις γύρω στο 9. Όσο πλησιάζαμε την έναρξη του τουρνουά και γίνονταν γνωστά και τα σχέδια των προπονητών, υπήρχε φανερή μεταβολή. Οι Ισπανοί παρέμεναν 3ο φαβορί με αποδόσεις όμως στο όριο του 6,00. Έρχεται το παιχνίδι με τους Τσέχους, με μία εμφάνιση με κατοχή μπάλας 67,6% και οι αποδόσεις έπεσαν 1 μονάδα και μετά την επιβλητική νίκη με την Τουρκία οι Ισπανοί έγιναν πρώτο φαβορί, με εταιρίες να τους εκτιμούν στο όριο του 4.00. Το γκολ του Πέρισιτς τους έφερε ξανά 3ο φαβορί. Στο stoiximan.gr είναι στο 6,50, πίσω από Γάλλους και Γερμανούς.

ΕΒΓΑΛΕ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Στο παιχνίδι με τους Τσέχους, οι Ισπανοί είχαν ανάγκη τη νίκη για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά κατάλοιπα που τους έμειναν από το Μουντιάλ και φυσικά για να πείσουν τους εαυτούς τους ότι μπορούν να υπερασπιστούν τους δύο συνεχόμενους τίτλους που έχουν πάρει. Ο ίδιος ο Ντελ Μπόσκε άλλωστε εμφανώς επηρεασμένος από το κάζο της Βραζιλίας, δήλωνε πριν ξεκινήσει το τουρνουά πως συμμετοχή στα ημιτελικά θα ήταν επιτυχία.

Αυτό άλλαξε και οι στόχοι αναθεωρήθηκαν με τον επιβλητικό τρόπο που έπαιξαν οι Ισπανοί με τους αδύναμους Τσέχους. Κόντρα όμως σε μία γερασμένη ομάδα με πολλές αδυναμίες η νίκη ήρθε στο 87ο λεπτό. Έγινε φανερό πως οι Ισπανοί μπορούν να επιβληθούν με το ποδόσφαιρο τους, ήταν πολύ ενθαρρυντική η εμφάνιση του Ινιέστα, παίζοντας στον άξονα και όχι στα αριστερά που τον χρησιμοποιούσε ο Ντελ Μπόσκε στις περασμένες διοργανώσεις. Υπήρχαν όμως και οι εξής αδυναμίες.

Α) Οι Νολίτο, Μοράτα που πήραν για πρώτη φορά στην καριέρα τους φανέλα βασικού έμοιαζαν ψαρωμένοι και έπαιζαν με υπερβολικό άγχος, γεγονός που δεν βοήθησε τους Ισπανούς να τελειώσουν σωστά αρκετές επιθέσεις.

Β) Η παρουσία του αργού Φάμπρεγας στον άξονα δίνει πολλές αρμοδιότητες στον Ινιέστα και τον κουράζει, ενώ ανασταλτικά εκθέτει τον Μπόυσκετς.

Γ) Το υπερβολικό ποδόσφαιρο κατοχής, απέδιδε και έδωσε τίτλους την εποχή που οι Ισπανοί είχαν στον άξονα τους Αλόνσο, Μπούσκετς, Τσάβι συν τον Ινιέστα με τον τρόπο που έπαιζε στα αριστερά. Μπορούσε δηλαδή να υπάρχει άμεση αναχαίτιση, όταν χανόταν η μπάλα. Σήμερα, με τον Σεσκ δίπλα στον Ινιέστα, με τον Μπουσκέτς να εμφανίζεται βαρύς και τον Ινιέστα να πρέπει να κάνει πολλά πράγματα με την μπάλα, η αναχαίτιση δεν μοιάζει τόσο αποτελεσματική.

Από τα προβλήματα, που προέκυψαν στο παιχνίδι με την Τσεχία, το πρώτο που για την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων ήταν κομβικό, φάνηκε να λύνεται με τους Τούρκους στο δεύτερο παιχνίδι. Οι Νολίτο - Μοράτα μπήκαν δυνατά σκόραραν και είναι φυσικό να απέκτησαν αυτοπεποίθηση για την συνέχεια.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΗ

Οι Κροάτες, όμως ήρθαν για να δείξουν πως η βασίλισσα των δύο τελευταίων Γιούρο είναι γυμνή όταν η μπάλα χάνεται. Με το που εμφανίστηκε το συγκρότημα του Τσάτσιτς στο τουρνουά, έγινε φανερό πως από αυτούς θα χορτάσουμε μπάλα. Πέρα από τις τακτικές από τον τρόπο που προσπαθούν να αναπτυχθούν οι ομάδες, οι Κροάτες είναι οι μόνοι που μιλάνε στην μπάλα την χαϊδεύουν. Τους βλέπεις και χαίρεσαι. Και η αλήθεια είναι πως με τους Μόντριτς, Ράκιτιτς στον άξονα δεν γίνεται να θεωρηθεί από κανέναν βατή αντίπαλος.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΧΑΦ

Αυτό που είχα επισημάνει πολλές φορές στην εκπομπή είναι πως ο άξονας τους είναι ο καλύτερος της διοργάνωσης. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα το δίδυμο Μόντριτς, Ράκιτιτς. Είναι το μοναδικό που αν το είχε σύλλογος θα μπορούσε να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Εθνικές ομάδες ακόμα και αυτές που πάνε για να πάρουν τα τρόπαια υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό από τους συλλόγους που διεκδικούν το Τσάμπιονς Λιγκ και οι Κροάτες έχουν αδυναμίες, ειδικά στο κέντρο της άμυνας όπου δεν υπάρχει αξιόπιστος παρτενέρ του Τσορλούκα. Το κέντρο τους όμως σολάρει. Μαζί με τους Μόντριτς - Ράκιτιτς ήρθε να κουμπώσει ο Μπάντελι της Φιορεντίνα, ο οποίος είναι το 6άρι των Κροατών και παίζει δίδυμο με τον Μόντριτς σε πιο συντηρητικό ρόλο, αλλά αυτός που εντυπωσιάζει είναι ο Πέρισιτς.

Ο Περισιτς, είχε πολύ καλή σεζόν στην Ίντερ με 13 γκολ συνολικά και 7 ασίστ. Επτά τέρματα και 6 ασίστ είχε στο πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με το site στατιστικής whoscored.com πρώτος παίκτης των Κροατών σε αξιολόγησης και 3ος του τουρνουά πίσω από Μπέιλ και Παγέ με μέσο όρο αξιολόγησης 8.19.

Με δύο γκολ και μία ασίστ είναι εντυπωσιακός. Κινείται από τα άκρα, το ίδιο αποτελεσματικά και από τις δύο πλευρές, ελαφρύς περνά τον παίκτη του και χώνεται στα κενά στην αντίπαλη περιοχή.

Προσέξτε μιλάμε για τους Μόντριτς - Ράκιτιτς που σαν δίδυμο είναι εντυπωσιακό και δεν έχει σχέση με οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό του τουρνουά στον άξονα των υπολοίπων ομάδων, αλλά τους πλαισιώνουν ποδοσφαιριστές που έχουν βγάλει γεμάτη χρονιά σε καλές ομάδες της Ιταλίας . Μπάντελι, Κάλινιτς, Φιορεντίνα, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, Ιντερ και φυσικά ο έμπειρος Μαντζουκιτς στην Γιουβέντους.

ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ

Μετά το πρώτο τους παιχνίδι με τους Τούρκους έγινε φανερό πως οι Κροάτες είναι ο κατάλληλος αντίπαλος για να αναδείξουν τις αδυναμίες των Ισπανών, στον τρόπο που λειτουργούν όταν χάνεται η μπάλα. Για την ακρίβεια προσφερόταν το τελευταίο παιχνίδι του 4ου ομίλου σαν ένα κρας τεστ και για τους δύο, για το επίπεδο που βρίσκονταν και σε τι βαθμό πρέπει να βελτιωθούν για να πετύχουν τους στόχους τους.

Πιστεύω πως τελικά το τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού της Κροατίας με την Τσεχία έκανε κακό στους Ισπανούς. Έκρυψε τους Κροάτες και αφαίρεσε ένταση από το παιχνίδι των Ισπανών. Οι Κροάτες ένα παιχνίδι που έπρεπε να το κερδίσουν με 4-0, κατάφεραν να το φέρουν 2-2, ο τραυματισμός του Μόντριτς και η κόντρα της ομοσπονδίας με μία μερίδα οπαδών των Κροατών πήγε την συζήτηση αλλού και μείωσε τη σημασία του αγώνα.

Ο Τσάτιστς, όμως δεν αρκέστηκε στο να βρει αντικαταστάτη του Μόντριτς, έκανε συνολικά 5 αλλαγές, απέδειξε πως οι Κροάτες έχουν και βάθος και παρουσίασε μία ομάδα που μπορούσε να βγάλει ταχύτητα όταν κερδιζόταν η μπάλα και να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

Δείτε τον πίνακα με το που έκαναν οι παίκτες των δύο ομάδων τα περισσότερα πατήματα στον αγώνα. Πίνακας που δείχνει και την πραγματική τακτική που ακολούθησαν οι δύο προπονητές.

Χαϊδεύουν την μπάλα οι Κροάτες

Παρατηρείστε πόσο ψηλά έπαιζε ο Ράκιτιτς, λειτουργώντας ως δεύτερος επιθετικός. Ο Τσάτσιτς ήθελε τον καλύτερο παίκτη στην δημιουργία και στην μεταφορά μπάλας να τον έχει πάνω στα στόπερ των Ισπανών και να χτυπήσει με τον (σαφώς πιο γρήγορο σε σχέση με τον Μάντζουκιτς) Κάλινιτς στις αργές επιστροφές τους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΙΑΤΣΑ

Εδώ πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στον 21 ετών επιθετικό της Ντιναμό Πιάτσα που έπαιξε στον άξονα πίσω από 3 ποδοσφαιριστές και έκανε 7 ντρίπλες. Οι ντρίπλες συνολικά ήταν 13-2 υπέρ των Κροατών, γεγονός που αποδεικνύει πως και το αμυντικό σχέδιο του Τσάτσιτς βγήκε, αλλά και ο τακτικός τρόπος που αποφάσισε να χτυπήσει στο χώρο υλοποιήθηκε άριστα.

Οι Κροάτες κέρδισαν τους Ισπανούς με 2-1, είναι η ομάδα που έχει παίξει το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στο μάτι στου τουρνουά, παίρνει το καλό ταμπλό και στα νοκ άουτ παιχνίδια περιμένουν να επιστρέψει ο παικταράς Μόντριτς.

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ 12ΕΤΙΑΣ

Θυμίζω πως υπάρχει η κατάρα της 12ετίας για τα παραδοσιακά φαβορί. Το 1992 πήραν το Ευρωπαϊκό οι Δανοί, 12 χρόνια μετά το 2004 πετύχαμε το απόλυτο θαύμα και 12 χρόνια μετά υπάρχει ένα ταμπλό ικανό να βάλει στο τελικό μία χώρα που δεν ανήκει στις ομάδες που παραδοσιακά διεκδικούν τίτλους. Οι Κροάτες σίγουρα έχουν βάλει τη δική τους υποψηφιότητα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK